Politika

Medojević: Krivokapić da podnese ostavku, njegova nesposobnost ugrožava Vladu i vitalne interese Crne Gore

Nebojša Medojević ( Lider PzP)

Lider PZP-a Nebojša Medojević zatražio je ostavku premijera Zdravka Krivokapića poručujući da je najboloje rješenje da se izabere nova Vlada. U intervjuu za Novu M kazao je da su ranija vlast i postojeća Vlada na čelu sa Zdravkom Krivokapićem krivci za podizanje tenzija u Crnoj Gori te da je jedini cilj da se uguši Demokratski front.

“Apsolutno sam za to da opozicija ima pravo da protestuje, samo imamo jedan problem. DF kada je protestovao uvijek je postovao zakon. Mi treba da znamo ko su organizatori, da oni prijave skup, da kažu kako će izgledati manifestacija, da odgovaraju red na tim skupovima, da prijave EPCG priključke za struju..Ja sam samo zato da se poštuje zakon. Pošto vidite u ovim skupovima, tzv. komitskim apsolutno se ne poštuje zakon i postavlja se pitanje zašto policija to toleriše i zašto tužilaštvo to toleriše. Iz toga izvlačite zaključak da su i postojeća Vlada i Đukanović u nekoj vrsti dila, da se napravi ta vještačka tenzija a onda da se to kao vještački miri. Oni će da naprave tenzije a onda da Đukanović, Krivokapić i Bečić koji se već tajno sastaju da oni kao pomire Crnu Goru”, kazao je Medojević.

Vlada na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem od starta je nestabilna budući da je ne čine predstavnici parlamentarne većine već URA i NVO “Ne damo svetinje”, dodaje Medojević.

Stoga poziva premijera da podnese ostavku poručujuci da je najbolje rješenje da se izabere nova Vlada.

“Koja će imati jasan politički legitimitet, koja će se dogovoriti o nekoliko strateških ciljeva koje ta Vlada treba da ima I tako ćemo poslati poruku domaćoj i medjunarodnoj javnosti da ova generacija političara zna koji su problem i kako ih riješiti. Treba ozbiljno da razmisli da li on može da obavlja tu funckiju jer njegove nesposobnosti I njegov karakter ugrožavaju I vladajuću većinu I vitalne drzavne interese”, smatra Medojević.

Aktuelna Vlada nema političku snagu da bi mogla da povlači, kako kaže, bolne rezove. Teško je, dodaje Medojevic, u tom formatu pronaći rješenje za krizu.

“Kriza će se produbljivati, pojavljivaće se sve veći antagonizmi unutar same Vlade. Kao što vidite unutar same Vlade koju je Krivokapić birao bez ikakvog učešća DF-a, dešavaju se ozbiljni potresi tj.smjena ministra za ljudska prava kojeg je on izabrao na predlog opet crkve ili opet NVO bliske crkvi. Ne vidim da gospodin Krivokapić ima taj reformski kapacitet, niti vjerovatno političko znanje, vještinu I iskustvo da može da balansira ovako inače tešku konstrukciju tako da ja nisam optimista. Mislim da će se kriza nastavljati I da će , ovako kao što smo sad, mi iz DF-a pokušati da gasimo požar, pa pozivamo da se pomire Leposavić I Krivokapić, da pokušamo da nadoknadimo nedostatak inicijative Vlade tako sto mi pišemo zakone. Evo juče na pres konferenciji mi iz DF-a pozivamo Vladu da iskoristi taj istorijski trenutak I deklarišu novi razvojni cilj da budemo prva zemlja u Evropi sa nultom emisijom CO2 što nam otvara ogromne šanse I mogućnosti za dobijanje nevjerovatnih kredita, donatorskih sredstava I veliku šansu za oporavak”, rekao je Medojević.

Na pitanje kako će glasati tokom glasanja za smjenu ministra Vladimira Leposavića, Medojević kaže da će glasati po svojoj savjesti uprkos pozivima ambasadorke SAD koja je kazala da se ne smije tolerisati negiranje genocida.

“Zamislite sada da ambasador Crne Gore ode u Vašington, da se obrati Kongresu i kaže američkim kongresmenima ja mislim da treba da glasate ovako a vi glasajte po savjesti. Mislim da je to direktno miješanje u vrlo osjetljive političke stvari jer kadrovska politika Vlade nije nesto što treba da bude od interesima stranim ambasadama. Drugo da je neka međunarodna obaveza države da se radi čak i o nekoj bilateralnoj obavezi Crne Gore i SAD-a onda naravno po diplomatskim protokolima ambasador ima pravo da zaštiti interese svoje zemlje. Ovdje se zaista radi o kadrovskom pitanju u Vladi. Svaki premijer i svaki poslanik treba da drži do dostojanstva I upravo da glasa suprotno od onoga što neki predstavnik strane države traži od nas. To je jedno poniženje Crne Gore, ja sam suverenista, za suverenu Crnu Goru ali dostojanstvenu”, rekao je Medojević.

Lider PzP ne smatra da iz Brisela stižu zvanične kritike ili zvanični negativni stavovi.

“Naravno da je to mašinerija bivšeg režima koristila da kaže šamar iz Brisela. To nisu nikakvi negativni stavovi. To je pozivanje na dijalog, na javnu raspravu. To su opšte pozicije koje Brisel zauzima za bilo koji stav. Mi smo jednostavno navili, naše javno mjenje, prvo prethodna vlast a ova vlada jos više da sve moramo da pitamo Brisel, da je sve evropski standard ili evropska agenda. Recimo za tuzilaštvo uopste ne postoji evropski standard. Sve zemlje to uskladjuju u skladu sa svojim interesima i sa stanjem u svojoj zemlji. Tako da tu nema nikakvog evropskog standard. Za državljanstvo nikakva kritika nije bila nego se pozivalo na širi dijalog”, rekao je Medojević za Novu M.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srbo
Gost
Srbo

Vrijeme je Medo da ti i ANdrija preuzmete to , ipak ste najveće povjerenje naroda dobili .
Nemoj više mlatiti nego smijenite Zdravka i da ti budeš mandatar i to je to . Oko Lepog sve si u pravu .

Kriticar
Gost
Kriticar

Dosta bre vise gluposti i budalisanja od tebe,medo zasto pricas gluposti,kad si u parlamentu manji si od makovog zrna.

Marko miljanov
Gost
Marko miljanov

Pa izadji u skupstinu i izglasaj nepovjerenje vladi

Send this to a friend