Politika

Medijska haranga je bila artiljerijska priprema, litije su već ulazak pješadije

Vesna Šofranac

Jasno je da su Zakon o slobodi vjeroispovijesti i njegovi „sporni članovi“ samo povod za nešto drugo, što ima političku pozadinu. Kad se analizira prljava medijska kampanja koja je iz Srbije krenula ne prije dva mjeseca no još u vrijeme najave donošenja Zakona, u proljeće 2019, kad se sagledaju istupi najviših srpskih zvaničnika, sasvim je očito da je riječ o pripremanom i koordiniranom procesu“, kaže u intervjuu Vikend novinama Aleksandar Radoman, prodekan za nastavu na Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Radoman smatra da su „mirne litije“ sofisticiraniji oblik udara jer je direktne pozive na rat i barikade zamijenila naoko bezazlena i bogougodna retorika“.

„Vojnom terminologijom rečeno, ako je duga kontinuirana medijska haranga na Crnu Goru bila svojevrsna artiljerijska priprema, litije su već ulazak pješadije“, ocjenjuje Radoman.

Već dva mjeseca ulicama većine crnogorskih gradova šeta na hiljade građana predvođenih popovima. U ovoj povorci je veliki broj djece, roditelja koji i bebe izvode da šetaju iza crnih mantija. Imate li ikakvog racionalnog objašnjenja za ovu pojavu, odnosno za ovoliki broj građana koji izlazi na ulice, horski pjeva „ne damo svetinje“?

RADOMAN: Savremeni teoretičar kulture Teri Iglton veli: „Razumjeti ideologiju znači razumjeti prošlost i sadašnjost na dubljem nivou – a takvo razumijevanje doprinosi našem oslobođenju.“ Sve mi se čini da je naše društvo tu lekciju preskočilo. Raspad jednoga sistema, ratovi, egzodusi, žrtve… sve to je u nekom trenutku gurnuto pod tepih i proglašeno tabuom. S ideologijom koja je stajala iza svega niti smo se suočili niti smo je razumjeli. To što smo gurnuli jednom pod tepih sad nam kuca na vrata. Najpostojaniji promoter te ideologije krvi i tla u nas je SPC. Iako inspirator zbivanja 90-ih, ona je danas jača nego ikad. U prećutnom paktu s vlastima izgradila je mrežu na kojoj joj Država može pozaviđeti. Višedecenijski terenski rad, zajednički poslovi i s vlašću i s opozicijom, povlađivanje širokim masama, urodilo je plodovima vidljivim svakome ko četvrtkom ili neđeljom veče pokuša da izađe iz kuće. Svoditi taj fenomen na vještinu manipulisanja iracionalnim, iako je u tome SPC nesumnjivo izuzetno uspješna, bila bi opasna redukcija, jer u toj masi svijeta ima nemali broj onih koji nijesu tu zbog straha od kletvi, već iz socijalnih, političkih i drugih razloga. Do onih do kojih Država ništa ne preduzima da stigne u protekle tri decenije stigla je SPC, a na talasu njihova često i opravdanoga nezadovoljstva broj svojih privrženika SPC je makar udvostručila.

Nedavno ste konstatovali da jedan ne tako zanemarljiv broj građana Crne Gore baštini sasvim endemsku mržnju prema svojoj zemlji. Gdje su uzorci te mržnje, odnosno ko je „najzaslužniji“ za mržnju, ko je tu mržnju njegovao i sa kakvim namjerama?

RADOMAN: U XIX vijeku, dok su drugi evropski narodi uspostavljali svoje države, brojni putopisci i državnici divili su se Crnogorcima kao „jedinoj slobodnoj naciji“. Kult slobode i „nezavisimosti“ ono je po čemu su Crnogorci bili prepoznatljivi. XX vijek donio je ne samo slom toga kulta već i negiranje crnogorske samosvojnosti. Na početku XXI vijeka potomci onih koji su ginuli ispod crnogorskoga barjaka na Grahovcu ili Vučjem dolu, tu istu zastavu spaljuju ili huškaju đecu da to čine!?

