Politika

MCP tvrdi: Marković manipuliše građanima, litije nisu političke

Hram Hristovog Vaskrsenja

Nakon što je juče predsjednik Vlade i potpredsjednik DPS-a Duško Marković povodom aktuelnih dešavanja zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti poručio da Crna Gora neće biti srpska, i naglasio da se mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije nažalost stavio na čelo anticrnogorske opozicije, iz MCP su danas ocijenili da je premijer učinio grub pokušaj manipulacije građanima. U MCP tvrde da na litijama nema nikakve propagande o tome da će Crna Gora biti srpska.  Tvrde i da su otvoreni za početak razgovora sa crnogorskim vlastima o svim otvorenim pitanjima, pa i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

<<<Političke litije pod crkvenim plaštom<<<

Saopštenje Mitropolije crnogorsko primorske prenosimo u cjelosti:

Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista i predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković je juče učinio grub pokušaj manipulacije građanima proglasivši mitropolita Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta, uzevši kao argument za to svoju tvrdnju da se Mitropolit sastao sa dijelom crnogorske opozicije.

<<<Marković jasan: Crna Gora neće biti srpska, Amfilohije na čelu anticrnogorske opozicije<<<

On nije objasnio da li bi to u isto vrijeme značilo da se mitropolit stavio na čelo Vlade Crne Gore, kad se susreo sa njim na dan izglasavanja diskriminatorskog i antiustavnog zakonskog propisa o obračunu sa Srpskom pravoslavnom crkvom ili se stavio na čelo Velike Britanije, kad se juče sreo sa ambasadorkom te zemlje u Crnoj Gori, ili se sam gospodin Marković stavio na čelo Sjedinjenih Američkih Država, kad je, kao predsjednik Vlade Crne Gore, razgovarao sa predsjednikom te zemlje u, kako je saopšteno iz Vlade, ”kraćem i srdačnom razgovoru” u septembru 2018. godine.

Svi građani Crne Gore, bez obzira na etničko i nacionalno opredjeljenje, imaju svoje mjesto na litijama koje Crkva organizuje, naročito oni kojima je na srcu obraz i dostojanstvo Crne Gore. Političko opredjeljenje je potpuno nevažno za one koji su u litijama, a one su samo utoliko političke koliko je njihova molitva usmjerena na promjenu zakonskog neprava koje je ustanovila skupštinska većina (uz hapšenje opozicionih poslanika), uvjerena u svoju mesijansku ulogu i zaogrnuta ideološko-političkim interesima.

Ne može se smatrati ozbiljnom tvrdnja gospodina Markovića da u litiji nema mjesta za Crnogorce. S obzirom na to da je gospodin Marković izuzetno dobro obavješten čovjek, a imajući u vidu i njegove ranije dužnosti, kao i rezultate posljednjeg popisa, on i sam sasvim pouzdano zna da je potpuno nemoguće da u ovako masovnim okupljanjima ne učestvuje i veliki broj onih koji su se na tom popisu izjasnili kao Crnogorci. Njegovo povjerenje u “građansku i demokratsku” Crnu Goru moralo bi se iskazati i u poštenom odnosu i poštovanju ljudskih prava svih onih, Crnogoraca i Srba i onih, koji učestvuju u litijama od momenta usvajanja zakona, koji je usmjeren protiv njihovih zajedničkih svetinja.

Staranje o duhovnim potrebama pravoslavnih Srba i Crnogoraca bi gospodin Marković trebao da prepusti Pravoslavnoj crkvi, a svoju ozbiljnost i privrženost “građanskoj i demokratskoj” Crnoj Gori bi Marković najbolje pokazao vodeći računa o životnom standardu svih građana Crne Gore. Molebani i litije se održavaju da bi Crna Gora bila bolja i naprednija, jer što je više takva i što je pravednija – to je jača njena suverenost.

Mjesto gdje je gospodin Marković izrekao svoju manipulativnu tvrdnju o mitropolitu i litijama – grad Pljevlja – je jedno od najslobodnijih i najnezavisnijih mjesta u Crnoj Gori ovih sedmica, jer njegovi građani u velikom broju ne pristaju na politički diktat i bezakonje, a takvo nepristajanje je, bez sumnje, najočiglednija odlika slobode pojedinca i društva. Vrhovni državni i nacionalni interesi Crne Gore mogu da se definišu samo u najširem mogućem konsenzusu građana Crne Gore, a ne prostim preglasavanjem i majorizacijom, kako je to učinjeno sa ovim nesrećnim zakonom, ali i u slučaju nekih ranijih odluka.

Nema na litijama nikakve propagande o tome da će Crna Gora biti srpska, jer je ona jednako svih nas – i Srba i Crnogoraca i svih drugih koji u njoj žive. Ne očekujemo od zamjenika predsjednika jedne građanske partije, a pogotovo ne od premijera jedne države koja sebe naziva građanskom, da tu stvarnost osporava. Što se tiče aluzija na slikanje trobojki po Crnoj Gori, uz ogradu da Mitropolija nije ni organizator ni učesnik tih akcija i podsjećanje da glasno i aktivno obeshrabrujemo nošenje bilo kakvih zastava u Litijama, možemo samo da pomognemo gospodinu Markoviću da se prisjeti da je upravo partija kojoj on pripada na više izbora izlazila sa trobojkama nego bez njih.

