Politika

MCP Đukanoviću: CPC nikada nije bila autokefalna, odustanite od pljačkaških nauma

Nakon što je predsjednik Milo Đukanović u intrervju TV N1 kazao da Sprska pravoslavna crkva čuva infrastrukturu velike Srbije, te da žele da zadrže ono što su oteli, reagovala ke Mitropolija crnogorsko-primorska.

<<<Dokumenta demantuju Amfilohija: Crnogorska crkva je bila autokefalna<<<

<<<Đukanović: SPC čuva infrastrukturu velike Srbije, hoće da zadrže ono što su oteli>>>

Tvrde da MCP  nije protiv donošenja novog zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali jeste i biće protiv, kako kažu, jednostranih aktivnosti crnogorskih vlasti po ovom pitanju.

“Zna predsjednik Đukanović da je zakon, ovakav kakav je sad, usmjeren protiv Pravoslavne Crkve. To je javna tajna i ni on to ne krije u intervjuu, povodom koga reagujemo. On, s druge strane, ne zna i nisu ga dobro savjetovali oni koji su ga slagali, pa on to ponovio, da Crkva u Crnoj Gori, koju pogrešno naziva ”CPC”, nikad nije bila autokefalna, niti je ukinuta ukazom regenta Aleksandra Кarađorđevića”, poručuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ta manipulacija se , kako dodaju, toliko odomaćila da se koristi kao poštapalica, a radi se o brutalnoj neistini.

“Regent Aleksandar je samo, kao tadašnji suveren Кraljevstva SHS, prihvatio odluku svih arhijereja (uključujući, na prvom mjestu, one arhijereje iz Crne Gore, odlukom Svetog Sinoda u Кraljevini Crnoj Gori) koji su svojom voljom, bez glasa protiv, obnovili Pećku Patrijaršiju – pod imenom Srpska Patrijaršija, što je sa oduševljenjem prihvaćeno i od sveštenstva i od vjernog naroda u Crnoj Gori i crkveni život je nastavljen u punom kontinuitetu. Čak je i Vlada  u egzilu u ”Glasu Crnogorca” pozdravila obnovu Patrijaršije, samo zamjerivši što je njeno sjedište u Beogradu, a ne u Pećkoj Patrijaršiji, gdje je kralj Nikola 1913. godine postavio za prvog Pećkog mitropolita, poslije ukidanja Patrijaršije (1766), Gavrila Dožića”, navode oni.

Zaludna je, kažu, nada predsjednika da će Carigradska Patrijaršija priznati autokefalnost Crkve u Crnoj Gori.

“Кome da je prizna? Čovjeku koji je raščinjen od Sinoda iste te Patrijaršije? To, prije i iznad svega, ne bi smjela da bude briga predsjednika sekularne države, koji je uz to javno deklarisani nekršteni ateista. Ako su za njega pitanja vjere ”trice i kučine”, bilo bi pristojno da se makar ne petlja u njih. Ima pravo da iznese svoje mišljenje, koliko god bilo pogrešno i neutemeljeno, ali nema pravo da koristi institucionalne državne mehanizme da se obračunava s Crkvom i da je upodobljava sebi i svojoj ideologiji ili pravi nove ”crkve”. Patrijarh Irinej, kao i mitropolit Amfilohije, ali i svi vjerni, kao slobodni ljudi i građani, s druge strane, imaju pravo da se odrede prema potezima vlasti, ali oni svakako nemaju nikakve institucionalne mehanizme, kojima bi mogli da utiču na uređenje državnog poretka, biranje predsjednika ili Vlade. Drugim riječima, onaj koji ima vlast i silu države bi morao da se uzdrži od napada na ljude koji ništa od toga nemaju, a koriste samo – riječ. To bi bilo čojski i crnogorski”, poručuju iz MCP.

Uostalom, dalje navode iz MCP, trebalo bi predsjednik da se odluči – da li je Mitropolija učinila zločin prema Crnoj Gori ili ona ima, kako sam veli u pismu blaženopočivšem patrijarhu Pavlu, ”značaj za Crnu Goru i istorijsku ulogu u borbi za slobodu crnogorskog, srpskog i ostalih balkanskih naroda”.

“Treba dodati da je nepošteno priču o Pravoslavnoj Crkvi početi od 1918. godine i prećutati da je na njenoj današnjoj teritoriji Crne Gore Sveti Sava prije osam vijekova osnovao četiri episkopije, koje i danas imaju svoju ovdašnju jurisdikciju. Još je manje tačan zaključak koji predsjednik izvlači iz navodne autokefalnosti ”CPC” – da je njena imovina bila državna. U Srbiji je, za razliku od Crne Gore od kraja devetnaestog vijeka, postojala Pravoslavna Crkva, koja je bila autokefalna tomosom dobijenim od Vaseljenske Patrijaršije (1879) i, gle čuda, njena imovina nije u vlasništvu države bila ni tada, niti je to sada (iako neki ponavljaju neistinu da je crkvena imovina i u Srbiji u svojini države). To što su postojala određena ograničenja u raspolaganju imovinom, budući da je Pravoslavna Crkva bila državna vjera, a država hrišćanska, ne znači da je država bila vlasnik te imovine”, navode oni u saopštenju.

Prema njihovim riječima, upravo da bi sačuvala istorijski crkveni identitet u Crnoj Gori, Crkva je dužna da se odupre onima koji ga mijenjaju i žele da podvlaste Crkvu svjim novim sekularnim ideologijama i novom identitetu.

“Treba li Mitropolija i svi drugi da se odreknu svoga utemeljitelja na ovim prostorima – Svetoga Save, da bi bila podobna? Treba li da se odrekne Svetoga Vasilija Ostroškoga, kojeg je rukopoložio srpski Pećki patrijarh ili Svetoga Petra Cetinjskog, kojeg je rukopoložio srpski Кarlovački patrijarh? Da prezre pismo mitropolita Save Petrovića, koji piše Moskovskom mitropolitu Platonu ”ot vsjeh arhiereov slaveno-serbskih” ili ono mladoga arhimandrita Petra Petrovića, potonjeg Svetoga Petra Cetinjskog, upućeno austrijskom dvoru, u kojem on, guvernadur Ivan Radonjić i serdar Ivan Petrović vele da žele da ”Mitropolit crnogorski zavisi od Pećkoga patrijarha u Srbiji”, pa dodaju da će ga slati u Кarlovce na rukopoloženje, ali samo ”dotle dokle Turci budu vladali Srbijom, te ne možemo da ga slobodno pošaljemo u Peć.” Da izbrišemo iz pamćenja ”Odu Nemanji” mitropolita Vasilija Petrovića i natpis na njegovom grobu u Petrogradu – ”Patrijaraškoga srpskoga trona egzarh” ili da, neki bezumnici danas u Crnoj Gori, brišemo iz crkvenog kalendara Svetoga Savu, njegovog oca Simeona i Svetog Stefana Dečanskog, koje su gospodari Zete Crnojevići pečatali u prvim štampanim kalendarima Crne Gore?”, navode oni.

Dodaju kako bi, podobni , valjda, bili i na liniji predsjednikovog viđenja crnogorskog identiteta, kada bi prezreli riječi predsjednika Vlade Кraljevine Crne Gore dr Lazara Tomanovića, izrečene prilikom proglašenja Crne Gore za kraljevinu (1910): ”Povrh toga, Mitropolija cetinjska jedina je Svetosavska Episkopska stolica, koje je bez prekidanja do danas sačuvana…”

“Još more je ovakvih primjera kojih bi Crkva morala da se odrekne da bi postala onakva kakvu je predsjednik zamislio – sluškinja ideoloških interesa njegove partije i njegovih istomišljenika. Neće Crkva biti sluškinja ni Crne Gore ni Srbije, ni srpstva ni crnogorstva, niti bilo kakve ideologije ni bilo kojeg velikodržavnog projekta niti čuvati nečiju ”infrastrukturu” – jer više ne bi bila Crkva. Ali ne može da zaboravi šta su oni najbolji u njenoj istoriji govorili i činili i da im, po svojim moćima, podražava, riječima i djelima, u odbrani svetinja i svoga dvijehiljadegodišnjeg bića”, ističu.

Mitropolija je ljuta i zbog toga što, kako navode, predsjednik pominje  da se 90-tih godina neko neovlašćeno knjižio kao vlasnik crkvene imovine – aludirajući na Mitropoliju i ostale episkopije Srpske Patrijaršije u Crnoj Gori – te veli da je to otimanje vrijedne imovine  i zločin prema Crnoj Gori. Opet promašaj.

