Politika

Ministarstvo odbrane: Čiji je interes stvaranje konfuzije, NATO saveznici nisu osporili rad lica iz obavještajnog sektora

Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane je reagovalo jer se, kako su kazali, u dužem periodu plasiraju dezinformacije koje imaju za cilj slabljenje institucije i ugleda zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci Crne Gore, kao i diskreditaciju profesionalnih vojnih i civilnih lica na najodogovornijim dužnostima. Navode da prepoznaju da je to motivisano namjerom da se ospore procesi reformi unutar sistema odbrane.

Posebno je prepoznata namjera, naovode u reagovanju, da se onemoguće reformski procesi, što se u dužem periodu reflektovalo kroz više aktivnosti plasiranja netačnih i neprovjerenih informacija u medijima i na društvenim mrežama, a što najoštrije osuđuju.

<<<Da li je bezbjednosni sektor Crne Gore kompromitovan?>>>

“U utorak, 26. januara plasirana je dezinformacija od strane političkih aktivista, da postoji ozbiljna prijetnja urušavanja sistema rukovođenja u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu (OBD) Ministarstva odbrane, kao i da određene zakonom predviđene procedure nisu realizovane. Posebno je interesantno da je jedan od inicijatora član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, koji nije iskoristio zakonske procedure parlamentarnog nadzora nad radom Ministarstva odbrane, već je plasirao neprovjerene informacije, s ciljem da se dovede u pitanje legitimitet odluka Ministarstva odbrane i Vlade Crne Gore”, navodi se u reagovanju Ministarstva.

U Ministarstvu pitaju čiji je interes stvaranje konfuzije u javnosti i otpor procesima reformi i demokratizacije Obavještajno-bezbjednosnog direktorata i Ministarstva odbrane u cjelini.

“Posebno zabrinjava neprovjerena informacija da će raspoređivanjem određenih profesionalnih vojnih lica u sastav Obavještajno-bezbjednosnog direktorata, sa ciljem obavljanja specifičnih zadataka, biti kompromitovana institucija i država. Radi se o profesionalcima profilisanim za obavljanje složenih vojnih zadataka, koji su i do sada obavljali odgovorne funkcije u Ministarstvu odbrane, Generalštabu i jedinicama Vojske u domenu obavještajno-bezbjednosnih poslova. Naši NATO saveznici i partneri nikada nisu osporili njihov rad. Neprimjerena je ocjena da će postojati uticaj stranih faktora raspoređivanjem ovih lica na dužnosti čiji opis poslova obuhvata obavljanje zahtjevnih zadataka u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu, jer je riječ je o oficirima koji su više puta dokazali posvećenost instituciji i državi Crnoj Gori, što je ključna smjernica za usmjeravanje kadrovske politike u OBD”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Iz tog resora, kao su dodali, apeluju na medije da razumiju kompleksnost i specifičnost pitanja bezbjednosti i odbrane, kao i da predstavnici medija mogu dati nemjerljiv doprinos unaprijeđivanju bezbjednosne kulture u Crnoj Gori. Prije svega, u interesu nacionalne bezbjednosti, smatraju da informacije o ovim temama moraju biti distribuirane na posebno profesionalan način.

“Informacije u ovoj oblasti, koje su najvećim dijelom osjetljive, u svim zemljama savremenog svijeta, štite se i čuvaju, ne sa ciljem da bi se nešto učinilo nedostupnim domaćoj javnosti, već, prije svega, da takve informacije ne bi bile dostupne onim akterima koji nemaju prijateljske namjere prema državi. Zato, molimo sve da, u vremenu kada se suočavamo sa velikim izazovima u društvu preplavljenom dezinformacijama, budemo svi odgovorni i oprezni sa njihovim širenjem, što je posebno izraženo na društvenim mrežama. I u proteklom periodu su u više navrata pripadnici Ministarstva odbrane i VCG, kao i članovi njihovih porodica, bili izloženi pritiscima medijskog izvještavanja, a što se može negativno odraziti na ugled vojne profesije”, ističu u reagovanju.

Iz Ministarstva poručuju da su pripadnici Vojske Crne Gore dali veliki doprinos u rješavanju svih kriznih situacija, doprinijeli procesima pristupanja NATO, a posebno i dostojno predstavljali našu zemlju širom svijeta, učešćem u međunarodnim operacijama i vježbama.

“Ministarstvo odbrane još jednom osuđuje ovakve pokušaje diskreditacije i urušavanja sistema odbrane i poručuje da neće odustati od daljih neophodnih reformi”, zaključeno je u reagovanju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
JA
Gost
JA

Zato smo u NATO. Čim oni vide da ovi idu sa Rusima i Srbima naći će načina da ih smijene….Ne sjekiram se.

Berane
Gost
Berane

Scandal

Exec
Gost
Exec

Ovo valjda polemišu sa Atlantskim savezom, koji je organizacija NATO-a u CG i čiji je predsjednik rekao otvoreno da je naš bezbjednsoni sistem prešao u ruske ruke?

Maxo
Gost
Maxo

Milo ti je sve to rekao… apostolko. On ti je rakao (javno u interviuu) da NATO partneri neće dirktno reći, ali će obustaviti distribuciju podataka koji su tebi važni a oni su takvim informacijama u posjedu. Zato NATO partneri ćute i ne daju primjedbe.

Pavel
Gost
Pavel

Zasto trazite da se oprezno postupa sa bezbjednosnim podacima? Kako onaj iz ANB sve transparentno u novine, kao da nije sef tajne sluzbe.

Rara
Gost
Rara

Pravi izbor sigurno maj. Ivica Simonović je vrsni oficir odlikovan zbog misije u Nato a u poslednje vrijeme progonjen od bivseg sistema i od ljudi koji mu nijesu ni do koljena ni po ljuckoci a ni po strucnosti i zelim mu puno uspjeha u radu sluzba je dobila pravog covjeka

Janko
Gost
Janko

Nova vlada je cudo. Imaju eksperte u svim oblastima. Sti ce njima Nato ?? Ruska podmornica je vec pred Budvom a zatreba li Carevic ima da puca iz topa. Smijesni likovi. Plivat ce u blatu ko mali misevi samo polako

Dpero
Gost
Dpero

Bolje da cutite cetnici ,crni ce vam doci dani i platicete narodu postenom za sve sto radite ,izdajnici,prodane duse

tigrovanj
Gost
tigrovanj

Za izdaju cete odgovarati, sve ima posledice, i to veoma veoma velike…..

Send this to a friend