Politika

MCP: Darmanović se pridružio horu državnih funkcionera koji kleveću SPC

Mitropolit Amfilohije (Foto: MCP)

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović se pridružio jednoglasnom horu najviših državnih funkcionera koji pokušavaju da se bave crkvenim pitanjem u Crnoj Gori i to tako što će klevetati Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštili su danas Mitropolije crnogorsko-primorske, ocijenivši da riječi kakve je on upotrijebio nisu dostojne odgovornog čovjeka, a kamoli nekoga ko je na jednoj od najvažnijih državnih funkcija, te su pozvali i njega i sve druge koji imaju potrebu da se na takav način očituju o crkvenim pitanjima da se uzdrže od prozivanja Crkve.

<<<Darmanović: SPC se plaši gubitka monopola, bezakonja neće biti<<<

Kako ističu u MCP, otimanja imovine neće biti, saglasni su tu sa ministrom, ali ne zato što aktuelni crnogorski režim to ne želi, nego zato što će svaki takav pokušaj vjerni pravoslavni narod Crne Gore spriječiti, a ni evropski pravni poredak to neće prihvatiti.

“Bezakonja je, nažalost, bilo, a iskustvo nas uči da će se ono nastaviti, osim ako ovdašnji vlastodršci ne počnu da poštuju tradicionalnu Crkvu onako kako se ona poštuje u pristojnim zemljama i kako je ona poštovana u vrijeme hrišćanskih vladara Petrovića, ne da se ponašaju onako kako je to učinio, na primjer, ambasador Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, kome je ministar Darmanović nadređeni”, navode u Mitropoliji.

No, naglašavaju, ne čudi od ambasadora što ponavlja gotovo istu rečenicu koju je čuo od ministra – da je SPC ”prije svega politički činilac u Crnoj Gori, pa onda vjerski”.

“Ova klevetnička mantra koju je izgleda dužan da ponavlja svaki državni službenik, odraz je nezdravog odnosa koji vlast ima prema Crkvi sve od 1945. godine. Dobro oni znaju da se Crkva bavi svojim poslom u Crnoj Gori, ali nisu oni ni prva ni posljednja vlast koja Crkvu gleda kao remetilački faktor. Od Nerona i Dioklecijana, do Staljina i Broza, mnogo se vlastodržaca slično odnosilo prema Crkvi, posmatrajući je kao smetnju i držeći da je ona ”politički činilac” koji prijeti njihovoj neupitnoj vlasti i svemoći na određenom prostoru. Ne dao Bog današnjim crnogorskim vlastima da se svrstaju među ovakve progonitelje Crkve. Dobro bi bilo da se makar podsjete kako su svi oni i njihova moć – završili”, dodaju u MCP.

Osnovni razlog za reagovanje je, kako kažu, što je ministar ponovio jednu tezu koju neodgovorni novinari i mediji prenose već neko vrijeme, tvrdeći da se crkvena imovina u Srbiji vodi na državu, te za to navode primjer Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, te ističu da se radi o gruboj manipulaciji.

“Istina je da se u pojedinim gradskim sredinama (ne svim), veliki dio gradskog građevinskog zemljišta vodi na državu. Tako je i sa zemljištem ispod i oko nekoliko velikih beogradskih crkava. A i to je plod poslijeratne nacionalizacije. Međutim, na svakoj od tih parcela, Crkva ima pravo korišćenja zemljišta, a na objektu koji je na zemljištu ima pravo svojine. Spomen-hram Svetog Save još uvijek nema upotrebnu dozvolu, jer nije završen, te se Crkva vodi kao njegov držalac, a nakon završetka, nema nikakve sumnje, da će Crkva biti upisana kao njegov vlasnik, kao što se vodi da je vlasnik susjedne manje crkve Svetog Save, koja se nalazi u neposrednoj blizini Spomen-hrama”, pojašnjavaju u Mitropoliji.

Pri tome, ukazuju, treba istaći da sadašnja vlast ne samo što ne svojata Spomen-hram Svetog Save, nego daje milione za njegov završetak.