Pri svemu tome, đe god da odu izvan CG, drugi će ih lako prepoznati baš kao Crnogorce! Ako to nije endemska patologija, onda zaista ne znam što je. Ta patologija korijen ima u ideologiji zla s kojom se nijesmo suočili i kojoj smo dozvolili da u ime navodne slobode govora postane legitimni društveni stav. S tom ideologijom nema kompromisa, ni malih, ni velikih. Jedan od nosilaca te politike u Crnoj Gori upravo je SPC, a iza tog koncepta stoje centri moći izvan CG. Međutim, pitanje je koliko je Država zaista, ne deklarativno, uložila u obrazovanje, inkluziju, promociju vrijednosti građanskoga društva, multikulturalizma i sl. To što među omladinskom populacijom u CG sve više jača etnička distanca posljedica je, između ostaloga, i institucionalne nebrige!?

Kako procjenjujete dalji razvoj situacije? Šta ako se litije, odnosno protesti nastave i dalje?

RADOMAN: Koliko vidim, trenutno je pat pozicija. Dugo očekivani susret predstavnika Vlade i SPC u Crnoj Gori nije donio ništa novo. U javnosti se sve češće spominje nekakav mogući kompromis koji bi zadovoljio obje strane. Time kao da se previđa suština samoga spora. Vlada je pripremila, a Skupština usvojila u regularnoj proceduri Zakon koji je usklađen s najboljom evropskom praksom i usaglašen sa sugestijama Venecijanske komisije. Za taj zakon nije glasala samo koalicija na vlasti, već i jedina istinski građanska opoziciona partija. Za sve vrijeme halabuke kristalisalo se da SPC ima primjedbe na dva ili tri člana toga zakona, tvrdeći da je on neustavan. Umjesto da primjedbe dostave Ustavnome sudu, kao jedinoj legalnoj instanci za to, oni su se odlučili na metode koje izlaze iz okvira institucionalnoga djelovanja. Ne razumijem kakav se tu kompromis može napraviti osim da se SPC ubijedi da preda svoje primjedbe Ustavnom sudu i sačeka njegove odluke. Ili da CG odustane od vrijednosti na kojima počiva, suspenduje samu sebe i preda se na upravu SPC.

A posljedice?

RADOMAN: Teško je sad predviđeti krajnje posljedice, no čini mi se da je promjena pristupa koju je SPC u Crnoj Gori demonstrirala kad je s najave „krvavih badnjaka“ prešla na „mirne“ litije i kad se distancirala od političara krajnje desnice, neobično slična transformaciji onoga političkog subjekta u Crnoj Gori koji je prije neku godinu od podmlatka jedne desničarske stranke prerastao u umivenu, populističku, kamuflažno građansku partiju. Između crvenih kravata i crvenih epitrahilja trenutno ne vidim suštinsku razliku, a identične metode djelovanja navješćuju mogućnost da SPC isturi novi talas „mladih, lijepih i pametnih“ kao svoje favorite.

Vi ste nedavno konstatovali da je država adekvatno reagovala „pred prvim, agresivnim naletom“, pitajući se hoće li biti kadra da odgovori i na najnovije, sofisticiranije udare…

