Politika

Mej: Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno prosperitetu Zapadnog Balkana nakon Bregzita

Tereza Mej

Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno posvećeno prosperitetu i sigurnosti Zapadnog Balkana nakon Bregzita, potvrdila je britanska premijerka Tereza Mej. Premijerka Tereza Mej takođe je danas najavila paket podrške Zapadnom Balkanu sa ciljem osiguravanja prosperiteta putem poboljšanja kolektivne sigurnosti i ekonomske stabilnosti regiona.

Premijerka Mej je danas u Londonu dočekala lidere šest zemalja Zapadnog Balkana, zajedno sa drugim evropskim zvaničnicima poput njemačke kancelarke Angele Merkel i poljskog premijera Mateusa Moravieckog, na petom godišnjem Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u sklopu Berlinskog procesa.

Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, već je postigao značajne rezultate u regionu – poboljšana je ekonomska integracija, izgrađene su nove energetske i transportne veze i uspostavljene veze između civilnog društva i mladih.

Danas najavljeni paket podrške će biti komplementaran ovom procesu i pomoći će razvoju Zapadnog Balkana koji će biti mirniji, prosperitetniji i sa višim demokratskim standardima. Takođe, biće od pomoći regionu u rješavanju složenih sigurnosnih izazova, posebno u vezi sa teškim i organizovanim kriminalom i krijumčarenjem droga.

Britanska premijerka Tereza Mej danas je kazala kako je ponosna što je London domaćin ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu koji ujedinjuje lidere iz cijelog regiona sa evropskim partnerima sa ciljem da se pronađe način da se osigura ekonomska stabilnost i kolektivna sigurnost Zapadnog Balkana.

“Jer, istorija nas uči da stabilniji i sigurniji region Zapadnog Balkana znači stabilnija i sigurnija Evropa. Mi izlazimo iz EU u martu iduće godine, ali ostajemo potpuno posvećeni povećanju prosperiteta i sigurnosti Zapadnog Balkana i Evrope, kako sada, tako i u budućnosti. Paket koji sam danas najavila će pomoći Zapadnom Balkanu da se bori protiv prijetnji njegovom napretku, kao što su teški i organizovani kriminal, krijumčarenje drogama i terorizam, što će u isto vrijeme imati pozitivan efekat i na Ujedinjeno Kraljevstvo”, rekla je Mej, saopšteno je iz britanske Ambasade u Podgorici.

Kako saopštavaju, novi paket, koji pokazuje trajnu predanost britanske vlade ovom regionu, uključuje povećanje britanskog finansiranja u regionu za 95%, sa 41 miliona funti sredstava iz Fonda za prevenciju konflikta, jačanje sigurnosti i stabilnosti u 2018/2019. godini na 80 miliona funti u 2020/2021. Takođe, uključuje i udvostručenje broja britanskih stručnjaka koji će pomoći da se ojača odgovor regiona na prijetnje teškog i organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma, korupcije i pranja novca.

Predviđeno je i pokretanje nadzornog tima za organizovani kriminal na Balkanu, zajedno sa vladama Austrije i Norveške, koji će omogućiti civilnom društvu da ima učinkovitiju ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Pod vođstvom Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, ova aktivnost će poslužiti kao virtuelna mreža za ključne aktere civilnog društva da zajedno rade na monitoringu, izvještavanju i otkrivanju slučajeva teškog i organizovanog kriminala i korupcije, da dijele istraživanja i dobre prakse i poboljšaju stratešku i operativnu saradnju.

Takođe, novi paket predviđa i unaprijeđenje mogućnosti regiona za borbu sa visokotehnološkim (cyber) kriminalom putem ulaganja u obuku i savjetodavne aktivnosti vrijedne milion funti. Ovo uključuje direktnu podršku timovima za hitni kompjuterski odgovor u Crnoj Gori i Srbiji, pokretanje kursa cyber sigurnosti u sklopu Fellowship programa i pružanje strateške podrške vladama u cijelom regionu i uspostavljanje diskursa o cyber sigurnosti kako bi se ojačale bilateralne i regionalne veze Ujedinjenog Kraljevstva i razmijenjivale informacije između viših zvaničnika zaduženih za cyber kriminal.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Vratite se vi sto prije u eu da ne bude muke …i radite da ona opstane …i da se razvija …

Englez i Rus
Gost
Englez i Rus

Prijatelju, zaboravi na tu nakazu zvanu EU. Ajmo pjesma- IDI, IDI, KO TE J… MOZEMO MI I BEZ TEBE, EVROPSKA UNIJO, EVROPSKA UNIJO! I DA VODIS 10-0, K… BI SE PJESMA CULA!

Marko
Gost
Marko

Ovi se sprdaju sa nama a i vi sto pisete ?

Send this to a friend