“Izgleda da je bilo teško novinarima i saradnicima ministra da pogledaju kako se vode u katastru, naprimjer, beogradski manastiri Vavedenje ili Rakovica, koji se nalaze na gradskom području. Oba su, naravno, u punoj crkvenoj svojini. Mogli su da prošire potragu, potroše pola sata svog vremena i utvrde i da se manastiri širom Srbije: Krušedol, Ravanica, Manasija, Žiča, Studenica, Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Mileševa – takođe svi vode na Crkvu – i zemljište i objekti. Mogli su to da urade, ali nisu. Jer istina nije cilj ovakvog spinovanja javnosti”, smatraju u MCP.

Cilj je, uvjereni su, da se stvori atmosfera u kojoj će planirana neonacionalizacija proći mirno, stvarajući utisak da je to isto učinjeno i u Srbiji, a nije.

“Samo ćemo uzgred pomenuti da je država Srbija (ali i Hrvatska, Slovenija, donekle BiH…) vratila i vraća imovinu Crkvi i vjerskih zajednica oduzetu poslije Drugog svjetskog rata za vrijeme komunističke vladavine, a nijednoj od zemalja bivše SFRJ, osim Crnoj Gori, nije palo na pamet da je nanovo oduzima”, navode u Mitropoliji.

Poručuju da se vara ministar ako misli da se Crkva plaši gubitka nekog monopola.

“Ni sad ne postoji nikakav monopol. Ovo je zemlja u kojoj niko nikoga ne može da prinudi (ili makar ne bi smio da može) da pripada bilo kakvoj vjerskoj zajednici ili organizaciji. Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka i dijelovi Eparhija mileševske i zahumsko-hercegovačke imaju odgovornost samo za pravoslavne Hrišćane. Taj ”monopol” im je dat ustrojstvom Srpske Pravoslavne Crkve, koja ovdje postoji i djeluje, kao dio vaseljenske Pravoslavne Crkve, od trinaestog vijeka, otkad je Sveti Sava osnovao preteče svake od ovih pomenutih eparhija: zetsku, budimljansku, dabarsku i humsku”, podsjećaju.

Jednako je, smatraju, besmisleno prozivati te pravoslavne episkopije za monopol, koliko bi bilo besmisleno i nedopustivo za ministra sekularne države da proziva, recimo, Nadbiskupiju barsku i Biskupiju kotorsku za monopol u pogledu Rimokatoličke Crkve.

“Držimo da način govora o Crkvi i manipulacije koje je ministar upotrebio nisu dostojni odgovornog čovjeka, a kamoli nekoga ko je na jednoj od najvažnijih državnih funkcija, te pozivamo i njega i sve druge koji imaju potrebu da se na ovakav način očituju o crkvenim pitanjima da se uzdrže od prozivanja Crkve. Time ne prozivaju nekoliko Vladika i par stotina sveštenika, monaha i monahinja, nego ogromnu većinu pravoslavnog stanovništva svoje zemlje, čiji glas uporno neće da čuju”, zaključuju u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

143

avatar
1000
36
107
0
 
110
Hičkokvan svake pametCrnogorciSuSrbiGen. DukljaninMaks
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
goran
Gost
goran

Samo nek oni laju na crkvu pa će im rejting još padati. Ja bi ih puštio I ništa ne bi reagovao. Sami sebe politički sahranjuju.

Stara varoš
Gost
Stara varoš

Ne vjerujem da je takav stav i takvo djelovanje ministra Darmanovića za vas iznenađenje.

Cuca
Gost
Cuca

Ne GARGAMELU svudje po svijetu kriminalac mora dati dokaz za ono sto posjeduje. Toje amin.

crna gora
Gost
crna gora

pa nije ni odje problem. Dokazete da je vase i dobice te. Sto ne mognete dokazat bice drzavno.

Gargamel Srđa
Gost
Gargamel Srđa

Obrnuto! Što država dokaže da je njeno, sretno joj bilo!

Cuca
Gost
Cuca

GARGAMELU kriminalac ili lupez dokazuje odakle mu stvar koju ima.

