Politika

Martinović: Vlada i ministar Pažin dvije i po godine obmanjivali javnost u slučaju Marović

Upravo su Vlada i ministar pravde Zoran Pažin, podnošenjem molbe Ministarstvu pravde Srbije za izručenje Crnoj Gori, priznali da su se prethodnih dvije i po godine služili neistinom kako bi opravdali izbjegavanje podnošenja zahtjeva za izručenje pravosnažno osuđenih Svetozara i Miloša Marovića Crnoj Gori, tvrdi potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović.

On je na konferenciji za novinare podsjetio na presude Višeg suda u Podgorici, koje su izrečene u avgustu i septembru 2016. godine i da su ubrzo nakon izricanja postale pravosnažne i izvršne, kojima je Svetozar Marović osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i 10 mjeseci, a njegov sin Miloš na godinu zatvora.

“Svjedoci smo da ni nakon duže od dvije ipo godine ova pravosnažno osuđena lica nijesu upućena na izdržavanje kazne zatvora sa obrazloženjem da su nedostupna nadležnim organima Crne Gore”, jasan je bio potpredsjednik Demokrata.

Kako je Martinović saopštio, jako je indikativno da ni jedan od nadležnih organa Crne Gore, za proteklih dvije ipo godine, nije osjetio obavezu da obavijesti javnost kako se to desilo da, kako tvrdi, odbjegli Marovići, nakon pravosnažno izrečenih kazni zatvora, napuštaju Crnu Goru i postaju nedostupni za izdržavanje kazni zatvora.

,”Poslanički klub Demokrata je još 15.11.2018. godine tražio od MUP-a Crne Gore podatke o tome kada je, kako i pod kojim uslovima odbjegli ideolog DPS-a, Svetozar Marović, napustio Crnu Goru. I nakon gotovu pola godine od upućenog zahtjeva, ministar Nuhodzić ćuti i ne daje odgovore. U konkretnom slučaju ćutanje ministra Nuhodžića po težini značajno nadilazi ignorisanje zahtjeva poslanika Skupštine Crne Gore i njegovog prava da dobije odgovor na postavljeno pitanje”, naveo je potpredsjednik Demokrata.

Martinović je kazao da se ovdje ćuti o tome kako, kada i na kojem graničnom prelazu su bjegunci od pravde napustili teritoriju države Crne Gore i dodao da su pitanju pravosnažno osuđena  lica na zatvorske kazne od tri godine i deset mjeseci i na godinu dana.

Takođe, potpredsjednik Martinović je istakao da su Vlada Crne Gore i resorni ministar Pažin, podnošenjem molbe Ministarstvu pravde Republike Srbije za izručenje odbjeglog ideologa DPS-a, Svetozara Marovića, Crnoj Gori, konačno priznali da su proteklih dvije ipo godine, drsko i bezobzirno obmanjivali javnost.

“U odgovoru ministra pravde, Zorana Pažine, od 16.novembra 2018. godine na zahtjev Kluba poslanika Demokrata  navodi se, pored ostalog, da je lišenje slobode pravosnažno osuđenog Svetozara Marovića uslov za podnošenje zahthjeva za njegovo izručenje. Na ovaj način, ministar Pažin je pokušao da pravda činjenicu što prethodnih dvije godine nije postupao po ratifikovanom Ugovoru između Crne Gore i Srbije o izručenju, odnosno što nije podnosio zahtjev za izručenje odbjeglog ideologa DPS-a Svetozara Marovića i Miloša Marovića, što je inače bio dužan učiniti. Bezočna je neistina saopštena u više navrata od strane ministra Pažina da je hapšenje  lica, uslov za podnošenje zahtjeva za njegovo izručenje”, decidan je Martinović.

Potpredsjednik Demokrata naglasio je da se u odnosu na dan 25.aprila 2019. godine kada je Ministarstvo pravde Crne Gore podnijelo molbu za izučenje Svetozara Marovića nije desilo ništa novo što bi bitno promijenilo situaciju u odnosu na prethode dvije ipo godine, koliko je pravosnažno osuđeni Svetozar Marović nedostupan pravdi.

“Ugovor o izručenju između Crne Gore i Srbije je nepromijenjen, a Marović nije uhapšen kao ni prethodnih dvije ipo godine, što je sve do 25.04. ove godine bio izgovor za nepodnošenje molbe za njegovo izručenje”, navodi on.

Kako je Martinović istakao, kada je u pitanju mlađi Marović, Vlada Crne Gore i resorni ministar Pažin, izbjegavanjem da podnesu zahtjev za njegovo izručenje Crnoj Gori, omogućili su mu, odnosno obezbijedili da izbjegne izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora.

Uz to, Martinović je dodao da je, gotovo izvjesno, izvršenje jednogodišnje kazne zatvora Milošu Maroviću zastarelo, jer je proteklo duže od dvije godine od dana pravosnažne osude na jednu godinu zatvora, čime su, saglasno čl.126 stav 1 tačka 6 Krivičnog zakonika Crne Gore ispunjeni, uslovi za natupanje zastarelosti izvršenja kazne.

“Očigledno,Vladi i ministru Pažinu je nezgodno da to javno priznaju, pa nema ni odgovora na poslaničko pitanje Kluba poslanika Demokrata na ovu temu,  iako je od njegovog podnošenja proteklo duže od mjesec dana. I odbjeglom ideologu DPS-a, Svetozaru Maroviću, se smiješi nastupanje zastarelosti izvršenja kazni zatvora, jer  će za nekoliko mjeseci, tačnije u septembru ove godine biti tri godine od kada ja osuđen na kazne zatvora, što je uslov za nastupanje zastarelosti izvršenja kazne”, saopštio je Martinović.

