Politika

Milić: Rusi u Srbiji napravili paralelni sistem bezbjednosti

Moskva

U kompanijama u Srbiji gdje su većinski vlasnici Rusi su napravili bezbjednosni sekjuriti, pa se postavlja pitanje koliko Rusi imaju alternativno bezbjednosno prisustvo na koje Srbija nema uticaj kaže Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske integracije za Pobjedu.

Ističe da se zaoštravaju stvari između političkog istoka i političkog zapada i Srbija treba da bude dio rješenja, a ne dio problema.

Milić navodi da ne očekuje mnogo od posjete Aleksandra Vučića Rusiji zato što se jako malo zna o njenom sadržaju.

“Ali je očito da Srbija jeste u raskoraku koji se ogleda u sledećem: stalno se predstavlja da su SAD i Rusija dvije strane iste medalje, koje vuku Srbiju svaka na svoju stranu i nekako je rascjepljuju kao da ne postoji razlika u sistemu vrijednosti, ideologiji, ustrojstvu između SAD i Rusije uključujući i to da su SAD u partnerstvu sa EU i da ne postoje nikakve tenzije. U tom kontekstu se EU predstavlja kao nužna alternativa, a namjerno se prenebregava u srpskoj javnosti da je EU produžila sankcije Rusiji, da su SAD i EU uvele zajedničke sankcije Rusiji. Čak i zemlje koje nisu članice NATO, poput Švedske i Finske, ali jesu EU sve dublje se integrišu i zajedno sarađuju. Dakle, to su isti sistemi vrijednosti sa povremenim izazovima tipa Bregzit i pobjeda Trampa. Ti sistemi vrijednosti su mnogo bolji, sličniji i duboko integresaniji dio svijeta nego što bi to javnost u Srbiji htela da bude predstavljeno”, rekla je Milić.

Ona upozorava na “paralelni sistem bezbjednosti” koji Rusi imaju u Srbiji.

“Jedna od najmanje analiziranih stvari, skoro paralelni sistem bezbjednosti koji su Rusi napravili u Gaspromu i Srbija gasu imajući u vidu da u Gaspromu imaju većinski paket i da su organizovali svoj korporativni sekjuriti i dosta ljudi iz bivšeg Miloševićevog sistema bezbjednosti je angažovano kao privatna stručna lica za obezbjeđenje u tim strukturama. Zanimljivo je da kada u Srbiji krene predizborna kampanja u proputinovskim novinama baš tada osvane veliki broj reklama ta dva preduzeća, a na naslovnoj strani idu materajali vladajuće koalicije. Pored tzv. srpsko-ruskog humanitarnog centra, rekla bih da je pitanje ne samo eksploatacije preko onoga što su kvote, subvencija i ostalih problema koje neupitno postoje kada je transparentnost tih kompanija u pitanju, već je i očito finansiranje vladajućih stranaka ne kroz budžet. Čini mi se da bi se moglo postaviti i pitanje koliko Rusi imaju alternativno bezbednosno prisustvo na koje Srbija i nema uticaj”, rekla je Milić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oće to
Gost
Oće to

Nema veze. Glavno je da nisu priznali Kosovo.

Ljuta
Gost
Ljuta

kako je pametna..ni rijeci da usa i eu to rade jos od 2 svj.rata..bravo milicka..mora da si iz budve kukuuu

biba struja
Gost
biba struja

srbija muze koliko može, jer je osjetila da joj se može. svi putevi vode kroz beograd, ko je nama kriv što put kroz cg vodi za niđe u albaniju, neemituje se sada slučajno serija sjenke nad balkanom, preslikano na današnji dan,,,,gola istina, nas su ubijedili da nam je sudbina da sa ujkama, bošnjama i šipcima dijelimo dres , na sve… Više »

Blago ti u glav
Gost
Blago ti u glav

Milo mi je đe si tako pametan i tolerantan prema svemu drukčijem. Da mi je tvoje pameti, da će na jedan dan, da dušom danem!

Emil
Gost
Emil

Ko je ova Milicka da komentarise jesu li Rusi napravili paralelni sistem bezbjednosti.

Sekicetnik
Gost
Sekicetnik

Rusi zezaju svet..

Руски Цар
Gost
Руски Цар

Какве ми имамо везе са тим, зашто сте прости, видјећемо како ће ми се ми провести са нашим одлукама?!
Мржња вам је, таман колико и Милићкој, главна када се помињу Србија и Русија…баш ми је бзв.што стално једно те исто читам!!!

Freemontenegro
Gost
Freemontenegro

Kakve veze ima mrznja da tekstom, ti si druze neobrazovan politicki da bi mogao da das takav zakljucak u smislu da se radi o mrznji. Tekst je iskljucivo analiticki. Ne zaboravi da je politika samo u cilju biznisa, a da je biznis srbije vecinom unutar evrope. Tako da onaj ko zeli da unisti svoju ekonomiju svoju drzavu moze sebi da… Više »

TOmb
Gost
TOmb

Ovo za Srbija Gas je poznato, drzava u drzavi. Ne smiju Srbi tamo pisnut Rusima. Tretiraju ih kao pse. A mozda i treba? Kako njima fino cute. Jedino na susjede dizu k***c.

Deni
Gost
Deni

Ne nego treba amerikanci da ih “obezbedjuju” kako jednostrana izjava.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Obezbjedjenje po firmama ugrozava put Srbije ka EU. Je li joj dobro?

altrnativa
Gost
altrnativa

Do kada ovaj govor mrznje ?

z d
Gost
z d

Polako počinje da gazi ruska čizma po Srbiji. Teško njima ako se ne otrgnu iz zagrljaja “Majčice Rusije”.

cetinje
Gost
cetinje

ajde sada srbijo, okrenu straznjicu pa da te …

Davor pg
Gost
Davor pg

Vazno je da ste vi srecni

Send this to a friend