Politika

Medojević: Zbog odavanja tajnih podataka odgovorni i Vukšić i Krivokapić

Nebojša Medojević

Za odavanje tajnih podataka direktno je odgovoran direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, a objektivnu odgovornost ima premijer Zdravko Krivokapić, kazao je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

“Za dekonspiraciju tajnih podataka strane države od strane ANB-a odgovoran je isključivo direktor. To je vrlo jasno definisano u Zakonu o ANB koji kaže: direktor Agencije ima ovlašćenja da se stara o zaštiti podataka, sredstava, metoda i izvora podataka od neovlašćenog pristupa. Imajući u vidi da direktor ANB-a za svoj rad i rad ANB-a odgovara Vladi Crne Gore, objektivnu odgovornost ima i Vlada i Premijer Krivokapić”, navodi Medojević.

Direktor Agencije je, dodaje, za svoj rad i rad Agencije odgovoran Vladi.

“Direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati. Rad Agencije je bez suštinske kontrole jer Vlada još nije imenovala Generalnog inspektora ANB-a , a premijer javno traži hapšenje poslanika članova Odbora za odbranu i bezbjednost koji je Ustavom ovlašćen da obavlja civilnu demokratsku kontrolu vojske i službi bezbjednosti”, navodi Medojević.

Nastavlja se, kaže, opasna tendencija Vlade Krivokapića ka netransparentnom radu, diskrecionim odluka i ignorisanje mehanizama kontrole.

“Ministarstvo finansija veoma široko koristi mogućnost klasifikovanja dokumenata nekim stepenom tajnosti. Čak i za dokumenta koja po svojoj prirodi i sadržaju moraju biti javni i dostupni, kao što su ugovori države sa investicionim bankama koje su bile aranžeri emisije državnih obveznica i sično”, kazao je Medojević.

Direktor Agencije, ističe lider PzP-a, ima direktnu odgovornost za curenje tajnih informacija stranih država, posebno jer je prethodno upozoren.

“Može se, dakle, govoriti ili o apsolutnom nepoznavanju načina funkcionisanja ANB-a i upravljanja tajnim podacima ili o namjeri da se nanese šteta i ANB-u i državi Crnoj Gori. Nebitno o čemu se radi, Vukšić je po zakonu odgovaran za čuvanje tajnih podataka i rad Agencije i treba da odmah bude smijenjen, a tužilaštvo da otvori krivičnu istragu. Posebno imajući u vidu postojanja mogućih motiva za ovaj težak propust u radu, koji može da dovede do kompromitacije velikih međunarodnih operacija partnerskih službi”, zaključuje Medojević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stano
Gost
Stano

Izvuci se iz ove vlade budi bar jednom covjek da te pamtimo po tome da si spasio crnu goru da te slavimo ka njegosa

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Pa sto ne pokrenes vise glasanje o poverenju vladi nego tweetujes kao klinac po cijeli dan? Ajde se tako pokazite i dokazite…

CCCCCC
Gost
CCCCCC

I Abazović isto!!! jer je bezbednosni resor njegov resor.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Trebalo bi da je sreće,da obojica budu smijenjeni i da odgovaraju!

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Zastidje !

Send this to a friend