Politika

Medija centar DPS: Jakov je nesagledivu štetu napravio za godinu i po, želite li ga još pet?

Jakov Milatović

U literarnom uradku Jakova Milatovića, koji više liči na esej nezrelog đaka nego na predsjedničkog kandidata, autor je propustio da kaže nekoliko važnih činjenica o rezultatima svog  rada i rada svojih partijskih kolega u samo godinu  i po dana ministrovanja. Sva je sreća da je Milatović relativno kratko bio Krivokapićev apostol, ali šteta koju je napravio saniraće se decenijama.

Iako sebe, iz nepoznatih razloga vidi kao čovjeka budućnosti, Milatovićeva prošlost je takva da bi je se svaki mlad čovjek stidio. Od toga kako je i gdje instaliran na mjesto ministra preko katastrofalnih poteza koje je sa tog mjesta povlačio, do toga da je, iako sebe građanima preporučuje raznim kvalitetima, nakon državne službe, bio toliko atraktivan kadar, da nije našao ni jedan novi angažman već  je bio izdržavan još godinu dana iz budžeta.

Foto: DPS
Foto: DPS

 

Milatovićevi potezi ubrzali su odlazak mladih ljudi iz Crne Gore, jer ko vidi perspektivu u prezaduženoj državi na rubu bankrota, u kojoj napreduju samo članovi porodice, prijatelji i kumovi, ministara i parlamentarne većine? Stranačko i rođačko zapošljavanje je procvjetalo, tako je i Milatovićeva supruga dobila rukovodeću poziciju u jednom državnom preduzeću, a nijesu zaboravljene ni sestre, braća, sinovi, drugih apostola.

Foto: DPS
Foto: DPS

Milatović i drugari su se tajno i organizovano zadužili 750 miliona eura. Da li se neko ugradio u to zaduženje – to sad razmatra Specijalno tužilaštvo. Za godinu dana koliko su bili na vlasti uspjeli su da čak tri procesa podstaknu, koja se vode pred ovim istražnim organom – oko zaduženja, zatim dvostrukog negativnog mišljenja Državne revizorske institucije, kao i u vezi sa preuzimanjem obaveza plaćanja četiri miliona eura za put Meljine – Petijevići.

Foto: DPS
Foto: DPS

Milatovićeva namjera da na kraju svoje ministarske funkcije inicira program “Evropa sad”, i tako onda praktično državnim novcem i PR-om napravi stranku, zaista je za svaku osudu. Manipulisati ljudima, u cilju sticanja lične koristi – funkcionerske pozicije u stranci i otvorena vrata ka državnim funcijama – je za prezir. Ali, od Milatovića za koga i njegovi najbliži saradnici tvrde da ni od čega ne preza, ništa ne čudi.

Da pogledamo samo šta je uradio Fondu zdravstva.  Javno zdravlje je Ustavom zagarantovana kategorija, a on ga je učinio neodrživim.  Tako je dodatno ugrozio stariju populaciju. Prethodno se za njih „pobrinuo“: penzioneri su zaboravljeni, primanja za koja su radili decenijama im više ne vrijede ništa, a uz to moraju da plaćaju i ljekove, ukoliko ih uopšte i ima na tržištu. Fond zdravstva je prazan, a dugovi se samo gomilaju. Penzioneri nose ljekove u bolnicu. Institut “ dr  Simo Milošević“ u kome su se liječile hiljade naših najstarijih, nalazi se pred zatvaranjem.

Foto: DPS
Foto: DPS
Foto: DPS
Foto: DPS

“Hudini” Milatović se sjetio kako poreskim pretumbavanjima da uzme primanja Fonda zdravstva i prebaci ih na zarade. Kada plate rastu bez realnog osnova, bez nove vrijednosti, to je podsticaj za inflaciju. Toliko znaju i početnici na ekonomskom fakultetu. Zna to i Milatović, ali se njega ne tiče, jer on vodi računa o svom sitnom interesu – kako da političku karijeru izgradi na jednoj populističkoj iluziji. Prošle, 2022. godine, inflacija je dostigla čak 17,2%, dok je prosječna stopa inflacije u EU iznosila je 9,2% i bila je gotovo dvostruko niža nego u Crnoj Gori. Dakle, inflacija je pojela „povećanje“ zarada ali su stradale najsiromašnije kategorije stanovništa koje ona posebno pogađa.

Zdravkov apostol, Milatović uspio je da pogasi preduzeća i rastjera investitore, i tako mnoge ljude ostavi bez plata. Otjerao je Aman rizort, a arbitražni postupak od 100 miliona eura još visi nad budžetom Crne Gore. Hoće li Milatović odgovarati ako država izgubi taj spor, i građani budu morali generacijama da otplaćuju štetu koju je napravio? Uzgred, od jednog od bisera crnogorskog primorja, Kraljičine plaže, napravio je vašarište i đubrište.

