Politika Član ekspertskog tima Vlade za pregovore sa SPC o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti uvjeren da će nova vlast ukinuti ovaj akt

Martinović: Ne vjerujem da će DF iznevjeriti Amfilohija

Nikola Martinović,

Sudeći po predizbornim obećanjima najjače partije pobjedničke koalicije, može se očekivati da Srpska pravoslavna crkva napiše novi zakon o slobodi vjeroispovijesti i da ga koaliciona većina usvoji bez rasprave, kazao je za Pobjedu advokat Nikola Martinović, član ekspertskog tima Vlade koji je vodio pregovore sa timom SPC o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Pregovori timova Vlade i SPC su propali, iako je Vlada napravila brojne ustupke i ponudila izmjene Zakona usklađene sa očekivanjima ove crkve.

Nakon izbora 30. avgusta, na kojima je opozicija odnijela većinu, predvođena prosrpskom koalicijom Demokratski front, za koju je agitovala i SPC, a njen poglavar u Crnoj Gori Amfilohije rano ujutro izašao na biralište i, pred medijima, pokazao glasački listić sa zaokruženim brojem ove koalicije, izvjesno je da će Zakon biti ili ukinut ili temeljno izmijenjen.

“To su obećali i narodu na litijama i glasačima i Amfilohiju. Ne vjerujem da će iznevjereti predizborna obećanja”,  kaže Martinović.

U toku su pregovori buduće parlamentarne većine o mandataru i sastavu nove vlade, a iako je u početku najavljena takozvana ekspertska vlada, sve je izvjesnije da su pregovarači daleko od nje.

Nosilac liste koalicije Demokratski front, univerzitetski profesor Zdravko Krivokapić je čovjek SPC, koji uživa bezrezervno povjerenje Amfilohija i klira ove vjerske zajednice i kojeg su inaugurisali za predvodnika ove političke organizacije, izjavio je u srijedu, u intervjuu jednom ruskom mediju, novi koalicioni sporazum buduće skupštinske većine i najavio da će u njemu na prvom mjestu biti ukidanje “takozvanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti“. Krivokapić nezvanično slovi i za novog premijera.

“Sudeći po sasvim nespornoj i u domaćoj i stranoj javnosti saopštenoj činjenici da je ove izbore dobila SPC i Amfilohije, prirodno je da on odredi i mandatara nove vlade. Trenutna situacija je takva da je predsjednik sekularne Crne Gore tu samo da formalno preda mandat licu koje je još u toku izbora odredio Amfilohije”, ističe Martinović.

On poručuje da bi bilo pošteno da se politički dobitnici izbora zahvale Amfilohiju “kao suštinskom pobjedniku izbora, tako što će mu dati najmanje Ministarstvo kulture, i to kao expertu za stvaranje starijih i ljepših srpskih legendi, freskopisa, crkava i manastira na ostacima crnogorskih svetinja”.

“Trenutno diplomatsko maskiranje je plod pritiska evropskih ambasada, koji će prirodno popustiti kad se neki članovi koalicije naslade osvete Đukanoviću, koja će ih brzo progutati. Biće žrtve sopstvene osvete, a Crna Gora poklon velikosrpskom projektu”, kategoričan je Martinović.

Najjača opoziciona snaga u našoj zemlji, prosrpska i proruska koalicija DF, konstituisaće novu vlast u Crnoj Gori uz podršku partije Demokrata i građanske koalicije koju je predvodila partija URA, na čijem je čelu nekada građanski aktivista Dritan Abazović, a iza koje stoje čelnici medijskog koncerna Vijesti, koji već duže vrijeme propagira Srpsku pravoslavnu crkvu i zastupa njene interese u našoj zemlji.

“Vjerujem u iskrene želje manjeg dijela pobjedničke koalicije da mijenjaju svoje velike partnere, ali se ne mogu oteti utisku da te želje liče na životopis mlade ljubavnice, koja živi vjerujući da će njen ocvali lukavi ljubavnik ostaviti ženu, djecu, unučad, imetak i položaj da bi romantično s njom živio na pustom ostrvu. Izreka kaže – da umiješ ka što smiješ svi bi te podržali”, zaključio je Martinović.

U prvom sporazumu novih koalicionih partnera koji će konstituisati buduću vladu, potpisanom prije nekoliko dana, nije pomenut Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ali je ubrzo reagovala SPC čiji je sveštenik Gojko Perović podsjetio Krivokapića i DF da je “krajnji interes da Skupština Crne Gore u novom sazivu izglasa kvalitetan Zakon o slobodi vjeroispovijesti”.

Onda se oglasio i episkop Joanikije uz poruku da od nove vlasti očekuju da Zakon povuče. Istakao je i da SPC ima tim svojih pravnika koji bi mogli da predlože nacrt tog zakona.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen je krajem decembra prošle godine od kada je SPC organizovala takozvane protestne molebane i litije u skoro svim crnogorskim gradovima pokušavajući da prisili vlast da ga povuče.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
StariSvat
Gost
StariSvat

Veliki humanista! Pomogao mnogima, bez pare i dinara ! O profesionalizmu i strucosti da nne pricam – sve na samo vrhu ! Svaka cast – zivio !

džaba litanje
Gost
džaba litanje

100 eura da se neće dogovoriti. SPC pritiska DF, ali zadnja će biti iz velikih ambasada koje drže Dritana pod kontrolom.

