Politika

Medojević: Proizvodnja hrane prioritet nove vlade

Medojević

Crna Gora i bez pandemije ima ozbiljan strukturni deficit u proizvodnji hrane što je svrstava u rizičnu zemlju sa aspekta samodovoljnosti kao jednog od ključnih principa i prioriteta u uslovima kriza. Država treba da sama proizvodi dovoljno hrane i energije za potrebe svog stanovništa, kazao je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Poljoprivredni proizvodjači u Crnoj Gori se, ističe Medojević, godinama žale na nelojalnu konkurenciju uvoznika hrane, sivu ekonomiju, nepostojanja organizovanog otkupa niti zagrantovanih cijena, pa je plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda nesiguran i veoma rizičan na cijene koje se formiraju pod snažnim pritiskom nekontrolisanog uvoza.

“Uvoznički lobi koji su godinama formirali monopole na tržištu, uz direktnu podršku Vlade i ministara poljoprivrede koji to nijesu radili iz ljubavi već iz konkretnog materijalnog interesa, provizija i korupcije, su postali važniji od naših farmera i domaće proizvodnje. Uvozna roba oslobođena carina, a za onu na koju se plaća carina, obezbijeđeni su švercerski kanali koji i tu robu čine jeftinijom od domaće, preplavila je lance hipemarketa, pijace, hotele i ugostiteljske objekte, tako da su domaći proizvođači ostali bez organizovanih kanala prodaje.

Domaći proizvođači moraju se oslanjati na ucjene preprodavaca ili sami prodavati svoju robu po pijacama i na kraju godine često moraju konstatovati da je zarada od prodaje manja od uloženih sredstava za proizvodnju, rata kredita za mehanizaciju ili obrtni kapital, pa teški i mukotrpni rad na sopstvenom kapitalu (zemlji) ispada besplatana ili mizerno plaćen. Ako su robu dali nekoj od trgovačkih firmi koja ode u stečaj ostaju bez ičega”, navodi on.

Nova Vlada, ističe Medojević, mora imati kao strateški politički cilj obezbjeđivanja sopstvenih potreba u hrani i energiji iz sopstvene proizvodnje.

“U tom cilju nova Vlada će iz korjena promjeniti odnos države prema ovoj strateškoj razvojnoj grani države.
Vlada će garantovati otkupnu cijenu svih tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda po unaprijed poznatoj cijeni, koja će garantovati pokrivanje razumnih troškova i profit od kojeg će svaki poljoprivredni proizvođač moći da dostojanstveno živi od svog rada. Naš cilj je da od obespravljenog, osiromašenog poljoprivrednika čije plodove rada prigrabe drugi, napravimo poštovane gazde koje žive dobro od svog rada na svom imanju”, kazao je Medojević.

Vlada će, kaže, ponuditi kroz sistem subvencija i drugih mehanizama podrške izdašne koncesije privatnim kompanijama koje su spremne da se uključe u realizaciju ovog Vladinog programa, kroz modernizaciju primarne proizviodnje, osnivanja kooperativa, hladnjača, otkupnih centara, pogona za preradu poljoprivrednih proizvoda.

“Ukoliko interesovanje domaćih i stranih privatnih kompanija izostane, Vlada će osnovati državnu poljoprirednu korporaciju koja će biti nosilac procesa obnove i razvoja crnogorske poljoprivrede i sela. Državna poljoprivredna korporacija će uz pomoć državne Agrobanke finasirati povoljnim kreditima modernizaciju i povećanje poljoprivredne proizvodnje, otkup i preradu i organizovati plasman crnogorske hrane, i supstituciju uvoza, a tržišne viškove plasirati u izvoz”, navodi Živković.

DF vjeruje da su crnogorski farmeri uz organizovanu i sistemsku podršku države sposobni da proizvedu dovoljno mesa, mlijeka, voća, jaja, vode, ribe i prerađevina da država može da obezbijedi sigurnost snadbjevanja domaćeg tržišta i siguran plasman poljoprivrednih proizvoda.

