Politika

Mesić: Prevlaka i Jadran mogu da čekaju

Stjepan Mesić

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa RSE govori o sporu Crne Gore i Hrvatske oko vojnog jedrenjaka “Jadran”, kao i još neriješenom pitanju konačnog razgraničenja između dvije zemlje na Prevlaci. On je ocijenio da su odnosi Crne Gore i Hrvatske dobri.

“Smatram da su odnosi Crne Gore i Hrvatske dobri. Oni su možda i najbolji uzimajući u obzir ove druge odnose među zemljama bivše Jugoslavije. Što se tiče ovih nekoliko pitanja ona se mogu rješavati samo dogovorom, a mislim i da ni jedno od tih pitanja nije takvo da bi iziskivalo nekakvu veliku brzinu”, kazao je on.

Prema njegovim riječima što se tiče ulaza u Bokokotorski zaliv, to pitanje je riješeno na jedan dobar način, ali to nije konačno rješenje.

“Međutim, nema incidenata, nema problema i to uvijek može čekati. Dakle, nema niti jednog razloga da se sada ubrzava nekakva arbitraža ili traži neko sudsko rješenje. Što se tiče jedrenjaka, isto tako treba sjesti za sto i riješiti to”, jasan je Mesić.

Komentarisao je i odnose u regionu i naglasio da je veliki dio problema u fašizaciji i to ne samo kod nas.

“Ona se pojavljuje i na drugim mjestima. Krajnja desnica sve više uzima maha a ta liberalna, demokratska Evropa nije na vrijeme shvatila opasnosti koje se mogu dogoditi ako se na vrijeme ne reaguje. Prije svega, Evropa snosi odgovornost zbog toga što je ona izjednačila tobože sve totalitarne režime. Istine radi moramo reći da u Jugoslaviji nije bio totalitarni režim, bio je autoritarni i to je nešto sasvim drugo od onoga što je bilo iza željezne zavjese. Ali Evropa je to u svojoj percepciji opasnosti od komunizma prepustila vremenu, a sada vidimo šta se događa”, dodao je on.

Dakle,kako kaže Mesić, Evropa nije smjela to tako izjednačiti i nije se smjela u to upuštati.

“Dakle, jedan dio krivice je na evropskim institucijama a drugi dio je svakako krivica u ratnim prilikama kada su svi misli da se sve treba iskoristiti kako bi se nanijela šteta onoj drugoj strani, pa se onda tu provuklo i nešto što se nije smjelo provući”, pojašnjava Mesić.

On naglašava da za region prioritet mora to da se sve zemlje jugoistoka Evrope što prije nađu u evroatlantskim integracijama jer samo udružena Evropa može biti važan faktor među svjetskim igračima.

“Dakle, krivci za ovaj razvoj događaja kakav imamo danas, odnosno jačanje krajnje desnice su mnogi, ali glavni krivci su oni koji su vodili EU i nisu shvatili odakle dolaze opasnosti jer su bili potpuno zaokupljeni nekakvom borbom protiv komunizma”, zaključio je Mesić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anu coce
Gost
Anu coce

Hoceli ovaj pocasni gradjanin Podgorice ikada reci dobru riec za Blagotu Jovovica junaka Crne Gore te spasi Hrvatsku i Hrvate od zloglasnoga Pavelica

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Crnogorci peiznaju AVNOJ- evske granice ( osim u slučaju Kosmeta) i treba da budu principijelni.
Hrvatska je AVNOJ-em dobila Prevlaku i naravno da Prevlaka pripada Hrvatima.

requiem
Gost
requiem

problem prevlake, nije problem zemlje, vec mora koje onda pripada toj zemlji. Uzimajuci u obzir Boku i fizicke karakteristike terena, i ono sto je bitno za normalno zivljenje, slobodno neka Prevlaka pripadne Hrvatskoj, ali uz posebno razgraničenje morske granice mimo uobičajenog međunarodnog prava (sporazum dvije države bi sigurno bio prihvaćen). Dakle, izuzev uske obale, more ka Boki da pripadne Crnoj… Više »

Bokelj1
Gost
Bokelj1

Necete nista dobit i Molunat je crnogorski!!!!!

veselko
Gost
veselko

srpski je ,sve je to srbija,srpski narod…

loky
Gost
loky

Po medjunarnodnom zakonu o teritorijalnim vodama Prevlaka, odnosno ne kompletno poluostrvo ali prva 2 km treba da pripadnu Crnoj Gori. Zasto Hrvatska ne zeli da ide na arbitraznu komisiju to je druga stvar, ali mislim da nasa drzava treba da bude revnosna i da ne odustane od toga da nacera Hrvatsku drzavu da izadje na arbitrazni sud. Sto se broda… Više »

veselko
Gost
veselko

ako ti nije problem postavi link o ta 2km ,usput se naući da arbitražna komisija,arbitražni sud i redovni sud nisu iste institucije pa i nemaju istu nadležnost
ne zazivaj reciprocitet,ne ide ti baš u korist
jes kad čuo za pojam “ratna odšteta”?

