Politika

Martinović: Abazović neprijavljivanjem da mu je nuđen mito rizikuje krivičnu odgovornost

Nikola Martinović

Ukoliko je Dritan Abazović saznao da mu neko nudi novac da bi učinio nešto nezakonito onda je to morao prijaviti nadležnim organima. Abazović je sinoć u emisiji Načisto saopštio da mu je nuđen 21 milion eura, ali da bi bilo krajnje neozbiljno da kaže ko je šta nudio. Iz Demokratske narodne partije danas su poručili Abazoviću da će od njega tražiti u Skupštini da jasno i glasno saopšti ko mu je nudio novac. Advokat Nikola Martinović u izjavi za CdM pojašnjava da Abazović time što nije prijavio da mu je nuđen mito rizikuje krivičnu odgovornost, a da konačnu riječ daje nadležno tužilaštvo.

<<<Abazović: Tačno je da mi je nuđen 21 milion eura, ali nije tačno da mi ih je ponudio Brčvak<<<

<<<DNP traži zaštitu za Abazovića, ali ga pozivaju i da danas u Skupštini kaže ko mu je nudio mito<<<

“Ako je Dritan Abazović saznao da mu neko nudi novac za vršenje radnje koju po prirodi svoje pozicije ne smije uraditi, onda je to morao prijaviti. On rizikuje krivičnu odgovornost, o čemu konačnu riječ daje tužilac”, kazao je CdM-u advokat Nikola Martinović.

Martinović pojašnjava da je po Krivičnom zakoniku utvrđeno da je lice koje je nudilo novac izvršilo ovo krivično djelo davanje mita.

“Djelo je svršeno samim nuđenjem mita, a ne mora biti i dato. Što znači da je krivično djelo i nuđenje mita i ako nije dato”, rekao je on.

Postavlja se pitanje, kaže Martinović, kakav primjer daje Abazović građanima, kada on kao budući potpredsjednik Vlade i sada poslanik ne prijavljuje da mu je nuđen mito, a godinama unazad optužuje DPS za korupciju.

Tužilašto bi u ovom slučaju trebalo da postupi po službenoj dužnosti.

Kako trenutno Abazović ima imunitet odobrenje za krivično gonjenje po članu 247 Zakonika o krivičnom postupku potrebno je pribaviti od Skupštine, jer zakon kaže: “Kad je zakonom određeno da je za gonjenje pojedinih lica i krivičnih djela potrebno prethodno odobrenje nadležnog državnog organa, državni tužilac ne može donijeti naredbu o sprovođenju istrage niti podići neposrednu optužnicu, odnosno optužni predlog, ako ne podnese dokaz da je odobrenje dato”.

Po načelu Načelo legaliteta krivičnog gonjenja koje je propisano u članu 19 Zakonika o krivičnom postupku Državni tužilac je dužan da preduzme krivično gonjenje kad postoje osnovi sumnje da je određeno lice učinilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Šta piše u Krivičnom zakoniku Crne Gore

Neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca

Član 386

(1) Ko zna da je neko lice učinilo krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna dugotrajnog zatvora ili zna samo da je takvo djelo učinjeno pa to ne prijavi prije nego što su djelo, odnosno učinilac otkriveni, kazniće se zatvorom do dvije godine.

(2) Kaznom iz stava 1 ovog člana kazniće se i službeno ili odgovorno lice koje svjesno propusti da prijavi krivično djelo za koje je saznalo u vršenju svoje dužnosti, ako se za to djelo po zakonu može izreći pet godina zatvora ili teža kazna.

(3) Za neprijavljivanje krivičnog djela ili učinioca iz st. 1 i 2 ovog člana neće se kazniti lice kojem je učinilac bračni drug ili sa kojim živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat ili sestra, usvojilac ili usvojenik, kao i bračni drug nekog od navedenih lica, odnosno lice koje sa nekim od njih živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, kao i branilac, ljekar ili vjerski ispovjednik učinioca.

Davanje mita

Član 424

(1) Ko službenom licu neposredno ili posredno da, ponudi ili obeća mito za njega ili drugog da službeno lice izvrši službenu ili drugu radnju koju ne bi smjelo izvršiti ili da ne izvrši službenu ili drugu radnju koju bi moralo izvršiti ili ko posreduje u ovakvom davanju mita službenom licu, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

A.Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fendi
Gost
Fendi

Obje to Martinović javno rekso smatra se da je prijavljeno jer svi za to znate, i Teba Tužioc da reaguje po sl. Dužnosti.
A interesuje me što nidi reagovao kada je rekso da mu se prijeti

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

neko napisa skoro: ,,šalje poruku da oće više od 21 milion” (ako njemu balavcu početniku nude 20 miliona, zamislite koliko sve ove godine uzimaju pojedini iz df-a. mi se razočarami što uzimaju mjesečno sve ove godine 1000-2000€, a evo ispade da im je to samo za kafe. njihova đeca se školuju na strane univerzitete đe školarina godišnje košta po 20… Više »

Markoni
Gost
Markoni

Do skoro je Turska vojska kada dodju fundamentalisti na vlast svrgavala ih i novi izbori. Skorije je tako Egipatski general El Sisi pohapsio Muslimansku bracu koji su dobili izbore i organizovao nove. Tako rade velike zemlje i cuvaju se od fundamentalizma.

Fendi
Gost
Fendi

I lopove hapse

Ivana
Gost
Ivana

Uvazeni Nikola, mozete Vi pricati do prosjutra, oni litijaju a kad ih pitate jesu li procitali zakon nijesu, oni veze nemaju, s mozgom se ne pitaju, samo mlate i pricaju praznu pricu., ispao im mozak djedo. NE SHVATAJU oni da postoje zakoni, a o pravu tek veze nemaju.

Chris
Gost
Chris

Abazovic se ne može baviti bezakonjem ako ne počne od sebe.
Sve o aferi 21 milion na vidjelo!

#nijemojavlada

Fendi
Gost
Fendi

Obžn je počeo, i javno to rekso. Sada je na redu tužilaštvo

delboj
Gost
delboj

Vjerovatno su dinari u pitanju. Logicno s obizrom da se ofirao za koga radi, em toliko vrijedi.

za po ure
Gost
za po ure

ma sta rizikuje … podnesite tuzbu protiv njega pa neka pjeva

Animus
Gost
Animus

Cus rizikuje, valjda treba da odgovara, jer je javni funkcioner, a to je krivicno djelo??

Sset
Gost
Sset

hhaahahahaa, i čuje se do nesbesa nema više DPS-a

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Pa on je prijavio i to javno.Policija je dužna da pokrene postupke i na osnovu saznanja iz medija.

Crnogorka PV
Gost
Crnogorka PV

Na kraju ce izmiliti da mu je nudio DPS!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Dps,i ova nova liberalno demokratska partija da sledeće izbore preuzmu vlast,i ove manje građanske partije,da skinemo apostole za sva vremena.

Lisboa
Gost
Lisboa

Nije sramota biti Pravoslsvac, ako vam to bude motori ako na to budete bazirali povratak ni u Ankari dobili ne biste na tu priču, a ne u Crnoj Gori.

Srpska Sparta
Gost
Srpska Sparta

Nikad vise! Nema vise ucijena dps-a. Idemo popis,a onda cemo dalje,

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Isto vazi i za one kojih su svojim izjavama povrijedili necija ljudska prava garantovana ustavom,govoris mrznje izazivala vjersku I nacionalnu mrznju i umjesto da krivicno odgovaraju onih su posta ljeto za ministre.Sto treba od njih ocekivati kad podjemo na lijecenje Ili nasa djeca u skole pravdu u sudstvu I tuzilastvu,ovo ko nije ristoslavac i cetnik da zivi kao u aparhejdu

Njegoš
Gost
Njegoš

Kaže da mu je nuđeno mito, ali mi nijesmo sigurni da ga nije uzeo?!! To mora na sud sve da se provjeri, HITNO!! jer on je pod-predsjednik vlade jedne države! Ko je dao, da li je dao, koliko je dao, da li je uzeo, koliko je uzeo i za što je uzeo??

Marina
Gost
Marina

“Postavlja se pitanje, kaže Martinović, kakav primjer daje Abazović građanima, kada on kao budući potpredsjednik Vlade i sada poslanik ne prijavljuje da mu je nuđen mito, a godinama unazad optužuje DPS za korupciju.”
Najlogicnije pitanje !!!
Isto to sam pitala u komentaru na jedan drugi tekst!!!

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Tako je… Neka kaže ko mu je nudio novac!!

Max
Gost
Max

E bas će tebi da kaže

Edw
Gost
Edw

I otkud Daki ta informacija? Meni izgleda kao da je Daka to njemu nudio/dao I da ga je samo javno podsjetio ko mu je sef.

Luka
Gost
Luka

Oni i ono malo kredibiliteta koji su po prirodi stvari imali kao nova vlast nemilice troše.Ovo izgleda kao politikanstvo.Ako ne iznese podatke to znači da laže i na jedan providan način želi da sebe predstavi kao žrtvu.

Edw
Gost
Edw

Isto vazi I za prijetnje.

Vaso
Gost
Vaso

Ma laze sam’o hoce da kaze da nije podkupljiv da bi podigao svoj rejting

Marina
Gost
Marina

Vaso
A laz je ok ???
Mali brzo uci !
Eto sto se desi kad se intenzivno druzis sa velikosrbima.Odmah postanes lazov .

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Kvazikazanova je lažov,nudio mu je neko novac taman koliko mu se žene nude.

Serdar
Gost
Serdar

Baš tako!😀

Boca
Gost
Boca

Po cemu g. Martinovicu donosis zakljucak da mora javno nekom voditelju reci ima. On je rekao da je bio kod nadleznih organa. I da se nikad javno ime ne govori do detaljnog istrazivanja.

Top
Gost
Top

Sigurno su u pitanju dinari.

Dejl
Gost
Dejl

To Dzoni!

Send this to a friend