Politika

Ministar vanjskih poslova Litvanije za CdM: Rusija je sve agresivnija, ne štedi ni Crnu Goru

Linas Linkevičius

Ministar vanjskih poslova Litvanije diplomatije Linas Linkevičius u intervjuu za CdM tvrdi da je Rusija sve agresivnija, vodi hribridne ratove, ne poštuje suverenitet i teritorijalni integritet nezavisnih država. Napominje da je Crna Gora “na svojoj koži” osjetila kako izgleda rusko miješanje. Šef litvanske diplomatije ističe kako je Litvanija svakodnevno meta sajber napada, te apostrofira važnost NATO-a kada je riječ o svjetskom miru i bezbjednosti.

CdM: Koja je najveća bezbjednosna prijetnja sa kojom se Evropa trenutno suočava?

Linkevičius: Danas se suočavamo sa velikim brojem bezbjednosnih izazova i prijetnji, od terorističkih napada do humanitarnih kriza, od nekontrolisane imigracije u južnu Evropu do vaskrsnule i sve agresivnije Rusije. Takođe moramo da se pozabavimo hibridnim prijetnjama koje potiču od sajber napada, dezinformacionih kampanja, neprijateljske propagande i prikrivene obavještajne aktivnosti. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, mnogi su se nadali da će Rusija na kraju krenuti putem demokratije, obezbjeđujući poštovanje ljudskih prava i vladavine zakona. Nažalost, to se nije dogodilo. Naprotiv, Rusija pokazuje nepoštovanje dogovorenih međunarodnih normi i principa, prezir prema poretku koji se zasniva na pravilima i krši teritorijalni integritet susjednih zemalja unutar njihovih međunarodno priznatih granica. Rusija je 2008. napala Gruziju. Još uvijek vidimo podlu okupaciju Gruzije od strane Rusije.

U 2014. godini bili smo svjedoci ilegalne aneksije Krima i početka sukoba u istočnoj Ukrajini (“posrednički rat” u kojem suprotstavljene supersile koriste treće države da bi ostvarile svoje vlastite ili onemogućile ostvarenje ciljeva druge suprotstavljene strane ), koji se nažalost nastavlja i danas. Crna Gora takođe dobro zna šta znače ruski pokušaji miješanja. Zabrinuti smo zbog kontinuirane modernizacije ruskih vojnih snaga i nagomilavanja njenih vojnih snaga u zapadnom vojnom okrugu, uključujući raspoređivanje balističkih raketa Iskander-M u oblasti Kalinjngrad, u susjedstvu Litvanije.

Rusija je ponovo sprovodi vježbe bez najave i obavještenja, okuplja dodatne trupe i opremu za učešće u masovnim vježbama sa agresivnim scenarijima. Ukidanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) zbog testiranja, razvoja i razmještanja zabranjenih krstarećih raketa srednjeg dometa od strane Rusije utiče na bezbjednost i stabilnost cijelog transatlantskog regiona, podriva povjerenje u kontrolu oružja i umanjuje regionalnu i globalnu sigurnost.

S obzirom na kontekst, od presudne je važnosti osigurati da NATO ima ono što je potrebno za obezbjeđivanje vjerodostojnog odvraćanja i odbrane po principu 360 stepeni. Konkretno u baltičkoj regiji NATO-ova misija za “vazdušno policiranje” i dalje igra važnu ulogu. Pored toga, pojačano prisustvo NATO-a bilo je “uvođenje promjene igre”, jer je prvi put uveo četiri multinacionalne borbene grupe ( bataljona ) u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj. Izuzetno cijenimo doprinos Oružanih snaga Crne Gore borbenoj grupi NATO-a eFP (enhanced Forward Presence ) u Letoniji.

Takođe, u potpunosti razumijemo važnost podjele tereta. Litvanija će čvrsto podržati svoju obavezu da za odbranu potroši najmanje dva odsto nacionalnog BDP-a. Glavne političke stranke slažu se da će to poveća na 2,5 odsto do 2030. godine. Jedinstvo i solidarnost su presudni za sigurnost NATO saveza. To je naglašeno u više samita NATO-a i nadamo se da će to biti ponovljeno u Londonu ove godine.

CdM: Jeste li primijetili neke oblike hibridnog rata između Rusije i Litvanije?

