Politika

Maslenikov: Pamtićemo Amfilohija kao dobrog prijatelja Rusije, tugujemo

Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav V. Maslennikov uputio je saučešće povodom smrti Mitropolita Crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija.

“U ime Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori i u svoje lično ime izražavam Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve najdublje i najiskrenije saučešće povodom upokojenja Visokopreosvećenog Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita Crnogorsko-primorskog i Egzarha sveštenoga trona pećkoga Amfilohija. Mitropolit Amfilohije je cijeli svoj život posvetio služenju Bogu, bio je požrtvovan borac za pravoslavlje u Crnoj Gori, velikan koji je proživeo složen ali i veoma interesantan život, postao je svjedok i učesnik mnogih događaja vezanih za sudbinu Crne Gore”, kazao je Ambasador.

Kako je dodao, zahvaljujući svojoj istrajnosti i svestranosti Mitropolit je dao ogroman doprinos očuvanju jedinstva pravoslavlja u Crnoj Gori.

“Iskreno je volio Rusiju s kojom je bio duboko povezan emotivno. Njegovo ime i plemenito djelovanje za blagostanje ne samo pravoslavnih hrišćana, nego i čitavog naroda Crne Gore zauvijek će ostati dio istorije zemlje, MCP i SPC u cjelini. Za mene je bila velika čast da sam poznavao Mitropolita lično te imao s njim zaista prijateljske sastanke i besjede. Njegova mudrost i odmjeren, ali i odlučan pristup rješavanju zadataka koji stoje pred Mitropolijom, zaslužuju najviše uvažavanje i poštovanje. Mi ćemo ga pamtiti ne samo kao istaknutu duhovnu ličnost, nego i kao dobrog prijatelja Rusije. Molim da prenesete moje riječi najiskrenijeg saosjećanja najbližim i najdražim Mitropolita i svim onima za koje je njegov odlazak iz zemnog života postao nenadoknadiv gubitak. Tugujemo zajedno s vama”, naveo je Ambasador

Send this to a friend