RADOMAN: Država je adekvatno reagovala na taj prvi talas, koji je bio prijetnja za bezbjednost. Pozivi poslanika u Skupštini ratnim drugovima da otkopaju oružje nalikovali su prijetnjama koje je uoči početka rata u BiH u skupštini izgovorio R. Karadžić, baš kao što su scene barikada u Sarajevu iz marta 1992. godine mogle podśetiti na blokade Podgorice iz svih saobraćajnih pravaca te blokade mostova i saobraćajnica po CG i sl. Ali, nakon što se te metode nijesu pokazale djelotvornim, prešlo se na drugi talas, „mirne litije“, bez javno istaknute političke ikonografije. Vojnom terminologijom rečeno, ako je duga kontinuirana medijska haranga na CG bila svojevrsna artiljerijska priprema, litije su već ulazak pješadije. Mislim da na tu vješto pripremljenu strategiju Država nije adekvatno odgovorila, a da su najednom na površinu isplivale brojne slabosti sistema koji nije bio ni medijski ni operativno spreman za ovaj oblik otpora. „Mirne litije“ jesu sofisticiraniji oblik udara jer je direktne pozive na rat i barikade zamijenila naoko bezazlena i bogougodna retorika.

 

Zašto kažete „naoko“?

RADOMAN: Zato što, recimo, nema velike razlike između Miloševićeve poruke na Gazimestanu 1989, svojevrsne najave ratnoga raspleta: „Opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene“ i riječi popa M. Krivokapića upućenih pastvi: „Ponoviću zato da se zasad samo Bogu molimo, ali ako zatreba znamo kako ćemo da se borimo.“ Poruka da će svetinje braniti životima, kad se ima u vidu da je riječ o katastarski neregularno upisanim vjerskim objektima i imovini, jasno upućuje na namjere koje niti su mirne niti su bogougodne.

Ima li nesloge između Amfilohija i Irineja ili se radi o fingiranom „nesporazumu“?

RADOMAN: Da nekih čegrsti u SPC ima, svakome je jasno. No, u pogledu odnosa prema crnogorskome identitetu, ali i građanskim, multikulturalnim, sekularnim i antifašističkim tradicijama koje su u osnovi savremene CG – između arhijereja SPC nema nikakve ni čegrsti ni nesuglasice. Jednako o tome misle i Irinej i Amfilohije, i njima potčinjeni jereji, ma kakvim se retoričkim marifetlucima ovih dana služili ne bi li omasovili svoje političke skupove.

Među predvodnicima litija počinju se pojavljivati izvanjci. Tako je nedavno litiju prevodio episkop raško –prizrenski Teodosije…

RADOMAN: Četiri eparhije koje okuplja Episkopski savjet dio su jedinstvenoga tkiva SPC, kojoj je śedište u Beogradu i kojom upravljaju Patrijarh i Sveti Sinod SPC. Otud pojava izvanjaca ne čudi, osobito kad se zna da i među onih oko 600 sveštenika i monaha u CG, ima znatan broj izvanjaca, a da je śedište dvije eparhije koje djeluju u Crnoj Gori izvan njezinih državnih granica. Pokušaji da se Episkopski savjet prikaže kao neko autonomno tijelo koje ima prerogative vlasti samo su za domaću upotrebu. Eparhijama SPC u Crnoj Gori upravlja se iz Beograda.

Đukanović je glavna meta napada unionističkih krugova

Meta protestanata, kako onih u mantijama, tako i građana koji ih prate, a posebno organizatora čitave ove ujdurme je predsjednik države Milo Đukanović. On je glavni „krivac“ za Kosovo, za kvarenje odnosa sa Srbijom i Rusijom, za odlazak u „zločinački“ NATO… Đukanović je na meti popova, srpskih medija, srpskih zvaničnika, crnogorske opozicije… Kako Vi to objašnjavate?

RADOMAN: Đukanović je, nesumnjivo, metonimija crnogorskih političkih uspona i padova u potonje tri decenije. Nakon odbacivanja pogubne Miloševićeve politike i prihvatanja idejne platforme LSCG i SDP-a, Đukanović je postao glavna meta napada unionističkih krugova. Zanimljivo je da je tada, zbog bliskosti s njim, od strane unionista i današnji njihov duhovni i politički predvodnik zavrijedio parolu „Amfilohije, Turčine“. Kao ličnost koja dominantno reprezentuje vladajuću političku strukturu nije neobično što je baš Đukanović na udaru ideoloških i političkih protivnika. Međutim, pitanje je koliko je ta politička elita zaista uspjela ovo društvo transformisati u ozbiljnu
državu i je li ono u mnogim domenima još zavisno od kulta ličnosti. U tom slučaju direktni udari na ličnost jesu forma borbe za slom države koju predstavlja. Okolnost da je proces Đukanovićeve difamacije započeo onda
kad je proklamovao suverenističke stavove upućuju na takav zaključak.

