Politika

Mijović i Vujičić pozvali Delegaciju EU da podrže otvorene liste

Predstavnici Grupe građana Saša Mijović i Građanske akcije Budva, Božidar Vujičić održali sastanak sa predstavnicima Delegacije EU u Crnoj Gori, pozvali ih da podrže otvorene liste, upoznali ih sa izbornim neregularnostima, kao i sa programom, ciljevima i planovima njihovih grupa građana.

“Tokom sastanka u prostorijama Delegacije EU u Podgorici Grupa birača Gradjanska akcija  upoznala je predstavnike Delegacije o sistemskom nepoštovanju biračkog prava. Naime, birači u Crnoj Gori ne mogu neposredno da biraju odbornike i poslanike, kao ni da budu birani pod jednakim uslovima. Takođe su ih upoznali da Ustavni sud pravo na neposredni izbor odbornika i poslanika, tumači kao pravo birača da lično glasa, a ne kao pravo birača da neposredno direktno bira poslanike ili odbornike. Tom prilikom su pozvali Delegaciju da pomogne ostvarenju birackog prava u skladu sa Ustavom CG i podrži otvorene liste”, saopšteno je iz Grupe građana i Građanske alijanse.

Predstavnik Grupe građana Saša Mijović je takođe pozvao Delegaciju da podrži otvorene liste, upoznao ih razlozima za osnivanje Grupe građana, programom i ciljevima za koje će se boriti, kao i sa iskustvom sa lokalnih izbora u Podgorici na kojima su učestvovali.

“Upoznali su ih sa svim neregularnostima koje vrši Opštinska izborna komisija i aktuelna vlast, u čijim je rukama OIK, prije, tokom i nakon izbornog procesa. Prijetnjama biračima, direktnim i indirektnim, ucjenama, pritiscima, fizičkim nasiljem, kupovinom glasova novcem, paketima hrane, obećanjima zaposlenjem i ostalim. Upoznali su ih i sa nelegitimnim i nelegalnim izborom predsjednika Skupštine Glavnog grada i gradonačelnika prije nego je izborni proces završen, ne dozvoljavanjem Grupi građana za uvid u birački materijal i Ustavnoj žalbi koju su zbog toga podnijeli”, dodaju oni.

Takođe su ih upoznali sa neravnopravnim položajem Grupa građana koje uđu u izbornu trku u odnosu na partije, na nemogućnost da jedna osoba potpiše kandidaturu za više partija ili Grupa građana i neobezbjeđivanjem finansijskih sredstava za kampanju.

“Na kraju su ponovili da su izbori koji se organizuju na ovaj način samo farsa i služe za obmanjivanje javnosti, delegacije EU, ambasade SAD i ostalih partnera i posmatračkih misija da u Crnoj Gori postoji demokratija i da postoji izborni proces u kome se poštuje slobodno izražena volja građana, i pozvali Delegaciju da se aktivnije uključi u sprečavanje zloupotreba pri izbornom procesu, kao i da preuzmu aktivniju ulogu i pomognu kad u pitanju ukupna demokratizacija društva”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budo
Gost
Budo

Ako vašu inicijativu ne podrži Delegacija EU, neće ničiju.

Milica
Gost
Milica

Odlicna inicijativa. Ovako bi po Ustavu trebalo da bude.

Nikoleta
Gost
Nikoleta

Stalno treba skretati pažnju na kršenje Ustava i zakona ove
države. A to najčešće radi vlast koja državu voli onoliko koliko može da očerupa. Bravo za inicijativu.

Rastko
Gost
Rastko

Bravo ljudi. Svaka inicijativa vam je dobra i časna, vidi se da ste iz naroda i da se borite za narod. Nema dok se građani ne organizuju. Od partija nema leba, samo gledaju svoj interes. Trideset godina nas vuku i vlast i opozicija za nos.

Anonimus
Gost
Anonimus

Kakve to veze imaju ova dvojica da se svako malo pojave u novine? Potpuno nebitne osobe za koje glasa samo uža familija i prvi komšija.. .

Igor
Gost
Igor

Bitniji su bolji ljudi od svih u tvojoj partiji. Jesi pojeo sendvič?

Gordan
Gost
Gordan

E kad su njih dvoje tamo bili više ništa za CG neće biti isto..

Miloš
Gost
Miloš

Bolje da i ti nešto činiš korisno.

Send this to a friend