Trna
Gost
Trna

Pa neka onda Milo dokaže. SPC je vlasnik, ko god smatra da nije, neka dokaže suprotno. Pravo je takvo, ne možemo sad izmišljati neki novi pravni sistem. Moj komšija je vlasnik kuće i ja mu je otmem, pa on neka dokazuje da je njegova. Ako dokaže onda nikom ništa, a ako ne, onda je moja. Haha, kako je to Đukan… Više »

Cetinje
Gost
Cetinje

Utrnula si…

Nikac
Gost
Nikac

Nema sto TRNA da Milo dokazuje. Dokazivat mora onaj sto je devedesetih uz pomoc falsifikatora u katastrima prepusao na kriminalan nacin crkve i manastire na SPC.

goran ct
Gost
goran ct

Cuca, tako je kriminalac ili lupež = ovi sa vlasi a ne crkva.

van svake pamet
Gost
van svake pamet

država u svojoj državi da dokazuje šta je državno !!!

MOJ DNK
Gost
MOJ DNK

GOSPODE ISUSE HRISTE SINE BOZIJI DAJ OVOME PACENOM NARODU MIR BLAGOSTANJE I LJUBAV POMILUJ GRESNE KOJI ZAVADISE NAROD ZARAD SVOG INTERESA… MOLIM TE DRAGI BOZE CUVAJ NASU DJECU DA NE IDU PUTEVIMA MRZNJE I ZLA KOJI SE SIRI PO PORTALIMA… GOSPODE POMILUJ GOSPODE POMILUJ GOSPODE POMILUJ AMIN

Fileopg
Gost
Fileopg

molitva za SPC njene popove i njina vrhovnoga žreca Amfilohija…

Cuca
Gost
Cuca

Sta je ovome MOJ DNK, jesi li ti pri cistoj pameti u XXI vijeku.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Dps oce da poludi jer je jaca hriscanska ideologija od njihove materijalne i pohlepne.darmanovic je obrukao svoju profesiju nisko pao i prodao se uclanjenjem u dps.

Da se ne lažemo
Gost
Da se ne lažemo

Vi ste biznismeni. Vi od hrišćanstva nemate ni h. Idolopoklonstvo, zlatna telad svuda oko vas, tezge ispred hramova, nemoral, izopačenost. Postali ste sve ono protiv čega se Hrist borio i zbog čega je pokrenuo novu religiju.

Mirna smirena
Gost
Mirna smirena

Što Srđa vidi u ogledalu?

Brajo pošteni
Gost
Brajo pošteni

Gargamela iz Strumfova.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ono što je SPC u CG napravila, nek joj i ostane. Ono što nije, ići će državi. SPC sasvim sigurno nije napravila ni Cetinjski manastir ni Ostroški manastir. Kako znam? Prosto: SPC u to vrijeme nije ni postojala!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, Manastir Ostrog je podigao Sveti Vasilije Ostroški, koga je za Mitropolita Hercegovačkog 1638.godine u Pećkoj Patrijaršiji hirotonisao srpski patrijarh Pajsije. Crkvu Časnog krsta je 1667.godine freskopisao majstor Radul i na centralno mjesto je naslikao freske Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog. Tvoji krajevi su u tom periodu takođe pripadali Hercegovačkoj Mitropoliji Srpske pravoslavne crkve.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

