Politika

Mihailo dostavio Abazoviću zahtjev Crnogorske pravoslavne crkve za pregovore o ugovoru sa državom

Mitropolit Mihailo

Premijeru Dritanu Abazoviću danas je zvanično dostavljen zahtjev mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila za pregovore o zaključenju ugovora o uređenju međusobnih odnosa između države i CPC, potvrđeno je CdM-u iz CPC.

“Na osnovu člana 18 Ustava Crnogorske pravoslavne crkve i člana 10 Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, a u cilju daljeg uređenja uzajamne saradnje CPC i Vlade Crne Gore na ostvarenju: Ustavom zagarantovanih prava na slobodu vjeroispovijesti i prava na ispoljavanje vjere i religijskih uvjerenja, osiguranja uslova za neometano i puno djelovanje CPC i njenog svještenstva sa Ustavom CPC i pozitivnim zakonima države Crne Gore, očuvanja tradicije, kulturne baštine i istorijskog nasljeđa CPC i vjerujućih pravoslavnih Crnogoraca – izražavam spremnost i pozivam Vas da Vlada Crne Gore i Crnogorska pravoslavna crkva zaključe Ugovor o uređenju međusobnih odnosa”, napisao je u zahtjevu mitropolit Mihailo.

Dalje navodi da je uvjeren da CPC u Abazoviću ima saveznika koji će naći put i način da pomogne vjerujućem narodu crnogorskom da ostvari svoja temeljna ljudska i vjerska prava.

“Uvjeren da će zaključenjem ovog ugovora država Crna Gora i CPC, svaka u okviru svojih nadležnosti i djelovanja, a poštujući međunarodno poznata načela o odvojenosti vjerskih zajednica od države i slobodi vjere i nacionalnog opredjeljenja, međusobno dodatno uspješno sarađivati u cilju punog ostvarenja prava na slobodu vjeroispovijesti i ostvarivanja uslova za unaprjeđenje vjerskih prava, vršenja vjerskih obreda i ukupnog djelovanja Crkve, njenog svještenstva i vjerujućeg naroda crnogorskog, te u vjeri da u Vama imamo prijatelja i saveznika koji će naći put i način da pomogne vjerujućem narodu crnogorskom da ostvari svoja temeljna ljudska i vjerska prava”, zaključio je mitropolit Mihailo.

CdM je prošle sedmice objavio da je mitropolit Mihailo dao je blagoslov za formiranje pravnog tima koji bi pripremio prijedlog ugovora između države Crne Gore i CPC.

<<<Mihailo dao blagoslov: Formirati pravni tim za pripremu ugovora između Crne Gore i CPC<<<

12

avatar
1000
11
1
0
 
12
HeroesValterDanijelAteistaAnonimousPrimus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Heroes
Gost
Heroes

Samo Crna Gora 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Valter
Gost
Valter

CPC nema sta da potpisuje sa svojom drzavom. CPC je nasa mi smo njeni. Tacka.

Danijel
Gost
Danijel

CPC je najdiskriminisanija Institucija u Crnoj Gori.

Ateista
Gost
Ateista

Ako ima pristalica a ima koliko toliko treba potpisati sporazum.Podrzavam.Inace sam ateista.

Dusko
Gost
Dusko

Koja ce biti svrha da CPC potpisuje ugovor sa drzavom koja ce prethodno sve dati SPC, ukljucujuci nasu sakralnu kutlurnu bastiinu?

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Pa poenta je da se i sa strane CPC postavi preambula, zar ne? Preambula da je CPC jedina Crnogorska crkva kakva je bila odvajkada, i koja je gradila sve objekte u Crnoj Gori. A dva subjekta ne mogu da polažu pravo na istu imovinu, pa da se dokazujemo. Ili da izbacujemo preambule iz ugovora.

djole
Gost
djole

e kada bi on smio od Vucica da pregovara sa vama

Jel piso miso
Gost
Jel piso miso

Cekao se abazovic da se zahtjev dostavi????????!!!!!!

RORA
Gost
RORA

Mitropolito Mihailo, sad ne popustajte ni za jotu,stalni pritisak i ako treba organizujte proteste da blokiramo cijelu crnu goru, jer mi crnogorci nemamo prava u svojoj drzavi

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Pokažimo se sad zemljaci,podržimo svoje a poštujmo tuđe,je bog je sebi prvo bradu napravio.
Ne mogu se bratova đeca više voljet no svoja,prosto to nije normalno.

D R. V
Gost
D R. V

Poštovani Mitropolite naše Svete Crnogorske Autokefalne Crkve, Neka ste predali zahtjev za sačinjava je ugovora sa državom CG i ako je to trebalo činjet odmah poslije Maja 2006.No…bilo je što je bilo…samo na štetu CG i Crnogoraca ..kao uvijek kroz istoriju njenu dugu i preteški Ja nemam povjerenje da će se i sada tkz vlada CG nešto učinjet a pogotovo… Više »

mili
Gost
mili

odlično čestiti vladiko samo trebali ste se nekad obratiti i DPS-u dok je bio na vlasti ,kao i njihovom predsjedniku

Send this to a friend