Politika

Međunarodna razvojna saradnja donosi zajedničku dobrobit

Razvojna pomoć veoma je važan segment bilateralne saradnje i može donijeti zajedničku dobrobit, kako za zemlju primaoca, tako i za donatora međunarodne saradnje i humanitarne pomoći, ocijenio je izvršni potpredsjednik Japanske Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (JICA), Kazuhiko Košikava, tokom današnjeg sastanka sa ministrom vanjskih poslova, Srđanom Darmanovićem, u Tokiju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je naglasio značaj intenzivne saradnje Crne Gore sa Agencijom, te zahvalio na realizaciji tehničkih obuka i seminara u Japanu u oblasti turizma, antikorupcije, vazdušnog saobraćaja, sistema vodosnabdijevanja, razvoja malih i srednjih preduzeća, zaštite životne sredine, promocije stranih investicija, promocije u industriji, kao i na upućivanju japanskih eksperata i donaciji opreme.

“Izrazio je interesovanje Crne Gore za daljim jačanjem saradnje sa Japanom, naročito u pogledu planiranja i sprovođenja projekata u drugim zemljama”, navodi se u saopštenju.

Košikava je, u kontekstu jačanja saradnje Crne Gore i Agencije u oblasti obrazovanja, ključnim ocijenio ulaganje u ljudske resurse.

“Međunarodna saradnja predstavlja bitan faktor intenziviranja ekonomskog rasta i turističke razmjene”, zaključili su sagovornici.

Crnogorski šef diplomatije razgovarao je danas i sa Jun Saitom, specijalnim ambasadorom za zemlje Zapadnog Balkana, sa sjedištem u Tokiju.

“Ministar je zahvalio na podršci u vidu razvojne pomoći koju Japan pruža zemljama Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Istakao je da izuzetno cijenimo i tumačimo podršku Japana kao izraz spremnosti da stvara čvršće veze sa regionom te, kroz ekspertsku podršku, omogući brže napredovanje Crne Gore i ostalih zemlja regiona na putu integracije u EU”, dodaje se u saopštenju.

Darmanović je pohvalio koncept japanske Inicijative za Zapadni Balkan, koja ima za cilj identifikovanje oblasti u kojima Japan može pružiti potrebnu ekspertizu.

“Imajući u vidu da taj koncept podrazumijeva, između ostalog, i oblast održivog razvoja i razvoj malih i srednjih preduzeća, istakao je da Crna Gora prepoznaje značajan prostor i potencijal za saradnju”, zaključuju u Ministarstvu.

Send this to a friend