Politika

Medijska kampanja protiv Crne Gore sve intenzivnija

Vujović (Foto: PR Centar)

Predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije Ranko Vujović kaže da je usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti bilo okidač za početak jedne brutalne propagandne kampanje u srpskim medijima, koja je po svemu prevazišla sve negativne kampanje koje su do sada vođene protiv Crne Gore.

“Treba reći da je tokom cijele prošle godine u beogradskim medijima vođena jedna kampanja niskog intenziteta, koja je krajem prošle godine kulminirala”, kaže Vujović za Dnevne novine.

Vujović smatra da ta propaganda ima, prije svega, za cilj da podrži političke i crkvene aktivnosti protiv Crne Gore koje su u toku.

“Sredstva u njoj je se ne biraju od otvorenih laži i podmetanja do diskreditovanja svih koji drugačije misle. Kampanja se vodi i online i ofline. To znači da, osim tradicionalnih medija, veliki dio propagande se odvija i preko društvenih mreža i internet portala. Kampanja preko društvenih mreža je često opasnija i podmuklija, jer ima na raspolaganju veći izbor manipulativnih sredstava”, kaže on.

Predsjednik Savjeta AEMa ističe da ono što se trenutno dešava u Crnoj Gori je primjer dezinformacionog rata koji se vodi preko interneta i društvenih mreža.

“Kroz povećani broj komentara na svim portalima je vidljivo da je neko pokrenuo armiju trolova i botova koji imaju za cilj da dezinformišu crnogorsku javnost i da mišljenje građana kanališu u određenom smjeru. Pojedini portali u posljednja dva mjeseca imaju po deset puta više komentara nego što su ih imali prije toga. Na društvenim mrežama su se pojavili novi portali koji se bave samo Crnom Gorom što samo svjedoči da je neko angažovao velike resurse za ovaj propagandni rat”, kaže Vujović.

U ovom trenutku on ne može da kaže koliko će sve to trajati i kako će se završiti.

“Ova propagandna kampanja će sigurno potrajati, čak i kada se završe protesti u Crnoj Gori. Država do sada nije uradila puno da bi se zaštitila od lažnih vijesti. U Evropi se odavno bave ovim fenomenom i opasnošću. Poznato je šta se sve prethodnih godina dešavalo na društvenim mrežama i koliko se manipulisalo na njima sa javnošću uoči nekih bitnih političkih događaja”, ističe predsjednik Savjeta AEM-a.

Vujović podsjeća kako su se društvene mreže koristile uoči posljednjih američkih izbora, Brexita, ili nekih drugih izbora po Evropi.

“Evropska komisija je, uoči izbora za evropski parlament prošle godine, uspjela da glavne igrače na internetu poput Googla, Facebooka, Twitera, Microsofta da privoli da potpišu Kodeks ponašanja koji je imao za cilj borbu protiv lažnih vijesti i dezinformisanja. Međutim, poslije ovoga iskustva je očigledno da će Evropa morati ući u regulaciju društvenih mreža”, zaključuje Vujović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sendvič nikakav
Gost
sendvič nikakav

A Rânjke, izgledaš kao da ti treba karantin.

Maki
Gost
Maki

Vi crsite svaki dan antisrpsku kampanju i medijski linc svakog ko je za litije i protiv ovog zakona.Dje je tu demokratija….

Sramotan covjek
Gost
Sramotan covjek

Evoga ponovo i ovaj strucnjak

dzoni
Gost
dzoni

Kroz povećani broj komentara na svim portalima koji imaju za cilj da dezinformišu crnogorsku javnost” Ja koliko vidim na cdm su 90% dps botovi, tako da se slažem da im je cilj da dezinformišu javnost.

J.J.J.
Gost
J.J.J.

A ti se Ranko uplasio propagande. A gledas li rtcg?

Velimir
Gost
Velimir

Zabraniti sve novine Iz Srbije!
Zabraniti rad portala koji anticrnogorski djeluju!
Poslati u Spuz sve one koji pozivaju na oruzje ,koji blate drzavu javno,koji NE postuju ustav I zakone ove drzave!

Dali
Gost
Dali

A kakva je kampanja neistina u Crnoj Gori pocev od javnog servisa i sta ,nista a da ne kazem drugih emitera ili stampanih medija

Send this to a friend