Foto: DPS
Foto: DPS
Foto: DPS
Foto: DPS

Zatim je zatvorio KAP nakon 50 godina postojanja. Nije ni trepnuo. Ugasili su Montenegro Airlines, a otvorili To Montenegro za čuvenih nula eura. To Montenegro je prekršio pravila državne pomoći, a umjesto najavljenih nula eura kapitala (što ne postoji ni u zakonu), država je uložila 30 miliona u 2021. On i njegovi drugari nijesu se ni osvrnuli na stotine porodica koje su ostale bez primanja, u jednom danu.

Foto: DPS
Foto: DPS
Foto: DPS
Foto: DPS

Svojim “znanjem i  umjećem”  smanjio je zaposlenosti:  na kraju novembra 2020. prije dolaska Milatovića za ministra nadležnog za rad i zapošljavanje, broj nezaposlenih (u godini korone) je bio 47.000, a stopa nezaposlenosti 20,5%. Na kraju aprila 2022, kada je Milatović otišao sa pozicije resornog ministra, broj nezaposlenih je bio 50.500, a stopa nezaposlenosti  21,7%.

I dok nije bilo posla za građane, za njegovu porodicu, prijatelje i kumove je to bilo vrijeme procvata. Direktor Sektora za finansije i ekonomske poslove u CGES-u postala je Milatovićeva supruga. Ona je na toj poziciji zamijenila Jovana Gošovića, inače još jednog druga, a kako mnogi tvrde i kuma ministra Milatovića, koji je prešao da rukovodi sektorom finansija u Montenegro works. Da podsjetimo, Montenegro works je bio još jedan eksperiment Milatovića i njegovog partijskog šefa Spajića, naravno o trošku građana. Ovo preduzeće, za koje ih je njihov kolega tadašnji ministar Mladen Bojanić optužio da je osnovano nezakonito, (Zakon o privrednim društvima) takođe je zapošljavalo prijatelje Jakova i Milojka, pa je osim pomenutog Gošovića, za izvršnog direktora kompanije izabran Filip Radulović, koji je na to mjesto došao sa funkcije predsjednika Odbora direktora nacionalne avio kompanije “Air Montenegro”. Radulović je sada istaknuti član PES-a.

Foto: DPS
Foto: DPS

 

Ni tu nije kraj Milatovićevim ”postignućima”. Javnost još uvijek nema odgovor u vezi sa tenderom na kojem je pobijedio Fidelity consulting,  koji je u vlasništvu Miloša Vukovića, još jednog prijatelja Milatovića i Spajića.

Foto: DPS
Foto: DPS

O neistinama povodom dvostrukog državljanstva, prijave boravišta, kuća i stanova, javnost je već dovoljno upoznata. Ali je pitanje, kakav je to primjer mladima danas u Crnoj Gori kojima se Milatović obraća? Da govore neistine na javnim funkcijama?

Foto: DPS
Foto: DPS

 

Dugačak je spisak “postignuća” Milatovića i prijatelja za tako kratko vrijeme u izvršnoj vlasti, a nijedno od njih neće inspirisati mlade da ostanu u Crnoj Gori. Ono najveće postignuće – rupa u budžetu koju ćemo morati da popunjavamo iz zaduženja dok ne bankrotiramo, sigurno će otjerati ne samo mlade, već sve one koji budu imali gdje da odu. Ali Milatovića i prijatelje očigledno to neće mnogo opteretiti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
aa1
Gost
aa1

Evropa sad je čisti “Chrony” iliti Ortakluk! Znači namjestiš direktorsko mjesto u nekoliko novoosnovanih firmi prijateljima, raskinu ugovore, uzmu otpremnine i – obezbijedili su praunučad svoju da ništa ne čine više u životu! Ne smijemo im to ikada više dozvoliti

Dusko ko
Gost
Dusko ko

Sa ovakvom kampanjom se ne pobjedjuje,ovo je kampanja očajnički,ja bih je bolje vodio,ili neznanju ili nemaju ljudi

vaselj Ljuljdjurovic
Gost
vaselj Ljuljdjurovic

nije on kriv no mi shto smo mu dozvolili

vandam
Gost
vandam

malo im je bilo 30 godina sto su sve oglodali, no bi da dokusure stvar do kraja, nekima je vazda malo…

Nina
Gost
Nina

Ne nego da nas dps sisa jos 20godina, da su htjeli usli bi do sada u EU nego korpcija bilo toliko velika nakaradno sudstvo o cemu vi pricate?

Kenan
Gost
Kenan

Nina lutko ne ulazi se u EU pokucas na vrata i udjes……

MilosNk
Gost
MilosNk

Koga briga za navedeno. Podigao je minimalac🤣🤣🤣🤣. Tako razmislja prosjecan glasac Evropa sad. Mada iskreno DPS i da je najbolji vrijeme je za promjenu. Na zalost Evropa sad je losa alternativa

Pablo
Gost
Pablo

podigao je minimalac ? Na zalost tako razmislja 50% gradjana sa IQ razvijen zivi danas do sjutra😒 Promjene? vidimo dje su nas dovele.