Na to nas upućuju, uostalom, i istorijska iskustva s početka XX vijeka. Glavna Đukanovićeva krivica u očima predvodnika litija ne ogleda se u evidentnim slabostima ovoga društva kao što su partitokratija, nepotizam, kontroverzne privatizacije i sl., već upravo u onome što su nesporne zasluge Đukanovićeve politike: izmicanje sa stranputice 90-ih, obnova državnosti, ulazak u NATO, put ka EU, vjerska tolerancija, građansko društvo, promocija
antifašizma. Lažni borci za bolji životni standard i za uvezenu tuđu tradiciju idolopoklonski bi se, kao nekad, odnosili prema Đukanoviću da je on predśednik srpske Crne Gore, makar ona bila i gladna i bijedna i korumpirana i pod sankcijama.

Narativ o ugroženosti Srba bio je platforma za krvavo ratno razbijanje SFRJ

Srpski predsjednik se zalaže da Srbi u Crnoj Gori dobiju status koji imaju Albanci u Sjevernoj Makedoniji. Da li je sva ujdurma oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti u stvari, kako ste i sami nedavno konstatovali, „pregrupisavanje uoči popisa?

RADOMAN: Nema dileme da to nije reakcija na navodnu diskriminaciju i ugroženost, već politički proces s ciljem promjene političke i ideološke orijentacije CG, započet prije nekoliko godina, a treba da traje bar do prvih narednih izbora, a potom i popisa stanovništva. Narativ o ugroženosti Srba, plasiran još Memorandumom SANU, bio je platforma za krvavo ratno razbijanje SFRJ. Koliko je taj narativ kod nas besmislen jasno je kad znamo da „etnička“ granica između Srba i Crnogoraca u CG ne ide ni tokovima rijeka ni vrhovima planina, već duž samih familija, što potvrđuje poznatu činjenicu da je ta nacionalna distinkcija, konstruisana u potonjih 30 godina, ideološka i politička, a ne nikako etnička. Priča o specijalnim statusima u jednoj državi građanskoga ustrojstva opasna je uvertira u njenu bosnizaciju.

Svak spram svoje svijesti i savjesti

Kako, kao mlad čovjek, prodekan za nastavu na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, vidite odgovor intelektualne elite, naučnih, kulturnih i obrazovnih institucija, nevladinog sektora, pogotovu onog dijela koji se diči građanskom orijentacijom, na izazove pred kojima se nalazi Crna Gora?

RADOMAN: Sintagma „intelektualna elita“ isuviše je ambiciozna za opis pojedinaca i ustanova koje ovđe imamo na umu. Ne možemo govoriti o intelektualnoj eliti i misliti na CANU, kad se zna da svi njeni akademici koji su se oglasili po ovom pitanju mogu bez ikakve gužve stati na prste jedne ruke. Kad tih nekoliko časnih izuzetaka stavite po strani, ostaje mučan podatak da gotovo 90 odsto te ustanove čine ili „mudri“ sinekuristi koji čekaju rasplet ili oni koji ako ne baš na nogama i štapovima, ono bar u mislima redovno šetaju četvrtkom i neđeljom. U svemu tome opet ne treba smetnuti s uma odgovornost Države i njenu često zastrašujuće lošu kadrovsku politiku. Da ne duljim dalje, na to pitanje odgovoriću kratko – svak spram svoje svijesti i savjesti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara Crnogorka
Gost
Stara Crnogorka

Popovi poyivaju preko Fejzbuka pozivaju krstene i vjencane u CRNOGORSKIM HRAMOVIMA na litije. Otvoreno podrivaju privatnost gradjana. OVO JE NECASNO, SRAMNO!

ime
Gost
ime

Hajde ne palite vatru i jedni i drugi kakve litije i kakva pjesadija, niko tu ozbiljno nije spreman da preduzme bilo sta osim mirne i bezbjedne setnje tako da je CG bezbjedna. Litije ce trajati dok ne krene turisticka sezona u maju i onda “the end” jedino ce novine povremeno vrsiti artiljerisku paljbu kako bi odrzavale tihu vatru.

