Politika

Ministarstvo pravde odustalo: Bez poruge u Krivičnom zakoniku

Predlog izmjena krivičnog zakonika više ne sadrži krivično djela poruge, kojim je zaprijećena zatvorska kaznu za komentarisanje radova sudova i tužilaštava, saopštila direktorka Direktorata za pravosuđe u tom resoru Marijana Laković-Drašković, nakon sjednice Vlade.

“Ministarstvo pravde je, kada se radi o ovim izmjenama Krivičnog zakonika, odustalo od uvođenja novog krivičnog djela ometanja pravde”, kazala je Laković-Drašković, navodeći da se Ministarstvo za to opredijelilo u procesu međuresorkog i međunarodnog usklađivanja tog predloga zakona.

Ona je, međutim, naglasila, da Vlada nije odustala od zaštite autoriteta nosilaca pravosudnih institucija.

“S tim u vezi, nastojaćemo da nađemo modalitet kako obezbijedimo balans između slobode izražavanja, koja nije apsolutno pravo, i nezavisnosti pravosuđa, koja je podjednako međunarodni standard kao i sloboda izražavanja. Taj novi oblik krivičnog djela, koji je bio u fazi nacrta, je izbrisan”, kazala je Laković-Drašković.

Kazna dugotrajnog zatvora umjesto kazne od 40 godina

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila izmjene i dopune Krivičnog zakonika Crne Gore, kojim je predviđeno uvođenje kazne dugotrajnog zatvora koja može trajati od trideset do četrdeset godina.

Kako je saopšteno nakon sjednice Vlade kojom je predsjedavao potpredsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, predložene izmjene su nastavak usaglašavanja domaćeg krivičnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), konvencijama Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, pravnim standardima Evropskog suda za ljudska prava i drugim međunarodnim dokumentima.

“Izmjenama je predviđeno da se, umjesto kazne zatvora od četrdeset godina, uvodi kazna dugotrajnog zatvora koja može trajati od trideset do četrdeset godina”, kaže se u saopštenju.

Ta kazna se, dodaje se, može se propisati za najteža krivična djela, s tim da se ne može propisati kao jedina kazna za određeno krivično djelo.

U saopštenju se kaže da su utvrđene i izmjene i dopune Zakona o zaštiti kulturnih dobara, kojim je izvršeno usklađivanje sa novim Zakonom o upravnom postupku i definisana rješenja za prevazilaženje određenih problema uočenih u praksi.

Kako se navodi, jedna od najznačajnijih novina je izmjena rokova za donošenje rješenja o utvrđivanju statusa kulturno dobro spomenicima kulture i za utvrđivanje granica zaštićene okoline.

“Predviđenim dopunama spomenici kulture, koji su stekli status po dosadašnjim propisima, stavljaju se pod pravnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju statusa kulturno dobro, čime se štite od devastacije”, objasnili su iz Vlade.

Kako su kazali, Vlada je na današnjoj sjednici zaokružila proces inoviranja pregovaračke strukture u oblasti vladavine prava izmjenom sastava radnih grupa za 23. i 24. poglavlje.

Iz Vlade su saopštili da, nakon izvršenih izmjena, radna grupa za 23. poglavlje Pravosuđe i temeljna prava ima 70 članova.

“Sastav radne grupe je proširen i novim predstavnicima civilnog sektora, tako da su u sastav ušla četiri nova člana iz reda nevladinih organizacija (NVO), odnosno svi koji su prijavljeni na javni poziv, a na predlog i po osnovu rješenja Ministarstva evropskih poslova”, kaže se u saopštenju.

Radna grupa je, kako se navodi, proširena i jednim predstavnikom akademske zajednice dekanom Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

“Time će ova radna grupa imati 11 predstavnika civilnog sektora, koji svojom stručnošću i profesionalnim kvalitetima mogu značajno doprinijeti daljem procesu pregovora o članstvu u EU u toj oblasti”, rekli su iz Vlade.

Oni su dodali da je, njihovom odlukom, danas inovirana i radna grupa za 24. poglavlje Pravda, sloboda i bezbjednost, koja sada broji 41 člana, iako bez predstavnika NVO, i pored objavljenog javnog poziva za tu Radnu grupu i pređašnjeg kvalitetnog iskustva.

Vlada je, kako se navodi u saopštenju, tim izmjenama još jednom pokazala otvorenost i inkluzivnost u odnosu na sve učesniku u procesu pregovora s EU, nastavljajući politiku uključivanja civilnog društva u pregovaračku strukturu.

“Vlada izražava žaljenje što nije bilo podjednakog interesovanja predstavnika NVO za članstvo u obje radne grupe, odnosno za 24. poglavlje, cijeneći da bi upravo u toj oblasti NVO sektor ponudio ekspertizu koja bi dodatno pomogla daljem procesu pregovora u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da, nakon usvojenih izmjena, radnim grupama predstoji nastavak rada na sprovođenju akcionih planova za ta dva poglavlja, ispunjavanje zadatih privremenih mjerila i ostale aktivnosti u kontekstu rada Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Izvještaj o realizaciji Programa izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za 2016. godinu.

“U Izvještaju je, pored ostalog, navedeno da je za tu namjenu u prošloj godini utrošeno ukupno 6,8 miliona EUR”, saopšteno je iz Vlade.

Send this to a friend