Politika

Medojević: Građani ne treba da plaćaju dugove države nastale korupcijom

Medojević

Crna Gora je dužna skoro četiri milijarde eura i pitanje upravljanja sa enromnim dugom će postati najvažnije političko, ekonomsko i socijalno pitanje. Crnogorski građani ne treba da plaćaju dugove države nastale korupcijom, već bi ih trebalo proglasiti nepoštenim i tražiti od povjerilaca njihov otpis, saopštio je danas predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

“Snažno se zalažem da se ti dugovi proglase nepoštenim i da država traži od povjerilaca otpis onog dijela duga koji su dali korumpiranim vladama Demokratske partije socijalista (DPS)”, naveo je Medojević u saopštenju.

Đukanovićev režim je od 2006. dodaje, povećao dug za 3,3 milijarde eura, a nema novih fabrika, bolnica, škola, aerodroma, pruga, mostova, brodova i vrtića, dok ispod linije ekstremnog siromaštva živi preko 25 odsto populacije.

On je istakao da je najveći dio pozamljenog novca završio je u džepovima DPS tajkuna, koji su poslovne poduhvate finansirali iz budžeta ili državnih fondova, posebno preko Investiciono razvojnog (IRF). Novac koji IRF dijeli tajkunima je, ističe, pozajmljen.

“Kada tajkuni ne budu vraćali kredite, teret plaćanja će se prenijeti na poreske obveznike”, saopštio je Medojević.

Predsjednik PzP-a dodaje da su vlade DPS-a pozajmljivale novac po skupim kamatama i tim parama finasirale biznis svojih tajkuna, a da dugove treba da vraćaju buduće generacije kroz veće poreze i manje zarade i penzije.

Medojević je poručio da je pojam “nepoštenog duga” prvi put upotrebio profesor Pravnog fakulteta u Parziu i bivši ruski ministar, Aleksandar Sak 1927. godine i od tada se ta doktrina intenzivno razvija u ravni akademskih diskuija, ali i interesovanja civlinog društva, demokratskih emancipatorskih pokreta, sindikata i institucija međunraodnog pravnog poretka.

“Prema profesoru Saku, da bi neki državni dug bio nepošten, moraju se istovremeno zadovoljiti tri uslova – prvi, da narod jedne zemlje nije dao saglasnost za takve dugove, drugi, da novac nije korišćen u interesu države i naroda i treći, da su povjerioci bili upoznati sa pokvarenim i nepoštenim namjerama predstvanika režima koji je sklapao takve dugove”, rekao je Medojević.

On je dodao da je ta teorija dodatno razrađivana i da je postala posebno aktuelna zbog dužničke krize koja na globalnom planu postaje jedan od najvažnijih faktora koji utiču na ekspanziju gladi i sromaštva, pa smaim tim i socijalnih, etničkih, rasnih i religioznih konflikata.

Medojević je saopštio da su posljednjih godina kampanje za poništenje “nepoštenih dugova” rezultirale konkretnim političkim i pravnim akcijama, koje su u velikom broju slučajeva dovele do poništenja ili radiklanog otpisa dugova.

On smatra da se teško može naći bolji, plastičniji i jasniji primjer “nepoštenih dugova” od onih kada je Vlada preuzela dugove vlasnika Kombinata aluminijuma (KAP).

“Tada sam tražio da Skupština donese jednoglasnu odluku da se ugovor sa vlansicima KAP-a raskine zbog nepoštovanja, ali i obaveže Vlada da donese odluku da se ne plati ni cent dugova KAP-a, za koje je izvršna vlast dala garancije, zbog osnovane sumnje da se radi o nepoštenim i nelegitimnim dugovima”, rekao je Medojević.

Identičan status, prema njegovim riječima, ima i kredit od Exim banke za prioritetnu dionicu auto-puta Bar-Boljare, jer je cijena izgradnje opeterećena i nadoknadom za korupciju.

“Još jasnija je korupcionaška šema sa kreditima iz Abu Dabi fonda za poljoprivredu. Država je uzela kredit od 50 miliona USD za razvoj poljoprivrede i podijelila većinu sredstava isključivo firmama bliskim Agenciji za nacionalnu bezbijednost (ANB) i DPS. Kredite su dobile i kompanije Vektra, Carine, Milkraft, Gradina, “Goranović” i Franca”, naveo je Medojević.

On je kazao da novac nije upotrebljen namjenski, projekti nijesu realizovani, a država nije uzela dobre kolaterale, zbog čega joj ostaje da plati dug.

