Politika

Martinović: Klizimo u feudalizam, Crna Gora će postati feud SPC-a

Nikola Martinović

Advokat Nikola Martinović, jedan od članova Radne grupe za pregovore sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko Temeljnog ugovora, kazao je za Al Jazera da Crna Gora klizi u feudalizam, te da će postati feud SPC-a.

Podsjeća da je više puta još iz vremena dok je bio živ mitropolit Amfilohije bio učesnik pregovora između crkve i države.

“Mogu reći da Radna grupa i ono što je iznio ministar pravde Marko Kovač je obična farsa. Radna grupa se nikada nije sastala”, istakao je Martinović, dodajući da je dokumentacija njemu kao članu radne grupe dostavljena juče, a da sastanak “adne grupe nije ni održan.

Ističe da se radi o dokumentu koji je pripremljen van Ministarstva pravde i Radne grupe.

“Dokument je prepun istorijskih falsifikata i vrlo pravno problematičan”, ocijenio je Martinović.

Objašnjava i šta je po njemu problematično.

“Kao prva odrednica-preambula koja podrazumijeva kontinuitet SPC od 1220. godine na teritoriji Crne Gore predstavlja apsurd, jer SPC dobija kontinuitet od 1836.godine. U Crnoj Gori se ovakvom preambulom želi uvesti kontinuitet SPC od 1220. godine, a to praktično znači da bi vladika Petar I i vladika Petar II Petrović Njegoš i svi njegovi sljedbenici bili podanici turskog sultana, što nije tačno”, objašnjava Martinović.

Kada je u pitanju čisto pravna tehnika, ovo je, kaže Martinović, jedinstveni ugovor tog tipa, i u regionu i Evropi, jer se tim ugovorom po prvi put jednoj vjerskoj zajednici daje vršenje javno-pravnih ovlašćenja.

“To su ovlašćenja koja država crpi iz svojeg statusa države. Ako nekom ustupate ta javno-pravna ovlašćenja, država ih mora ustupiti posebnim aktom, ograničiti na šta se odnosi. U ovom ugovoru je predviđeno da SPC ima javno-pravna ovlašćenja prema sopstvenom ustavu i kanonskim pravima. Dakle, malo po malo klizimo u feudalizam i oklonosti u kojima će Crna Gora će postati feud SPC-a”, istakao je Martinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavica
Gost
Slavica

Sjutra u 10 je protest ispred vlade idemo

Petolicno
Gost
Petolicno

Jel ovo onaj isti sto cjeliva ikone i ne izlazi iz crkve?

Makarije
Gost
Makarije

Nidžo legrndo !

Kokot
Gost
Kokot

Srećom do sada to nijesmo bili

Mongro
Gost
Mongro

Neka se suverenističke stranke organizuju i svaki dan blokiraju gradove u CG putem protesta! Ovđe treba JAVNO vršiti pritisak na njih! Oni poznaju samo zakone ulice!

Max
Gost
Max

Imas li se ti cim pametnijim baviti osim blokadom ulica i sprecavanjem ljudi da funkcionisu. Ima li nesto bitnije u zivotu da te zanima, plate, cijene, ekonomija?

Milos bd
Gost
Milos bd

Crnogorci jel ovo ta promjena sto ste trazili. Neka vam je sa srecom. Na sledece izbore ponovo glasajte protiv gradjanskih partija. Djeca ce da vam idu u tudje crkve. Mozda ce im i zabranit da idu. Mozda treba da idu u neku drugu drzavu. Kakav smo narod to postali a nekad su se dicili cojstvom i junastvom a sad pi… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

A poslije toga slijedi vjeronauka u školama i mjerkanje učenika iz bludnih namjera.
Oće mo li to dozvolit zemljaci,oćemo li dozvolit da sledbenici popa mace i nesretnog kačavende kroje kapu u modernoj državi 21 vijeka???
Da gledamo pojedine akademske građane đe se klanjaju i ljube ruke sveštenicima i to sve preko tv-a?
A to je samo mali dio što nas čeka.

Vazi
Gost
Vazi

Kuku je li realno da se ovo radi? Pa ovo je skandal za ovu drzavu i vladu da su krili ugovor cak i od radne grupe, zasto svi relaksirano polemisu o tome?!!! O cemu se radi, treba li narod na ulice da izadje i haos da napravi da bi neko nesto uradio?

BMX
Gost
BMX

Kad sjutra Dritan potpise ugovor sa Porfirijem, Crna Gora aitomatski postaje manastirsko imanje Crkve Srbije a gradjani ove, nekad lijepe i normalne zemlje, njihovi kmetovi u kojem ce popovi posjedovati 70 % ove drzave. Pa – Bravo Dritane ! URA !

Ultraviolet
Gost
Ultraviolet

Ovo je gore od toga, ako kao narod dozvolimo sektasima i apostolima isto što i u mandatu prošle vlade.

Levis
Gost
Levis

Pa skrenite pažnju i ne potpisujte.I bez panike.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ako se poklekne, biće gore no feud!

Stara Varosh
Gost
Stara Varosh

Bravo, ti si nam nada da se ovo neće završiti!

Send this to a friend