Djuka
Gost
Djuka

Da vidimo taj Telekom jedanput.

Segio
Gost
Segio

Ovaj Martinović kao ekspert vlade branio je stav da ako Država (ukoliko se ne vrši u nekoj Crkvi služba, nije naveo kolko dugo, da li dan ili mjesec… ), da Država može sama bez pitanja Crkve da odluči da u toj Crkvi napravi poslastičarnicu recimo, taj primjer je naveo.
I što je izgubio Dps

E, geoteeee
Gost
E, geoteeee

Opet lažes i podmeceš

Nk.
Gost
Nk.

Pa samo i umiju da lazu i podmecu…

Marko
Gost
Marko

Ovdje se od sada pita Zapad. Dovoljno si pamet da znas da to znaci da ce crkva morati da se registruje I placa porez.

E, geoteeee
Gost
E, geoteeee

Marko, cija crkva? Strana? Kad kažes crkva navedi cija je jer crnogorska nije. Crnogorska je iskljucivo CPC. A CPC je vec registrovana i obnovljena je nakon sramotnog ukidanja 1918.

bonaca
Gost
bonaca

Mozda nece iznevjeriti Amfilohija i crkvu ali vidim da je glasac vec iznevjeren,mnogi nisu glasali za one potpisane principe “nove vecine” posebno pada u oci nastavak dosadasnjeg puta ka EU, NATO i Kosovo a mozda najvise posljednji princip o “revansizmu” znaci niko nece biti procesuiran.

Dritko
Gost
Dritko

Bice procesuiran svako ko s eogrijesio o zakon ali kroz zakonsku proceduru a ne revolucijom. I DPS je procesuriao mnoge svoje gradonacelnike tako da pravni sistem radi a naravno moze biti jos revnosniji.

Expert
Gost
Expert

To je bilo glumatanje i predstava za medjunarodnu zajednicu

Ljuta
Gost
Ljuta

Izgubi martinovic

Velek
Gost
Velek

Ako se Zakon o vjerskim slobodama totalno ukine, i ako SPC odbije registraciju i plaćanje poreza na 61 manastir i oko 250 crkava, SVI gradjani imaju legitimno pravo NE plaćanja poreza i bojkota institucija sistema, zar ne?? Zašto bi jedan sloj društva ili institucija bio u privilegovanijem položaju od samih gradjana? Nadam se da je svima jasno, ukidanje Zakona će… Više »

Orson Vels
Gost
Orson Vels

Crkva treba da placa porez kao i svi samo na necrkvene djelatnosti!!!

Tivat
Gost
Tivat

Tako je i Crnogorska Mitrolija ali i drugi.
Jer po osnovu poreza Crnogorska Mitropolija ne duguje najviše

Podgorica
Gost
Podgorica

Zakon jeste neophodan za to je Crkva tražili samo da bude za sve isti, sli niste to htijrčo, a sada vas niko neće ni pitati.
Ustvari oće kolo i vi njih

Velek
Gost
Velek

Prvo se opismeni, pa onda dodji da komentarišeš. Bio ukinut ili ne, Zakon će se u nekom budućem vremenu sa ključnim stavkama opet naći u Skupštini, a to naravno ne očekujem sa novom većinom u Skupštini.

Krsto
Gost
Krsto

Nije samo plaćanje poreza nego i da kada Ristu padne na pamet da gradi da zatrazi dozvolu i plati komunlaije ako uopste se moze izdati dozvola za neki objekat. Zasto obican narod mora sve to a on ne??

BOKELJ
Gost
BOKELJ

Ko je ovaj???

mrkela
Gost
mrkela

Srbo četnici su pokazali zavidnu slogu protiv crnogorskog naroda .Iznevjeriti crkvu za nas tuđe države koja ih je stvorila je nemoguće !

Velimi!
Gost
Velimi!

Genije!

Advend
Gost
Advend

Advokate, ipak ti je pametnije da se baviš onim za šta si plaćen. Bar bi ti trebao znati šta je demokratija!

NeLipsi magarce
Gost
NeLipsi magarce

Sve je to dobro smisljeno ali taj zakon nije izmislio djukanovic nego evropa, i tu postoji venecijanska komisija a i postoje sudovi CG koji bi takav zakon
koji bi oni donijeli jednostrano odbacili i proglasili neustavan..

Soko ptica
Gost
Soko ptica

Kako vas je ponizio Amfilohije. Pazi, on cak nije hteo da se zali ustavnom sudu na ovaj zakon, nego je znao da ce ga – em ponistiti, em vas poslati u zatvor. Svaka mu cast. Milo je ovim sebi pucao u obe noge. A mogao je da ga ukine jos nekoliko dana pred izbore (bar preko svaog ustavnog suda). Svetski… Više »

E, geoteeee
Gost
E, geoteeee

Cuti tamo. Ko te sto pita. Primijenicete vi ovaj Zakon. Zivi bili pa viđeli.

