Politika

Ministarstvo planira da za nabavku opreme potroši 215 miliona

Ministarstvo odbrane planira da do 2028. godine potroši 215 miliona eura za nabavku opreme, dok će se ulaganja u odbranu povećati za 82 odsto i u 2028. iznosiće 145 miliona eura, piše u Dugoročnom planu razvoja odbrane za period od 2019. do 2028. godine.

Za period definisan Dugoročnim planom razvoja odbrane planirano je da će se sredstva predviđena za ulaganje u odbranu povećati za 82 odsto, odnosno sa 80,19 miliona eura u 2019. godini na 145,21 milion eura u 2028. godini – navodi se u dokumentu koji je objavila Vlada, piše Pobjeda.

U desetogodišnjem periodu za potrebe nabavke opreme biće izdvojeno oko 215 miliona eura, dok će za infrastrukturne projekte biti utrošeno oko 30 miliona eura. Prema projekcijama Ministarstva, u periodu od 2020. godine do 2024. godine procenat izdvajanja za odbranu projektovan je sa 1,73 odsto u 2020. na nivo od dva odsto u 2024. godini.

“Prema sadašnjim procjenama rasta BDP-a predviđeno je postepeno povećanje izdvajanja sredstava za odbranu, što će za period od 2019. godine do 2024. godine predstavljati ukupno povećanje sredstava za odbranu za oko 40 miliona eura”, navodi se u dokumentu.

Za period od 2024. do 2028. godine predviđeno je zadržavanje nivoa ulaganja od dva odsto.

U prvom dugoročnom planu odbrane koji Crna Gora donosi kao punopravna članica NATO-a navodi se da će Vojska Crne Gore biti reorganizovana, a organizacijsko-formacijske promjene u Vojsci izvršiće se do sredine 2020. godine.

“Formiraće se dva pješadijska bataljona i jedan mješoviti artiljerijski divizion u rezervi, koji će imati aktivan dio komande i jedinice do ranga voda. Od dijela snaga Čete specijalnih snaga, Pomorskog odreda, Čete vojne policije i Počasne garde formiraće se Bataljon za borbenu podršku, dok će se Četa veze i elementi za elektronsko ratovanje objediniti u Četu za vezu i elektronsko ratovanje”, navodi se u dokumentima Ministarstva odbrane.

U okviru Centra za obuku biće formiran treći Podcentar za planinsko ratovanje. Vod sanitetske podrške će se razviti do nivoa Vojno-medicinskog centra, jedinice ranga bataljona. Jedinica će biti direktno potčinjena načelniku Generalštaba. Osim toga, kopnene snage činiće i Bataljon za podršku u čiji sastav će ući Logistički bataljon i Inžinjerijska četa.

“Povećanjem brojne veličine Vojske na 2.368 pripadnika, uz promjene organizacijsko formacijske strukture omogućiće se ostvarivanje definisanih nivoa ambicija. Nabavkom lakih oklopnih vozila pješadije sa pratećim sredstvima i sistemima naoružanja unaprijediće se mobilnost, zaštita, vatrena moć i interoperabilnost”, navodi se u dugoročnom planu odbrane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Prvo nas je NATO naćerao da unistimo i srušimo i rasprodamo i istopimo o našem trošku sve što je ostalo od JNA i VJ..a ostalo je dosta…i orudja i oprene i oruzja po velikom magacinima koji su bili puni ka šipak…a sad nam taj NATO (čitaj Amerika)prodaje oruzje oa 300 miliona koje MORAMO da kupimo samo od njih…pametnome sve jasno…a… Više »

Knjaz
Gost
Knjaz

Tako je bre…

Gulag
Gost
Gulag

Kad je mir onda je sve puno što god daš za vojsku..
Kad izbije rat onda kuku dje je vojska…
Koliko ja vidim svi oko nas se naoružavaju i više nego što mogu da priušte….

Burek-Ba
Gost
Burek-Ba

Za 215 miliona evra mogli smo da napravimo dva KBC , da zavrsimo auto put druga dionica put sjevera i da mi nesto na sjever vidimo a ne samo Podgorica mogli smo da obnovimo sve skole na sjeveru i osnovne i srednje , da asvaltiramo i popravimo sve puteve , da napravimo 21 vrhunsku fabriku za pravljenje peleta koja zaposljava… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Burek, ti bi da hraniš tuđu vojsku? E neće moći!

