Politika

Milić: Multietničnost i multikultralnost Crne Gore su njeno bogatstvo, nikako slabost

Saša Milić

Hrvatska građanska stranka zastupa stav da crnogorsko društvo kao multietničko, multikonfesionalno, multikulturalno i multijezičko predstavlja izrazito pogodan teren za punu implementaciju koncepta ljudskih i manjinskih prava, ali da to takođe zahtjeva i puno rada na prosvjećivanju građana, izgradnji institucija, borbi za puno poštovanje i stvarnu primjenu koncepta ljudskih i manjinskih prava u životima svih crnogorskih građana, kazao je Saša Milić iz Hrvatske reformske stranke.

“Činjenica je da je u posljednjih 15-ak godina, od obnove crnogorske državnosti urađeno puno na ovom planu. No, takođe je činjenica da pred našim društvom ima još puno izazova kako bi Crna Gora jednog dana mogla stati rame uz rame sa najnaprednijim društvima, državama socijalne pravde, kakve su npr. skandinavske demokratije”, navodi se u saopštenju.

Ljudska prava su, kako kaže, subjektivna prava koja pojedinac uživa samim tim što je ljudsko biće i ne duguje ih državi i njenoj volji.

“Ljudska prava nam pripadaju rođenjem i ona su univerzalna, nedjeljiva, zavisna jedna od drugih i međusobno povezana. Zato će HRS insistirati na punom poštovanju ljudskih prava i sloboda, jer znamo da je to nužan uslov razvoja demokratskog društva.

Kada govorimo o manjinskim pravima, trebamo znati da ona nijesu isključivo individualna, već kolektivna i da uključuju pravo na opstanak manjine; pravo da se ne bude žrtva asimilacije; te pravo na sudjelovanje u vršenju javnih poslova. Upravo su ovo polazne osnove djelovanja HRS – a, jer ćemo kroz svoje političko djelovanja insistirati na dosljednoj primjeni koncepta manjinskih prava zagarantovanih međunarodnim konvencijama koje je država Crna Gora ratifikovala, te prava zagarantovanih nacionalnim zakonodavstvom”, dodaje se u saopštenju.

Iz HRS su kazali kako će intenzivno raditi na očuvanju i daljem afirmisanju identiteta svih autohtonih etničkih skupina u Crnoj Gori, jezika, kulture, tradicije manjinskih skupina.

“HRS će se dosljedno i odlučno zalagati da svaki građanin u Crnoj Gori može s pravom reći da u njoj živi ponosno i dostojanstveno. Jer su multietničnost i multikultralnost Crne Gore njeno bogatstvo, nikako njena slabost”, zaključuje se u saopštenju Milića.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Ovo su oni koji su dokazano falsifikovali potpis podrske svojoj listi. I svi se prave kao da se nista desilo nije

Izvorno hr
Gost
Izvorno hr

Milici,staro hrvatsko prezime

2020.
Gost
2020.

Glas razuma i napretka za sve nas.

Send this to a friend