Medojević je poručio da bi Crna Gora u sporu pred bilo kojim međunardonim sudom trebalo da dokaže da građani nijesu dali saglasnost, da novac nije potrošen u intersu naroda i države i da su kreditori znali za koje će namjene novac biti potrošen.

On smatra da bi pravna pozicija države pred međunarodnim sudovima bila dodatno pojačana kada bi u međuvremenu novopostavljeni nezavisni državni tužilac podigao optužnicu protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovih saradnika.

“Tada bi ove dugove mogli da stavimo u kategoriju dugova despotskih, korupiranih režima, što bi nam dalo dodatne pravne argumenete u prilog stavu da dugove tajkuna ne treba da plaća država i pored formalno pravno legalno sklopljenih ugovora Vlade o preuzimanju garancija”, kazao je on.

Kako dodaje, nova vlast ima priliku da pokaže političku volju u odbrani elementarnih interesa naroda i države i odbije da plati dugove koje su sklapali neka privatna lica na štetu države, a u svoju korist.

17

avatar
1000
13
4
0
 
13
SaraEkspertGastosPravda br 1cirkus colorado
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ekspert
Gost
Ekspert

Kako je jak iz ekonomije! Odma ga za ministra finansija, da se koristi ova njegova eksperiza.

Pravda br 1
Gost
Pravda br 1

Sve je ovo tačno, žalosno šta su radili od države pojedinci iz vlasti. Kada sve ovo pročitam i analiziram (tačno -netačno) onda se pitam zašto sam glasao ( DPS) 30 godina ,

Sara
Gost
Sara

Cetnice,ti nikad nijesi DPS glasao..a o ekonomskoj situaciji nije kriv DPS..no Corona..prije Corone DPS je bio ekonomski najbolji u EU..

Nije lijepo lagati!

cirkus colorado
Gost
cirkus colorado

najbolje da se svi iselimo odavde,ovo je sramota sto cine od ovog naroda i drzave….

Lux
Gost
Lux

A za ovo je upravu oko duga extremno je velik jeste da ga ne volim ali mu priznajem da je upravu stacemo . Promjene su potrebne i dosta je bilo Dps a bogami i ovih iz DF .

Gastos
Gost
Gastos

Medo, to je trebalo da se radi mnogo pre, sad je kasno.

Petar
Gost
Petar

Filozofe, reci koje racune da ne placaju! Struju,vodu,porez,racune u samoposligama, vrtice? Sto da ne placaju?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Pomaže Bog. Nemaju ovi kritičari osjećaja za te stvari inače bi m malo drugačije stanje u državi bilo moj dobri Medojeviću.

marius
Gost
marius

Medo ,bolje da si Marinu pustio da se bavi politikom. Danas bi uziva , ka sto uziva Angelin muz .

Gastos
Gost
Gastos

Balkanski tigar na dopingu kredita. Znaju kreditori kakva je situacija i nisam bas siguran da ce CG moci da izadje na kreditno trziste. Morace neki IMF aranzman ili bilateralna pomoc. Mogli bi tata (SAD) i mama (EU) da priskoce u pomoc. Ukoliko ne, Kina moze da priskoci, ali morace CG da proda luku Bar. U protivnom, bice velika rasprodaja, ako… Više »

Gastos
Gost
Gastos

Mozda i neprijatelj Rusija priskoci.

Trol
Gost
Trol

Cus mu price… a vrtici, domovi zdravlja, renoviranje cijele pruge, auto put? A nijesu samo krali…

Makar promisli
Gost
Makar promisli

Jako pametan pristup. Naročito sada kada su ekonomija i budžet u buli zbog korone i propale turističke sezone. Kada ćemo morati da se zadužujemo da preživimo. Pa da kreditorima kažemo da vraćamo samo one dugove koje Medo prizna da su pošteni. Sve u korist naše štete, a Medo?

MPT
Gost
MPT

BDP po glavi stanovnika (decembar 2019):

Crna Gora: 21700 USD
Srbija: 18100 USD.

Javni dug:

Crna Gora: 4 milijarde eura
Srbija: 23,3 milijardi eura. Plus ratne odštete Hrvatskoj, Bosni i Kosovu koje tek dolaze na naplatu.

Šta kažeš šta je nepošteno?

Gastos
Gost
Gastos

Mislim da S&P zna malo bolje.

S&P Long term credit rating:

Montenegro: B+ negative outlook
Serbia: BB+ positive outlook

Gastos
Gost
Gastos

Izvinjavam se ‘stable outlook’ za Srbiju

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Prorok, mesija…a potpisano da drzava preuzima sve obaveze prethodne vlasti

Send this to a friend