“Predsjednik ne govori istinu po tom pitanju. Кako je to Crkva mogla da otme svoju imovinu? Кo je žrtva tog zločina kojeg pominje predsjednik? Žalosno je to što govori i čini predsjednik po ovom pitanju. Uostalom, nismo baš svi toliko kratkog pamćenja. Bjehu li on i njegova partija u to vrijeme nosioci istih ovih državnih ovlašćenja koja i sada imaju? U ovom govoru predsjednika još se jedna nedosljednost primjećuje. Nakon privatizacije svega i svačega, pa i imovine oduzete od Crkve i vjerskih zajednica poslije Drugog svjetskog rata, čime je država priznala da nije u stanju da adekvatno gazduje svojim resursima i imovinom, planira se nacionalizacija – ni manje ni više – nego ostataka crkvene imovine, pa i više od toga – njenih hramova! Došli bi, a neće Bog dati, u situaciju da je sve privatno vlasništvo u ovoj sekularnoj državi osim ”državnih” vjerskih objekata. Šta će državi vjerski objekti? Šta će da radi s njima? Zašto ih oduzima, ako ne planira da ih drugome daje? Prepoznata je namjera predsjednika i svih onih koji učestvuju u ovoj nečasnoj raboti. Ta namjera ide iznad njihovih ideoloških očeva, koji su bili razumniji po ovom pitanju i nisu oduzimali vjerske objekte. Svrstavaju se  u još žešće gonitelje Crkve, nego što su bili oni prije njih”, navode iz Mitropolije čiji je poglavar Amfilohije.

Strašna je, tvrde, i nedopustiva kleveta predsjednika Đukanovića kojom Srpsku pravoslavnu crkvu označava više kao političku, nego kao vjersku organizaciju.

“On je kao nevjernik potpuno nekompetentan da to cijeni. Srpska pravoslavna crkva je uvažena i priznata među svim Pravoslavnim Crkvama i važan je dio porodice vaseljenske Crkve. To što on to ne prepoznaje ništa ne oduzima Crkvi, ali glasovito govori o predsjednikovom novom odnosu prema slobodi Crkve. Neistinita je, takođe, tvrdnja da organizacija Pravoslavne Crkve prati državnu organizaciju i da je sve suprotno tome protivno kanonskom pravu. Uzmimo samo one pomjesne Crkve koje su prve u poretku Pravoslavnih Crkvi: Кonstantinopoljska, Aleksandrijska, Antiohijska, Jerusalimska i Moskovska Patrijaršija – nijedna od njih se ne rasprostire na teritoriji jedne države! Ne postoji li kao priznata Srpska Pravoslavna Crkva i u državama nastalim od bivše Jugoslavije i širom Evrope, Amerike i Australije? Svaka ima svoju istorijsku jurisdikciju na više država. Predsjednik je ili podlegao neznanju onih koji ga o ovome savjetuju (koji su, izgleda, oboljeli od gadne bolesti nacizma ili brozomore) ili svjesno obmanjuje javnost. Šta god da je – savjetujemo mu da se, optužujući Crkvu za politiku ne bavi stvaranje Crkava u Crnoj Gori”, saopšteno je iz MCP.

Predsjednik bi morao da čuje glas Crkve i naroda Božijeg i da povuče Predlog zakona i založi se, da se, u ime jedinstva naših predaka, koji su se zajednički borili za slobodu i budućnost Crne Gore, predstavnici državnih vlasti, Crkve i drugih vjerskih zajednica, u istinskom dijalogu dogovore o zakonskom aktu, koji će biti na korist svih crnogorskih građana bez razlike.

“Molimo se za Crnu Goru i za napredak svih njenih građana bez razlike i želimo Predsjedniku i svima onima koji ga u ovome podržavaju – da odustanu od svojih pljačkaških nauma i ne sprovode nasilje prema Crkvi i vjeri uopšte, nego da se vrate bogoljublju i bratoljublju”, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
markos
Gost
markos

Poslednji trzaji…. 😀

Raulio
Gost
Raulio

Ja ne kapiram čemu ove rasprave, imamo 75 % stanovništva koje pripada SPC i smatra da crkve i manastiri treba da ostanu u vlasništvu iste. S druge strane imamo 15-ak pripadnika tzv. CPC, nešto malo DPS-ovaca, liberalčića, antiteista i ateista (aj neka ih ima oko hiljadu) i nepravoslavno stanovništvo kome ne bi išlo u prilog da i njima oduzmu vjerske… Više »

Fileopg
Gost
Fileopg

Da je tako ka što pišeš ne biste vi dizali dreku ni vi iz srpske crkve ni Vrhuška srpska, no bi se samo nasmijali i počešali iza uva, a ne bi ni Milo kao ozbiljan političar kretao na put na koji ne može proć….

Jeruzalem
Gost
Jeruzalem

Srba u CG je 28%, Crnogoraca 45%, Bošnjaka 9%, Albanaca 5%, Hrvata 4% i 9% svih ostalih Egipćana, Židova, Muslimana, Rusa itd. Stoga ja tebe pitam, gdje si došao do postotka da 75% pripada SPC? Ah, sad se sjeti… Svi pravoslavci u ex YU su Srbi … My Bad…

Marta
Gost
Marta

Rezultat francuske revolucije su vjerski objekti u Francuskoj u vlasništvu države.

Mikica
Gost
Mikica

Đe si kršten Anfilohije?

Fileopg
Gost
Fileopg

Pokaj se Amfi mnogo si grešan jer eto bog potopi Beograd….

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Srbin ima cetiri slova prava – Samo Sloga Srbina Spasava – jedno drugom okrenulo ledja, tesko onom ko Srbina vrijedja CCCC

Luka
Gost
Luka

Boravit na portalu dje je 99% komentatora na Dps kazanu a onaj 0,1 % potencijalnih stanovnika Dobrote je teski mazohizam.Neka vam se svima Bog smiluje,ali nisam optimista on nije slijep ni gluv.

cgcg
Gost
cgcg

kako vi je prepodobni svetac pop maca? koljač civila

Rajo
Gost
Rajo

Ajde u Vlasku zemlji i tamo prodavsj msglu kao i svi vladi.Fuj

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Hvala Bogu sto sam Srbin! CCCC

Radoje
Gost
Radoje

Nek si živ i zdrav, ja hvalim Boga što sam Crnogorac i Liberal od devedesetih!

Raulio
Gost
Raulio

crnogorac od devedesetih. Bracki, sve si reka.

Rajo
Gost
Rajo

Nijeste vo srbi nego Vlasi bez istorije i zsto prisvajste i otimate rudku .Oteto prokleto.

goran ct
Gost
goran ct

Posle ovog Milo ostaje jedino da se pokriješ ušima I psssst.

Prserbi
Gost
Prserbi

Risto pokaj se
Vakat je

Ve$a june
Gost
Ve$a june

Prś eviva, prś nikad više, prś na vakat!

Prserbi
Gost
Prserbi

Sta je o o ko je ovo sta prica ovoo
Vakat je CPC

Fileopg
Gost
Fileopg

Amfilohije treba žnati da će ga ti njegovi ,,srbi” izdati ka vječito što su izdavali i Slobodana su izdali i isporučili u Hag, i Radovana Karadžića, Arkana Ražnatovića su čak i ubili….

Kata Luković
Gost
Kata Luković

Ja ne znam što se toliko pregonite kad imate pouzdanog svjedoka, viševjekovnog hrišćanina, možda od 1054. pa ga fino ne pitate sve što vas zanima?!

Sindja gologuz
Gost
Sindja gologuz

Ima i on svoga pouzdanog svjedoka, puzao je od Srbije do Crne Gore. Više je trnja u njega no dlaka na glavu.

Titograd
Gost
Titograd

Bože, hvala ti do neba što nijesam srbin!

brat Srbin
Gost
brat Srbin

Bože, hvala Ti do neba što nije Srbin!

Prserbi
Gost
Prserbi

Ko.e ste vi braca
Dogodine u nis

Sasa
Gost
Sasa

Oprosti mu boze ne zna sta cini POKAJ SE

Oluja
Gost
Oluja

Pokaj se VAKATJE

Fileopg
Gost
Fileopg

@ono kad vas ubjeđuju da je zemlja ravna ploča koju nose tri slona, da je darvinova teorija o evoluciji pogrešna, da čovjek nije sletio na mjesec, da nevrijeme vlada evropom zbog pobjede na evroviziji one bradate pjevačice ….a vi klimate glavurdinom raščepljenih Žalica i iskolačenih očiju…Kad pop sa krstom maše i jaše na tenku dok topovi dejstvuju po golorukom narodu… Više »

merishka
Gost
merishka

znas kako kazu vrati koko sto si pocukala pa i ti vrati crnogoske svetinje crnoj gori ima na stotine hramova i stotine hiljada hektara druge imovine vrijedne milijarde eura

awetinja
Gost
awetinja

Mogli su se Risto i Miras dogovoriti da se rotiraju, niko ne bi primjetio.

Hmmm...
Gost
Hmmm...

Hmmm… samo to što ste tu naveli je dokaz da je SPC čista politička organizacija sa tendencijama ekonomskog karaktera. Dakle, malo je Presednik rekao o vama, čak je bio pravi diplomata. Hajde, navedite mi jednu vašu rečenicu koja je religioznog karaktera i sadržsja. Pitam se kada ste zadnji uzeli Bibliju u ruke? Mantija ne čini sveštenika.

DzonsPljevlja
Gost
DzonsPljevlja

Hmm samo sto ste vi svi nevjernici uglavnom, a ova drzava je sekularna. Hajde sad razligu

Što je ovo?
Gost
Što je ovo?

Bibliju? Hmmm…? Koliko imaš godina?

Radosav72
Gost
Radosav72

Sto znaci rijec “sotona” ? 🙂

Erceg
Gost
Erceg

Znači “milo”.

Pgpg
Gost
Pgpg

Kad se nesto pogleda sa druge strane, nema većega crnogorca od Amfilohija, niti zaslužnijeg za budjenje Crnogoraca od njega.

Globovanje
Gost
Globovanje

Opet nova zora sviće
Crnogrske crkve,
Opet BIĆE !!!

NBA
Gost
NBA

TAKO JE” GLOBOVANJE- V A K A T J E !!!

Leni
Gost
Leni

Prvo da vratimo Lovćen u prvobitno stanje.

Stanko
Gost
Stanko

Zaludu se borite Mitropolite mi smo bili najveci partizani najveci cetnici najveci nevjernici i najveci spijuni. Propali smo kada rijec polupismenih ljudi ima takav znacaj da nas dovede u gradjanski rat.

Nera
Gost
Nera

Nema ti od građanskog rata ništa,jer ovi što prijete nemaju sa čim.
A sve ovo što si naveo 100% je tačno.

oganj
Gost
oganj

Taman u centar!!!

Bbc
Gost
Bbc

Kakvi su ovi vjernici sto red biblije nijesu procitali

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Bbc, Biblija se piše sa velikim početnim slovom

Ljubo
Gost
Ljubo

Amfilohije pokaj se

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Kas o mu je

Bravo
Gost
Bravo

Pametnome dosta. Amin.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Ima jedno verovanje poznato u mnogim srpskim krajevima, koje svetoga Savu dovodi u vezu sa vucima. Prema tom verovanju sveti Sava o svome danu saziva u planini sve vukove što ih ima, i — u vezi sa jednim starinskim shvatanjem da vuk ima prava da traži i dobije svoju „nafaku“ — određuje im hranu („tajin“) za narednu godinu, to jest,… Više »

Che ?
Gost
Che ?

Vrlo korisna prica. Hvala

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Jasna i logična, kako priliči žitiju tako znamenitog sveca.

Bbc
Gost
Bbc

Ima jedna knjiga Biblija pa procitaj a ne ove price blesave sto prepricavate

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Sveti Sava, putujući, svratio je na ručak u neki manastir i, pošto je ručao, hteo je da krene dalje. Ali se nebo odjednom natušti, otpoče da grmi i da seva, i da prokapljuje kiša s gradom. Na to mu, sasvim dobronamerno, primeti jedan kaluđer: „Gospodine, ja bih ti rekao da ne putuješ, jer će te na putu vijati nepogoda“. Ali… Više »

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Knjige za djecu u bibliteci su obicno u prizemlju, idi pa citaj i dalje.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Kakvu sad đecu? Ovo su odlomci iz žitija najvećeg srbskog sveca. Ne bi valjda njegovi vjernici izmišljali?

M...
Gost
M...

Pa posto si toliko pismen i ucis ovdje nas kako i sta, bolje da si pravopis i gramatiku naucio tog tvog srBskog jezika.. Pozdrav

M...
Gost
M...

Pa kad su toliko pismen i ucis sve nas ovdje, bilo bi bolje da si naucio pravopis i gramatiku tog tvog srBskog jezika… Pozdrav

slanik
Gost
slanik

a ne okle, ada evo Amfy brda valja, a svešteno lice ne bi smjelo da pomisli na laž, a ne da je izgovori……

Sasa
Gost
Sasa

VAkat je

jaoijest
Gost
jaoijest

hahhahhhhahahhaahahaha
sad ću ovo malome pročitat za laku noć hahaah

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

U jednoj pripovetki iz Temnića priča se kako je sveti Sava upropastio ticu kosa tako reći ni za šta. Nezlobivi kos, jednog veselog proletnjeg dana, pevao je bezbrižno na nekom glogu. Sveti Sava zapita ga, kao šaleći se, zašto je pokunjio nos, a ovaj mu odgovori da on nije kos što je pokunjio nos, nego kos što diže nos. „Na… Više »

Definitivno
Gost
Definitivno

A dje ti je taj Temnic, nema to u Crnu Goru, pa nas bas i ne zanima.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Neki seljaci iz sela Breška, u južnoj Srbiji, namazali su „iz nestašluka“ magarca svečevog crnom bojom; sveti Sava prokleo je celo selo, da se više ne množi, i da od tada svi seljaci nose samo crno odelo. Čitavu jednu veliku varoš prokleo je svetac i učinio da propadne u jezero samo zato što mu je neko iz te varoši sakrio… Više »

Definitivno
Gost
Definitivno

A ova ti prica iz juzne Srbije, pa ni to nas ne zanima. Kakve veze to ima s nama? Nikakve.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Iz knjige Veselina Čajkanovića: Mit i religija u Srba Molim moderatora da pusti ove komentare Sveti Sava je prokleo i upropastio svoga psa, za koga se izrikom kaže da mu je bio veran i da se od njega nije odmicao, samo zato što, kad je svetitelj — kao ono Zevs u utakmici sa Apolonom — džinovski zakoračio s jednog brega… Više »

Zamolio joy
Gost
Zamolio joy

Tatin sin

Weknd
Gost
Weknd

Amfilohije Radović Radio televiziji Srbije 18.6. 2010. “Mitropolija je, ruku na srce, početkom 20. vijeka slovila kao autokefalna, ali milošću i voljom kralja Nikole…”

Јоцо
Gost
Јоцо

Да. Јасно као дан. Словила, а не збиља била. Нема ништа контрадикторно са данашњим писањем.

Dejo italija
Gost
Dejo italija

Trebalo je tužiti giancarlo da da nešto od milijarde 27 godina smo u brak sa njim. Piše da će srećan biti u starosti u horoskopu ja mu ga izvadio.

Gost
Gost
Gost

“Više enciklopedija (od britanske do francuske i češke) piše da je CPC bila autokefalna. Postoje i zvanične publikacije Rusije u kojima piše da je CPC bila autokefalna.” Može li biti da svi oni nijesu u pravu?

Јоцо
Gost
Јоцо

Може бити да нису у праву. Црква у ЦГ је живјела независним животом због насилне забране рада Пећке Патријаршије – чим је дошла слобода – обновљена је.

gost
Gost
gost

Koje su crkve i manastiri bili imovina SPC prije 1918. godine?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Joco, nije baš tako. Crkva u Crnoj gori je bila autokefalna (nezavisna) puno prije ukidanja srpske crkve. I prije ukidanja Turci su srpskoj crkvi postavljali poglavare. A Sloboda je Srbiji došla 1878 a Srpska pravoslavna crkva je zvanično nastala poslije 50 godina.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

1648.godine u manastiru Moraci je izabran srpski patrijarh Gavrilo. Jesu li i njega birali Turci?

Sasa
Gost
Sasa

Opremte vakat je

Kik
Gost
Kik

Nije zbog nasilne zabrane no zbog nepostojanja drzave! Kako osnovati crkvu kad narod ne postoji, nacija i narod su politicko pravne kategorije a ne istorijske, postojanje naroda se ne vezuje za istoriju postojanja drzave, vec za neke druge uslove! Npr na prostorima Njemacke, Francuske, Sjeverne Italije je postojala Franacka, Karlo Veliki znaci li to da su građani ovih drzava Franci!… Više »

Definitivno
Gost
Definitivno

Kik, nemoj proizvoljno…Cinjenica je da je CPC BILA AUTOKEFALNA. Pobogu, pa to se vidi cak i u Aleksandrovom Ukazu, i postupanju po Ukazu. Citajte, ne razmecite se Amfilohijevim stavovima KOJI NE SLUZE CRKVI, PA NI SROSKOJ. Citajte, imate dosta dokumenata. Lazima se sad LAKO STAJE NA REP!

Dejo italija
Gost
Dejo italija

Pošao sam kod minje da se javim zvao me pitao me je oli što da jedeš a ja taman izio tri tone buta bifteka i ribe. Ćelije mi je izgorio. 😆

marius
Gost
marius

Od čijih para se napravi hram u Mimošiće? Od Crnogorskijeh ili ti Srpskijeh? Nešto nisam siguran da su ovizi drugi kesu driješili. Ako sam u pravu ne vidim niti ijedan razlog da ga mogu koristiti samo pripadnici SPC, do duše ne brani ni mene niko u njega da udjem, ali mi je nekako bliza opcija CPC.

Јоцо
Gost
Јоцо

Не користе га “припадници СПЦ” него сви православни вјерници без разлике, а у власништву је, сасвим природно, оне Цркве која га је саградила.

Neka ti toga
Gost
Neka ti toga

Joco, batali!

Dejo italija
Gost
Dejo italija

Jelena se pravi englez imam želju da mi se javi na ulicu.

Vale
Gost
Vale

Tako je.

kachawendica
Gost
kachawendica

šta ovaj izigrava neku mesiju po cg, najmanje 75% građana ga ne gotivi, ne može ništa na silu

Metodije
Gost
Metodije

Vidi državne ankete…

18ta
Gost
18ta

a 10% je ravnodušno

rijaliti opanak
Gost
rijaliti opanak

oteto-prokleto, živi bili pa viđeli

Opet ja
Gost
Opet ja

Kupio Amfi dzipa, pita ga novinar zasto dzipa, a o veli: a da necu na magarca… Neces neces sve dok je slijepaca koji te prate. Nisi ti kriv, no oni..

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dukljanija na aparatima

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo pope. Nemoj šta od sebe ne učiniš. Nije ti lako,a tek je počelo. Nego polako pakovanje.

Јоцо
Gost
Јоцо

Да се пакујемо и ми вјерници или само да спакујемо своје попове? Кад си им купио карту?

Mrgud
Gost
Mrgud

“Vjerniče” dobro ti znaš ko će da se pakuje.

Mikica
Gost
Mikica

Teško da ćeš to dočekat. Mi smo jaki geni, izdržljivi.Samo razmisli što smo sve preživeli.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Najbolja im je priča, kako je Sveti Savo učio Crnogorce kako se sadi krompir. Njegova majka je bila Hrvatica ali nije mnogo na njega uticala. I ne samo njega nego ni jednog Nemanjića niko u Crnoj Gori nije pominjao, dok srpski učitelji prije 150 godina nijesu stigli u Crnu Goru.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Kako tebi ne dosadi da lupas, uzmi i citaj malo njegosa pa mi javi kad naidjes na nemanjice.

Suvozač2
Gost
Suvozač2

kako krompir kad je donesen iz Amerike,posle 1480 god.

Ruska krtola
Gost
Ruska krtola

Krompir je iz Rusije u Crnu Goru prvi donio Petar I.

Nikola I
Gost
Nikola I

Koja krtola i Nemanja, krtola je u ove krajeve tek donesena u osamnajestom vijeku ,Savo je navodno zivio u trinajestom.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine, Vladika Vasilije prije više od 250 godina piše ,,Odu Nemanji” . Tvoje neznanje je zabrinjavajuće.

Zamolio joy
Gost
Zamolio joy

Zabrinjavaju ce je sto se ne mjesas u svoj posao pope nego botujes.
A da, to jeste tvoj posao, u toj organizaciji.

Dejo italija
Gost
Dejo italija

Ranka. Slušaj. ♩raduj te se prijatelji kad ne mogu ja.

Kotor
Gost
Kotor

Koliko je ispricao, a nikako da kaze jesu li mu krsteni roditelji i djedovi u Crnogorskoj Crkvi. Ili su mozda nekrsteni? Aleksandar Karadjordjevic tkz. Ujedinitelj je krsten u CPC. Nece ni to da potvrdi.

Boba
Gost
Boba

Kotor, imaš li ti potvrdu da je A.K. kršten u CPC?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Boba, ha ha “potvdu”. Čitaj malo. Naravno da je kršten u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Možda će ti biti neobično i to da je Stefan Nemanja, po rođenju kršten u katoličkoj crkvi.

Boba
Gost
Boba

Naravno da nije! Da vidim potvrdu, stara!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Boba ti znanje ne valja. Pročitaj đe je kršten. I pogledaj dokumenta iz toga vremena. No je vas strah da čitate. A vidim Džomića sad na Happy a Oprema nema na portalu, pa nešto povezujem…

Definitivno
Gost
Definitivno

Boba, nemoj se zalijetat, potvrdjeno ti je i u Beogradu. Ne sumnjaj u to.

Boba
Gost
Boba

Imaš li ti tu potvrdu, link, svejedno?

Nikola I
Gost
Nikola I

No, su ga nosili u inosteanstvo, a dje u Srbiju bi mu glavu okinuli. A trebas da znas da je rodjen na Rijeku Crnojevica pa su ga krijuci doveli na Cetinje. Kakva bi bruka bila da mu pise da je rodjenu tu varosicu. A Cetinje je Cetinje Boba.

Boba
Gost
Boba

Opet samo priča, Nikola ! dje je potvrda, krštenica?

X File
Gost
X File

Zna predsjednik Đukanović da je zakon, ovakav kakav je sad, usmjeren protiv Pravoslavne Crkve…”
Sad su se poceli kriti iza Pravoslavlja, vise srpstvo nije u modi.

Amfi Zmaj!
Gost
Amfi Zmaj!

Au sve u centar! Nema lazi, nema prevare.
Naravno za pravdoljubive i otvorenog uma.
Provjerite vi ostali, sve je tačno.
”značaj za Crnu Goru i istorijsku ulogu u borbi za slobodu crnogorskog, srpskog i ostalih balkanskih naroda”. Odje ga je zakucao.

dobronamjerni
Gost
dobronamjerni

,, značaj za Crnu Goru i istorijsku ulogu u borbi za slobodu crnogorskog, srpskog i ostalih balkanskih naroda”. Što tu ima sporno? Ako je to i napisao Milo, napisao je patrijarhu Pavlu a ne Irineju ili Amfilofiju i o crkvi koja je i imala takvu ulogu a ne o ovoj politikanskoj, uzurpatorskoj, devastatorskoj i sl.

Јоцо
Gost
Јоцо

Зато што показује колико је превртљив. Прије непуних двадесет година једну причу, сад – не другу, него трећу.

Amfi Zmaj
Gost
Amfi Zmaj

Zar postoji Srpski narod u CG?

Delboj
Gost
Delboj

Realno ne postoji. Sad sto su mnogi podignuti pod prijetnjom u okupaciji i sto njihovi preci nisu smjeli izgovorit da su Crnogorci jer bi bili svi pobijeni to je druga prica. To bi bilo isto kao da postoje Austrougari u Crnoj Gori.

metafiziksizik
Gost
metafiziksizik

nevidljivi biznis je najisplativiji u crnoj gori,ima da vam prodadnu vodu pored izvora,evo sinko pij to je sveta vodica

Filipa
Gost
Filipa

Risto, mora da su krse srbijanci donosili pa je zato srbijanska!

Јоцо
Gost
Јоцо

Ко је рекао да је србијанска?

Delboj
Gost
Delboj

Svi vi redom. Ako vam je matica Srbija onda ste Srbijanci. Srbin je politicki izmisljen pojam.

Dejo italija
Gost
Dejo italija

Ranka da nije tajna da se vraću filmovi.

Mark
Gost
Mark

Risto Radovicu sto se onda ne vrati jos malo u proslost prije sv.Save,kada su vladali Rimljani .Dje ste vi onda bili.Ne znam cemu vracanje u proslost,valjda je vaznija buducnost !?Ja bih vas sklonio na marginu zivota dje vam je i mjesto.Ima toliko baznijih pitanja,uostalom to je intimno pitanje ko vjeruje u crkvu a ko je ateista.Od 5 vijeka bibliju-stari zavjet… Više »

Amfi Zmaj
Gost
Amfi Zmaj

Ne botuj covjece nisi dostojan da o tome pričaš.
Knjige u šake pa će ti biti jasno.

NBA
Gost
NBA

Čije knjige, amfibije ?

NBA
Gost
NBA

KOM.TI JE OK.ALI NEMOJ DA KORISTS MOJ NIK.MOLIM GOSPODU IZ CDMa DA PROVJERE,JER JA IMAM MOJ LICNI emil,NA SVOJE IME I PREZIME!HVALA!!!

Plejmejker
Gost
Plejmejker

Ne bij se NBA, nick ti mogu uzeti, ali neznanje nikada!

NBA
Gost
NBA

“HVALA TAKODJE “PLEJ”?

Јоцо
Gost
Јоцо

Зато што је Мило причао о прошлости. И теби би, као и њему, било паметније да се не бавиш оним што те не интересује. Што се бавиш нама шашавим вјерницима? Боли те уво! Ја се нпр. уопште не сјекирам ко је предсједник Фудбалског савеза Црне Горе. Ако су клубови и играчи задовољни Дејом, ја сам још задовољнији. И да нису… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Koga je su to Petar I i Petar II pitali za savjet ili dozvolu kako ce sluziti svojoj crkvi . Da nijesu kao ovaj svaki dan za Beograd po instrukcije. Tako je bilo citavog trajanja Crne Gore osim od kada je ova sluga Srpska sjeo na tron Svetoga Petra. Dosta je tvoje price i lazi Sve sto si napisao je… Više »

Amfi Zmaj
Gost
Amfi Zmaj

Ne botuj ni ti jer ne znaš dje udaras. Knjige u sake.

Јоцо
Gost
Јоцо

Шта је тачно од реченога лаж? То су безвезе приче. Ти стварно мислиш да неко из Брограда овоме нашем Владици Морачанину може неко давати инструкције шта овдје да ради? Из авиона се види да то није истина.

NBA
Gost
NBA

ZABORAVIH RIKI,TEBI JE FRKA JER JE POCELA SEZONA! MOGA SI NAPRAVITI JOS 10 “KRSTIONICA” PO PLAZAMA……

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Жив био Митропилите, свака ти је ко Његошева!

hrišćanin 1054.
Gost
hrišćanin 1054.

Nemoj tako svi znamo da su Njegoša “blentavoga” ubijedili da je Srbin, pa je najveće crnogorsko odlikovanje nazvao Medalja Obilića i nijedan Crnogorac nije htio da je uzme!

Ubljanin
Gost
Ubljanin

JEDAN OD NAJBOGATIJIH POLITICARA PLANETE TRAZI CRKVI DOKAZ O PORIJEKLU IMOVINE?!!! PA KO NORMALAN OSTAJE SLIJEP NA TAKVU ZAMJENU TEZA?

Goran
Gost
Goran

Bravo!

Grahovo
Gost
Grahovo

A sto Amnfilohije gradi hotele prodaje placeve pljacka ovaj narod , ne smeta ti Ubljaninu. Znamo coce, vama je Franjo Josip bio ikona sa kojomse i danas kunete.
“Dok je bilo Franja, bilo je svakoga blaga,
Kadje doslo bre, otislo je do djavola sve”

Mrgud
Gost
Mrgud

Na kojeg misliš,na Rista ili Mila?

NBA
Gost
NBA

Ko je taj najbogatiji političar na planeti ?

Јоцо
Gost
Јоцо

Свака част! У сриду!

Miško CG
Gost
Miško CG

Pobogu šta je ovome. Ovaj ništa ne zna nego da kune i vređa, mržnja, mržnja prema drugima i samo mržnja.

Cte
Gost
Cte

Tekst je izuzetan, ozbiljan i dobronamjeran. Bravo za Mitropoliju. Djukanovic bi zaista posle decenija vlasti mogao da prestane da izaziva mrznju prema svojim gradjanima. Sve sto je bilo drzavno unistilo se i rasprodato je. Narod radi za 200 eura. Mitropliji se svaki cent vidi na hramovima i obnovljenim crkvama. Sramota je sto namjerava vlast. Opametimo se, dok nije kasno.

Joo
Gost
Joo

u toj mitropoliji nema nista dobronamerno za CG….od oslobodjenja od srbijanske okupacije 2006.-e…..SPC vodi teroristicku kampanju protiv CG….vise pricaju o politici nego o veri…..prodaju imovinu koja im ne pripada i milione nose za Srbistan i Republiku Sumsku…..ovaj menja teze, a ni zuc o milionima eura i gde su zavrsili….blagosilja sve i svakog ko zeli da unisti CG…..teroristima koji su protiv… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

A odakle vasim popovima dzipovi, zlatni satovi nove mantije sto se sepurite oko onoga vasega hrama u Podgorici. Dosta je pogledati kako divanite .ispijajuci capuccino i uzivate po kaficima. Stidite se.

Amfi Zmaj
Gost
Amfi Zmaj

Mrgo sta to tebe briga? Da im nisi ti dao mozda? Zamisli da tebi neko nesto da i neko ti dodje i prosipa pamet. hahaha

Aco B.
Gost
Aco B.

Ko je to
Sveti Sava ? Zasto ga Njegos nikad nije pomenuo u svojim djelima ?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Zato što su se u to vrijeme sprdali sa Savinom svetošću, eto zato.Niko ga nije uzimao za ozbiljnog sveca. Da bi danas izmišljali bajke đe je Sava oprao noge, đe je zanoćio, đe je gorivo točio😀… Mitomanija bez kraja!

Historik
Gost
Historik

Neka Croat, knjaz Danilo je lično uručivao nagrade najboljim učenicima na Svetosavskim školskim svečanostima, i kralj Nikola je učestvovao u tim manifestacijama u Crnoj Gori! A Crnojevići su u crkvenim kalendarima imali Nemanjiće! A Njegoš je Crnogorca Miloša Obilića stavio na medalju!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Pušti knjaza Danila, ristiću. Čovjek pita za Njegoša i sv. Savu. Mi te pitamo: koliko je sati? ti nama odgovaraš: 20. juni (lipanj)😁

Historik
Gost
Historik

Petrovići-Njegoši se generacijama sahranjuju oko crkve Svetog Save na Njiegušima, da ti približim materiju! Dje nadjoše baš njega?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Prvi put čujem! Nešto ti ne vjerujem da je ta crkva starija od 150 godina- ako i postoji.. Pitanje ostaje: zašto nema ni spomena sv. Save iz Njegoševa pera, kad je već Sava alfa i omega srpskog pravoslavlja?

Historik
Gost
Historik

Vjeruješ li da u Banjanima postoje dvije crkve koje su podigli Nemanjići, obje posvećene Svetom Savi a da su onu u Počivalima mještani u srednjevjekovnom periodu prekrili zemljom da je Turci ne sruše! Prvo su joj razidali zvonik! Postoji predanje da se tu pričešćivala vojska prije odlaska na Kosovsku bitku!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Sve je to OK, druže. Sveti Sava je bio svetac pravoslavni, ali ni po čemu nije bio poseban u odnosu na ostale tih godina. To što ga Njegoš ni Sv. Petar Cetinjski nikad ne spomenuše dovoljno govori o “snazi” njegovog kulta u to vrijeme.

Tivat
Gost
Tivat

A sto ce ga spominjati. To je bio jedan antihrist na koga je bacena anatema. E o to e Srbi ne pricaju cak je to neka njihova vjera tkz “svetosavlje” toga nema u svijetu.

Amfi Zmaj
Gost
Amfi Zmaj

Cuti ti Benediktinac. Ko te sta pita.

Јоцо
Gost
Јоцо

Лажеш да је на Светога Саву бачена анатема.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Njegoš nije pisao komedije, inače bi ga pomenuo. Kakva bi se bajka samo sklepala na račun hercegovačkih žaba, da ne pominjemo druge avanture pomenutog sveca.

Јоцо
Gost
Јоцо

Питај господара Зете Ђурађа Црнојевића у чијем календару је био уписан Свети Сава.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Njegoš u svojim djelima nikada nije pomenuo ni svoju Slavu ,, Svetog Đorđa”, pa ti sigurno izvodiš zaključak da je nije slavio.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Je li ti logično da srpski vladika Njegoš nikad ne spomene navodno najvećeg srpskog sveca? Sv. Đorđe nije srpski, već opštehrišćanski svetac (sveti Juraj ga zovu Hrvati, npr.), tako da ti je poređenje prilično tanko.

Risto pošteni
Gost
Risto pošteni

OBRAZ MI MOŽEŠ DIRATI, ALI PARE MI NE DIRAJ, ĐUKANOVIĆU!

drevni
Gost
drevni

ma mi imamo srbijanski tibet to jest Frusku Goru

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Koliko si para iznio iz Crne Gore?
Jeli to fala Crnoj Gori što te primila kad su te proćerali iz Beograda Risto?
Nije ti trebala ova priča koja vrlo malo ima veze sa istinom!
Ti,kao svješteno lice trebaš da miriše narod i bogu se moliš!
Ti zavađaš narod,dnevnopolitičiš i kuneš Crnogorce koji su autoktoni narod,koji imaju svoju državu i crkvu!
Dokle pope Risto?

papa Hrvoje
Gost
papa Hrvoje

Velimire, gmaile, da ti prvo naučiš pravopis pa da predješ na složenije teme? Jeli ste voće, naprimjer! Bog se piše velikim slovom, ako ti je to važno, a “autoktoni” treba da znaš da poslije zareza ide razmak! Javi kad naučiš!

Definitivno
Gost
Definitivno

Papa Hrvoje, nemoj pridikovati, na primjer se ne pise ” naprimjer”. Za sad toliko.

Cunami
Gost
Cunami

Ovim tekstom miri gradjane…samo to neki ne mogu da shvate. Niti i jedan euro Mitorpolije ne iznosi iz Crne Gore…

Јоцо
Gost
Јоцо

Шта причаш ти? Најурили митрополита из Београда? Не лажи. А и за ово друго што си написао – не лажи.

Mitar
Gost
Mitar

Blago Vama Crnogorci iz Crne Gore i ostali manjinski narod kad imate para i vremena da pisete po ovim portalima
Dok unistavaju sve osim PG i primorja,vi se ovdje piskarate umjesto protest i da se sto korisno izborite a ovako DPS i opozicija se bogate. Bravo vam ga,bravo

Hipokrizija
Gost
Hipokrizija

Mitre ne smeta ti piskaranje Srba iz CG ?! Pretpostavljam jer ti njihovo djelanje odgovara ali kao i opoziciju kritikujes. Pa 80% opozicije su upravo Srbi. Mitre, da bi neko imao vlast u drzavi potrebno je da zeli tu drzavu jer inace imamo konflikt interesa. Da ne govorimo o usmjeravanju zemlje prema jednoj azijskoj autokratskoj drzavi umjesto prema razviejnim demokratskim… Više »

Amfi Zmaj
Gost
Amfi Zmaj

Hipokratija mnogo ti ne znaš, a mnogo i misliš da znaš. Nesvjesno podrzavas globalizaciju a poslije će biti kasno. Neki nemaju izbora, ali ti ga imaš.
Samo naprjed ali nemojte poslje nismo znali.

Sjetimo se !
Gost
Sjetimo se !

Ovaj zakon je najavljen jos 2015, sjecate li se ? Naisao je na noz kako SPC tako i medija poput Vijesti. Zbog tog zakona i inicijative za ulazak u NATO, Amfilohije je sazvao sve opozicionare Srbe negdje u sept. 2015. Sjecate li se. Sto im je rekao ne znamo ali su tog momenta poceli agresivni nasrtaji na CG koje je… Više »

Јоцо
Gost
Јоцо

Не сјећамо се јер није тачно то што причаш.

Ne prevari nas
Gost
Ne prevari nas

Perfidan je, lukav… stavio je masku danas.
Kako prodje ova inicijativa o zakonu ponovo ce nas smatrat volovima i nakotom a nasrnuce na drzavu jos zesce.

Јоцо
Gost
Јоцо

Никад није рекао накот, а оно за волове ко досад није разумио (чак су били фини да објасне), тај стварно има проблем са интелигенцијом.

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Ovo je Rista uvatila nervoza pred put. Putuj s Bogom u tvoju voljenu Srbiju…..Svi oni pljuju po Crnoj Gori i najgora im je, a niko nece da mrdne, odje im je ipak najljepse.

Јоцо
Gost
Јоцо

Ово је његова кућа, краљу.

Neko treci
Gost
Neko treci

@Joco nije… istinska kuća je gdje nam je srcu milo a njemu ovdje nije čim bljuje vatru na nju

Mesar
Gost
Mesar

Pravda za Rista! Novi džip!

Gile
Gost
Gile

Evo ga ovaj iz df opet

Sava
Gost
Sava

“Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno – pravoslavnom Vaseljenskom Crkvom…” – član 40 ustava knjaževine Crne Gore

Daks
Gost
Daks

Pametnom dovoljno!

Cunami
Gost
Cunami

I? Kad je Crnogorska crkva dobila tomos o autokefalnosti? I u Ustavu Srbije pise da je Kosovo sastavni dio Srbije Drugo stvar koju ne zelis da shvatis da je Mitropolija cetinjska jedini eparhija Pecke patrijarsije koja je neprekidno trajala i iz toga je ona ,,vukla” tu autokefalnost koja pise u Ustavu. Nikad Mitropolija cetinjska (odnosno crnogorska crkva) nije dobila tomos… Više »

Јоцо
Gost
Јоцо

Ово је суштина. Црногорска црква је себе сматрала носиоцем (неком врстом чувара) аутокефалности Пећке Патријаршије.

Markisa1
Gost
Markisa1

Ako tražiš da se predsjednik sekularne države kako kazes ne treba mijesati u crkvena pitanja onda neka se crkva ne mijesa u državna pitanja

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Procitaj jos jednom tekst, polako.

Јоцо
Gost
Јоцо

Како се мијеша? Црква се не кандидује на изборима, нити има право да учествује у Влади или Скупштини или тамо бира своје представнике. Само пуноправни грађанин Црне Горе по имену Амфилохије понекад, за понешто, каже своје мишљење. Предсједник нека прича слободно, али не смије да се петља у живот Цркве непосредно, као што је намјерио.

libertas
Gost
libertas

Što je onda Kralj Nikola radio u Istanbulu kod Vaseljenskog Patrijarha i bio dočekivan? Vi iz MPC, kada se obraćate javnosti zaboravljate, da se danas sve činjenice i navodi provjere za bukvalno 1 minut. Laži ne rade ili barem nemaju efekat kao što bi imali npr u 17. vijeku kod neobrazovanog mileta. Da imate imalo političke umiješnosti, kojom se inače… Više »

Јоцо
Gost
Јоцо

Не пријети. Шта има необично да православни хришћански владар посјети православног патријарха у Истанбулу и шта то доказује? Ево, био је патријарх и код Митрополита у Подгорицу и на Цетиње.

Petar
Gost
Petar

Vidi čuda božjeg, sada nije rekao da crnogorci ne postoje. Da ga pitam samo da li mogu crnogorac da budem kada se krstim u “njegovoj” srpskoj crkvi?

Anonimus
Gost
Anonimus

Ako donosiš pare možeš i Marsovac biti….

Јоцо
Gost
Јоцо

Наравно. Ја знам многе и пријатељ сам с њима. Ко год каже другачије – лаже (или га је неко слагао).

Anonimus
Gost
Anonimus

Ček, ček, hoćeš reći da je Njegoš bio samo neki pop Srpske crkve. Eeee moooj Ristoooo, slabo ti to pije vodu…..

Јоцо
Gost
Јоцо

Ти много знаш о Цркви. Научи нас како је то Његош био попо и просвијети римског магистра и атинског доктора теологије. Сједи, јадан.

Tovari magare
Gost
Tovari magare

Najtuznije od svega je to sto su govori jednog mitropolita takvi da se svrstavaju u rubriku politika.

Јоцо
Gost
Јоцо

Ти очигледно ниси читао текст. Ово није говор Митрополита него реаговање Митрополије на дрско мијешање предсједника у живот Цркве.

Pitanje
Gost
Pitanje

Gospodo, vi ste jedini medij koji ste odbili da citirate Ustav iz 1905. Vijesti nisu imale problem.
Sto se dogadja kod vas danas ?

Marv
Gost
Marv

A sta mislis. Pa ovdje su vec 6 mjeseci svaki dan bili antisrpski tekstovi. Jel ti jasno zasto. E zato prodje vijest da je budzet bio u minusi 61 milion evra … niko to ne vidi. A vec kada se poziviaju na Srbiju neka kazuj da je kod njih vec 3 godinu suficit!!! Mazanje ociju.

Salju nam poruk
Gost
Salju nam poruk

Poruka Crnogorcima :
“Mi smo srpska i samo srpska crkva. Vi Crnogorci ne postojite kao narod, pa ne mozete imati svoju nacionalnu crkvu. Iako vas ne priznajemo, vrijedjamo , podrivamo vasu drzavu i krsimo joj zakone, vi nemate drugi izbor nego crkvu, kojoj je prije no Hrist personifikacija Arkan, Radovan i Ratko”

Јоцо
Gost
Јоцо

То је можда твоја порука некоме.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Znaci Kralj Nikola je lazov , ustav iz 1905 je falsifikat. Mnogo si daleko pope posa. Trebat ce te lijeciti. Dogorelo ti je do noktiju.
Precera brate ovo da kazes za casnoga Kralja i gospodara. Moracemo neato s tobom cinjet.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Katunjanine, valjda se slažeš sa govorom Kralja Nikole, koji je prilikom proglašenja Crne Gore za Kraljevinu, rekao da smo Kraljevina u srpskom primorju.

Јоцо
Gost
Јоцо

Браво ти га! И са констатацијом предсједника Лазара Томановића коју данас помињу из Митрополије.

Јоцо
Gost
Јоцо

Не. Него Црква само констатује да по црквеном праву Црква у ЦГ није била аутокефална. Нико ништа не лаже. Господари су били владари у пуном смислу ријечи. Могло им се да се питају о свему. То је, природно, чинио и краљ Никола.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Katunjanine zasto pozivas na ustav 1905 dje pise da je narodna zastava CG trobojka? Ako vratis trobojku onda pricaj

Ustav
Gost
Ustav

Postovana CDM, da li ima neki problem da citiram Ustav iz 1905 ? Normirano je da je državna vjera istočno-pravoslavna. U članku 40. Ustava stoji: “Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne… Više »

Objektiv
Gost
Objektiv

Ne definiše građanski Ustav crkvu i crkvene poslove

Јоцо
Gost
Јоцо

Аман, десет пута си га цитирао на петнаест сајтова. Знамо, брате. Велика работа што пише о Црлви у државном уставу. Сад у Скупштини ЦГ можеш добити већину да се Мираш Дедеић прогласи за папу, па кога брига за то.

Bartolomeu
Gost
Bartolomeu

Amfilohije što si molio Vaseljenskog Patrijarha pismom 92. ili 91. ima ga po portalima i na google, da izbriše da je CPC bila auzokefalna iz diptiha i arhive? Ali nisu te poslušali, arhive po svijetu te demantuju. Sam si sebe ukopao, džabe te hvale tvoji podanici da se inteligentan i obrazovan, što je očigledno laž kao i ovo saopštenje MPC.

Јоцо
Gost
Јоцо

Грешка, друже. Промашај. Пронађи је сам ако уопште знаш о чему причаш.

Delboj
Gost
Delboj

Nece Milo ugasiti Srpsku pravoslavnu crkvu ovdje. Nije on nikakav jeretik. Samo cemo uzet nazad svoju imovinu. A SPC-u eno ona na Rumiju i doniracemo jos par na naduvavanje da ima dje da se i dalje vrsi propaganda o Velikoj Srbiji.

Sustina
Gost
Sustina

Ono sto je ovdje kljucno jeste da je SPC drzava u drzavi – srkva koja ne samo sto ne respektuje drzavu Crnu Goru nego aktivno, sistematski, planski radi sto i kako moze na njenom slabljenju i podrivanju. SPC ne priznaje crnogorski narod ali ga prisiljava da mu to bude maticna ili jedina crkva. SPC vrijedja Crnogorce ali ih prisiljava da… Više »

Јоцо
Gost
Јоцо

Који си ти залудњак од бота! На све портале по неколико истих коментара…

sasapg
Gost
sasapg

samo zamjerivši što je njeno sjedište u Beogradu, a ne u Pećkoj Patrijaršiji,

Samo rece Risti i ostade ziv.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sasa, pročitaj Glas Crnogorca br.88 od 24.09.1920. str.2

Јоцо
Gost
Јоцо

То је историјска чињеница. Ево “Опрем добро” је био љубазан да ти да извор, а ваљда су из Митрополије мислили да нема нико толико луд да помисли да у оваквом саопштењу и у оваквом тренутку користе неки фалсификат, па нису указали на извор. Мало се сами образујте. Не може све на тацни.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

PITANJE ZA MCP POMINJE CRNOGORSKI NAROD CAK KAZU PATRIJAH POKOJNI PAVLE
PITANJE ZA SPC DA LI POSTOJI CRNOGORSKI NAROD?AKO POSTOJI,POSTOJI I SRPSKI NAROD ONDA OBA MORAJU IMATI SVAKO SVOJU CRKVU PRAVOSLAVNU

Јоцо
Gost
Јоцо

То нема никакве везе. Црногорски народ има своју Цркву. Ево ти стотине храмова и манастира. Ко иде у њих него црногорски народ?

