Politika

Miličković: Slučaj Dajković nije smiješan, on pokazuje odnose moći i krizu pravoslavlja u Crnoj Gori

Vladislav Dajković

Profesorica i građanska aktivistkinja Maja Miličković, se povodom slučaja Dajković opet danas obratila Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom i administratoru Mitropolije crnogorske-primorske gospodinu Joanikiju

Kako ističe, slučaj Vladislava Dajkovića na prvi pogled javnosti može da izgleda naivan, šaljiv i bezazlen ali on u punoj mjeri govori o širini licemjerstva i pretvaranja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

“Zbog prepoznate hipokrizije, želim da istrajem u konstruktivnoj komunikaciji sa eparhijama SPC u Crnoj Gori instirajući na tome da se pokaže odsustvo dvostrukih standarda i dokaže na djelu da li je SPC politička i propagadna tvorevina ili stvarna crkvena zajednica kojoj je isključivo stalo da vrijednosti, a ne ostvarenja političkih i izbornih ciljeva”, rekla je Miličković.

Dodaje da je ukazala na nastavak licemjerstva i izvolila dokaze o tome.

“Episkop Eparhije frankfurtske i sve Njemačke Grigorije (Durić) jasno govori o licemjerstvu kao grijehu. On na svom blog sajtu kaže: ‘Zaista, nijedan grijeh tako očigledno ne projavljuje demonsko posunovraćenje čovjekove ličnosti, kao što to čini licemerje’ i dodaje, što je za verziju pravoslavlja u Crnoj Gori od posebne važnosti: ‘Za onoga ko licemjerno živi drugi je uvijek prepreka, prijetnja, opasnost, a nikada brat, nikada sastavni dio njegovog bića, nikada saputnik i sapatnik na putu spasenja’. Takođe episkop Grigorije kaže da ‘Čovjek pokretan licemerjem uvijek se kreće u močvarnim i tamnim dubinama ljudske prirode, gazeći tako dostojanstvo i svoje i drugih’.”, saopštila je ona.

Episkopu Joanikuju je Miličković ukazala da ne treba da dozvoli da se neko sa njim inati i da javno prkosi i ismijava, kao navodni vjernik, pravoslavna vjerovanja i običaje.

“Prema vjerovanju svih pravoslvnih crkvi, bračna veze počinje onog trenutka kada se brak sklopi u crkvi a svaki tjelesni kontakt prije braka je zabranjen. Dajković putem društvenih mreža nastavlja da promoviše tjelesno opštenje i pohotu otvoreno degradirajući SPC prikrivajući svoje namjere pod plaštom borbe protiv bijele kuge iako je svjestan da nije sa djevojkom u bračnoj vezi. Njih dvoje, sa gledišta bilo koje pravoslavne crkve, mogu kao par raskinuti svakog trenutka”, kazala je.

Srpski pravoslavni teolozi koje je kontaktirala ovim povodom (među kojima su i episkopi), prema njenim riječima, jedinstveno kažu da su se kod Dajkovića stekli uslovi da mu se zabrani sveto pričešće na godinu dana i da se zbog direktnog suprostavljanja vjerovanjima svih pravoslavnih crkvi i širenja i promovisanja grijeha privremeno ili konačno udalji iz crkvene zajednice.

“Kazali su da bi se u ruskoj, grčkoj ili bilo kojoj drugoj drugoj pomjesnoj crkvi brzo reagovalo, i da Dajkovića ne bi zaštitili bilo kakvi politički interesi zbog izbora u Nikšiću, povezanost sa vlastodršcima u Srbiji ili eventualna bliskost sa nekim od vladika. Ranije sam mislila da nije svjestan šta radi, ali sada je sigurno da zbog popularnosti i držanja sebe u centru pažnje ne haje ni za vjeru, ni za SPC koju navodno brani”, navela je Miličković.

Kako dodaje, episkopa Joanikija je zamolila da učini sve što može i sve što je obavezan kako bi se se ovaj mladić spasio i vratio sa puta kojim je krenuo, a ukoliko to neće onda je obavezan da spasi učenje i ugled jedne od pravoslavnih crkvi u Crnoj Gori.

“Dajković tvrdi da je vjernik SPC. Ukoliko episkopi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, lično i preko nadležnih crkvenih sudova, ne reaguju namjeravam se obratiti Njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju”, zaključila je Miličković u saopštenju.

Send this to a friend