Politika

Medojević: Crna Gora je rizično društvo

Crna Gora je rizično društvo kome je neophodan nacionalni konzenzus o hitnim i radikalnim reformama, kazao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

On je u toku službene posjete SAD, imao više sastanaka sa ekspertima najeminentnije konzervativne think-thank organizacije u SAD Haritage Foundation.

Medojević se u Haritage Foundation sastao sa Mike Gonzalezom i James Deanom, vodećim ekspertima za nacionalnu bezbjednost i spoljne poslove.

“Crna Gora je izrazito rizično društvo i izvor skoro svih prijetnji stabilnosti zemlje je autokratski režim Đukanovića. Već godinama pastoje ozbiljne optužbe i dokazi da je izborni proces kompromitovan i da Đukanović u izbornom procesu teško zloupotrebljava državne organe, službe, bezbjednosni aparat, fondove, medije, ne dopušta čišćenje biračkih spiskova od fantom birača i novcem od šverca kupuje birače. I pored upozorenja od EU, sudovi i tužilaštva nijesu procesuirali nijedan slučaj. Postoji ogromno nepovjerenje u izborni proces. Đukanović opstruira dijalog i održavanje redovnih izbora 2020. je dovedeno u pitanje. Parlament nema kontrolnu funkciju, a Đukanović lično kontroliše tužilaštvo i sudstvo i zloupotrebljava ih protiv DF i drugih oponenata režima. Rizici nelegitimiteta institucija, državnog progona DF i blokade dijaloga su jasni”, tvrdi Medojević.

Prema njegovim riječima, rizici od eskalacije sukoba zaraćenih političko-bezbjednosno-švercerskih vladajućih klanova su realni i postaju sve veća prijetnja bezbjednosti države.

“Oba klana imaju svoje ljude inflitrirane u vrh policije, ANB i specijalne policijske formacije. Niko nikome ne vjeruje i istrage su blokirane zbog međusobnog nepovjerenja. Službe su do srži kriminalizovane i sukobljeni klanovi ih koriste za ostvarivanje premoći, a ne za borbu protiv kriminala. Linija između policije i mafije je uklonjena. Pitanje je dana kada će sukob oko kontrole ogromnog profita od šverca cigareta i droge eskalirati i preći na viši nivo gdje će mete postari čelnici službi i korumpirani političari”, kazao je Medojević.

Kako je dodao, glavni ekonomski rizici su enormno zaduženje za izgradnju nerentabilnog i ekonomski neopravdanog auto puta.

“Posebno je rizik od ugrožavanja suverenosti i od dominantnog političkog uticaja Kine preko kreditiranja ovog parčeta auto-puta. Zbog namjere Đukanovića da preuzme profitabilne poslove i atraktivnu aktivu Atlas Banke, dvije sistemske banke su vještački gurnute u stečaj, što je dovelo do gubitka povjerenja građana i depoziti u bankama su za šest mjeseci smanjeni za skoro 10 odsto. Poslednja emisija obveznica države je neuspjela i kamate na državni dug rastu. Rizik od dužničke krize i krize likvidnosti javnih finansija i samog bankrota su više nego zabrinjavajući”, kazao je Medojević.

27

avatar
1000
16
11
0
 
23
Cika mikiPravi građaninPravi građaninCinik🇮🇱Gen. Dukljanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Ako je tacno to sto pricas za sverc, onda ce autoput biti vise nego profitabila.

Ljuta
Gost
Ljuta

Palo 18 tona kokaina u USA….

Gusinje
Gost
Gusinje

Rizicna je zbog tebe I tebi slicnima,idi bre begaj vise,prosetaj malo do Zemuna,tu je Galenika proizvodi dokazano dobri dozu tabletica

Ekskurzija
Gost
Ekskurzija

Promašena misija.Susreti sa američkim anonimusima , koji su i njihovoj javnosti nepoznati , u suštini će se pretvoriti u šetnju.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ma kako nepoznati. Piše fino – primio ga Džems Din. Još da sretne rahmetli Frenka Sinatru pa može doma.
p.s. Ilona se udala i na trudničko je.

Aloalo
Gost
Aloalo

Dje god si Ti je rizicno. E moj Medojevicu sto ucinje od sebe. Nekada te obozavasmo, a sada …

Fileopg
Gost
Fileopg

Čak i onoga piskutavog Milačića primaju na višem nivou…Čuš titule savjetnik poslanika ….

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A ne no Palmer, zamjenik pomoćnika trećeg sekretara…

Nevjerovatno
Gost
Nevjerovatno

Bože, bruke i sramote.

DIPLOMATSKI
Gost
DIPLOMATSKI

Jedna čašica je zdrava. Jedna flaša dnevno uništava čovjeka. Stradaju jetra i naročito mozak. Zamislite američkog kongresmena, koji dođe u Crnu Goru, ili Veliku Britaniju, svejedno, i ovako priča o SAD. Šta biste o njemu mislili?

MONIKA
Gost
MONIKA

Zamisli ti bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona koji je dobio ogroman honorar da malo pohvali Crnu Goru, u Budvi izjavi kako je lijepa ova Makedonija!

Radosav72
Gost
Radosav72

Rizicno je samo zbog toga sto imamo nestabilnog i rizicnog sjevernog susjeda. Mada od kad udjosmo u NATO, nema vise rizika ni od njh.

Gggggggg
Gost
Gggggggg

Jesu li ga ovo u menzu primili :))

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

U igraonicu.

Montenegro
Gost
Montenegro

Proci ces ko onaj ti prethodni spijun sto je isao u italiju da spija pa mu je karijera trajala 2 mjeseca posle toga.. zaboravljas da ce on knezevic D. I ti ostat u istoriju ko 3 najveca izdajnika i spijuna.. mogu da razuminem da pricas tamo protiv DPS i djukanovica ali da pricas u zakvom kontekstu protic CG . Mogu… Više »

Neka to
Gost
Neka to

O Crnogorski Posrbica se javlja opet i laže i izmišlja.Ajde ide u tvoju obećanu zemlju i tamo laži i izmišljaj

Hmmm...
Gost
Hmmm...

Medo, potpuno si u pravu! U bilo koje društvo gdje ti živiš je rizično, pošto ti predstavljaš rizik. Drugo, u pravu si i kada pričaš o reformama, pošto je nereformisano društvo u kojoj ljudi kao ti mogu da se bave politikom.

marius
Gost
marius

Ko plaća putovanja ovom čojeku, da po svijetu šeta i ovako blati Crnu Goru?

Montenegro
Gost
Montenegro

Skupstina!!

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ovog odma treba hapsit čim kroči u CG,ovakve gadosti pričati,što nije prvi put.Ali dosta više!

Skorpion
Gost
Skorpion

Najveci lazov i prevarant sve sto je do sada govorio po inostranstvu bile su podmetanja protiv drzave kako bi se na bilo koji nacin docepao vlasti o cemu govori njegov karakter.

Send this to a friend