Politika

Medijska prezentacija u kampanji izmještena iz izbornog zakona

Foto: Skupština Crne Gore

Predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista trebalo bi da bude propisano posebnim zakonom o predstavljanju političkih subjekata tokom izbornih kampanja, a ne kao do sada Zakonom o izboru odbornika i poslanika usaglašeni je stav radne grupe Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, saznaje Pobjeda.

Prijedlogom zakona o predstavljanju političkih subjekata tokom izbornih kampanja, u koji je Pobjeda imala uvid, definiše se formiranje odbora za praćenje primjene ovog zakona deset dana od raspisivanja izbora.

Odbor će imati deset članova, a činiće ga na paritetnoj osnovi po dva poslanika parlamentarne većine i opozicije, zatim dva člana akademske zajednice, dva člana NVO koje se bave pitanjima zaštite ljudskih prava, dva predstavnika medijske zajednice, a biće imenovan predsjednik i zamjenik predsjednika.

Nalaz i zaključak Odbora kojim se konstatuje da je određeni medij povrijedio odredbe ovog zakona, mediji bi bili obavezni odmah da objave.

Prijedlogom zakona definisano je da je izborna kampanja period od 30 dana prije održavanja izbora u kojem politički subjekt na zakonom utvrđen način upoznaje birače i javnost sa svojim programom i kandidatima za predstojeće izbore. Službeni početak izborne kampanje je 30. dan prije održavanja izbora. Predviđeno je da pravo na medijsko praćenje u predizbornoj kampanji počinje od potvrđivanja liste, a prestaje 24 sata prije održavanja izbora.

Podnosioci lista imaju pravo da u kampanji posredstvom nacionalnog javnog emitera RTCG, kao i posredstvom regionalnih i lokalnih javnih emitera, u okviru istih dnevnih termina, odnosno rubrika, svakodnevno, u jednakom trajanju i besplatno obavještavaju građane o svojim kandidatima, programima i aktivnostima.

Podnosioci lista imaju pravo da u izbornoj kampanji, u programima, odnosno rubrikama i oglasnim prostorima komercijalnih emitera, obavljaju marketinšku promociju svojih kandidata i programa, i objavljuju najave promotivnih skupova, uz naknadu u skladu sa pravilima koje donosi emiter.

Komercijalni emiteri obavezni su da podnosiocima potvrđenih lista, pod jednakim uslovima, omoguće plaćeno oglašavanje. RTCG ima obavezu da, u kampanji, u okviru informativnopolitičkog programa, organizuje i emituje nedjeljno najmanje dvije jednoiposatne emisije sučeljavanja podnosilaca potvrđenih lista, u terminu od 20 do 23 sata, u dogovoru uredništva i podnosilaca lista za izbor. Propisana je i obaveza TVCG da obezbijedi prevod na znakovni jezik, i obaveza urednika i voditelja takve emisije na nepristrasan i ravnopravan odnos prema svim učesnicima.

Za predstavljanje lista ne može se koristiti imovina (novac, tehnička sredstva, prostor, oprema…) državnih organa, javnih preduzeća, ustanova i fondova, jedinica lokalne samouprave, niti kompanija u kojima država ima vlasnički udio.

Prema prijedlogu, funkcioneri koje imenuje Vlada Crne Gore i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici i namještenici ne mogu učestvovati u izbornoj kampanji, niti mogu javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti.

Policijski službenici i pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost ne smiju učestvovati u izbornoj kampanji na bilo koji način.

U roku od 48 sati prije izbora, u programima radio-difuznih servisa i drugih medija nije dozvoljeno objavljivanje rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem građana u pogledu procjene rezultata izbora. Na dan izbora, tokom trajanja glasanja, nikome nije dozvoljeno da u programima radio-difuznih servisa i drugih medija objavljuje procjenu rezultata glasanja predviđeno je predloženim zakonom. Učesnici u kampanji dužni su, prema prijedlogu, da poštuju Ustav Crne Gore, zakone i kodekse profesionalne etike i obavezuju se na fer ponašanje, koje isključuje uvrede i klevete, kršenje pravila pristojnosti ili vrijeđanje osjećanja javnosti.

Zakonom o predstavljanju političkih subjekata tokom izbornih kampanja uvodi se novina da su obavještenja u toku izborne kampanje dostupna osobama sa invaliditetom u pristupačnom formatu. Taj format podrazumijeva elektronsku formu, audio format, Brajevo pismo i znakovni jezik.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
javna tajna
Gost
javna tajna

sve se promijeni samo gospoda političari isti

Send this to a friend