Dusko ko
Gost
Dusko ko

Ova druga polovina kojoj ti pripadas razmišlja drugačije, odnesose nam drzavu ,crkva Srbije ,kleronacionalisti,pa ipak bolje kako ovi prvi razmišljaju živi se od tih plata,IQdps glasača je jako visok to nam je poznato 33 godine

Madagaskar
Gost
Madagaskar

ovaj kao da ga neka nesrecna sijenka prati,cini mi se da ima osjecaj da ga neko hvata konstantno 🤣🤣🤣🥷🏻🥷🏻🥷🏻

Murta Kurta
Gost
Murta Kurta

Jakovu i Evropi Sad 5 godina mandat i to samo zahvaljujući Milu a bogami će nas skupo koštati!Zapamtite ove riječi!

Kvisling
Gost
Kvisling

ZELIMO !!!

veki
Gost
veki

,,nesagledivu štetu,, 5 je manje od30

Vienna da je
Gost
Vienna da je

Sad setam kroz budvu nikog zivog nema osim rusa i ukrajinaca …carevic i bozovic za 4 godine ucunak nula …mrak nidje cvijeca kanti za otpatke i dalje nicu soliteri uz prvu liniju …kafane nizerazredne droga …osmijeha ne vidjeh ljudima …cijene preskupe usluga slaba otimacina…ovaj narod trazi vodju ili vise njih da donesu energiju …a jakov je grobar ..razumjece ko oce… Više »

Ronaldo
Gost
Ronaldo

Jakov nas je upropastio za godinui po, a Milo bi da nas spasi posle 30. Da se pitam nešto u DPS,išćera bih ovoga što je ovo smislio. Veću glupost odavno nisam čuo

4o1ar
Gost
4o1ar

Meni je bolje od kako su oni dosli

Hogar
Gost
Hogar

Dzaba vam je sve što pišete i izmišljate. Jednostavno, svemu dodje kraj, pa sve da je najljepše na svijetu. Ništa ne traje vječno.

Dragan
Gost
Dragan

Jakov je mrak za crnu goru i necemo otvoreni balkan i njegov program je poguban za crnu goru jel zeli da iskoriste drzavu nasu zbog svojih interesa

BlagiNk
Gost
BlagiNk

Zelimo! Ne 5 nego 55g! Samo vas da negledamo…

Vesna
Gost
Vesna

Nauci prvo pravopis pa se onda oglasavaj !

MNE
Gost
MNE

Eto tako

Nikšić 🇲🇪❤️🇲🇪
Gost
Nikšić 🇲🇪❤️🇲🇪

Vodi ga kod tebe kući ili mu urami sliku…Tika – taka !!!

Eto tako
Gost
Eto tako

Ovaj Jakov je pun nekog čemera i nezadovoljstva,tako isijava neku losu energiju….moglo bi se to vjerodostojnije opisati nego ajde da budemo vaspitani

Cicka
Gost
Cicka

Bićemo i mi ako pobijedi..i jadni i čemerni..

Valter
Gost
Valter

“Nezreli djak”..hahahahah

Zoran
Gost
Zoran

Ovo treba u Spuz dostaviti pod hitno. Nagrdio je Crnu Goru.

, , ,
Gost
, , ,

Dobri i po malo pošteni Jakov. Viđeste li mu kuću što je napravio za godinu dana. Tako to rade dobri studenti.

Grunf
Gost
Grunf

Posebno su užasavajuće ove scene sa S.Stefana kojeg je Jakov prvo zatvorio a potom omogućio neviđeni prostakluk na nekada elitnim plažama omogućujući da se kao u kakvoj seoskoj kafani prodaje pivo i kafa iz termosa za 1 euro.A tek loženje vatre i spremanje ručka u kotlićima na plaži. Sve ono što su komunisti uspjeli da naprave i od S.Stefana naprave… Više »

Miso
Gost
Miso

Sta se radi auuuuu ove bruke !!!

Grena
Gost
Grena

Mimo svega ovoga sto ste nabrojali, najvaznije je kako se prekrstio zajedno sa Zdravkom i ostalim apostolima u trenutku izbora Vlade CG. Scena koja se ne zaboravlja. Predsjednik svih gradjana.

Aboridzin
Gost
Aboridzin

Ne zelimo Jakova ali Mila vise ne mozemo ne gledat, ni slusat a nemamo ni para za njegove troskove

DonDraper
Gost
DonDraper

Ti si jedini dobro rekao. Da ode Milo pa dodje Jakov pa skinemo i Jakova da samo shvate da nije nista njihovo dkk se neko pametan i hrabar ne odluci da nas spasi.

Send this to a friend