U vezi sa slučajem pravosnažno osuđenih Marovića. Martinović je rekao da je na djelu bezobzirno ruganje pravdi i da je više nego očigledno da je režim u Crnoj Gori napravio predstavu kojom je pokušao da se deklariše kako ni najviši funkcioneri vladajuće DPS ne mogu izbjeći ruku pravde.

Na kraju, potpredsjednik Demokrata tvrdi da je režiser ove predstave kojom se nadležni organi Crne Gore rugaju pravdi, bez ikakve dileme je predsjednik DPS-a, Milo Đukanović.

“On je svjestan da odbjegli ideolog DPS-a, Svetozar Marović zna mnogo toga što bi, ako dospije u javnost, njemu moglo politički doći glave i zato je na djelu ova predstava. U svakom demokratskom društvu, samo ovaj slučaj bježanije porodice Marović je dovoljan razlog da svi korisnici njegovih ideoloških usluga i sponzori njegovog političkog bjekstva podnesu ostavke i skinu ljagu sa kompromitovanih institucija koje su se stavile u službu zaštite kriminalaca, a ne zaštitu javnog interesa od kriminalaca”, zaključio je on.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Andrija
Gost
Andrija

Botovi koji komentarisu sve tekstove tako sto ce omalovazavati opozocione autore tekstova koji se kriticki odnose na zloupotrebu polozaja i zarobljenost institucija u svrhu partije i vlasti.Volio bih da botovi dodju u situaciju da im intitucije i vlast pomazu kao npr sto rade sa slucajem Marovic!

Starac focco
Gost
Starac focco

E da je ovim kukavcima da se dokopaju vlsti -Crna Gora bi se o jadu zabavila, tako da bi zaboravili na Marovicca.Vidite koliko je medju ovim crvenokravatassima veoma veliki broj Becciccevih karijerista, koji na ssefov mig spremno kokodaccu isprazne pricce. ne daj Bozzze da ova izdajniccka grupacija zagospodari nassom drzzavom , zaboravili bi na sve dosadassnje probleme.

samo jako
Gost
samo jako

21 komentar bota Bubašvabe!

Fileopg
Gost
Fileopg

pošto kubik oblovine, a koliko je kad se sreže… Što bi sa titulom Magistra vašeg Vođe i zašto niko od Demokrata više ne smije titulu isturiti ispred imena.

Zigman
Gost
Zigman

Opet lazi samozvanih demokrata

Edi89
Gost
Edi89

Demokrate ponovo obmanjuju javnost neistinama

ines23
Gost
ines23

Prica koja nema pokrica, nego je cisto dato saopstenje kako bi bili sad malo u novinama da ne bude da ih nema nidje.

Vitinka
Gost
Vitinka

Koga briga sad za Marovica nego oces samo da preko njegovih ledja dodjes do medijske paznje.

oliver14
Gost
oliver14

Martinovicu nasao si losu pricu preko koje oces da malo sebe izdignes, ali ti ne ide!

Kosta
Gost
Kosta

U moru price o DF nasle se Demokrate da pricaju o Marovicu da sad skrecu sa glavne teme! Jadno.

goran1978
Gost
goran1978

Koliko ovo potpredsjednika imaju Demokrate pa se svako malo neko potpisuje kao potpredsjednik?

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Okle ovaj strucnjak ispade ?

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Sta radi demokrata u skupstini ? Trazi vrata jer nikad krocio nije unutra

Kaktus
Gost
Kaktus

Zasto ovaj covjek izgleda ovako isprepadano?

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Marovic je zlatan za nasu opoziciju ,teroriste plagijatori kamatasi i prije svega najamnici

Leart
Gost
Leart

A vi obmanjujete javnost od kad ste nastali,sta bi sa onim powerpoint prezentacijama i renderima o novom renoviranom kotoru?

Komita
Gost
Komita

A sto su mi ovi dokolicari sa crvenim kravatama,dzava sveta spominjenete ,ne mozete zamskirati cinjenicu da ste neradnici koji bojkotuju sve funkcije

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Martinovicu znas li u pasulj da gatas ?

Liberal
Gost
Liberal

Ovakva prica mi je vise za trece oko ili neku slicnu novinu dje se teorije zavjere objavljuju

Stefo12
Gost
Stefo12

E jes,bas milo krije marovica u dzeo ,jeste li vi normalni sto pricate

Iskra95
Gost
Iskra95

Kad ste tako divni sto podrzavate onda Df, koji se sumnjici za pranje novca i pokusaj drzavnog udara?

Kinez
Gost
Kinez

Opozicija nam je jedno veliko rasulo, koje prica o udruzivanju i zelji za istjerivanjem neke pravde, ali i sami zaboravljaju da su upravo oni ti koji se sumnjice za razne aktivnosti, kao sto su pranje novca, pokusaj drzavnog udara, prekoracenje ovlascenja.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

A to sto ste Kotor unazadili to nista ne spominjete? Nego paznju bezuspjesno skrecete sa sebe ovakvim saopstenjima.

Marelica
Gost
Marelica

Vazno je da se daju saopstenja, a to sto 2 i po godine nijeste obavljali svoju poslanicku funkciju, a redovno primali platu, nikom nista?

Tommy_h
Gost
Tommy_h

A sto radi partija plagijatora koja je i Kotor izgubila. Manite nas vasih prica i gluposti!

Send this to a friend