Politika

Matern Đukanoviću: Hvala za srdačan prijem u Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Njemačke Hans Ginter Materna, koji je zahvalio za odličnu saradnju i srdačan prijem u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz predsjednikovog kabineta.

Đukanović je zahvalio Maternu za saradnju tokom njegovog mandata, ističući da su u tom periodu dodatno unaprijeđeni odnosi između Crne Gore i Njemačke, što je potvređeno i nedavnom posjetom premijera Duška Markovića Berlinu.

“Dinamičan politički dijalog sa zemljom poput Njemačke izuzetno je važan za Crnu Goru, imajući u vidu značaj pažnje jedne od vodećih evropskih država za podsticaj integracijama Crne Gore i Zapadnog Balkana”, naveo je Đukanović.

Zadovoljan je dinamikom tih procesa u Crnoj Gori, svjestan da je brzina ostvarivanja strateških ciljeva opredijeljena unutrašnjim kapacitetima, ali i istorijskim zaostajanjem regiona.

“Ipak, Crna Gora je uspjela od jedne od najmanje razvijenih republika bivše Jugoslavije da postane lider u regionu i članica NATO, sa perspektivom dinamičnog ekonomskog razvoja u cilju dostizanja evropskog kvaliteta života”, napominje Đukanović.

Crna Gora je, ponovio je, čvrsto opredijeljena da postane punopravna članica EU, ocjenjujući da je integracija interes i Zapadnog Balkana i EU.

“Stoga, uprkos smanjenju entuzijazma za proširenjem unutar EU, predano radimo na reformama i dostizanju standarda, u cilju evropeizacije crnogorskog društva”, poručio je Đukanović.

Ukazao je na značaj očuvanja vizije ujedinjene Evrope i nastavka procesa proširenja kao optimalnog okvira za evropsku konkurentnost i za regionalni prosperitet.

“Propuštanje još jedne prilike da se Zapadni Balkan integriše značilo bi održavanje zone permanentne nestabilnosti”, zaključio je predsjednik.

Matern je posebno ukazao na jasnu poruku kancelarke Merkel o podršci perspektivi proširenja EU, ističući da će zemlje EU znati da cijene rezultate koje Crna Gora ostvari na tom putu.

Đukanović je istakao zadovoljstvo dobim bilateralnim odnosima dvije države, uz zahvalnost za svu razvojnu podršku Njemačke Crnoj Gori u procesu demokratizacije, u oblasti pravde, unutrašnjih poslova i odbrane, kao i u obrazovanju, te kroz saradnju sa njemačkim pokrajinama.

“Obostrano je naglašen značaj produbljivanja ekonomske saradnje. Takođe je zajednički ocijenjeno da će dalje reforme u oblasti vladavine prava doprinijeti jačanju demokratizacije društva i razmijenjena mišljenja i o jednom broju pitanja iz domena unutrašnje politike”, zaključuje se u saopštenju Đukanovićeve službe za informisanje.

3 Komentara na "Matern Đukanoviću: Hvala za srdačan prijem u Crnoj Gori"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend