Politika

MCP: Ocjene Pažina netačne i politikantske

Cetinjski manastir

Nakon što je potpredsjednik Valde i ministar pravde Zoran Pažin saopštio u Vašingtonu da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ispunjava najviše standarde ljudskih prava i sloboda i da je daleko najliberalniji zakon u našem okruženju, te da garantuje jednaka prava svim vjerskim zajednicama, ali i obavezuje sve na jednako poštovanje pravnog poretka Crne Gore iz Mitropolije crnogorsko primorske tvrde da on iznio niz netačnih i politikantskih ocjena.

<<<Pažin: Zakon o slobodi vjeroispovijesti obavezuje sve na poštovanje pravnog poretka Crne Gore<<<

Reagovanje MCP objavljujemo integralno:

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je po ko zna koji put, ovoga puta u Vašingtonu prilikom susreta sa senatorom Ronom Džonsonom, iznio čitav niz netačnih i politikantskih ocjena o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Evidentno je da se na svaki način pokušava pribaviti nedostajuća međunarodna podrška diskriminatornom i neustavnom Zakonu.

Netačan je Pažinov navod da Zakon ”ispunjava najviše standarde ljudskih prava i sloboda” i da je ”daleko najliberalniji zakon u okruženju koji garantuje jednaka prava svim vjerskim zajednicama”. Zakon, na žalost, ne samo da ne ispunjava nego radikalno derogira i suspenduje osnovne i minimalne standarde u pogledu kolektivnog aspekta ostvarivanja prava na slobodu vjeroispovijesti. Veoma bismo se se radovali da je ovaj zakon, kako tvrdi Pažin, ”najliberalniji u okruženju”, ali je stvarnost, na žalost, bitno drugačija.

Pažin nije obavijestio svoga sagovornika da je Pravoslavna crkva prije donošenja Zakona, zaslugom sadašnje i prethodnih Vlada Crne Gore, lišena prava na zaključenje Temeljnog ugovora u istom obimu prava i obaveza kao i Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska zajednica. Niko od nezavisnih pravnih eksperata nije iznio ocjene o Zakonu poput Zorana Pažina, a ”pravednost” zakonskih odredbi su najbolje osjetili građani Crne Gore, koji u velikom broju, istrajno, uporno, mirno, neodstupno i dostojanstveno u litijama iskazuju svoj protest protiv diskriminatornih i neustavnih zakonskih odredbi.

Žalosno je što visoki zvaničnik Vlade Crne Gore o trošku građana dovodi u zabludu međunarodne sagovornike ocjenama da ”Zakon ugrožava samo one koji svoj interes vide u širenju etničkih i vjerskih tenzija i nestabilnosti na Balkanu”. Uz konstataciju da je nedostojno predsjednika Vlade i ministra pravde da vrijeđa dostojanstvo građana Crne Gore, ukazujemo da čestiti narod u Crnoj Gori, kao ni Mitropolija, nikada nisu imali, niti danas imaju interes u širenju bilo kakvih tenzija i nestabilnosti. Naprotiv, odgovornost za tenzije i veliko uznemirenje građana se nalazi u Zakonu, koji je jednostrano, netransparentno i diskriminatorno pripremila Vlada, čiji je Pažin potpredsjednik.

Javnost treba da zna da je upravo Zoran Pažin ključna pitanja ljudskih prava proglasio za politička i da se ta ljudska prava ne crpe iz Ustava i konvencija nego iz volje predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića. Umjesto netačnih i tendencioznih izjava bilo je korektnije da potpredsjednik Vlade svom sagovorniku, ali i javnosti, objasni zašto je ograničavao i suspendovao dijalog sa našom Crkvom prije donošenja Zakona. Temeljne vrijednosti Crne Gore ne podrivaju pravoslavne litije i istrajni molitveni protesti građana nego zakon, čiji je jedan od ključnih kreatora Zoran Pažin.

Prizivanje ”devedesetih” od glavnih aktera i sljedbenika devedesetih nije ništa drugo do politikantstvo koje nema nikakve veze sa dostojanstvom Crne Gore kao države i koje vrijeđa inteligenciju prosječnog građanina. Problem je u ovom slučaju inicirala Vlada i na njoj je najveća odgovornost za povratak mira i spokoja među vjernike i građane Crne Gore. Nadamo se da je potpredsjednik Pažin sada, mnogo više nego prije usvajanja Zakona i izazivanja društvene nestabilnosti, shvatio suštinu i značaj dijaloga o slobodi vjere kao jednom od najosetljivijih pitanja ljudskog društva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Antonije
Gost
Antonije

Zalosno je sto ih podrzavaju nasi politicari u njihovoj namjeri da sruse nezavisnu Crnu Goru

Stanimir
Gost
Stanimir

Da crkva ne postuje drzavu i njene zakone to smo vidjeli i juce na Cetinju samo se kao gradjanin nadam da ce drzava reagovati i sprijeciti ovu propagandu koja se vodi protiv nje

Slavkoo
Gost
Slavkoo

Da crkva ne postuje drzavu i njene zakone to smo vidjeli i juce na Cetinju samo se kao gradjanin nadam da ce drzava reagovati i sprijeciti ovu propagandu koja se vodi protiv nje

Stanko
Gost
Stanko

Koji gradjani? Njih 20 000 naspram 600 000?

