Politika

Martinović: Krivokapić pokazao da komunikacija unutar Vlade ne funkcioniše kako treba

Ako već postoji potreba da se ministar zamijeni ili smijeni – Vlada kao tim bi trebalo da među sobom koordinira smjenu. Nedostatak toga i traženje javne ostavke je prvi i najjasniji znak da komunikacija unutar Vlade ne funkcioniše kako treba, ocijenio je advokat Nikola Martinović.

Kako je kazao u emisiji Teleskopija, prije obrazlaganja predloga za smjenu ministra Leposavića treba pravilno protumačiti to što je premijer Zdravko Krivokapić javno tražio njegovu ostavku.

”To vam je znak da komunikacija unutar Vlade ne funkcioniše kako treba. Ako već postoji potreba da se Vlada ili neki vladin član odnosno neki ministar promijeni, ako je ta Vlada jedan tim onda bi taj tim unutar sebe trebalo da dogovori neku smjenu ili zamjenu, a ne da to ide unaprijed preko novina. Očigledno je da Kirovkapić želi da smijeni ministra Leposavića, a da Leposavić ne želi da da ostavku. Što znači da ta Vlada nema koordinaciju unutar sebe i da ti odnosi takozvanih eksperata baš nisu na nivou koji bi se mogao očekivati od eksperata i ozbiljnih ljudi. Očigledno je sa druge strane da je Krivokapić prinuđen na takav potez. Ta Vlada u svom dosadašnjem mandatu nije imala bilo kakvih uspjeha. To je Vlada koju podržavaju iz inata i posljedica tog inata je da Vlada nema niti jedan pozitivan rezultat po Crnu Goru”, kazao je Martinović.

Obrazložio je i šta to znači Vlada iz inata.

”To znači da su se sakupili ne da bi nešto radili nego da bi nanijeli štetu drugoj političkoj opciji. Ta Vlada je do sada radila samo na pokušaju raskrinkavanja DPS-a ili neke druge političke opcije. Svi smo svjedoci da za dosadašnji rad Vlade nije izbila neka afera ili tako nešto što bi svjedočilo da je prethodna Vlada radila nešto kriminalno. Naprotiv imamo samo neke poteze sadašnje Vlade koji nisu sjajni i čije će posljedice Crna Gora sigurno dugoročno trpjeti. U tom smislu prvo mislim na zaduživanje od skoro milijardu eura”, kazao je Martinović.

On smatra da je cijeli narativ sadašnje Vlade upravo to što je saopštio premijer Krivokapić. Oni žele da, kako ocjenjuje, prvenstveno na neki način sruše Mila Đukanovića, a zatim i DPS kao političke protivnike.

”I u tome ne biraju sredstva. Ja nemam ništa protiv da u Crnoj Grori svako izađe pred sud i da tamo ima sva prava koja ga sljeduju prema pravilima civilizovanog svijeta. Međutim u Crnoj Gori se uvodi jedan narativ, i to od ljudi koji bi trebalo sasvim suprotno da se ponašaju, a to su predstavnici vlasti. U Crnoj Gori se poštuje pravosudni sistem, da se razdvoje jasno grane vlasti, dakle da se sudska vlast ne dira kako bi mogla da bude nepristrasna i nezavisna, a to ovoj vlasti očigledno ne odgovara”, naveo je.

Kako je dodao, iz dosadašnjih izvještaja Evropske komisije imamo pokazatelje o napretku, ne na dovoljnom nivou, ali o napretku.

“Sada to crnogorsko pravosuđe ne odgovara upravo iz tog razloga što ne donosi presude kakve neko očekuje. Društvo u kojem se presude donose prema očekivanju ukazuje da tu nema ni države niti vladavine prava. Onda dolazimo do jednog sistema koji je anarhija i dolazimo do sistema u kojem se suđenje pretvara u javni linč. Ako neko u Crnoj Gori misli da je to dobro za Crnu Goru ja onda mislim da se taj neko vara. Takav narativ i takve intecije da se u Crnoj Gori umjesto sudskih postupaka vode hajke, sasvim sigurno vodi Crnu Goru u propast”, kazao je Martinović.

