Politika

Martinović: Najrealnija opcija izbor jednog sudije Ustavnog suda i parlamentarni izbori

Nikola Martinović, Foto: gradski.me

Sudije Ustavnog suda neće biti izabrane ni u ovom ciklusu, uvjeren je advokat Nikola Martinović.

On je u emisiji “Aritmija” Gradske RTV, autorke Tamare Nikčević, kazao da je izgledniji scenario da se do kraja januara izabere jedan sudija, dok bi kompletiranje Ustavnog suda bilo ostavljeno za period nakon vanrednih parlamentarnih izbora.

“I dosadašnji Ustavni sud je bio nekakva mješavina – malo trgovine, malo politike i nešto stručnosti. A ovo kako sadašnja vlast želi jeste da imate sve trgovinu i sve politiku, a stručnosti ni malo, tako da ne mislim da će biti izabrano svo četvoro sudija. Vrlo teško”, ocijenio je advokat.

Realnije je da se izabere jedan sudija, a da se nakon toga ide na parlamentarne izbore, kaže Martinović.

“Oko jednog će se nekako složiti, jer političari danas razmišljaju o svojim interesima. Mislim da većina razmišlja na način: ‘Ajmo da odblokiramo sud sa jednim sudijom, jer nam to omogućava sprovođenje i završetak izbora. A kad završimo izbore, onda ćemo onu trojicu izabrati, ali trojicu naših’ “, smatra Martinović.

Stanje u pravosuđu u kolapsu zbog političkih odluka

Martinović ističe da je crnogorsko pravosuđe u vrlo teškoj situaciji direktno zbog političkih odluka donošenih u zadnje dvije godine.

“Imamo gubitak supstance u pravosuđu. Pravosuđe čine ljudi, a zbog političkih odluka koje su do unazad dvije godine bile nezamislive, izgubili smo desetak sudija Vrhovnog suda, kompletan Ustavni sud, dio Specijalnog tužilaštva, jedan dio sudija u Osnovnim i Višim sudovima, sve vrsne stručnjake”, kazao je Martinović.

Dodaje da crnogorsko društvo nema taj luksuz da se tako lako odriče ljudi koji su imali iskustvo od trideset više godina, te da je promjena Zakona uslovila da određeni dio sudija i tužilaca bude prerano i prinudno penzionisan.

Tako je, kako kaže, nastao ozbiljan problem upražnjenih mjesta, za koja, zbog apsurdnosti sistema i golgote koju bi sudije morale prolaziti, nema zainteresovanih kandidata.

“Ako neko ko je ostvaren intelektualac, ostvaren pravnik, treba da odgovara na pitanja poslanika koji najčešće o pravosuđu nemaju pojma ili je njihovo poimanje pravde ono što oni misle da je pravda i glasaju samo prema očekivanju u svom ličnom interesu, jasno je da sa takvim sistemom nikada nećemo imati ozbiljne kandidate“, objašnjava Martinović.

Za sudiju Ustavnog suda treba da se jave kandidati koji su prošli sve instance u pravosuđu i koji su već ostvarili svoju pravnički i intelektualu karijeru, ali da je to teško ostvarivo ukoliko bi morali da odgovaraju na pitanja poslanika poput Branka Radulovića ili Suade Zoronjić.

“To bi bilo kao da pitate i učite doktora kardiohirurga kako se operiše grudni koš ili kako treba sastaviti neku kost. Potpuno je besmisleno”, naglašava advokat i dodaje da je rezultat upravo takvog ponašanja poslanika trenutno stanje u državi.

Smatra da se, nažalost, ne suočavaju samo pravnici sa ovim problemom.

“Najbolji pokazatelj za to je sastav sadašnje vlade ili one prethodne, tzv. vlade eksperata. Niko od njih nema nikakve profesionalne reference, i oni ekspeti koji su završili avanturu u vladi, bilo bi logično da se vrate na ta ekspertska mjesta u svojoj struci. Ali, oni se nijesu vratili nigdje jer njih niko neće da zaposli. Oni su primljeni ne zbog svog znanja, već zbog onog što su spremni da urade, a spremnost da se nešto uradi zbog ineteresa je kod ove vlasti sve veća”, kaže Martinović.

Martinović krivicu stanja u društvu vidi i u političkoj opoziciji, koja, kako kaže, ne diže buku oko nekih bitnih stvari i one olako prolaze ispod radara.

“Taj način vođenja opozicione politike dovodi do okolnosti koja nam je svima poznata, poput politike Slobodana Miloševića. Danas u Crnoj Gori formirate javno mnjenje koje je prihvatilo svako kršenje zakona. Nezamislivo je, sa stanovištva zdravog razuma, da vam poslanik kaže da zna da je nešto neustavno, ali da je manje neustavno od nečeg drugog. Ili da će biti neustavno tek kada to proglasi Ustavni sud, što bi pojednostavljeno značilo da nijeste ubili nekog dok to Ustavni sud ne potvrdi, bez obzira što imate mrtvog čovjeka ili ste mu i četrdeseticu održali”, objašnjava Martinović.

Ističe da ne iznenađuje činjenica da su ministri u vladi kojoj je izglasano nepovjerenje, Damjanović i Kovač, prisustvovali obilježavanju neustavnog dana entiteta Republika Srpska, na kojoj se dodjeljuje orden agresoru Vladimiru Putinu, te da je to poruka onoga što je njihova politika.

“To je ista politika i očekivanje da ljudi, koji ne poštuju odluke Ustavnog suda jedne suverene zemlje, treba da izaberu sudije Ustavnog suda u svojoj. To jednostavno ne ide. Oni nemaju prioritet da nama bude bolje, već je njihov interes da ostanu na pozicijama vlasti”, smatra Martinović.

Rezultata kojima se hvali struktura na vlasti-nema

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala u zemlji, naglašava da rezultate kojima se hvale strukture na vlasti, ne vidi.

“Kao rezultat u borbi protiv organizovanog kriminala, za mene je poražavajuće da vi ne znate ko vam je donio 1. 400 kg kokaina u magacin Krstovića, da ne znate ko vam je donio ogromnu količinu droge u magacin Volija. Dakle, da to otkrivaju radnici Volija. Ispada da Voli ima bolju službu sigurnosti nego što ima to državna bezbjednost ili javna bezbjednost i cijelo Tužilaštvo. Dakle, to su potpuno nevjerovatne stvari”, ističe advokat.

Sa druge strane, kako navodi, imamo slučajeve koji su pompeznim hapšenjima predstavljeni javnosti, da bi se na kraju dokazalo da država nije imala nikakve štete od tih postupaka.

Sve ovo, zaključuje Martinović, pokazuje da ta borba protiv organizovanog kriminala i nije baš takva kakvom je aktuelna vlast predstavlja.

Send this to a friend