Politika

MCP: Venecijanska komisija nije pozitivno ocijenila zakon o slobodi vjeroispovijesti

Foto: Mitropolija

Nakon što je danas Vlada saopštila da posljednja izjava predstavnika Mitropolije crnogorsko primorske Velibora Džomića znači da je MCP zadovoljna Mišljenjem Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, pa makar to bilo i iz razloga što ga smatraju negativnim, reagovali su iz MCP-a i tvrde da je u izjavi samo ukazano da Venecijanska komisija nije podržala i pozitivno ocijenila pomenuti dokument.

<<<Vlada: Ako je MCP zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije utoliko bolje<<<

“Povodom današnjeg saopštenja za javnost Vlade Crne Gore u kome, na svoj način i iz svojih interesa, tumače jučerašnju izjavu protojereja-stavrofora  Velibora Džomića, koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije, ukazujemo da je u izjavi samo ukazano da Venecijanska komisija nije podržala i pozitivno ocijenila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u cjelosti, kako je Vlada juče saopštila u 16.35 časova, tj. nekoliko minuta nakon usvajanja mišljenja na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije”, navode u MCP.

Tvrde da je sudeći po sadržaju i brzini saopštenja Vlade, postojala je evidentna namjera da se javnost pogrešno i tendenciozno informiše – da su sve odredbe Predloga zakona dobile pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i da su pozitivno ocijenjene sve odredbe Predloga zakona, a što nije tačno.

“Brojni mediji su to na takav način i prenijeli javnosti. Istinitost riječi oca Velibora Džomića je već danas potvrdio Panos Kakaviatos, portparol Venecijanske komisije, javnim navodom da je Venecijanska komisija usvojila niz važnih izmjena i dopuna za Predlog zakona. To je bio jedini cilj jučerašnjeg reagovanja. Upravo odredbe iz čl. 62 i 63 Predloga zakona kojim je bilo planirano jednostrano preknjižavnje crkava, džamija, katedrala i druge nepokretne imovine crkava i vjerskih zajednica nisu podržane na način koji je željela, predlagala i očekivala Vlada Crne Gore kao predlagač tog akta”, kažu u MCP.

Prema njuhovim riječima dostupnost sudskim i upravnim procedurama i sada, bez ovakvog Predloga zakona, postoji u pravnom sistemu Crne Gore.

“Ali, ovdje to nije bio cilj. Naprotiv, ideja je bila da se, mimo propisanih sudskih procedura, Crkva i vjerske zajednice liše svojih svetinja i imovine koja im je kroz vjekove zavještavana od vjernika. Aktivnosti Mitropolije i drugih eparhija naše Crkve u Crnoj Gori će, kao i do sada, biti u skladu sa sveukupnom zaštitom ugroženih interesa koje danas, na žalost, Vlada neosnovano karakteriše kao “agresivnu populističku kampanju”. Mitropolija i eparhije naše Crkve su oduvijek bile, jesu i biće za istinski i stručni dijalog, a ne za simulaciju dijaloga i dovođenje pred svršen čin, kao što je bilo i 2015. i 2019. godine”, zaključuju u MCP.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
OK.
Gost
OK.

Onda je sve u redu. Svi se slažu da se učini kako Venecijanska kaže.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Zabolje mila i njih za crkvu, oce imovinu da krcme.amfilohije neda, daj da postavimo onog cirkuzanta sigurno prolazi.

DIM u DIM
Gost
DIM u DIM

Samo se vi, tjesite, tjesite…moracete progledati.

Okupatori
Gost
Okupatori

Slusajte ovu aroganciju. pa oni zvuce ko SUVLASNICI drzave Crne Gore

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Idem u Nis svemu je dosao kraj nema nista od velike srbije,Spc nece uspijeti vise drzat otete crkve Cpc

DIM u DIM
Gost
DIM u DIM

Ne treba ni ocekivati od tzv. Mitropolije crnogorske Srpske crkve, odnosno, Beogradske patrijarsije, drugaciju reakciju. Cinjenica je JEDNA: Ustav Crnogorske pravoslavne crkve kao DRZAVNE VJERE CRNOGORACA! Sve tamo pise, i sve sto je izgradjeno do 1 918.ima da se vrati CPC. Ima drzavi da se vrate i novije gradjevine koje su pravlnene od crnogorskog novca o novca iz bogomolja Crne… Više »

Dimi, dimi
Gost
Dimi, dimi

Koliko si ti prodimio? Čitaj: Državna vjera Crnogoraca…je bila u doba kralja Nikole! Ovo sad je gradjanska država, vjere su odvojene! Ulazi li ti išta?

Daka
Gost
Daka

Kome da se vrati ? Pa CPC ima 27 registrovanih vjernika koji autobisom obileze kafane privremeno u crkve.Samo dok nema turizma

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Tako je zivjela mitropolija,zivjela Velika Srbija

brcbrc
Gost
brcbrc

Opremljeni, opremaj se, Valjevo te ceka. Pa tamo pravi tu yvoju veeeeeliku koja ce brzo ststi pod Tarabicevo drvo kako ste krenuli.
Idite vi dje ste krenuli, vasa stvar, ali cemo vas u Crnoj Gori zauvijek ZAUSTAVITI u vasoj opakoj namjeri.

Lool
Gost
Lool

I da otmete mozete ali autokefalnost dobiti necete nikad… Svi to znate.Vatikanu su tu ruke vezane

DIM u DIM
Gost
DIM u DIM

Aooòo, lolo, pa mecemo taziti obnavljanje autokefalnosti od otimaca. Ajde odmori.

Daka
Gost
Daka

Autokefalnost mogu dobiti u vulkanizerskor radnji u Rozaje. Zadnja prije granice

Uskok
Gost
Uskok

Milo mi je što ste zadovoljni pa ćete u Sudskoj proceduri dokazati odkuda Crnogorske svetinje u vlasništvu crkve srba MCP i Beogradske Patrijaršije , kada znamo da su do 90-tih bili u vlasništvu države , spremite te kupoprodajne Ugovore i nema problema .

pravnik
Gost
pravnik

Neka država spremi svoje ugovore i tapije pa ćemo na sudu viđeti šta je validno! Biće slučajeva da nijedna strana nema dokumenta, što onda?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Koji si ti genije! Sve ono što nema pravno valjanog titulara postaje državno po sili zakona, care! Ovo tim prije što se mahom radi o kulturno-istorijskom blagu To što vam je neko bez ikakvog dokumenta prepisao državnu imovinu- to možete okačiti mačku o rep. Dakle: vaš osnov sticanja- otimačina!😂

Nikola
Gost
Nikola

Dukljanine, dokaze na sud treba da prinese onaj koji traži promenu vlasništva, to je u ovom slučaju država. A baš me zanima kako će dokazati da je njeno nešto što je izgrađeno dva vijeka prije države na koju se pozivate. E da, ako hoćete da se pozivate na Kraljevinu Crnu Goru, vratite zastavu i himnu Kralja Nikole. Čim poslušate tu… Više »

Daka
Gost
Daka

Crnogorci su pokazali kako cuvaju kulturno blago. Muzej na cetinju je dokaz.15000 nepokretnog dobra su pokrali
SPC I njenu imovinu sigurno necete.
Zagarantovsno

Mesar
Gost
Mesar

Kako da vi se vjeruje kad mislite da je Kosovo srce srbije a tamo ga ne smijete poći takse 100% hapse srbijance svako malo…

Daka
Gost
Daka

Ko kaze da ne smijemo
Juce aam bio u Mitrovicu. Dosao preko albanije i vrazio se

Send this to a friend