Delboj
Gost
Delboj

Srpska pravoslavna crkva u ovom teritorijalnom obrisu moje zahvata, cuvajuci ideju Velike Srbije postoji samo na papiru koji je potpisao Aleksandar Karadjordjevic. Samim tim to je nistavno.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Haha po kom osnovu? Au covece stas lupas ti? Pa nije celi svet Crna Gora pa da je Milovo prvo i zadnje. Dokazi, a za to nemas dokaza, i zato je Dedic anatemisan, jer to sto on radi nema podrsku nidje u pravoslavnom svetu. Covek vam je ovde povadio dokaze, aj sad ti daj papir da vidimo kada je bila… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Koje dokaze , to su obicne lazi koje izgovara evo trideset godina.

Јоцо
Gost
Јоцо

Кад кажеш да неко лаже, то хначи да ти знаш истину. Која је то лаж изречена данас од Митрополије?

rijaliti opanak
Gost
rijaliti opanak

nama jeste cg “celi svet”, i što ćemo sad

Јоцо
Gost
Јоцо

Молим?

Roko
Gost
Roko

Risto i Milo dva ratna druga.

Betoven
Gost
Betoven

Je li nije bila. E biće.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Cetinjska Mitropolija nikada nije imala autokefalnost, zato ova Milogorska prica potpuno pada u vodu.

Mrgud
Gost
Mrgud

A koga je to Petar I i Petar II imao iznad sebe, kao i knaz i kralj Nikola I. Da nije pitao Pec za savjet ili dozvolu za rad.

Amfi Zmaj
Gost
Amfi Zmaj

Mrgude tačno se vidi da si vrsan teolog.
Prosto pucas od znanja crkvenih kanona.

Historik
Gost
Historik

Ne razumiješ ti to, Mrgude! Ni Petar I ni Petar II se nijesu mogli samopostaviti, nego su vladike crnogorske morale da idu u Sremske Karlovce ili u Rusiju da ih patrijarsi rukopolože! Eto koga su imali iznad sebe!

Dragutin
Gost
Dragutin

Risto, ovo si ti treba da uradiš posle referenduma. Danas bi svi u ljubavi zivjeli. Sa jednom pravoslavnom crkvom u cg, u slozi i između sebe i sa komšijama. I sa tobom na čelu te crkve. Ovako samo daješ vjetar u leđa dragom nam diktatoru sve ove godine. Pametan si, ne kapiram kako to sam ne vidiš. Ponekad mislim da… Više »

Strijelac
Gost
Strijelac

O čemu se ovđe radi, sasvim korektan komentar, nijeste mi objavili……sramota.

Amfi Zmaj
Gost
Amfi Zmaj

Ajde ti Benediktinac ne petljaj se. Nećemo ekuminaciju svakako.

Daks
Gost
Daks

Ovo veli čojek koji je tražio od patrijarha Ruske pravoslavne crkve, da se iz diptiha pravoslavnih crkava izbriše drevna Crnogorska pravoslavna crkva! Pa kako te nije sramota!!!!

Јоцо
Gost
Јоцо

Шта како га није срамота? Читате ли ви уопште текстове или само наслове?

winston
Gost
winston

PANIKA U SPC !

Visarion
Gost
Visarion

Radoviću a što onda tvoji svještenici iz npr. Nikišiča, Cetinja i Berana govore o nasilnom prisajedinjenju i autokefalnosti CPC u afirmativnom smislu ali da je ukinuta jer je uključena u SPC jer je tako odlulčio narod. Ovim saopštenjem Amfilohije bruka i sebe i svoje podanike. Dobro reče Đuknović, Radović nema taj kapacitet i inteligenciju da mu se suprostavi.

Јоцо
Gost
Јоцо

Не говори то нико. Не лажи.

460
Gost
460

Biće autokefalna, da ćeš problejat.

kachawendy
Gost
kachawendy

provečati

Јоцо
Gost
Јоцо

Благош вама с њом.

Mustafa
Gost
Mustafa

Od vladike i svijeh glavarah…
Sačuvao mu obraz…

Dvije stvari
Gost
Dvije stvari

Ovdje postoje dvije stvari. Jedna je obnova CPC. Siguran sam da ce Vaseljenska Crkva znati ocjeniti je li CPC bila ili ne autokefalna. Drugo I pravno nezavisno jeste vracanje crkvene imovine nelegalno prisvojene nakon 1918 pod okrilje drzave Crne Gore, tj status koji je I bio prije nasilnog brisanja crnogorske drzavnosti

Јоцо
Gost
Јоцо

Ааааа… овај човјек има свуда исте коментаре.

Makito
Gost
Makito

Cumming all over Amfilohije

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Zašto je čovjek, koji je po rodjenju dobio najhrišćanskije ime (Hristo-Risto), nakon ulaska u Pravoslavnu crkvu, promjenio ime?

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

A zašto je autokrepala SPC ustanovljena od Nemanjića morala da čeka 1879. godinu da dobije tomos? Ili je tek tada proizveden ili se dotle nije pitala sa sobom? 🤔

Јоцо
Gost
Јоцо

Православна Црква у Краљевини Србији је добила томос. Након насилног укидања Пећке Патријаршије била је под Цариградом. Неко вријеме аутономна, а потом од 1879 и аутокефална. Такав томос никад није добила Православна Црква у Књажевини и Краљевини Црној Гори, а није га ни тражила.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pa što si pisao pismo Rusima, da iz Diptiha iz 1850-e izbrišu Crnogorsku pravoslavnu crkvu? I u Tomosu srpske crkve iz 1922-e piše”Crnogorska Avtokefalna Crkva”. Nikoga više ne možeš prevari. Opet si se na politiku i biznis bačio. Brzo li Skadarsko zaboravi. Nesretnike ne pomenu.

eepa
Gost
eepa

Do sad su perfidno i pametno zaobilizaili pitanje CPC, i nekako uvijali u oblandu nasilono ukidanje, ali ovim da nije bila autokefalna su sami sebi zadali žestok udarac. Pa čak i najokoreliji svetosavci to ne poriču. MCP tj Amfilohije autogol, u nizu raznih.

Vezana rabota
Gost
Vezana rabota

Da Crkva nije previše bistrila pulitiku, niko je ne bi dirao. Sad neka kusaju što su zakuvali.

Јоцо
Gost
Јоцо

Није тачно. Дирају је јер они мијењају идентитет државе, а она не мијења свој изворни црногорски идентитет.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Nije Risto zec iz gore,no je vitez Crne Gore

montenegrin
Gost
montenegrin

Dosao je vakat da se ti i slicni tebi, po kojima je Vladika vino iz Plantaza dobilo ime 🤣🤣, posaljete u proslost huskaci i ratni zlocinci, za srbe koji zele dobro Crnoj Gori ce uvijek biti mjesta, ali treba da se nauce da postuju zemlju, himnu, zastavu…svakako kocka je bacena! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪👆👆👆👆👆🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Јоцо
Gost
Јоцо

Да… то је поштовање државе – пјевање наметнуте химне око које се нисмо договорили и љубљење заставе око које се такође нисмо договорили.

Joo
Gost
Joo

A koto treba da se dogovara?……ko je pitao Crnogorce za srbijansku himnu, ili zastavu?……

kn
Gost
kn

Naravno da svuda po svijtu postoje srpske crkve ali u Srbiji nije Ruska ili Bugarska nego srpska pa tom logikom gospodine i u C.Gori crnogorska i normalno i ostalih naroda .

Јоцо
Gost
Јоцо

Није добра логика. Српска (тада Пећка) Патријаршија је била и док су државом владали и Балшићи и Црнојевићи.

Zavjet skromnos
Gost
Zavjet skromnos

Samo jedno, možda i nevažno pitanje: Šta će Crkvi 50 miliona eura godišnje? Uz poštovanje za 200.000 eura godišnje za narodnu kuhinju u Podgorici.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Predsjednice, pijeti vam amfi da ne pricate mnogo. Inace, moze amfilohije mitraljezac ponove aktivirati i osvestati “tigrove”,”osvetnike” i druge “junake” koji su palili i zarili po Bosni, hrvatskoj, kosovu… vican je on svestanju oruzija ubicama golorukih i djece…

Јоцо
Gost
Јоцо

Предсједник је свих тих година био у Врховном савјету одбране, а ти си нашао да Амфилохија прозиваш. Ђе си ти то видио да је свештао оружје?