Leart
Gost
Leart

Mene ovdje najvise brine zloupotreba djece,sta znaju klinci sta je litija a sta protest ,ne treba ih mijesati u ovo

Maki
Gost
Maki

Neboj se ti za nasu djecu….

Piksi
Gost
Piksi

Kad je vama svejedno i nama je vjeruj

Komita
Gost
Komita

Sa sezonom se ove godine mozemo pozdraviti,nije niko lud u ovaj haos da dolazi

Maki
Gost
Maki

To vlast nece osjetiti,oni su punih dzepova nego opet po jadnom narodu.

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Ladno litije predstavljaju kao nesto lijepo sto bi trebalo da nam poboljsa turisticku sezonu,jer kao,narod jedva ceka da dodje u zemlju dje se pjevaju cetnicke pjesme

Црногорац
Gost
Црногорац

Зашто се на Цетињу пјевају усташке пјесме?

RuskaGubernija
Gost
RuskaGubernija

Sta fali ustaskim pjesmama?

Liberal
Gost
Liberal

Samo cekam ovoga vojvodu mandica da krene da razapinje šatore opet pa onda da bleje pred vladu u koju nikad nece uci

Stefo12
Gost
Stefo12

Ovo je sramota sto se radi… Blokiranje saobracaja,pozivanje ratnih drugova,poziv na zabranu glasanja u parlamentu za nepravoslavce… Kao da smi h srednjem vijeku

EkoTZavod
Gost
EkoTZavod

Na Cetinju je zbog nadmorske visine prorijedjen vazduh. Konoplja vec utice na psihu gradjana. Treba im pomoci dok nije kasno

Tamo neko
Gost
Tamo neko

Hahaha. Kakav izvor informacija….

Haranga
Gost
Haranga

U ime države…. Snimak, tzv. udar, koverat, zakon osv. korupcija, kriminal, ….Nemojte nas više braniti jer nas dijelite,…

Petar
Gost
Petar

Ulazak pjesadije. Znas li ti ko su ljudi na litijama? Ja i svi moji i sve porodice su u litijama CRNOGORCI od pantivijeka! Aloooo, eeeeee, muuuuu….

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Ovakva propaganda se ne pamti ni 2006te god pred referendum

Antoan
Gost
Antoan

Srpski mediji i tabloidi su brutalni prema Crnoj Gori poslednjih mjeseci

Maki
Gost
Maki

Anto moj dobri ,brini se ti za HR nemoj za nas….

Piksi
Gost
Piksi

Drzavljanin je Crne Gore isto kao i ti Srbine samo sto je on lojalan a ti?

Pollo
Gost
Pollo

Nezapamcena medijska hajka dolazi iz Beograda

Mafilohije
Gost
Mafilohije

Dobro jutro dežurnim popovima srbijanske sekte.

Miraš YouTube
Gost
Miraš YouTube

Mafilohije, što ne dolaziš pod tendu? Đe su se đeli oni prilozi iz kutije?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Kakvih sagovornika,analiticara, intelektualaca se na CDM-u moze cuti i procitati. Nema preko…Svaka cast elito novinarska! Ocekujemo ove nedelje na litijama u cijeloj CG nedje oko 8 500 ljudi. CDM vase pravo da znate “istinu”!