Linkevičius: Imajući u vidu vojnu superiornost Transatlantske alijanse, protivnici će vjerovatnije koristiti asimetrične alate za nadoknadu svojih slabosti: sajber-napadima, informacionim operacijama, malignim finansijskim uticajem, subverzivnošću političkih i društvenih organizacija i strateškom ekonomskom prisilom. Kao i mnoge druge države širom svijeta, Litvanija je svakodnevno meta višestrukih sajber napada. Prema našim izvještajima o nacionalnoj bezbjednosti, neki od ovih napada dio su ruskih obavještajnih aktivnosti koje imaju za cilj prikupljanje osjetljivih informacija.

Drugi uobičajeni oblik hibridnog rata protiv Litvanije uključuje napade dezinformacijmaa, falsifikovanje istorije. Rusija pokušava da opravda pakt Molotov – Ribbentrop i njegove tajne protokole, negira sovjetsku okupaciju, diskredituje oružani antisovjetski otpor u Litvaniji posle Drugog svjetskog rata i opravdava zločine koje je počinio sovjetski režim. Koordinisani, međuvladin i odgovor cijelog društva moraju uključivati sve stubove demokratskog društva. Javni sektor, privatne kompanije, mediji i civilno društvo zajedno mogu koristiti svoju raznovrsnost ekspertize kako bi poboljšali zajedničko razumijevanje ranjivosti Evrope, sproveli već dogovorene mjere i stvorili jača partnerstva za razvoj otporne Evrope. U Litvaniji imamo projekat Debunk.eu. Litvanska inicijativa ima za cilj identifikovanje i dekonstrukciju lažnih vijesti. Inicijativu široko podržavaju masovni mediji i društvo. Litvanski “vilenjaci” (mreža različitih volonterskih profesionalaca koji rade na suzbijanju internetskih trolova i dezinformacija, uključujući, ali ne ograničavajući se na stručnjake za spoljnu politiku, bezbejdnost, IT itd.) je takođe dobro poznat fenomen. Međutim, trebamo rasti izvan naših nacionalnih granica i takve inicijative proširiti na regionalni nivo.

CdM: Kako gledate na ideju o osnivanju evropske vojske?

Linkevičius: Litvanija podržava odbrambene i bezbjednosne inicijative EU koje uključuju naše strateške partnere, grade jače sposobnosti i dostupni su NATO-u, okosnici naše odbrane. Imamo jedinstven skup snaga, tako da ne možemo odvojeno govoriti o mogućnostima EU i NATO-a. Moramo takođe uskladiti svoje sposobnosti sa ambicijom i osigurati da to bude korisno i za EU i za NATO. Vojna mobilnost je dobar primjer uspješne i praktične, uz uzajamno jačanje saradnje između EU i NATO-a.

Trebali bismo biti veoma oprezni kada se bavimo konceptima koji mogu poslati pogrešnu poruku o stabilnosti našeg transatlantskog odnosa i potkopati transatlantsku vezu. S obje strane Atlantika moramo preuzeti odgovornost za očuvanje Alijanse koja je formirana prije sedam decenija. Moramo djelovati odgovorno prilikom predstavljanja ideja i osigurati da se naši dobri odnosi neće narušiti razmišljanjem o inicijativama, poput formiranja evropske vojske. Dakle, ostanimo usredsrijeđeni na konkretne, uzajamno jačajuće korake, na stvari koje nas ujedinjuju i dodatno povećavamo izdatke za odbranu.

CdM: Upoznati ste sa dešavanjima u Crnoj Gori uoči izbora 2016. godine. Zašto Rusija pokušava da destabilizuje Crnu Goru?

Linkevičius: Stabilnost na Zapadnom Balkanu doprinosi stabilnosti u Evropi. Bezbjednost i stabilnost u Evropi sa sjevera na jugoistok naš su zajednički cilj. Stoga je evroatlantska integracija sa svojom transformativnom snagom način da se to postigne. Pokušaji destabilizacije Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana, za koje Rusija tvrdi da pripadaju njihivoj sferi uticaja, sastavni su dio ruske agresivne spoljne politike. Rusija će učiniti sve da osnaži svoje uske interese, čak i ako to znači da će morati potkopati svoje napore na rješavanju starih sukoba i traženju održivih rješenja za socijalna, ekonomska i sigurnosna pitanja.