1667. u Hercegovini nije bilo ni Srba, kamoli Srpske pravoslavne crkve. Postojali su pravoslavci kod kojih nije postojala srpska nacionalna svijest, katolici kod kojih nije postojala hrvatske nacionalna svijest i uz njih muslimani. I tako sve do 19. vijeka kad kreće posrbljavanje pravoslavnih i pohrvaćivanje katolika, udruženim djelovanjem političara i popova iz Srbije, odnosno Hrvatske.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, ako 1667. u Hercegovini nije bilo Srba, zašto onda srpski patrijarh Pajsije hirotoniše Svetog Vasilija Ostroškog za Mitropolita Hercegovačkog SPC. Hercegovina je dobila ime po tituli Herceg od Svetog Save, koju je nosio Stefan Vukčić Kosača. Generale, tvoja tvrdnja nema nikakvog istorijskog utemeljenja.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Za tvoju informaciju, Herceg Stjepan čak nije ni bio pravoslavac.. A oko hirotonije- pa morao ga je neko hirotonisati. Da li to znači da su one naše vladike koje su hirotonisane u Rusiji bili Rusi?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, Stefan Kosača se u manastiru Mileševo, gdje su bile mošti Svetog Save proglasio za Hercega od Svetog Save. Ako nije bio pravoslavan, kako je mogao u pravoslavnom manastiru da se proglasi za Hercega. Što se tiče hirotonije, srpska crkva je u tom periodu rukopolagala Mitropolite, kako Crnogorske, tako i Hercegovačke i to je neosporno. Tačno je da je Njegoš… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Herceg Stjepan (Stefan, Šćepan, kako hoćeš) 1451. godine je bio i katolik. Makar mu se kao dobrom katoliku obraća papa Eugen IV. Dakle, moj Oprem, vjera mu je bila tamo đe mu je bio interes, što je tada bilo sasvim normalno. Ali svi izvori govore da je bio odan jedino odan patarenskoj vjeri (bogumil) cijelog svog života. Bio je i… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Enerale, da je sve tako kako kažeš, to ne mijenja činjenicu da je Hercegovina dobila ime po tituli Herceg od Svetog Save.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ko to spori? Blla je to jedna u nizu Stjepanovih vještih političkih igara, proračunata i sa višim ciljem.. Inače, na grbu Kosača njihovo prezime (da ga tako slobodno nazovemo) bilo je napisano- na latinskom! Malo čudno za svetosavce, zar ne?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Herceg Stjepan je bio pataren, pripadnik Crkve bosanske srcem i dušom, po potrebi je znao biti i katolik i pravoslavac, zavisno od političko- vojnih prilika. Traga nema njegovom srbovanju… a oko hirotonije- znači li to da su one naše vladike koje su hirotonisani u Rusiji bili Rusi? Kakav ti je to dokaz, Oprem?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, nemoj sve da vjeruješ što piše Miroslav Ćorović.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Herceg Scepan da nije pravoslavac ne bi podigao toliko srpskih manastira i crkava. A nijednu katolicku

Tematika
Gost
Tematika

Haha, i ti tako bistar ćeš da nam kažeš da u srednjem vijeku nije postojalo Srpsko carstvo i da sveti Sava nije osnovao srpsku crkvu, nego su sve to bili vanzemaljci, koji su napravili i piramide u Egiptu. Ajde botino Milova pokrij se ušima i ne trtljaj.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Koji si sad ti, tako “kulturan” bot pod nickom Tematika? Pravi ristogorac, haha!

Maksim
Gost
Maksim

Svaka ti je sveta. Sva srpska istorija je laz. I nista drugo.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dobri Maksime, pročitaj Žitije Svetog Vasilija Ostroškog i sledeći put kad budeš išao da se pokloniš Svecu, pođi i do gornje crkvice i vidjećeš freske o kojima sam pisao.

Maks
Gost
Maks

Generale, baš tebe briga. Uživaš kod babe na hrvatskom primorju i kuckaš komentare. 🙂

Cuca
Gost
Cuca

Svi Kotorani znaju ko je bio glavna osoba kad se u Kotor imovina prepisala na SPC. Drzavo ispitaj stvar i hapsi ove ljude i krivicno da se gone do iscerivanja istine . Toga se boje u SPC . Zato dizu galamu.

Cetnicki Ugled
Gost
Cetnicki Ugled

Moderator, zasto si izbrisao dvije poruke koje sam poslao. Dozvolio si ovom anticrnogorskom fasisti Mladenu poruku a onda ne dozvoljavas odgovor ? Ne, to ne mozes raditi. Daj svima istu sansu. Vjeruj mi da se imam kome zaliti I da ti ovo nece proci. Toliko

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nemaš se što nervirat. U CDM-u stalno to rade. Puštaju svakakve bljuvotine na račun Crne Gore a odgovore u kojima nema ništa vulgarno, ne puštaju. Pisao sam to nekoliko puta, ali ne pomaže. I još puštaju jednog Ristovog popa da krade nickove i piše svašta.