FENIKS
Gost
FENIKS

ADMIN,BIO NA LITIJI NECE OBJAVIT KOMENTAR.ZNATE CRNOGORCI MORAMO BITI PAZLJIVI PREMA OVIMA STO SU NAM USLI U NASE CRKVE NA SILU I NEPOZVANI DA IH NE UVRIJEDIMO IPAK SU ONI BRACA OKUPATORI

Nata
Gost
Nata

Sto niste branili vase svetinje… nego pustili okupatore. Bice da niste ni znali da nismo braca tog momenta…

Kolega
Gost
Kolega

ALO DPS STO SPAVATE
AJMO U ODBRANU
DO TERAPIJE
🤣🤣🤣

Roro
Gost
Roro

Vidimo se sjutra veče ispred Crnogorskih Hramova i Crkvi.Ponesite ikone i svijeće.Ako ko ima mitraljez,pušku,pištolj,sjekire,noževe….pa da obaj Radoman bude u pravu?Kakvo ludilo hvata Milogorce.Sjutra veče 200hilj slobodnih vjerujućih građana.Do pobjede.

Joo
Gost
Joo

jesi ti onaj sto ga navatase sa zoljom…..ja ocekivao da vi cetnici samo nozeve volite…….

Четник
Gost
Четник

Погријешно си очекива…

Danko
Gost
Danko

Tačno rečeno, Radomane. Na udaru su dostignuća multikulturne Crne Gore, njen ukupni identitet i zato su popovi i četnici što sanjaju veliku Srbiju kivni na sve crnogorsko. Takva pamet je nazadna i tačno je da prestavlja ostatke pameti iz ratnohuškačke avanture po bivšoj JU.

Црногорац
Gost
Црногорац

90% Црногораца је било у четницима.

Vesko
Gost
Vesko

E tako, priznaj lijepo šta je vaša ideja vodilja

brkoo
Gost
brkoo

Čemu ovolika muka i svakodnevno ubjeđivanje kada se sve može jednostavno rješiti i onako vlast kaže da nema namjeru ništa da otima onda izbaciti sporne članove iz zakona i problem rješen.

ACO DJUKAJ
Gost
ACO DJUKAJ

Treba sacuvati PRESTOLONASLEDNICKU stolicu
Glasam za Blaza
🤣🤣🤣

Mitar
Gost
Mitar

Nema spornih clanova. Jednostavno!

Rijecka nahija
Gost
Rijecka nahija

Samo da pitam ima li neko da nam ako vec hoce da nam nam esto rece, objasni a da ne spomene politiku Slobodana Milosevica. Evo Slobodan nije vodio politiku dobro ali u to vrijeme nije ni Tudjman ni Alija izetbegovic. Pitam ove moje Crnogorce u cemu je problem sto i njih ne pomenete ali bar jednom.

Vesko
Gost
Vesko

Možda zato što nismo išli da se borimo i gibemo zbog bjih dvojice, nego zbog SM. Nijesu ovuda narširali sedmi bataljoni njihovi, nego SM. Nisu oni polagali verbalno pravo na nas, nego SM. Itd, itd.

ACO DJUKAJ
Gost
ACO DJUKAJ

PA MILO I AMFIJE SU SA SLOBOM HUSKALI PO DUBROVNIKU

Mitar
Gost
Mitar

Zato sto nijesmo od njih nikad dobili noz u ledja!!! Kad smo sa njima ratovali imali su …. da se bore prsa u prsa , a srbi ( braca nam coce ) su se ponijeli ka najvece smece u istoriji covjecanstva!!!

Real
Gost
Real

A ti si savremenik iz tog toba pa sve to znas?

Istoričar
Gost
Istoričar

Mitre, mora da si i ti sa Cetinja. Samo se tamo tako tumači istorija

Neuropsihijatar
Gost
Neuropsihijatar

HAHAHAHAHAHA I TEBI NEUROPSIHIJATRA DODJELJUJE.M

Alojzije
Gost
Alojzije

HAHAHAHA znaš li đe se gase velika slova, mučeniče neobrazovani?

