Politika

Ministar Bojanić priznao da je dao podršku državnom sekretaru da krši zakon

Bojanić

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić priznao je danas na Skupštini Crne Gore da je znao da je Marko Perunović, državni sekretar u resornom ministarstvu bio član Odbor direktora privrednog društva Energogasa, preduzeća koje u vlasništvu Srbijagasa, koje je, pak, u stopostotnom vlasništvu Vlade Srbije, o čemu je pisao CdM.

Ministar Bojanić je, osim što je priznao da je znao da mu državni sekretar krši Zakon o sprječavanju korupcije, istakao i da mu je dao punu podršku za to, pravdajući se činjenicom da je bivši državni sekretar u Minsitarstvu ekonomije, Nikola Vujović, bio član upravnog odbora CEDIS-a.

U najmanju ruku je nejasno kako ministar ne poznaje Zakon o sprječavanju korupcije, uprkos činjenici da u svom resoru ima odjeljenje za borbu protiv korupcije. Ili to odjeljenje ne radi dobro svoj posao, ili ministar pokušava da jefitnim spinovima zamaže oči javnosti.

Jer Zakon o sprječavanju korupcije precizno navodi da javni funkcioner ne može biti predsjednik, ovlašćeni zastupnik ili član organa upravljanja ili nadzornog organa, niti izvršni direktor ili član menadžmenta u privrednom društvu, što je slučaj sa Markom Perunovićem.

S druge strane, u članu 12 ovog Zakona se takođe precizira da “izuzetno, javni funkcioner, osim Predsjednik Crne Gore, poslanik, odbornik, član Vlade Crne Gore, sudija Ustavnog suda Crne Gore, sudija, rukovodilac državnog tužilaštva, državni tužilac, specijalni tužilac za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije terorizma i ratnih zločina i zamjenik specijalnog tužioca, može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica u jednom javnom preduzeću, javnoj ustanovi ili drugom pravnom licu u kojima je država, odnosno opština vlasnik”, što je slučaj sa Nikolom Vujovićem.

Ili ministar kapitalnih investicija ne razlikuje privredno društvo od javnog preduzeća, što je izuzetno problematično za jednog ministra, ili namjerno pokušava da zamaže oči javnosti i opravda nezakonit postupak svog državnog sekretara, pitanje je kojim bi trebalo da se bave nadležne instutucije.

Ovim problemom, odnosno sukobom interesa se u formi poslaničkog pitanja bavila i poslanica Demokratske partije socijalista Suzana Pribilović.

Nakon teksta na portalu CdM

“Kad sam pročitala tekst na portalu CdM povodom ovog slučaja i vaše obraćanje javnosti putem tvitera povodom istog, a i danas dostavljeni odgovor, vjerujte da sam se našla u čudu. I tada i sada. Pitala sam se da li je ovo onaj isti Bojanić, koji se kao političar u periodu prije nego je postao član takozvane „ekpertske Vlade“, zdušno bavio otkrivanjem slučajeva sukoba interesa u prethodnim cladama i o tome obavještavao javnost. Sada imamo istog tog Bojanića, doduše ne više u ulozi političara, već u ulozi tzv. ministra – eksperta, koji ne obavještava javnost da u njegovom ministarstvu i to kod državnog sekretara koga je upravo on lično predložio Vladi za to mjesto, postoji sukob interesa, to jest da je radio suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije”, kazala je ona.

Pribilović je Bojaniću kazala da se našla u čudu kada je vidjela da je ministar, doduše putem tvitera, objavio da je ovaj državni sekretar u njegovom podnio ostavku na mjesto člana Odbora direktora Energogasa.

“Ali nijeste obavijestili šta ste vi lično, kao ministar učinili ili šta ćete učiniti povodom njegovog kršenja zakona o Sprečavanju korupcije”, napomenula je ona.

Gdje je predlog za razrješenje?

Uputila je poslanica Pribilović Bojaniću jasnu poruku.

“Ukoliko ste željeli sa ostanete profesionalac i čovjek koji stoji iza svojih riječi i djela i svojih ranijih kritika i zalaganja iz perioda kada ste bili političar, poslanik i kandidat za predsjednika države, vaš jedini odgovor je morao biti da ste Vladi podnijeli predlog za razrešenje ovog Vašeg državnog sekretara jer je kršio zakone ove države, tim prije što danas potvrđujete da ste od samo početka znali za ovaj sukob interesa.Međutim, ministe Bojaniću vi i dalje imate državnog sekretara koji je za vrijeme obavljanje javne funkcije, od strane druge države, imenovan u odbor direktora u preduzeću koje je vlasništvo te države. Kako očekivati da kao javni funkcioner neće raditi u interesu tog preduzeća, a samim tim i u interesu države koja je vlasnik tog preduzeća a koja ga je i imenovala u odbor direktora tog preduzeća”, istakla je Pribilović.

Šta kaže Zakon o sprječavanju korupcije

Ona je podsjetila jna Zakon o sprečavanju korupcije i to član 13 koji kaže da je javni funkcioner dužan da podnese ostavku na javnu funkciju ukoliko prihvati da bude član organa upravljanja u nekom privatnom privrednom društvu.

“S obzirom da Vaš državni sekretar nije postupio po Zakonu i podnio ostavku na fuknciju državnog sekretara, Vaša obaveza je bila, kao nekog ko ga je i predložio za to mjesto, da tražite njegovo
razrešenje. Uvaženi ministre možda je ovaj slučaj još jednan pokušaja realizacije ideje “Srpskog sveta” u resoru na čijem ste čelu, obzirom da smo već imali naznake toga kada je u pitanju EPCG I da se pod uticajem te ideje zakon o sprečavanju korupcije tumači na način da je vaš državni sekretar kao javni funkcioner imao pravo da bude član organa upravljanja u jednom privrednom društvu čiji je osnivač republika Srbija. Na žalost svih sljedbenika ideje “srpskog sveta””, kazala je ona.

Posebno je istakla da je Crna Gora nezavisna, samostana i suverena država i kao takva će ostati vječno.

“Situacija vezano za Nikolu Vujovića ranijeg državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije i ovaj slučaj nijeu iste pravne situacije I kod njega nije mogao biti sukob inetersa jer je bio član u organu upravljanja privrednog društva čiji je osnivač država, što je u skladu sa članom 12 stav 2 Zakona o sprečavanju korupcije”, zaključila je poslanica DPS-a.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emanon
Gost
Emanon

Sve je isto, samo njih nema.

Elektra
Gost
Elektra

Nikola je bio clan Odbora Epcg
Eto koliko si obavješten Ministre

Djuka
Gost
Djuka

Za ovo se podnosi ostavka, ali gosp. Bojanic se ucvrstio u poziciji ministra i sad svim silama koristi poziciju da omoguci svoji prijateljima da izbjegnu zakon….

Send this to a friend