Branko
Gost
Branko

Za desetogodisnji period- Godisnje u prosjeku znaci 21.5 miliona eura.

razocarang i
Gost
razocarang i

Narode Crne Gore.Jeli va Konacno,jasno,kako su vas nasankali CUVARI Crnogorske ,,NEZAVISNOSTI,,
Bez VASEG pitanja,SAMOVOLJNO,uz otvorenu prevaru o Troskovima ulaska u NATO ( 4 mil) eura,dodjosmo na stotine miliona,a za minimalnu cijenu rada nema drAva novca.
Ali,RAJO,ne sjejirajte se ,ako nista drugo ,NARODNE kuhinje funkcionisu .

Grgec
Gost
Grgec

Zbog poreza na gorivo koji cijenu goriva povecava za 3 centa po litru, junacki Francuski narod navuce zute prsluke i trazi da ga niko ne krade. I Madjari, Srbi, Belgijanci, Spanci, Makedonci, Ukrajinci…. imaju svoje JA i ne dozvoljavaju da ih niko pljacka. Oni koji uz sebe uvjek isticu epitete čojski, junacki, hrabri, nekad to rade zato sto nikad takvi… Više »

piko
Gost
piko

odje dje se krade nacionalno blago iz muzeja koliko moze neko zakuciti na ovu sumu

Patkica
Gost
Patkica

Bolje da ulozimo 2€ u puteve ili ne daj boze koju fabriku.

Vesko
Gost
Vesko

Uporedi nase puteve sa bilo cijim putevima u svijetu, da putevima (ne auto-putevima) i da u cijelom svijetu.
I nikad vise od sramote neces rec da su nasi putevi losi.

Belgiju u NATO
Gost
Belgiju u NATO

Povećaće silu Lidera u regionu na 2368 generala, pukovnika, potpukovnika, admirala, kapetana korvete, fregate… a to mora da se plati, moraju se plaćati naše misije po inostranstvu, kancelarije po centrima NATO… i sve to za mizernih 215 miliona!
A Multipraktik sa ekipom nekad je pričao da će svi izdaci za članstvo u NATO koštati 400 hiljada…

Kikiriki
Gost
Kikiriki

Gradjanin najvise kaze o sebi kad izabere ko ce ga predstavljati. Nije kriva Belgija sto je tamo dje je, nego oni koji su ga tamo izglasali za vrecu brasna.

Rale
Gost
Rale

Kad bi se ovi placenici rasformirali a samo deseti dio ovih para koje nemilice trose ulozio u policijske specijalne snage, bezbjednost gradjana bi bila zasticena a ostatak para bi se ulozio u privredu i nova radna mjesta. Da nas bog pogleda. Placenici sa dnevnicom od 200 eura i onako ne brane CG vec brane Avganistance od Avganistanaca, a Avganistanci ih… Više »

Mirko
Gost
Mirko

Ti nisi u vinklo. Šta si sve nalupao.

Pjer
Gost
Pjer

Mnogo je to para.Mislim 25 miliona sasvim dovoljno.Necete kupovati miraze valjda

Skobalj
Gost
Skobalj

Kako nas NATO reketira. Uvalise nam one helikoptere sa pocetka proslog viijeka iz Vijetnamskog rata po cijeni Kamova. Tako su beogradski reketasi 90’tih prodavali ciglu za desetine hiljada maraka. Ciglu bi morali kupiti, da ne bude da je u pitanju otimacina i pljacka, kako bi sve bilo po zakonu. Tudja ruka svrab ne cese. Pametni Vucic. Sve hvali ali ni… Više »

Mark
Gost
Mark

Rasformirati i prodati naoruzanje pa kupovati moze samo odgovorna vlada i vlast.Naopaka logika i nedomacinski odnos,srljanje po svim nivoima vodi ovu zemlju u totalni ekonomski sunovrat.

Joxim
Gost
Joxim

NATO će da nas brani. Možemo mi još da se zadužimo,ali ima onaj momenat kad se kaže: nemojte nas više braniti.

Send this to a friend