Trobojka jeste osnova za zastavu Srbije, ali isto tako i Hrvatske, i Slovenije, i Slovačke, i Rusije… Pokazivati takvu odbojnost prema zastavi pod kojom je proglašena Kraljevina Crna Gora (a time uživa i zaštitu u skladu sa važećim zakonodavstvom Crne Gore), u najmanju ruku je vrlo neobično, osobito kad dolazi sa tako visokog mjesta države koja želi da baštini kontinuitet sa tom istom Kraljevinom.

Ponavljamo stav Episkopskog savjeta: ostajemo otvoreni za početak pravog, istinskog i transparentnog razgovora sa crnogorskim vlastima o svim otvorenim pitanjima, a prvo i najvažnije od njih je diskriminatorski zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je, ovakav kakav je, već proizveo neželjene posljedice po naše društvo. Sve čemu smo dosad svjedočili predstavljalo je samo simulaciju dijaloga, bez ikakve želje za istinskim dogovorom sa strane vlasti.

79

avatar
1000
38
41
0
 
68
CccSasaCrnogorciSuSrbiЦар🇷🇺РомановЦар🇷🇺Романов
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ccc
Gost
Ccc

Sto rade navijaci na litijama i navijacke grupe? Pa jos lad zapale baklje, kao na utakmici!

Sasa
Gost
Sasa

Politicke ili ne ,pa ovi drugi su politicari i sire svoju politiku..sirom CG.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Е мој Ристо, са 80г. на биро мораш.

Haris
Gost
Haris

Čisto politički srpsi spc talibani na aparate! Nikad više 1918.!!!

Grmeč
Gost
Grmeč

Kako vaj je doveo u red, naš mudri i sveti Đed.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dobre ove viršle iz CDM-a

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Uskoro Miraševo svjedočanstvo iz škole

PRAVEDNIk
Gost
PRAVEDNIk

Istina ziva.Samo toliko je naivan.da na njegove gluposti.niko ne nasijeda.

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Ne, n’o su marsovske! Pa spc je vise politicka organizacija organizacija od svih zvanicnih politickih partija.

CDM admin
Gost
CDM admin

Drž’ se Alana Forda, to je prava literatura za tebe, Nosonja

CDM admin
Gost
CDM admin

Mole se komentari da obrate pažnju na sledeće: Ko za mitropolita Amfilohija izjavi nešto što ne valja ili da nosi pare za Srbiju i sl. biće prijavljen nadležnom organu kako bi te tvrdnje dokazao. Hvala.
S poštovanjem,

redakcija CDM

Krsto
Gost
Krsto

Amfilohije nosi pare za Srbiju. Neka zovu, objasnicu.

CDM admin
Gost
CDM admin

Ok, dajemo im tvoju IP adresu.
Hvala.

CDM admin
Gost
CDM admin

Ima li još neko ?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Čim je muka, aktivira se ovaj priglupi Amfilohijev pop i uzima nickove koje Crnogorci koriste. Uz 5-6 svojih nickova, napiše dnevno više od hiljadu komentara, uglavnom gluposti. Vidio je da je voda do grla došla, i da će morat nazad u Kuršumliju.

CDM admin
Gost
CDM admin

Poštovani, priznali ste juče da ste napisali na stotine koje Vam nismo objavili, uz hiljade koje smo Vam objavili. Mi ne znamo kako da Vam izađemo u susret, iskreno.
S poštovanjem,

redakcija CDM-a

BARANIN
Gost
BARANIN

Ako je istina da si taj admin onda si čedo četničke objavljuješ i ako su zločinačke a naše brišeš na koje odgovaramo ako si iz cdm povedi se

Jekac
Gost
Jekac

Kako je zaboljelo Srbijance, Amfilohija, SPC i MPC sto se vise ne mogu iznositi milioni iz CG u Srbiju.

Duško prdnjava
Gost
Duško prdnjava

Zato mi ovako bijedno živimo, 2.06 eura dnevno. Otvorio si mi oči, Jekac, imaš od mene kilo pasulja, prerađenog.

TGD
Gost
TGD

I Vulinov hibridni kukuruz!

Јоцо
Gost
Јоцо

Вјерујеш ли стварно у то да се милиони евра из Цркве у ЦГ износе у Србију? Али стварно?

Haris
Gost
Haris

jole jesi li ti vjernik?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Mitropolija je brutalno ponizila Markovića, da je više puta na izbore izlazio uz trobojku nego bez nje, a ” kratak i srdačana razgovor ” sa Trampom je bio završni udarac od kojega se dotični teško može oporaviti.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Али на сву срећу народ их је прозрео и више им не вјерује .Мудри ђеде је уразумио и ујединио Црногорце као нико до сад .Дошло је вријеме да се ћера губа из торине.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha “đede”. Je li ti to sa očeve ili majčine strane. Amfilohije vam je đed, Gojko otac. Svakakve gluposti ćemo čut od vas.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ђеде свих Црногораца и Владика Црногорски ,чувар Пећког трона и једини који се данас нешто пита у Цену Гору .

Send this to a friend