Jelena37
Gost
Jelena37

Možete li nam pomoći, hoće da nam uzmu našu imovinu, iz naše CG, da njihove prljave ruke stave na naše manastire?
Molim vas! Kojem sudu u EU da se žalimo povodom toga? Bilo gdje da šaljemo i tražimo zaštitu državne imovine?

Podgorica
Gost
Podgorica

Ne, nije tačno sva imovina u CG vodi se u Katastaru 1/1 na Crnogorsku Mitropoliju sa sedištem na Cetinju

E, geoteeee
Gost
E, geoteeee

Moslia na srpsku metropoliju?

PravoCG
Gost
PravoCG

Mnogo naroda u Zagoriču(to svi znaju-tajna nije) je napravilo kuće na državno zemljište, dakle nisu kao ja kupili, već stavili kuću đe im odgovara. Ukoliko dođe do povlačenja ovoga zakona znajte svi, moje drage komšije, ako treba do Strazbura ću stići ali ćete platti zemlju kao i ja !!! Jer ako već na Srbija i SPC uzimaju naše – nećete… Više »

Taman tako
Gost
Taman tako

Bravo.

ImovinaCG
Gost
ImovinaCG

Dragi Crnogorci kao šo smo se već dogovorili, ako se povuče zakon, svaki dan organizujemo (ne “litije” to je potpuno drugo od onoga što su oni šetali ulicama, nego oni ne znaju ni što su litije) skupove, da zaštitimo našu imovinu- neće nam Amfilohije i Srbija krasti naše.

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

Kažem Amfilohije mislim Vučić.

Pop Ćira
Gost
Pop Ćira

Svaka ti je na mjesto Martinoviću.
Živ bio !

Segio
Gost
Segio

Mandatara je izabrao narod, Krivokapić je osvojio 27, Bečić 10 a Abazović 4.
Tako da je glupo pričati o tome ko određuje mandatara, već je određen

MPT
Gost
MPT

I Dps je osvojio 30, 30 je valjda vise od 27? Sta kazes kako je narod odlucio?

Segio
Gost
Segio

Ne nije 30, već 30 + BS +AL…= 39
A sa druge strane…. =41, tako je odlučio narod…

Nk.
Gost
Nk.

A sa druge strane 342 politicke partije osvojile 41 mandat… A DPS je najjaca partija ako umijes da brojis

Srbo
Gost
Srbo

Neće ukinuti nego će revidirati sporne članove zakone koji ugrožavaju crkvenu imovinu i ne samo ovog nego svih zakona
koji su išli na ruku pojedinim tajkunima i omogućavali enormno bogaćenje naravno preko grbače građana .
A koliko si ti nepristrasan ekspert vidi se u tekstu oko blaćenja i crkve i pobijednika izbora .

Matematicar
Gost
Matematicar

Ni jedna tacka zakona nece biti izmijenjena, niti ce biti povucen, Srbogorce jedan.

Ksilofon
Gost
Ksilofon

Jeste, jos tebe treba skupstinska vecina da pita sta ce izmijeniti a sta ukinuti.

Pravnik
Gost
Pravnik

Ovo i nije crkva no svetosavska sekta, kojoj je trebalo zabranit djelovanje, pogotovi što je strana crkva. Ali to je pisao države a ne nas ateista ili vjernika. Dakle državna vlast nije radila svoj posa.

Гнк
Gost
Гнк

Bivse vlade

Kuvar
Gost
Kuvar

Sto te vise spore i klevecu ,
Oreol ti oko glave mecu !

Nikac
Gost
Nikac

A što si ti eksperte čekao od 2006 do danas da stvar sa SPS uredimo i završimo. Druge bi nam tice sad pjevale.

Caro
Gost
Caro

Kakav ekspert i potencijal….dok je ovakvih ja se ne bojim

Kad god nase je
Gost
Kad god nase je

2006 je sve trebalo zavrstit i regulisat i vratit u svoje vlasnistvo.. sad kad su ih pustilinda se razmahnu bit.ce malo teze ali necemo ih pustit.. nismo ni mi juceranji.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Izgleda da će na kraju četnici pobjedit,a sve zbog ludske pohlepe,da je vlast bila poštenija prema narodu,sve bi drugačije bilo?

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

DF neće iznevjeriti narod a koji narod je na izborima dao povjerenje DF,a nepovjerenje dps, i to je jedino važno.

MPT
Gost
MPT

Dps 30 mandata df i jos 15 partija 27. Sta kazes da je narod uradio?

Srbo
Gost
Srbo

Da su regularni i slobodni izbori DPS ne bi mašio 20 mandata što će pokazati i slijedeći izbori
Živi bili pa viđeli

MilanPG
Gost
MilanPG

Kakvih 20? Preko 10 ako uzmu neka pjevaju. Cim para nestane tu tu pa pa

Nk.
Gost
Nk.

Hahaahahahahhhaahh ni ovi izbori vam nijesu regularni? Sou…

Bogoslov
Gost
Bogoslov

Oni sa samo odili za popovma a popovi ih naučili kako i za koga da glasaju. Iran im nije ravan.

Send this to a friend