Moramo ostati budni i ne štedjeti napore da bismo ojačali svoju unutrašnju i vanjsku otpornost. Takođe se moramo potruditi da reagujemo odlučno na svaki maligni napad Rusije. Naš neuspjeh da odgovorimo, Rusija shvata kao poziv za dalju agresiju i miješanje. Ništa vas ne može učiniti sigurnijim od vašeg nacionalnog napora da jačate vaše oružane snage i da vaš narod bude otporan na hibridne prijetnje i spoljni uticaj, zajedno sa daljom implementacijom ključnih demokratskih reformi, fokusirajući se na kvalitet i transparentnost, stratešku komunikaciju, pomirenje i dobrosusjedske odnose, istovremeno prevodeći reforme u opipljive rezultate.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Niko nista
Gost
Niko nista

Opet hibridni rat 🤣🤣🤣🤣

mikac678
Gost
mikac678

“Rusija pokušava da opravda pakt Molotov – Ribbentrop i njegove tajne protokole”
Inače Litvanija je drugom svijetskom ratu bila na strani Hitlera i imala svoje fašističke jedinice. Lijepo reci Nijemci su imali pakt sa Rusijom, a Litvanija je je svojevoljno pristupila nacistima. Zato su ih Rusi i nalupali

Buba Rusa
Gost
Buba Rusa

Ja bogumi volim Ruse ali bogumi živim u Švecku i bogumi dobro zarađujem.Ja sam krenuo put Rusije ali bogumi volan mi se sam okrenuo ulijevo i sad sam u Švecku.Ja bogumi volim Putina al njega nema u Švecku,samo naki Volvo.

mojsilović
Gost
mojsilović

Ako nas Litvanija ne spasi ne znam ko će..

Glava
Gost
Glava

Zapad kad god gubi primat sprema se za rat.

Talog
Gost
Talog

Amerika.zna da gubi primat. Vojno i ekonomski .od Rusije i Kine.pa pokusava .preko svojih SATELIT drzava.da stvori sto veci krug neprijatelja tim zemljama.
A u stvari.A merika je i dalje.glavna opasnost.za zemlje koje se junacki odupiru njihovim okupatorakim teznjama.

Petar
Gost
Petar

Kakvi su ovi nesrećni i iz Litvanija, Latvije, Nebitnije… koje se prodaju i laju za šaku dolara, žele na svaki način da skrenu pažnju na svoju malenkost.

Bnjj
Gost
Bnjj

Litvanija država koja izumire i ima najveću depopulaciju u Evropii treba oni da nam drže lekcije, sukob Rus i Lit se nas ne tiče, Rusi su naši dragi turisti idobrodošli su, neće nama niko držati lekcije i određivati ni prijatelje u svijet, nismo mi kolonija

Radosavovic
Gost
Radosavovic

Svi gradjani Crne Gore koji iskreno vole Rusiju 🇷🇺 imaju pravo da traze od ambasade Ruske🇷🇺 federacije azil kao i Ruske🇷🇺 pasose jer se ne osjećaj bezbjedno u Crnoj Gori od strane američkih agenata i njihove propagande protiv svega Ruskog🇷🇺 onda Ruska🇷🇺 federacija ima pravo da zaštititi svoje gradjane samo jedan primjer Bulatov ili Bulatovic Ivanov ili Ivanovic Popov ili… Više »

Vhs
Gost
Vhs

Da smo srećni što se za nas neko interesuje

mizur
Gost
mizur

Rusofili su cudna kategorija najvise vole rusiju a ne znaju zasto, a od valuta najvise vole dolar i USA zivotni standard.
Ta kategorija nikad ne bi otisla u rusiju da zivi sa svojom djecom,

Radosavovic
Gost
Radosavovic

Ko u Crnoj Gori pucao na Ruse oganj ga izgorio

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Rusija je vama svima trn u oku pogotovo njezina bogastva a jos pravoslavci je drze nego pokrijte se usima i ne ljutite ljude puno mogli bi zazaliti

patriot
Gost
patriot

48 Tito je odmah prepoznao opasnost. Klasicnas peta kolona odn. informbirovci sada se prikazuju kao mucenici. To su prosto receno izdajnici koji su radili za rusiju i rusenju tadasnje yu. U svakoj drigoj drzavi bi bili prezreni, to je dokaz hibridnog rata. Zapitajte se samo koliko bi nasih stanovnika zavrsilo u Sibiru da se desilo drugacije. E to je hibridni… Više »

Palisad
Gost
Palisad

A ovi amerikanci i natoovci sve na finjaka..nidje agresije:-):-).. samo zli rusi…hahha e ove sprdnje,a mi kolonija zapada,ne moze se odluka u kucnom savjetu donijeti bez saglasnosti eu i stranih ambasada hahah kakvi licemjeri

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Nisam anglofil ali svi smo videli kako se rusija mesala i u americke izbore. Imperijalisticka politika ruskog carstva se povampirila u 21om veku .

