Politika

Medojević: Nova Vlada ili protesti

Nebojša Medojević ( Lider PzP)

Aktuelni premijer Zdravko Krivokapić izgubio je povjerenje budući da ga podržava samo 14 poslanika, a rješenje za prevazilaženje političke krize je formiranje nove Vlade, ocijenio je u razgovoru za Novu M lider PZP-a Nebojša Medojević. Podsjeća da predstavnici Demokrata i URE nijesu saglasni sa stavom DF-a.

“Mi to razumijemo, Bečić podržava zato što je predsjednik Skupštine, URA podržava zato što ima 90 posto vlasti u ovoj Vladi. Dobili su pet odsto glasova birača i jasno je da je njima interes da ova Vlada što duže traje, ali nije interes građana Crne Gore i nije interes države Crne Gore,  jer ova Vlada ne proizvodi i ne isporučuje rezultate ni u ekonomskom ni u drugom planu, ni u planu spoljne politike, borbe protiv organizovanog kriminala, protiv korpucije, demontaže starog sistema političke trancizije. Zbog toga je DF postupio kao prava demokratska stranka. Kada je DPS ušao u koaliciju sa Krivokapićem i sa UROM glasajući za smjenu ministra, u tom trenutku smo tražili formiranje nove Vlade. Jasno smo stavili do znanja Krivokapiću da je izgubio naše povjerenje i da mi tražimo formiranje nove Vlade“, kazao je Medojević.

DF je jasan  – ne želi nikakve kombinacije sa Demokratskom partijom socijalista, kaže Medojević.

“Međutim evo interesi  Demokrata i URE nijesu partijski, možda lični interesi sujete, kompleksi, frustracije su izdominirale u ovom trenutku iznad interesa građana i sada imamo jedan status quo koji je neodrživ“, dodaje lider PZP-a.

A pošto Demokrate i URA neće da se odreknu svojih privilegija, DF jedino rješenje vidi u protestima, napominje Medojević. Kaže da je taj politički savez više puta pokazao da se bori za interese građana i birača pa makar i na ulici.

“Ono što preostaje jeste da putem bojkota Parlamenta,  protesta opet napravimo politički pritisak da bi došlo do formiranjaa te prelazne Vlade i nekoliko stvari koje ta Vlada treba da uradi – čišćenje biračkih spiskova, organizacija popisa, smjene u Tužilaštvu i novi menadžment u RTCG. Mislim da bi to bio minimalan  paket  koji bi mogli da riješimo i da idemo na nove izbore da vratimo mandat građanima“, kazao je Medojević.

A upravo te strukture koje su uzele pozicije zajedno sa, kako kaže Medojević, režimskim, vode kampanju da DF želi fotelje.

“Kako želimo fotelju kad i predsjednik Vlade i predsjednik Skupštine nije iz DF ili iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”  a uzeli smo dvije trećine vladajućih glasova. Tako da jasno je da mi zastupamo krajnje otvoreno demoktratski transparentno i da ćemo kroz ovu inicijativu, dakle protesta i bojkota Parlamenta, mislimo alarmirati naše birače jer mi smo pod pritiskom naših birača koji su jako nezadovoljni. Rezultate ove Vlade smatraju izdajom i  prevarom biračke volje i ja se isto slažem sa tim“, dodaje Medojević.

Ministarstvo finansija nedavno je saopštilo da je uspjelo da zaštiti državu od valutnog rizika za kredit kod kineske Eksim banke te da umjesto kamate u dolarima od dva odsto postigne kamatu u eurima od 0,88 odsto. Medojević smatra da se radi o vrlo sumnjivom, kockarskom i netransparentnom poslu te naglašava da će DF tražiti saslušanje ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića pred skupštinskim Odborom za ekonomiju.

“Javne finansije su konzervativne i one ne smiju da budu ni tajne, moraju biti pod strogom kontrolom i sa parama građana Crne Gore ne smije se kockati. Dakle, vidite šta je sam ministar finansija izjavio. Mi smo 27 miliona eura uplatili nekoj nepoznatoj investicionoj banci, vjerovatno Goldman ili City bank, to ćemo da vidimo jer nemamo papire, nije nam dao te podatke, a ta banka nam je isti dan vratila 32 miliona eura. Pa šta vi mislite da investiociona banka ide u minus? Da investiciona banka koja se bavi i čija je profesija trgovina sa špekulativnim finansijskim derivatima, devizni fjučersi su najšpekulativniji finansijski proizvod sa najvećim rizikom, to je kockanje oko budućeg kursa dolara i eura, a vi znate da Crna Gora nema nikakav uticaj kakv će biti kurs dolara i eura, a velike investicone banke imaju informacije prije nego Vlada Crne Gore“, kazao je Medojević.

Medojević se osvrnuo i na sporni izbor direktora škola koji je bio u fokusu javnosti prethodnih dana. Kaže da se lično zalaže za depolitizaciju sistema obrazovanja i decentralizaciju. Prema njegovom mišljenju, najbolja varijanta bi bila da sami kolektivi biraju direktore škola, a da Ministarstvo daje samo saglasnost.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aleksandar
Gost
Aleksandar

Medo a novi izbori? Ne bi ni 1000 glasovao pokupio hehehe

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Nova vlada ,nemojte proteste upropastit ce te turizam i nemojte zbog Korone zato idemo na izbore da završimo sa ovim cirkusom…..

Davor
Gost
Davor

Ocu na protest ali ne s tobom ni uz tebe….manjino.

Send this to a friend