Politika

Ministarstvo odbrane: Dostavljanje službenih podataka medijima dokaz da u sistemu rade službenici nedostojni ozbiljne dužnosti

Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane reagovalo je povodom, kako su kazali, tendencioznog teksta “Kako je ministarka udarila na Ustav”, objavljenog danas u Pobjedi, sa namjerom da se pokuša nanijeti šteta profesionalnom integritetu menadžmenta i institucije. Iz Ministarstva poručuju da se u tom tekstu navodi niz neprovjerenih informacija, površnih tvrdnji i netačnih podataka, začinjenih sa podacima iz službenih dokumenata, koji su neodgovornim odnosom dospjeli na obavljivanje u javnom glasilu.

<<<Kako je ministarka Injac ignorisala Ustav>>>

Njihovo reagovanje prenosimo integralno:

Dostavljanje službenih podataka i dokumenata medijima, dokaz je da u sistemu Ministarstva odbrane, rade pojedini službenici koji nisu dostojni da obavljaju ozbiljne i zahtjevne dužnosti. Ovaj tekst je upravo dokaz tvrdnji da se politizacija Vojske i Ministarstva odbrane, odrazila na profesionalne standarde i odgovornost zaposlenih u sistemu.

Narušavanje principa odgovornosti je narušavanje sistema, a to obavezuje. Ministarstvo odbrane će pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti svih službenika za koje se utvrdi, da su u konkretnom slučaju, dostavljanjem službene dokumentacije medijima, prekršili zakon i etički kodeks.

Demantujemo netačne tvrdnje da je za korišćenje službenih podataka ministru odbrane „potrebna prethodna dozvola Obavještajno-bezbjednosnog direktorata“, kao i da je „Obavještajno-bezbjednosni direktorat Vojske Crne Gore“, čime se tvrdi da je direktorat dio organizacione strukture Vojske. Riječ je o sistematizovanoj organizacionoj jedinici Ministarstva odbrane, čiji je direktor za svoj rad odgovoran ministru odbrane (član 33 Zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima).

Prema Zakonu o tajnosti podataka (član 28), ministar odbrane inicira proceduru za dobijanje dozvole za pristup tajnim podacima kao starješina organa. Kod oba navedena slučaja, radilo se o distribuciji po strogo kontrolisanim procedurama, pa je neprimjereno manipulisati sa legitimnim postupcima i povezivati ih sa ostalim iznesenim tendenciozno netačnim tvrdnjama.

Ministarstvo odbrane demantuje podatke o razlozima za imenovanje, kao i podatke o proceduri imenovanja potpukovnika Veljka Mališića, na mjesto državnog sekretara Ministarstva odbrane. Za odgovornu i zahtjevnu dužnost, potpukovnika Mališića je isključivo preporučio njegov profesionalni i lični integritet, kao i stručne reference u profesionalnoj vojnoj karijeri i akademskom unapređivanju znanja o NATO standardima. Na ponos Ministarstva su časni oficiri, koji su isključivo svojim radom i zalaganjem, gradili svoju vojnu karijeru, a iz takve plejade oficira VCG je potpukovnik Mališić.

S obzirom da su u tekstu, objavljeni netačni podaci o radnom i profesionalnom statusu potpukovnika Mališića, upućujemo uredništvo da službene podatke zatraže od Savjeta za odbranu i bezbjednost i Ministarstva odbrane. Vjerujemo, da su išli takvim putem, ne bi objavili netačne i površne tvrdnje, sa tendencioznim namjerama diskreditacije institucije i časnih pojedinaca.

Ministarstvo odbrane upućuje pitanje uredništvu Pobjede, da li su spremni da, nakon što od Savjeta i Ministarstva zatraže tačne podatke iz perioda prije decembra 2020.godine o statusu potpukovnika Mališića o njegovom prethodnom razrješenju i (ne)raspoređivanju, kojima je izvjesno kršen zakonski okvir, objaviti tekst sa srodnim naslovom, ali sa drugim sudionicima?!

Sa žaljenjem konstatujemo, da je list koji ima najdužu tradiciju u Crnoj Gori, podlegao pritiscima i tendencioznim tekstom obesmislio značaj poštovanja principa pouzdanosti, kao najvažnijeg kriterijuma u medijskom izvještavanju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rodolfo Alboreto
Gost
Rodolfo Alboreto

Svaka cast!
Visoko profesionalan demant.
Dovoljno je bilo procitati ova dva Zakona.

Kotor
Gost
Kotor

Ova injac odmah da podnese ostavku!

Deni
Gost
Deni

Uzalud objasnjavate. Zakon je prekrsen.

Send this to a friend