Naglasio je i da je kao advokat zaprepašćen izjavom Krivokapića da ”nam u Crnoj Gori ne trebaju sudovi već da javnost treba da sudi”.

”Ipak, osim toga što je rečeno treba razmišljati i o tome ko je to rekao. Ako vidimo što je do danas premijer Crne Gore govorio od kada je stupio na funkciju, a i prethodno od kada je bio mandatar, uključujući i to da se mogu brda pomjerati snagom volje, onda to nije nešto neočekivano. Samo je postalo sasvim očigledno ono što neki nijesu vidjeli prije pola godine”, istakao je Martinović.

Upitan kako je razumio obrazloženje Krivokapića što je zatražio ostavku Leposavića, u kojem je između ostalog naveo da se radi o manipulaciji žrtvama, Martinović odgovara da smatra da premijerovo obrazloženje aspolutno nije istinito.

”Svako ko prati političku situaciji u Crnoj Gori zna da je posljednja izjava Leposavića bila kap koja je prelila čašu. Prethodno je on govorio i o amnestiji što je intencija da se uruši pravosudni sistem. Ja ne mislim da je to izraz slobodne volje ili razmišljanja Krivokapića već je to pritisak i međunarodne i domaće javnosti jer imati Vladu koja je toliko otvoreno jednonacionalna i usmjerena ka nekim idejama koje su na Balkanu ostavile krvave tragove koji se danas uče kao primjeri najvećih zločina, malo je teško to objasniti. U svijetu niko ne raspravlja o zločinima, tamo se to konstatuje samo”, rekao je.

Kako je naveo, priča o Haškom tribunalu među intelektualcima je razriješena.

“Govoriti o tome da li je on legitiman ili ne je sasvim jednako kao kada bi danas govorili o legalitetu i legitimitetu tribunala u Ninbergu koji je sudio njemačkim velikodostojnicima iz Drugog svjetskog rata. Niko ne govori danas da li holokaust postoji i da li su osude iz Ninberškog procesa po tim pitanjima zakonite, pravedne i na kraju pravilne. O tome ako postavite pitanje bilo gdje u Evropi, a i šire, niko neće postaviti pitanje da li je to stvar slobode govora ili interpretacije, već će vas pitati da li ste normalni?”, kazao je Martinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Strijelac
Gost
Strijelac

Da je sreće u ovoj Državi, odavno bi Nikola Martinović, bio nagovoren da bude Ministar Pravde!

Srdja
Gost
Srdja

Ovaj covjek me odusevio!

Marko
Gost
Marko

Samo da znaate da i Zdravko i Braticka i Borovinic…. misle kao Leposavic! Leposavica cak vise cijenim jer je iskreno rekao sta misli. Zdravko je u obracanju potvrdio! Smjena Vlade!!!! I vlade URE uz podrsku DPS-a i manjina. Orocena 2 godine pa novi izbori sa predsjednickim.

Adrijana
Gost
Adrijana

Svaka ti čast Martinovicu. Iskreni i ispravni patriot

Emma
Gost
Emma

Premijer sa bori za fotelju!

Buducnost
Gost
Buducnost

Postoji samo jedna instanca u konglomeratu subjekata evropske politicke scene koji negira holokaust je srpski politicki korpus, sto se moze cuti i vidjeti na youtube, i mislim da bi zapad to trebalo takođe da zanima. Po srbima cionisti, cia, mi5 i drugi su krivi za neostvarivanje srpskog nacionalnog intresa, Velike Srbije.

Markoza
Gost
Markoza

Vrlo precizno jasno i odmjereno na svako pitanje dao odgovor. Bez tenzija nervoze opusteno sagledao i objasnio cak i laiku sto je sustina. Tako rade pametni skolovani i prije svega normalni ljudi. Svaka cast.

Top
Gost
Top

Dolazi sloboda , sad kad oslobodioci zatvore rtcg i zabrane tamari koja ima najbolju emisiju bolju i od šukoviceve bivse emisije.

Send this to a friend