Bobo
Gost
Bobo

Nemoj tako!Tek je dobio intramet.Daj mu malo vremena da se uvježba.

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Jos jedan od tzv. demokrata koji ne podnosi drugo misljenje a zalaze se za slobodu vjeroispovijesti, uz to nenaoruzani narod koji seta u patike zove pjesadijom !

Alojzije
Gost
Alojzije

A onu zolju i lažne policijske iskaznice su meni bili uputili je li, a ne litijašima i teroristima? Zlikovci, opet biste klali samo da vam može biti. Još nijesu sve hladnjače s nesrpskim ženama i djecom ni isplivale iz jezera a vi biste nove punili gadovi

Seljak
Gost
Seljak

Dje radis?

Cicas
Gost
Cicas

O cemu ovaj prica

Blazo
Gost
Blazo

Niko to nezna mjesa babe i zabe

Ct 1943' 🥰
Gost
Ct 1943' 🥰

Radomane,kako djedo preko Jadranskog mora. Moze li starina Djakomo jos?

Novinar
Gost
Novinar

Čirgiću, uči od kolege kako se analizira situacija i priča o njoj. Radoman ima daleko više političkog sensa i analitičnosti, a i umije i s emocijama. Dobar tekst!

Staxe
Gost
Staxe

Vesni penzija…i dobra apanaža..da nas ne truje više…

Beli Orao s 4S
Gost
Beli Orao s 4S

A ne, ona i draško će da predvode litiju DPS do Spuža.

Bojan
Gost
Bojan

A možete li više da shvatite da vam je džabe da vadite ove likove i da možete da pišete šta hoćete, narod se opametio, ujedinio, i džabe vam je i da objavite intervju i sa Trampom

Sava
Gost
Sava

Popovi, crne mantije u normalnim novinama su svestena lica, bravo cdm, od oktobra ste bez posla adm , aaaaaa

RuskaGubernija
Gost
RuskaGubernija

Bravo, odlican tekst ko umije da cita i gleda

Crnogorac_CG po
Gost
Crnogorac_CG po

Nisi shvacen druze. Odje moras bukvalno

Iiiiip
Gost
Iiiiip

Veliki broj djece,djece u kolicima,roditelja itd kao sto se konstatuje u gore navedenom text-u je ozbiljna pjesadija… Mada bebe sa kolicima nisu pjesadija to je vec konvoj

Bojan
Gost
Bojan

To su već tenkisti

Banjo
Gost
Banjo

To što su djca na ulicama je zaista morbidno. Đe je pamet tim vajnim roditeljima da ih tako zloupotrebljavaju!? A vi izgleda nijeste čuli za krstaške pohode čiji je navodni plan bio zaštita Hristovog groba a realizovani plan pljačka, pa ću vas podsjetit da su i tada djeca bila zloupotrijebljena.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Jos jedan ekspert-analiticar. Koji cak nije ni zavrsio ono sto predaje. Strasno uticajan.

Mitar
Gost
Mitar

Majko mila odakle ih vadite …

Šole,zlatno uvo
Gost
Šole,zlatno uvo

Iz službe!

Independista06
Gost
Independista06

Dosta sa podjelama. Povucite zakon. Ovo vise niko ne cita

GNK
Gost
GNK

оладите више плаћеници

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ko je ovi čoek,đe nalazite više ove multipraktik analitičare i kako se više svi ne umorite da opravdate što opravdati ne možete.Sjutra će nas na litijama biti još više.Živjela naša sveta crkva,živjelo naše milo pravoslavlje i naš vjeran narod vijek vjekovah.Amin.

vesko
Gost
vesko

XX vijek je vrijeme u kojem pocinje rasrbljavanje Crnogoraca to je jedino samoodricanje koje se u Crnoj Gori desilo.

Crnogorac_CG po
Gost
Crnogorac_CG po

Ne mlatinjaj

Send this to a friend