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Mislim da bi Prevlaka nama puno znacila kao ulaz u Boku, Hrvatska ima toliko obale da joj to malo parce nista ne znaci koliko nama. Jedini spor je oko morske granice kod Prevlake. Dao bi im sad brod Jadran samo da imamo ulaz u Boku to jeste Prevlaku cijelu.

veselko
Gost
veselko

ti si vjerovatno podijelio po parče svoje zemlje svim komšijama,nek im se nađe…

marius
Gost
marius

Stjepan Mesic je politicar u cijim izjavama razum uvijek nadvlada emocije. Da je srece mnogi politicari sa ovih prostora bi se trebali ugledat na njega. Pozdrav za g. Mesica !

Pero s pumpe
Gost
Pero s pumpe

Slažem se.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Bato pusti harisa dzinovica ♩👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Zivjela bratska Srbija

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

4 000 000 € × 1.0380. Nije malo 👍😃

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Ja sam sve mislio kad se odvojila crna gora da će sve to da se radi da se bruse planine na jug i sjever da se pravi prostor za turizam. 👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

A mi se scucurili i svako svoje dvoriste čisti ZIVJELA BRATSKA SRBIJA drugi su doneli ratove a mi smo željeli svatove ♩💃👍

Madjo
Gost
Madjo

Mesic je kroz karijaru pravio lupinge, ali je njegova uloga od razlaza sa Tudjmanom u i rad na vracanju Hrvatske na antifasiticke tradicije dalmatinskih brigada veoma znacajan.

Tron
Gost
Tron

Pa naravno…kad zatreba vama ili ovima odje za izbore,prigodna tema za potpirivanje brava..idealno!a u pitanju jedan brod od 100 godina i 2 rala zemlje od ostrva hahaha nikad bolji odnosi medju vrhuskama srbije hrvatske bosne i cg nisu bili u istoriji!potpuno rasturene marionetske drzave koje funkcionisu po principu raspirivanja nacionalnih strasti,dok se zivotna pitanja bacaju pod tepih i dok se… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Tron

A šta bi ti htio, ponovo neku jugolovaju ili te nijesam dobro razumjeo.
ako sam te dobro razumjeo, niko vama crnogorcima ne brani da pravite neke nove jugoslavije, ali ovoga puta bez Srba ( RS, SR).
Imate braću Hrvate, Albance i ostale, ujedinite se s’ njima.

Wednesday
Gost
Wednesday

I od mene bravo za komentar.

Nikolina
Gost
Nikolina

Gazde nasih sudbina rekle da se o ovome ne prica i svi sute , gazde kazu ISIL vise ne postoji i svi sute o tome nema ih nigdje u medijima vise , gazde kazu Kosovo se mora pocjepati i javnost se posle svega spinuje za zavrsni cin . Kad bude trebalo da se podgrije atmosfera eto Prevlake na udarnim stranama

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Susjedi zivi u miru..Tako uvjek treba…Mi smo dozvolili uzas u Dubrivnik…Al bilo ne ponovilo se?

Joo
Gost
Joo

Za Jadran i Prevlaku ce proci isto kao i sa Slovenijom….zato i ima vremena….jos da probaju da vide ima li koga za potplatu….nije im do jos jednog gubljenja arbitraze…..jer su ih Slovenci dobili sa puno manje……a i bolje ne otvarati Pandorinu kutiju….jer kad sepostavi presedan….onda bi HR imala puno vise da izgubi…..svako je dobio svoje….sad svako svoga posla…….

veselko
Gost
veselko

samo ti sanjaj ,nisi još shvatio da su se vremena promjenila….polako…

Ljuta
Gost
Ljuta

granicu zetske banovine trazimo…zrtvovali smo kraljevinu za to…hajde crnogorci napred

Biohazard
Gost
Biohazard

Prevlaka moze slobodno da ceka , a Jadran nema sto da ceka , moramo raspolagat svojom imovinom ….

Garbin
Gost
Garbin

Za Jadran iskreno i nije neka briga, kako god ali porediti naj najluksuzniju zemlju u Crnoj Gori da starim jedrenjakom je suludo, Prevlaku ne dati jer je pravo bogatstvo i nase na kraju krajeva

Biohazard
Gost
Biohazard

Ne kazem da nije nase , ali moze da ceka da se to rijesi , a oko Jadrana nema sta da se rjesava , sve je rijeseno 😉

Garbin
Gost
Garbin

Nadam se

Animus
Gost
Animus

Prevlaka je uvijek bila dio Boke kroz vjekove…

Hello
Gost
Hello

Pametan covjek. Naravno da se sve moze razgovorom rijesiti. I smatram koliko god da se lose prica da su nam Hrvati dobre komsije. Vidio sam u Budvi na ispomoc policija iz Hrvatske, sto je odlican primjer i cega treba da bude sto vise.

Slavonac
Gost
Slavonac

Ne svi sto je normalo ali velika vecina nas ima vrlo pozitivno misljenje o Crnoj Gori. Brod si ostavite a za ostalo cemo lako ako ne bude mijesanja sa jedne strane. LP

Send this to a friend