“Vlada će uz pomoć budžetskih sredstava, ali i korišćenjem raspoloživih vrlo povoljnih sredstava iz međunarodnih izvora finansirati otvaranje pogona za preradu mesa, mlijeka, voća i povrća, ljekovitog bilja, maslina, jagodičastog voća, kako bi se osnažila naša proizvodnja hrane, substituisao uvoz i smanjio spoljnotrgovinski i platni deficit i odliv deviza iz zemlje”, kazao je Medojević.

Vlada će posebnu pažnju posvetiti i efikasnom iskorišćenju poljoprivrednog zemljišta.

“Svo nesikorišćeno zemljište u državnom vlansištvu biće besplatno dato na korišćenje poljjoprivrednim proizvođačima i komapnijama koje private da učestvuju u programu Vlade za obezbjeđenje domaćih potreba i turista za hranom”, obećava Medojević.

Ističe i da će poreske i druge olakšice biti obezbijeđene svima koji odluče da se na organizovan način bave proizvodnjom hrane.

Veletrgovci će, kaže, otkupljivati proizvode po cijenama koje neće moći biti niže od onih koje utvrdi država.

“Država će se pojavljivati kao poslednji kupac za sve tržišne viškove. Ako neko nudi više cijene, još i bolje, ali država će utrditi minimalne cijene po kojoj će ona otkupljivati tržišne viškove”, kaže Medojević.

Vlada će, dodaje, opet osnovati državne robne reserve koje će takođe imati važnu ulogu u obezbjeđivanju sigurnosti snabdijevanja i intervenisati u slučaju špekulacija sa cijenama na tržištu.

“Veletrgovci će na berzi poljoprivrednih proizvoda prodavati robu trgovcima, hotelijerima, restoranima, lancima supermarketa. Takav sistem postoji u svim ozbiljnim državama koje shvataju strateški značaj proizvodnje domaće hrane”, navodi Medojević.

DF cijeni da poljoprivrednici imaju najviše razloga za nezadovoljstvo jer ih je, tvrdi Medojević, ovaj režim i njegova neoliberlna politika doveo na prosjački štap i pretvorio u najamne radnike na sopstvenim imanjima, čiju muku i znoj naplaćuju nakupci ili čine uzaludnim uvoznici i šverceri.

“Proizvodnja hrane i efektuiranje domaćih resusrsa je preduslov ekonomske stabilnosti i bezbjednosti zemlje. U uslovima postpandemijske krize, poremećaja na globalnom trzistu, to mora biti prioritet nove Vlade”, zaključio je Medojević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Zasto mi brisete komentar,lijepo sam ga pitao jeli razorao u njegovu kaludru ako nije onda neka to pocne od njega

Naroz
Gost
Naroz

Izgore Medo, splamće…

Mongro
Gost
Mongro

Ja sam tačno znao da njemu bolje leži sadnja zelene salate nego bezbjedonosni sektor!

Reformator
Gost
Reformator

Puna podrška za viziju PzP-a. Samo složno, samo jako!

Rudo
Gost
Rudo

Nemas ti druze pojma o poljoprivredi.Ti si se zabio u neki stan vjerovatno jeftino dobijen.Dosao iz neke nedodjije i oces da ti je sve dzabe.Sa proivodjacima da se sprdas.

Roza
Gost
Roza

Žica ministarstvo poljoprivrede. Daj šta daš samo da se primaknem kasi

Prč
Gost
Prč

Cinjenica da poljoprivrednici nikad nisu bili zadovoljni i uvjek su pricali o nekim proslim vremenima a i tada su opet pricali kako je ranije bilo bolje.za mene je to najtezi posao al ne znam bas nijednog koji zivi lose.ako radis na svoje imanje nikako lako ne moze biti.i dobro znas da je trziste liberalno i da na cijunu uticu spoljni… Više »

Njegoš
Gost
Njegoš

Pa evo fabrika laži vam dobro radi 20 i kusur godina, sad bi da proširite proizvodnju 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Nate
Gost
Nate

Nikad vjere u ovoga covjeka. Upamtite to. Njemu glas je glas za dvojno drzavljanstvo i kraj nacije Crnogoraca.

zvrk
Gost
zvrk

Bravo Medo ! Bices dobar ministar poljoprivrede ! Pravi ekspert-politicar !

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Hehehehehehehe koji klovn !!!!

Send this to a friend