Politika

Marović – Rajnke: SAD spremne da pomognu u reformi pravosuđa i odblokiranju pregovaračkog poglavlja 23

Jovana Marović i Džudi Rajzing Rajnke

Saradnja Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti reforme pravosuđa, ispunjenja mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, optimizacije i reforme pregovaračke strukture i njenog usklađivanja sa Novom metodologijom, biće prioriteti u odnosima dvije države u narednom periodu, zaključeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

„U fokusu pregovaračkog procesa Crne Gore s Evropskom unijom je ispunjenje privremenih i dobijanje završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, a osim podrške Unije na tom putu, Crna Gora izuzetno cijeni i podršku SAD-a kao strateškog partnera“, kazala je Marović na sastanku.

Ona je pojasnila da su za napredak u poglavlju 23 neophodna ključna imenovanja u pravosuđu, te da kao nekadašnji član te Radne grupe ima jasnu sliku i viziju kako pregovaračka struktura treba da izgleda kako bi bila prilagođena Novoj metodologiji proširenja.

Ambasadorka Rajnke je pozdravila opredjeljenje nove vlade da se fokusira na ubrzanje pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom. Naglašavajući značaj reforme pravosuđa i izbora kompetentnih profesionalaca na važne pozicije u pravosudnom sistemu, Ambasadorka je najavila nastavak podrške Sjedinjenih Država nastojanjima crnogorskih institucija da ostvare konkretne rezultate, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Send this to a friend