Politika

Mas: Zapadni Balkan ostaje jedan od prioriteta Njemačke

Njemačka ostaje posvećena saradnji u pogledu pružanja odgovora na posljedice pandemije Covid-19 i izvan granica Evropske unije i u tome Zapadni Balkan ostaje jedan od prioriteta, kazao je ministar vanjskih poslova Njemačke Hajko Mas tokom današnjeg susreta sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

<<<Đukanović u Njemačkoj: Nova vlast imaće moju podršku za sve ono što bude u cilju usvajanja evropskih vrijednosti<<<

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je zahvalio Njemačkoj i njenoj Vladi na kontinuiranoj podršci Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori.

“Integracija u EU ostaje strateški prioritet, i preduslov je stabilnosti i prosperiteta regiona”, naglasio je predsjednik.

Posebno je istakao važnost saradnje u oblasti pravosuđa i ekspertsku podršku Njemačke u oblasti vladavine prava koja je umnogome doprinosila savladavanju izazova na putu integracije.

“Kao jedina zemlja kandidat sa otvorenim svim pregovaračkim poglavljima, Crna Gora je u poziciji da maksimalnu koncentraciju usmjeri na ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, što bi omogućilo ulazak u fazu intenzivnog zatvaranja pregovaračkih poglavlja”, kazao je predsjednik.

To bi, kako je ocijenio ministar Mas, doprinijelo dinamizaciji procesa, a podrška Njemačke takvim nastojanjima će biti nastavljena.

Mas je rekao i da je zadovoljan susretom i potvrdio je snažnu zainteresovanost Njemačke za aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, dalje korake nakon nedavno održanih izbora i proces pristupanja EU.

“Njemačka je pratila izbore u Crnoj Gori, podrazumijeva se da priznaje njihove rezultate i naglašava važnost što skorijeg formiranja nove vlade, od koje Njemačka očekuje da dosljedno slijedi evropsku i euroatlantsku perspektivu, kao što je to bilo vidljivo kod stare vlade, onako kako smo navikli”, kazao je Mas, dodajući da je Crna Gora pokazala kako se može konstruktivno djelovati i na Zapadnom Balkanu, a to nije nešto što se samo notira, nego se i poštuje u EU.

Na interesovanje njemačkog šefa diplomatije o procesima ekonomske integracije regiona, Đukanović se saglasio sa ocjenom da se, kada je riječ o novim inicijativama kao što je tzv. Mini-Šengen, poštujući sve što doprinosi regionalnoj saradnji, mora paziti da se ne dupliraju stvari, kao i da je Berlinski proces najbolji okvir za dinamizaciju saradnje i ekonomsko povezivanje u cilju napretka zemalja i integracije u EU.

“Na bilateralnom planu, pozdravljena je saradnja u oblasti unutrašnjih poslova, odbrane i bezbjednosti i prepoznat obostrani interes za jačanje ekonomske saradnje i saradnju u oblasti zaštite životne sredine. Dvije zemlje imaju jasan interes da tijesno sarađuju i nastave dosadašnjim putem”, zaključuju u kabinetu predsjednika.

Send this to a friend