Politika

Medoks: Očekujem stabilnu Vladu i konstruktivan dijalog u Skupštini

Nova Vlada je već izrazila posvećenost crnogorskom članstvu u NATO-u, pristupanju Evropskoj uniji i međunarodnim obavezama, ali britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks ne želi da spekuliše da li će tako biti i u praksi. U intervjuu za Novu M Medoks kaže da ljudi očekuju stabilnu Vladu, ali i konstruktivan dijalog u Skupštini između nove vlasti i Demokratske partije socijalista.

Kako ističe, građani Crne Gore su glasali za promjenu Vlade i sada Crna Gora poštuje volju naroda, a njen narod će zajedno sa drugim demokratskim institucijama držati novu vlast odgovornom.

“Zdrava demokratija je živahan i ponekad nelagodan proces jer dozvoljava da se čuju i drugačije perspektive i može donijeti promjene. Ekonomska situacija zbog koronavirusa je globalni izazov. Britanska ambasada već radi na rješavanju nekih pitanja, npr. projekat sa ZZZCG u cilju modernizacije njihovih sistema. Ponudili smo podršku u budućoj diversifikaciji privrede u sektorima energetike i inovacija. Spremni smo da pružimo i dalju pomoć novoj Vladi”, navodi Medoks.

Ističe da je Vlada već izrazila svoju posvećenost članstvu u NATO, pristupanju EU i međunarodnim obavezama.

“Ne mogu spekulisati šta će se dogovoriti u praksi. Radovaće me progresivne politike nove Vlade na pitanjima od značaja za UK, npr. borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, promocija prava žena, LGBTIQ grupe, kao i rješavanje klimatskih i izgradnja zelene ekonomije”, poručuje ona.

A prioritet bi svakako trebalo svima da bude, apeluje ambasadorka, jačanje vladavine prava.

“Ljudima treba stabilna vlada i društvo, dosljedna pravila i sprovođenje istih kako bi privreda rasla i kako bi mogli da napreduju”, dodaje.

Navodi da su djelovi sistema vladavine prava i snažno pravosuđe, profesionalni mediji, efikasna policija, osnaženo civilno društvo i Skupština koja je odgovorna narodu.

“Ne postoji jedan elemant koji je bitniji od drugog. UK ima dugoročno iskustvo u oblastima u vezi sa demokratijom, i spremno je da podrži novu vladu u ovim oblastima”, naglašava britanska ambasadorka.

Kazala je da želi da vidi više žena lidera, lidera sa invaliditetom, lidera koji su otvoreno gej, kao i lidera iz različitih manjina.

“Potrebni su nam hrabri ljudi. UK je još na tom putu kao i Crna Gora. Vjerujem da DPS ima mnogo da ponudi tokom sljedećeg poglavlja Crne Gore, njihovo prisustvo u Skupštini znači da mogu da pruže dobar izazov politikama Vlade što bi trebalo da doprinese boljem donošenju javnih politika. Ja ću ostati u kontaktu sa svim strankama u Skupštini, uključujući i DPS”, dodaje ambasadorka.

Medoks zaključuje i da su odnosi dvije zemlje dobri, te da je srećna što je tu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mira
Gost
Mira

Jagodice bobice cestitam ti skori izlazak Irske iz UK.

Mitar
Gost
Mitar

E pa vidi se kolko mozga imas.

max1
Gost
max1

Britanci su nevažni. Govore samo u svoje ime. Nisu članice EU. Tipične birokratse fraze. Nula.

Krcko
Gost
Krcko

Vasa je vlada pa vam je eto vodite je da voljom brda pomjerate a CG da bude prva koja ce Skotsku priznati sljedece godine

Kavajo
Gost
Kavajo

Tako je Krcko

Gastos
Gost
Gastos

Od ovih se treba cuvati svaka vlast.

Virus
Gost
Virus

Do juče su valjali, a ?

Chris
Gost
Chris

@Virus
Valjali su dok nije slovenački zet zamutio vodu.
Valjaće opet za par nedjelja, kad gospodin Bajden preuzme vlast.
#nijemojavlda

Petar
Gost
Petar

Kažu da treba da idemo u EU, a oni pobjegli iz nje. Kakva preporuka😂

max1
Gost
max1

Oni su uvijek bili podružnica SADa.

NkCG
Gost
NkCG

Kako bi gdja Medox reagovala da se Crna Gora mijesa u unutrašnje stvari Velike Britanije u odnosima sa Irskom i Škotski?

Tricky
Gost
Tricky

“Kako ističe, građani Crne Gore su glasali za promjenu Vlade i sada Crna Gora poštuje volju naroda…” sve ovo bi bilo na mjesti da se partije za koje su građani glasali, prije svega Ura, pridržava predizbornog programa i plana, da zastupaju sve građane, njihov identitet i vjeru, da vladu sačinjavaju stvarni eksperti itd. Kako to nije slučaj – rezultati izbora… Više »

Valter
Gost
Valter

Stabilna ka kora od banane

Sticky
Gost
Sticky

“Zdrava demokratija je živahan i ponekad nelagodan proces jer dozvoljava da se čuju i drugačije perspektive”, ovo da im se ponovi kad im trećina parlamenta budu klerofašisti.

Mne
Gost
Mne

Taman smo počinili od miješa ja i komentara ambasadorke SAD, a Britanska i dalje nastavlja miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, dokle će se miješanje stranih ambasadora u unutrašnje stvari nezavisnih država nastaviti? Apel MVP da reaguju.

Tricky
Gost
Tricky

@Mne Izgleda da im je svima slovenački zet donald trump nešto došapnuo…..ali sad čekamo čika bajdena da se stvari vrate u normalu
#podgorica_nije_teheran
#nijemojavlada

Baraka
Gost
Baraka

Ova vlada ce bas biti stabilna. Dvanaest apostola na sedam temelja, sa SPC i Srbijom kao dodatnim osloncima. A nabijeni znanjima…

očekivanja
Gost
očekivanja

I ja očekujem veoma brzo nezavisnost Škotske i ujedinjenje Irske. Da vidimo čija će se očekivanja prije ispunit, Vaša Ekselencijo?

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

Bravo, ambasadorka.

DPS moze puno da doprinese… iz opozicionih klupa.

Aky
Gost
Aky

Nema od toga nista ,bice brzo izbori !!!

Mira
Gost
Mira

Sto je vas briga za nas i EU. Da vam je valjala ne bi izasli iz nje. Prljavu ste igru igrali Crnogorci ce vam ovo pamtiti.

Pero
Gost
Pero

Izašli su iz EU jer se nArod počeo pitati.

Leon
Gost
Leon

Neće ti se ispuniti očekivanje

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

a ti ocekujes nesto kao da si ih zaduzila!!??

Send this to a friend