Tvrtko
Gost
Tvrtko

A što si ti to vidio kralju? Ajde nam iznesi te tajne u koje si lično upucen.

Pomorac
Gost
Pomorac

Ja sam da se napravi frizider iz kog ce svaki put kad se otvori izlaziti glas koji kaze Rusija je zlo.
Dokle vise o Rusiji kao agresoru???
Koliko ratova je vodio NATO a koliko SSSR odnosno Rusija od 1945 do danas?

No comments
Gost
No comments

UZ RUSIJU je Sveti Djordje UZ Nato lcf 616 na kraju uvjek dobro pobjedi PS. GRANICE RUSIJE od Vladivostoka do Lisabona nemam namjeru da pucam na Ruse pa moze aga Djukanovic da crkne od muke

Leart
Gost
Leart

Sramno je na sta je najamnicka opozicija spremna. Jedni su sluge evropskim ambasadama a drugi rusiji. I njima dat drzavu da vode

Komita
Gost
Komita

Nike problem u rusiji nego u domacim izdajnicima . Ne uzima niko pare za patriotizam nego samo za izdaju

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Koliko marko milacic spominje gavrila principa tacno me strah da cemo na sledecim izborima imati novi pokusaj drzavnog udara

Liberal
Gost
Liberal

Vojni budzet rusije je toliki da ona moze istovremeno da finansira po jedan drzavni udar mjesecno u svakoj drzavi balkana. To sto oni ne vjeruju u mandica dovoljno da mu posalju vise para ne znaci da ne zele nego samo da on nije dovoljno podoban za takav podvig

Stefo12
Gost
Stefo12

2016te smo odlicno vidjeli kako se rusi mijesaju u izborne procese ove drzave

Sefket
Gost
Sefket

Stalno se daje medijska paznja nekakvim fasistima u pokusaju.

apis
Gost
apis

”Rusija je 2008. napala Gruziju ‘kaze debeljko. Što ne kaže ko je prvi bombardovao mirne gradove i napao ruske mirotvorce. Toliko o objektivnposti.

djoma
Gost
djoma

Kaze da je nakon raspada SSSR “vaskrsnula Rusija”..Valjda je trebala da umre da bi debeljko bio zadovoljan.

Miško
Gost
Miško

Vidjeli smo braco i 2016.god da ovo nije jos jedna prazna prica, a ko zna sto se sve desava, a da mi toga nijesmo ni svjesni.

Nagual
Gost
Nagual

CDM ovakvim tekstovima diže rejting Rusiji u CG

Komsija
Gost
Komsija

Ne branim Ruse ali ovaj CDM stalno potencira diplomate iz nekih banana drzava kao sto su
Litvanija, montenegro,Cad,Eritreja,Obala Slonovace,Sudan…..

Republica Boka
Gost
Republica Boka

Jeste,nagrdise nas bezobazni Rusi… Buaaa! 🤪

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ma jes’ tako je, Crna Gora je bitan šraf.

Ozezi
Gost
Ozezi

Litvanci najbolje znaju ko su Rusi..

Slavko
Gost
Slavko

Pa pa paranoja…

Car
Gost
Car

“Rusija je sve agresivnija, ne štedi ni Crnu Goru.”- A šta ćemo sa tim što je cg bila agresivna prema Japanu i vodila rad sa Japanom do skora ???

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Mi smo svoje ratove vodili, a neki su u svojima ratovima bježali. Preko Mojkovca. Zato se valjda u Beogradu jedno naselje zove Bežanija.

Strsljen
Gost
Strsljen

Bjezali smo i mi bjezali, sve plodne ravnice i doline rijeka su bile u rukama turaka i poturica ! Da se ne lazemo !

Ranko
Gost
Ranko

Tako je Gospodine Linas,krecemo na Rusiju pred zimu,da bi do nje stigli do ljeta,da se ne zeznemo kao njemci

Haris
Gost
Haris

Prvo vi oslobodite srce srbije, Kosovo, lahko ćemo za rusiju.

Nenad
Gost
Nenad

Lahko cemo i za Bosnu

Peruta
Gost
Peruta

Ne štedi nas Rusija,istinu zboriš,no nam puni pola budžeta od turizma koliko god da je blatimo.

crnogorac
Gost
crnogorac

Opet smo u ratu? E Crna Goro!

boki
Gost
boki

Pa kako vam više ne dosadi ova šuplja priča?

Vavid
Gost
Vavid

Litvanci,veći fašisti i od Njemaca

Litvanac
Gost
Litvanac

Da vam nije bilo rusa bili bi njemacka pogranicna oblast.

Send this to a friend