Politika

Medojević: Otvoreni Balkan je odgovor regiona na odluku EU da zaustavi proširenje

Nebojša Medojević

Samo ostrašćeni ekstremisti i plaćenici mafije mogu biti protiv regionalne saradnje i stabilizacije prilika na Zapadnom Balkanu. Otvoreni Balkan je odgovor regiona na odluku EU da zaustavi proširenje, poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

“EU je još 2014. godine blokirala proces proširenja, zbog svojih unutrašnjih problema. Sukobi oko odnosa administracije EU i država članica su doveli do blokade i od tada postaje jasno da ova politička tvorevina ide ka svom nestajanju. Godine koje su prošle samo su potvrdile da države članice ne žele da prenose svoju suverenost na birokratske nedemokratske institucije EU. Kriza sa koronom drastično je smanjila povjerenje građana EU u birokratske strukture u Briselu i njena budućnost je veoma upitna”, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, mafija već 30 godina ima svoj “Otvoreni balkan”. Vrijeme je, ocjenjuje, i da pošteni građani i privrednici dobiju svoj “Otvoreni balkan”.

“Zadivljujuća je opijenost i zaljubljenost crnogorske političke i NVO “elite” u Brisel i EU. Još uvijek ne mogu da prihvate realnost da se EU u ovom formatu više neće širiti i da Crna Gora i ostala ekipa “ponavljača” nikad neće biti članice EU. Naprotiv, za svakog realnog i ozbiljnog posmatrača prilika u Briselu, jasan je i nepovratan trend urušavanja uticaja EU na zemlje članice i taj trend se dodatno ubrzava zbog teških posledica rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji”, kazao je lider PzP-a.

Sa ulaskom u recesiju, eksplozijom cijena energenata, inflacijom, porastom kamata, rastom nezaposlenosti, povećanjem siromaštva i krizom povećanja cijena i nestašica hrane, mogućim novim talasom migranata iz gladne Afrike, jačaće centrifugalne sile i sve veći konflikti između država članica i EU, ocjenjuje Medojević.

Na nesreću, kaže lider PzP-a, crnogorskih “EU fanatika, njihova ljubav i strast prema EU ostaće neuzvraćena i nesrećna”.

“Zato je pitanje snaženja i institucionalnog uređenja regionalne saradnje od najvećeg nacionalnog interesa za sve zemlje u regionu. Crna Gora kao mala i otvorena ekonomija ima najveći mogući interes da se olakša kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga u regionu”, naveo je on u saopštenju.

Imajući u vidu istorijat međusobnih odnosa i povezanost sa Srbijom, Medojević je kazao da cijeni da bi upravo “ove dvije države mogle bilateralnim sporazumima da regulišu međusobnu saradnju koja bi onda postala model i za čitav region”.

“Zajednički granični prelazi, malogranični režimi kretanja, usaglašavanje poreskih stopa i stopa akciza, zajednički nastupi prema donatorima i finansijerima velikih infrastrukturnih projekata, harmonizacija carinskih procedura i režima, zajedničke investicije, nastupi na trećim tržištima, formiranje konzorcijuma za dobijanje izvoznih poslova, povezivanje državnih razvojnih banaka i fondova, povezivanje energetskih sistema i tržišta…”, rekao je on.

Ko može imati problem od olakšavanja zapošljavanja, liječenja, školovanja, kulturne saradnje, upitao je lider PzP-a.

“Samo ostrašćeni ekstremisti i poslušnici globalne duboke države žele da zadrže postojeće nacionalne i državne torove, kako bi i dalje jačali svoje korumpirane i kriminalizovane režime i širili nacionalizam i ekstremizam, tražili neprijatelje i u regionalnoj saradnji vidjeli opasnost i prijetnje. Mafija već 30 godina ima svoj “Otvoreni balkan”. Vrijeme je i da pošteni građani i privrednici dobiju svoj “Otvoreni balkan””, poručio je on.

EU, smatra lider PzP-a, nije više nikakva alternativa.

“Ona se polako gasi, jer gubi smisao. Kao SFRJ krajem osamdesetih. Svi su znali da je toj državi kraj i tom formatu i da su neophodne ili radikalne reforme ili miran razlaz. EU nestaje, a problemi i izazovi za države zapadnog balkana ostaju. Samo pravi vizionari imaju hrabrost da vide svijet i Evropu realnim očima i da pokrenu nove procese koji će donijeti samo dobro i privredi i građanima. Uz maksimalno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države i dobru volji da saradnja i zajednički rad zamjene mržnju i sukobe”, zaključio je Medojević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rumija
Gost
Rumija

Otvoreni balkan vazi samo za Srbiju i Crnu Goru. Jer drugi nece u to kolo.

Podgorica
Gost
Podgorica

Koliko ti Vucic plati za ovu izjavu?

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Bravo Medo zato je EU i USA naredila stvaranje otvorenog Balkana radi lakše kontrole svojih kolonija!

Levis
Gost
Levis

Ti je za vas Albance i Srbe.D vi niste pravili opstrukciju preko Abazovića mi bi već odmakli u integracijama

jasno sve
Gost
jasno sve

Otvoreni Balkan je otvoreni grob za Crnu Goru. Stop toj nakaradnoj inicijativi!!!

oooo
Gost
oooo

Ovaj stvarno misli da je narod toliko blesav da ne zna sta je OB?!?! Krajnje je vrijeme da se drustvo kojem je milija tudja zemlja preseli tamo dje im je milije. Ko voli nek izvoli. Ako mu odje ne valja pa neka ide dje mu je milije i ljepse, niko im ne brani.

Send this to a friend