Politika

Ministarski sastanak A5 Inicijative: Posvećenost politici otvorenih vrata Alijanse

U okviru ovogodišnjeg crnogorskog predsjedavanja A5 Inicijativom, danas je u Budvi održan sastanak ministara odbrane država članica Američko-jadranske povelje (A5), koji su otvorili predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, ministar odbrane, Predrag Bošković i zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, Lora Kuper.

Premijer Marković je istakao da uspješno petnaestogodišnje trajanje Američko-jadranske povelje dovoljno govori o kvalitetu odbrambene saradnje zemalja Zapadnog Balkana. On je podvukao nedvosmislen doprinos A5 Inicijative u ostvarivanju strateškog cilja Crne Gore da postane 29. članica Sjevernoatlantske Alijanse, podsjećajući da je ovo treće crnogorsko predsjedavanje Poveljom, ali prvo u svojstvu punopravne NATO članice. Marković je poručio da Američko-jadranska povelja kao svoj osnovni cilj ima pružanje podrške zemljama aspirantima u procesu približavanja i pristupanja Alijansi. Zaključio je da će Crna Gora nastaviti da se zalaže za brzo i efikasno ispunjavanje ciljeva, odnosno jačanje sveobuhvatne bilateralne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope.

Ministar Bošković je istakao da Američko-jadranska povelja predstavlja značajan forum za promovisanje evroatlantskih aspiracija zemalja Jugoistočne Evrope, kao i snažan instrument jačanja regionalne saradnje u domenu odbrane. On je kazao da je tokom crnogorskog predsjedavanja Poveljom potvrđena posvećenost zemalja članica dobrosusjedskoj saradnji i zajedničkom suočavanju sa savremenim bezbjednosnim izazovima, u cilju očuvanja regionalne stabilnosti.

“Promovisanje NATO politike otvorenih vrata za sve zemlje aspirante je cilj Crne Gore i ostaćemo mu apsolutno posvećeni i nakon što Albanija preuzme predsjedavanje Američkojadranskom poveljom“, istakao je ministar Bošković, dodajući da uspješni integracioni procesi na Zapadnom Balkanu garantuju mir i bezbjednost u cijeloj Evropi. Kuper je naglasila značaj uloge Američko-jadranske povelje u jačanju međusobnog razumijevanja i povjerenja zemalja regiona. Ona je kazala da bezbjednosni izazovi koji ne poznaju granice stvaraju potrebu za definisanjem zajedničkih resursa i projekata, koji će ujedno doprinijeti i daljem razvoju nacionalnih odbrambenih kapaciteta, te da će SAD nastaviti da podržavaju napore zemalja regiona na tom planu.

Učesnici sastanka su potvrdili odlučnost da nastave da doprinose regionalnoj sigurnosti i stabilnosti, kroz jačanje dobrosusjedskih odnosa, unapređenje političkog dijaloga i razvoj vojne saradnje, a u cilju obezbjeđivanja trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta regiona. Sastanku su prisustvovali ministarka odbrane BiH, Marina Pendeš, Hrvatske, Damir
Krstičević, Makedonije, Radmila Šekerinska, Kosova, Rustem Beriša, Albanije, Olte Džačka, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Slovenije, Miloš Bizjak, te državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije, Aleksandar Živković.

Učesnici su potpisali Zajedničku izjavu ministara odbrane država članica A-5. Bošković je jutros imao odvojeni bilateralni susret sa ministarkom odbrane Bosne i Hercegovine, Marinom Pendeš. Sagovornici su ukazali na intenzivnu saradnju Crne Gore i Bosne i Hercegovine u domenu odbrane. Bošković je istakao da Crna Gora kao članica NATO, cijeni posvećenost ove susjedne zemlje vrijednostima Alijanse. Bošković je izrazio očekivanje da će rezultati održanih opštih izbora u Bosni i Hercegovini doprinijeti efikasnijem napretku u okvirima NATO i EU integracija ove zemlje. Ministar je naglasio da bi dalji napredak Bosne i Hercegovine u procesu reformi odbrambenog i bezbjednosnog sektora dodatno osnažio njenu evroatlantsku perspektivu ističući da, kao i sve zemlje regiona koje dijele spoljnopolitičke prioritete, može računati na punu podršku Crne Gore. Pendeš je zahvalila Boškoviću na kontinuiranoj podršci koju Crna Gora pruža njenoj zemlji na evroatlantskom putu, prije svega kroz razmjenu stečenih znanja i iskustava. Sagovornici su naglasili obostrani interes za dalji nastavak i jačanje saradnje u oblasti odbrane, naročito kroz zajedničke projekte obuka pripadnika oružanih snaga.

Send this to a friend