Hičkok
Gost
Hičkok

Ti si dvostruka ličnost. Napišeš komentar i onda se ne sjećaš. Kao u mojim filmovima.

Fileopg
Gost
Fileopg

u ugovoru Mlečna sa Paštrovićima iz 1424.piše:
Kad bi ratno doba krenula protiv Paštrovića ili Srpska vojska ili turska sila u tolikom broju da se ne bi mogli odbraniti staviti će im se duždevo gospodstvo na raspolaganje…..itd…Toliko o Srpstvu Paštrovića….

Mudriji pristup
Gost
Mudriji pristup

Ljudi ne fokusirajte se sada na CPC. Ono sto je kljucno jeste da je SPC DRZAVA u DRZAVI za koju evidentno ne vaze zakoni drzave Crne Gore. SPC je duboko suprotstavljena Crnoj Gori i crnogorskom narodu SPC u CG je ekstremna desnicarska velikosrpska institucija sa misijom posrbljavanja, tj rusenja drzave. Dugorocno suverena i evropska CG ne moze opstati zajedno sa… Više »

Cuca
Gost
Cuca

Potpuno sam saglasan. Osnovni cilj SPC je rusenje Crne Gore o njenih institucija i pripajanja Srbiji. To treba da zna drzavni vrh Crne Gore. To je u jednoj emisiji rekao dr. Radovan Radonjic.

Fileopg
Gost
Fileopg

volio bih da je gdin Risto precizan kad prijeti da će ,,vjerujući narod” spriječiti sprovođenje zakona. Na koga će taj ,,vjerujući narod” udariti i sa kojom silom.

petar
Gost
petar

da bi bio crnogorac podrazumjevalo se da si srbin danas da bi bio montenigren podrazumjeva se da si donov podanik ili nacionalna manjina

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Petre, polupa si lončiće. Čim si Crnogorac, to isključuje da možeš bit Srbin. Jer je zanemarljiv broj ođe došao iz Srbije. A ako si Srbin, možeš ako ti basta reć da si “poreklom” Crnogorac i to je realno, jer se veliki broj Crnogoraca iselio u Srbiju. No ti pope samo da nešto napišeš.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Janko Vukotić: Srbin sam, jer sam Crnogorac. Nijesam Crnogorac što sam Srbin, već Srbin što sam Crnogorac. Mi Crnogorci smo so srpstva. Ovdje nije sva snaga srpstva, ali jeste duša. Moja misao srpska traje dok ijedan damar kuca. Ima drugčijih Srba, mi smo oni od Kosova.

Goran
Gost
Goran

Hahahahahaha, a ja mislio da recituješ pjesmicu Bećkovića

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Citirao sam velikog Janka Vukotića.

Maksim
Gost
Maksim

Nista covjek kad je kao crnogorski serdar pristao da bude ponizen prihvativsi da bude kralja Aleksandra adjutant.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vlado Petrović sin Vojvode Boža Petrovića, je bio lični sekretar Kralja Aleksandra. Krsto Zrnov je u pismu Kralju Aleksandru 1929. napisao da će mu biti odan, kao što je bio odan i Kralju Nikoli.

Maksim
Gost
Maksim

Koliko je poznato Janko je izdao Kralja Nikolu i Crnu Goru kad je raspustio vojsku. To dalje znaci da je radio za srpstvo, pa se kao takav mogao osjecati jedino srbinom.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Istina je drugačija, Kralj Nikola je dao obećanje Serdar Janku, da će se vratiti čim evakuiše porodicu, ali mu je iz Skadra javio da se više neće vraćati. Serdar Janko mu je ostao vjeran, sve dok Kralj Nikola nije napustio Crnu Goru.

Send this to a friend