Medovina
Gost
Medovina

Znamo i mi nešto iz istorije Crnogorske crkve, samo što za razliku od , popa Rista, mi čitamo stvarnu, a ne mitsku i falsifikatorsku istoriju. Ako je neko ateista, ne znači da ne zna čitati i da mu je potreban savjetnik.Dokazao je to naš predsjednik, mnogo puta.Razlika je, samo u tome, što se on ne busa svakodnevno u prsa da… Više »

Јоцо
Gost
Јоцо

Па ево сад не зна.

Zinat!
Gost
Zinat!

Bila je. A i ako nije – BIĆE!

Kljucno !
Gost
Kljucno !

Ono sto je ovdje kljucno jeste da je SPC drzava u drzavi – srkva koja ne samo sto ne respektuje drzavu Crnu Goru nego aktivno, sistematski, planski radi sto i kako moze na njenom slabljenju i podrivanju. SPC ne priznaje crnogorski narod ali ga prisiljava da mu to bude maticna ili jedina crkva. SPC vrijedja Crnogorce ali ih prisiljava da… Više »

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

bice autokefalna i ne krademo nista nego vracamo svoje ko je drzavi crnoj gori pokradeno dekretom osvajaca a ne kanonskim putem …

Јоцо
Gost
Јоцо

Није украдено ништа, а нарочито не декретом освајача, а итекако је било канонски јер је Српској Патријаршији наново томосом призната јурисдикција и у Црној Гори. Да је украдено, неко би други тим управљао, а не би исти људи били и прије и послије 1918. године, као што јесу били.

Bole
Gost
Bole

Vladiko, hvala ti što si podržao Mila 1997 godine i spasio Crnu Goru od građanskog rata!

Haris
Gost
Haris

Ali Milo ima neznavene savjetnike!

Јоцо
Gost
Јоцо

За овај посао има незнавене или злонамјерне!

tofd
Gost
tofd

“Molimo se za Crnu Goru i za napredak svih njenih građana bez razlike”…

Sad nema priče o volovima?

Izađi mala izađi mala ojha

AmerPropaganda
Gost
AmerPropaganda

On je s’volovima pravio metafor, ali nazalost jos ne znas sta je to metafor.

Delboj
Gost
Delboj

Bravo, u centar, malcice se isprepadao Amfi, zadnji su mu dani.

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Jeli ovo moguće ljudi?
Vjeruje li stvarno Risto u ovo što priča?
Najbolje da se mi Crnogorci odselio iz Crne Gore pa neka onda priča ovu priču kome oće!

Јоцо
Gost
Јоцо

Шта је ли могуће? Могуће је све то што прича, јер истину говори.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Nijednom ne pomenu zašto zvaničnici iz Srbije nekretnine MCP smatraju srpskom imovinom.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Pa ne smatraju, u tome je poenta. To je DPS izmislio.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Izmislio DPS izjavu Dačića i drugih koje su bile i u srpskim novinama?

Јоцо
Gost
Јоцо

Ради се о црквеној имовини, а не имовини Србији. Цркве ни у Србији нису имовина Србије, а још мање су ове у Црној Гори.

Јоцо
Gost
Јоцо

Уопште је не сматрају, јер она то није и шта га се тиче шта они мисле о томе.

Ristovo spinova
Gost
Ristovo spinova

Za donosenje ovog zakona, cinjenica da je CPC bila autokefalna nije toliko presudno.
Ono sto je kljucno jeste da je crkvena imovina prije 1918-te bila DRZAVNA, i nelegalno je prisvojena od SPC !

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Nije nelegalno pripojena, nego legalno u tom vremenu, ali ce legalno i da se vrati. Zato se i pravi zakon…

Јоцо
Gost
Јоцо

Није била државна. И да јесте, а опет кажем – није, сад не би смјела да буде – јер смо промијенили државно устројство. Је ли била у власништву Краљевине СХС или послијератне Југославије? Није. Онда није била ни у власништву Црне Горе.

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

ovo izjavi onaj sto je garantovao za osudjenu za terorizam u CG i koja je pobjegla zahvaljijuci njemu i nikom nistA!!

Јоцо
Gost
Јоцо

Гарантовао је за њен смјештај, а она је истог дана кад је побјегла у амбасаду била у суду гдје је била унижена као жена. Полиција је требало да води рачуна о томе. Што је требао Амфилохије да је прати по цио дан гдје се креће?

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Veliko odusevljenje nemacko naroda(sic!) je bilo i kad je Hitler pripojio Austriju. Ali pope da znas, nikakve se odluke u uslovima okupacije, a koje okupator donosi i sprovodi, NE PRIZNAJU. Makar je tako u civilizovanom svijetu. Mozda je to moguce u tvojem paralelnom imaginarijumu zvanom velika srbija.

Јоцо
Gost
Јоцо

Прије свега, то није била окупација. То је једноставно нетачно. Аустрија није била окупирана од стране Њемачке. Но пусти њих. Друго, ако под окупатор мислиш регент Александар, он није донио никакву одлуку, већ само прихвазио оно што је Црква одлучила, као што сваки паметни владар ради, па је Митрополија то савјетовала и Милу.

Leopold
Gost
Leopold

Ne postoji nijedan dokumenat da je crkva u CG do 1920-te god bila srpska crkva ili da se tako zvala. Sa druge strane postoji na hiljade i hiljade dokumenata da je do tada bila AUTOKEFALNA CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA. Uostalom zašto si ti 1992 godine molio ruskog patrijarha da izbriše CPC iz registra pravoslavnih crkava. Zaboravio si da i taj dokumenat… Više »

Јоцо
Gost
Јоцо

Не постоји ниједан документ којим Црква у ЦГ добија аутокефалност, нити је познато да је постојао. Ви је зовете српском црквом кад желите да учините неку поенту, али вам не иде. Она је Црногорска, зато што је у Црној Гори, али је у заједници и јединству, као што је вијековима била са Српском (некада Пећком) Патријаршијом. Да ли су њен… Više »

Ustav CG - 1905
Gost
Ustav CG - 1905

Normirano je da je državna vjera istočno-pravoslavna. U članku 40. Ustava stoji: “Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori”. Sve ostale priznate vjeroispovjedi (rimo-katolička i islamska) su po… Više »

Јоцо
Gost
Јоцо

Луди човјек. Хиљаду пута једно те исто.

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Kaže obnovio Pećku patrijaršiju…što će reći nije je bilo 500.g. a CPC je dve to vrijeme postojala
autokefalns ili samostalna kako hoćeš pa to postaje i sada. Ni manje ni više pa dokle stigne ali bez tebe.

Јоцо
Gost
Јоцо

Чекај да те научим… Обновљено је јединство Пећке Патријаршије, које су нам Турци разрушили. И у Црној Гори и у Србији и у Македонији и у Босни и Херцеговини је било Цркве и тих неколико вијекова (Патријаршија је већ једном обнављана у 16. вијеку за вријеме Соколовића), али дјеловале су без координације јер то није дозвољавала Порта.

Pisar
Gost
Pisar

Koprca se Risto ka riba na suvom. Imas ukaz o ukidanju i imas Tomos SPC, tamo sve lijepo pise. Pa imas Imovinsko pravo za Knjazevinu CG, pa imas Ustav Klnjazevine CG i imas Ustav Svetog Sinoda Crnogorske Pravoslavne Crkve… Gaziti toliko broj dokaza je nasilje Risto.

Јоцо
Gost
Јоцо

Користити доказе злонамјерно је још веће насиље. То нису докази о канонској аутокефалности, већ о фактичком стању на терену. Наравно да сви дјелови насилно укинуте Пећке Патријаршије живе независно. Како би другачије? Морали су се прилагођавати. Не спориш ваљда да је опште вјековно расположење било у корист обнове Патријаршије?

bart
Gost
bart

MCP najprofitabilnija firma u Crnoj Gori….Para koliko oćeš,zaposleni rade džaba,ne plaća se PDV……i još se nešto buniš ,kao ugrožen sam …žulja me stolica ,džip star 5 godina i sl.

Durmitor
Gost
Durmitor

Ukoliko bi Mitropit Amfilohije trazio autokefalnost za CPC morali bi je dobiti, cak bi je i u Beograd morali prihvatiti. Sa Dedejic nemaju sanse.

kachawendy
Gost
kachawendy

Gled’o sam vam metanije,
Kad varate Boga živa;
Gled’o sam vas, gde se pije,
Gde se jede i uživa.

Sluš’o sam vas, kad kunete
Svoje stado, svoje verne,
I kad tajni prizovete,
Licemerni, licemerne!

Gled’o sam vas — ne da nisam,
Kad razbludom usplamtite;
Gled’o sam vas, ne da nisam,
Licemerni, upamtite!

Đ.J.

Zoki
Gost
Zoki

Opaa! Počeo je da se moli za nas, obično u bijesu baca anateme

Јоцо
Gost
Јоцо

Моли се увијек. Само упозори кад неко самог себе анатемише. Спрдаш ли се тако са Светим Петром?

Elektra
Gost
Elektra

A zašto Risto onda piše Sinodu Ruske crkve 1992. da se CPC izbrise iz njihovih knjiga koje datiraju 1856. godine

Nesto si Rile pobrkao sve lončiće ili si pio malo one “VLADIKE”

Vihor
Gost
Vihor

Prpa pope

Јоцо
Gost
Јоцо

Од тебе нарочито.

Send this to a friend