Stefan
Gost
Stefan

Gradjani ni ne mogu da pokazu kakav je zakon je vecina onih koji setaju ni ne znaju o kakvom je zakonu rijec

Stefan
Gost
Stefan

Kad ima MCP dokaze da svetinje pripadaju njima neka ih i dostave

Jovan
Gost
Jovan

Pa dajte iznesite vi tu vasu istinu osim sto litijasite ulicama

Marko
Gost
Marko

Nijesu netacne samo sto vama to neodgovara znate vi pravu istinu i znate odlicno da ste oteli crnogorske svetinje

Vuk
Gost
Vuk

Svakoga zabole pare, pa I Mitropoliju…

NOVAK & MIROTIĆ
Gost
NOVAK & MIROTIĆ

Pompeo je rekao svoje izvrši naređenje bez pogovora pod hitno ! izvrši pa se žali

Joo
Gost
Joo

Da rekao je da podrzava zakon i da pregovori o ugovoru izmedju drzave i svetosavaca moraju da se vode u OKVIRIMA zakona koji je na snazi……..

Morpheus
Gost
Morpheus

Pompeo pomenuo nije da podrzava Zakon

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Oooojjj kukalooo srpstvo ugašenooo!!!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A sto bi nije dati nida bog !evo I ja ooooooleeeele za dovijeka lleeelee

Goran
Gost
Goran

Bravo Montenegro. Konačno ste počeli da citirate Njegoša. Za pohvalu.

Crni panter
Gost
Crni panter

Kada cemo cuti konkretno sta im smeta u zakonu? I da se ostave foliranja i glupiranja tipa otimanje svetinja jer iste te gradili su ih Crnogorci…

Marijana
Gost
Marijana

Da je Pažin u pravu i da je zakon dobar, ne bi Majk Pompeo tražio da se sad pregovara o tom zakonu. Valjda bi Amerika pozdravila donošenje tako dobrog zakona i stavila tačku, ali naprotiv insistira da se vode pregovoru. Pažin misli da se svi mi zakopčavamo na leđa.

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

MNOGO BOLI STO POSTOJIS🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪 Majko nasa CRNA GORO

mačor
Gost
mačor

Popovi SPC se bave politikanstvom.”Ne damo svetinje”-prevod:ne damo pare,ne plaćajmo porez,ne poštujmo cg zakone !

Joo
Gost
Joo

Opet menjaju teze…..5 godina vas je vlada pozivala za stol dok se zakon pisao….niste hteli…jer dobro znate da kad se ugovor potpisuje, kao sa tim drugima, pravo na svojinu i vlasnistvo je veliki deo ugovora…..a posto znate da Crnogorske svetinje drzite pod okupacijom od koje izvlacite desetine miliona eura godisnje….rezultat bi vam bio isti kao sada….kako tako okupirano i ukradeno… Više »

SZO
Gost
SZO

Boles je svacija ova srbijanska je teska nista bez dobrog provetravanja t.j oluje.

Pedja *
Gost
Pedja *

Vi ste promaja , kad se registrujete bice te na nivou statisticke greske .
Ps. Samo promaja moze Srbina ubiti .

Plunjaš
Gost
Plunjaš

Koja je ovo partija MCP?

Цуца
Gost
Цуца

Стиго вам је крај и народ је то препознао .Џабе и Пажини и Шуковићи и РТЦГ и бескорисне изјаве партије ништа вам више ме може помоћи .

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Džabe i vama sve, uskoro ćete se ponovo zavlačiti u rupe iz kojih ste izgmizali. A kad se budu pominjale ove vaše šetnje, prvi ćete ih kritikovati i govoriti da nikad nijeste učestvovali u tome, jer ste takav soj.

Posrbica CG
Gost
Posrbica CG

Ti si iz Cuca koliko sam ja iz bg pasaluk.
Stop srpskom fasizmu.

Joo
Gost
Joo

Zato vas je sve manje, a 3/4 vas je stranaca na paradama za dnevnice…..pa hahahaha……

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Naoblaci se zatvora sve moze kakvo nevrijeme kakvi orkan.

Nick
Gost
Nick

Gotovi ste, mozete samo litije ponosa da šetate!

VD stanje
Gost
VD stanje

Ništa novo, pogubili su se,… Koverte su im o vratu,…

Цуца
Gost
Цуца

Тешко оном ко ратује против Господа !

Goca
Gost
Goca

Bas tako!!!

SZO
Gost
SZO

Goca nasla si druga sad kacamalj i mutite puru ucite za pihtije znam da znate.
Stop sektasima okupatorskim.

Plunjaš
Gost
Plunjaš

Kao sto to radi risto i njegovo stado

Joo
Gost
Joo

Tacno….svetosavci ratuju protiv, a u korist svetog im eura…..ali nikom nije do zore gorela….dosta je bilo 100 godina okupacije…..

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A u ovom slucaju gospodin je Risto,je li

Muzil
Gost
Muzil

Litijasi vjeruju da ih je gospod stvorio umjesto da ga se klone sto ih tako nagrdi

Kris
Gost
Kris

Popovi su sad u problem treba da objasne stadu da su ih zaveli a kako ?

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Mislis li kojim komunikacijom sa stadom,sad sei ja zamislih

Ivana
Gost
Ivana

Po bozjim zapovjestima zabranjeno je lagati posebno svoje stado od strane pastira.

Budva
Gost
Budva

Samo vi litijajte.😂😂😂

Kris
Gost
Kris

Da nema ko tamjana do sledeće litije na lampicu sam

Gavrile
Gost
Gavrile

Pažin se raspričao po Americi. Ovdje ni da zucne o zakonu. Šta li će biti kada dođe kući?

Joo
Gost
Joo

Da ne slusas samo Rista i njegove cuo bi vec puno puta sta je Pazin rekao……

Libero7
Gost
Libero7

Cetnicke litije provaljene cilj i sredstvo vaseg postojanja velika srbija malo morgen

slavko
Gost
slavko

PA JA MISLIM DA JE NAJBOLJE DA SE PODIJELITE KO BRACA DA U SRBUJU BUDE CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA A U CRNOJ GORI SRBSKA PRAVOSLAVNA CRKVA:TO BI BILO BRATSKA PODIJELA:

gaeta
Gost
gaeta

Vama je netacno,sve sto vama ne odgovara.Pazin je iznio istinu i samo istinu,a to sto necete vise moci da koristite nase crkve i manastire za kojekakve radnje,koje su vam donosile grdilo novca, koji ste iznosili iz Crne Gore,bez ikakve kontrole.To vama ne odgovara…Uknjizili ste sve sto ste mogli na sebe,sto nikad nije bilo vase,pa i katolicku crkvu ste na sebe… Više »

Pečičanin
Gost
Pečičanin

Nije se narod samoinicijativno digao protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti već ste ga Vi digli misleći da će te na taj način sačuvati ono što ste prije 100 godina oteli. Sve Vam je džabe, Zakon se mora primjenjivati i Vi se morate povinovat istom sviđalo Vam se to ili ne.

Цуца
Gost
Цуца

Србин се никад није никоме повиновао у Црну Гору све до доласка Италијана али кратко је трајало ,нажалост упамћено ће остати за вазда .

Cetinje
Gost
Cetinje

Srbin se samo Turskoj povinovao,ono baš i nikad se nijeste oporavili od toga.Imate pa makar 10% turske krvi.500 godina je dug period.

Kotor
Gost
Kotor

Do dolaska talijana srba nema ni 3% u Crnu Goru ….

Blaki
Gost
Blaki

Potpune su laži uvašim demantijama Pažinove izjave.
Niko kao crkva SPC, ne laže.

Dragan
Gost
Dragan

Oteli ste svetnje 1920 vijeme je da vratite oteto. Ne samo Crnogorcima nego svim gradjanima Crne Gore jer sve sto je drzavno je od svih nas. Dosta je bilo nece vise Beograd upravljati sa nasim crkvama i manastirima.

Цуца
Gost
Цуца

Читајући не написане књиге заборавио си оне написане .

Velimir
Gost
Velimir

Pa sto to be valja u zakonu,kazite decidno!
“Gradjani pokazuju kakav je zakon-” govorite nesto sto nema veze!
Gradjani pojma nemaju sto pise u zakonu,I nemojte gradjanima pripisivat nesto sto vama smeta her morate drzavi vratiti oteto!
Oteto na najsramniji moguci nacin!

Rašo
Gost
Rašo

što se građana tiče, veze nemaju što piše u zakonu, samo zijevaju za popovima ka bravi. gledao sam ja te iste građane kako ruše staru crnogorsku vlast, ni tada nijesu znali što čine kao ni danas. dobro je rekao neko “narode blago, narode stoko”

Morpheus
Gost
Morpheus

@Raso kad su rusili staru vlast koga ono dovedose? Da nije ove sto su napisali Zakon mozda??

Morpheus
Gost
Morpheus

Ne valjaju clanovi 63-64 iz taxloga jer se imovinski odnosi NIDJE ne rjesavaju zakonom o slobodi vjeroisposvjesti osim u Cg. To se rjesava redovnim imovinskim zakonima

Send this to a friend