Politika

Mir je naša nacija: DIK se oglušila o Ustav, zakone i Poslovnik Skupštine

Mir je naša nacija

U namjeri da blokira rad Skupštine Crne Gore i funkcionisanje države Crne Gore, Državna izborna komisija (DIK) u prethodnom sazivu nije se oglušila samo o Ustav i zakone Crne Gore i Poslovnik Skupštine Crne Gore, već je 28. decembra prošle godine postupila i protivno uporednoj praksi u vezi sa načinom funkcionisanja institucija u okolnostima pandemije koronavirusa, saopšteno je danas iz kluba poslanika “Mir je naša nacija”.

Navode da DIK nije morala ići dalje od susjedne Hrvatske, koja je članica EU i NATO saveza, a čiji je Ustavni sud ukinuo član 293.a Poslovnika Hrvatskog sabora koji se odnosio na rad Sabora u slučaju proglašenja epidemije zarazne bolesti ili opasnosti od epidemije zarazne bolesti te pandemije zarazne bolesti.

“Po izmijenjenom Poslovniku Hrvatskog sabora trebalo je da Sabor nastavi da radi na isti način, uz ograničavanje broja zastupnika koji mogu učestvovati u raspravama. Poslovnik je bio predvidio mogućnost da hrvatski poslanici (zastupnici) rade od kuće, ali ne i da učestvuju u raspravama. Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom je ta odredba ukinuta, i to im je omogućeno. Naime, 35 zastupnika Hrvatskog sabora zahtijevalo je ukidanje ovog člana jer, kako su u zahtjevu naveli, odredba prema kojoj “u slučaju proglašenja epidemije zarazne bolesti ili opasnosti od epidemije zarazne bolesti te pandemije zarazne bolesti, koju proglašava nadležno tijelo u skladu s posebnim zakonom, Sabor nastavlja s radom u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske i ovoga Poslovnika”, predstavlja oblik “suspendiranog rada Sabora”. Pojašnjenja radi, suspenzija se sastojala u ograničenju mogućnosti poslanicima (zastupnicima) koji nisu prisutni (nazočni) na sjednicama da učestvuju u raspravama”, navodi se u saopštenju ovog Kluba poslanika.

Objašnjavaju da u odgovoru – ocjeni Ustavnog suda na ovaj zahtjev se navodi da, između ostalog, “postoje tehničke mogućnosti i za drugačiji način organiziranja rada Sabora u općepoznatim okolnostima koji ne ograničava prava i dužnosti zastupnika/zastupnica koja im izvorno po Ustavu pripadaju na osnovi ostvarenog i neobvezujućeg mandata”, i dalje: “zašto bi usvojene mjere bile opravdane, kraj situacije da već postoje tehničke mogućnosti koje omogućavaju glasovanje svim zastupnicima/zastupnicama neovisno o tome jesu li u sabornici”.

“Ukratko, Ustavni sud Hrvatske smatra da kao što se svim zastupnicima osiguralo glasanje od kuće, tako se svima mora osigurati i rasprava, s obzirom na to da već postoje tehničke mogućnosti. Naravno, Ustavni sud Hrvatske ostavio je mogućnost zakonodavcu – Hrvatskom saboru da osigura zastupnicima mogućnost rada od kuće i učestvovanja u raspravama. Presuda Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom je ukinut član koji suspenduje rad Hrvatskog sabora u situaciji kada je proglašena pandemija, i koja potvrđuje naše i jedino ispravno pravno i elementarno logično stanovište, da se prava poslanika, garantovana Ustavom, ne mogu ograničiti nižim pravnim aktima, ako Skupština obezbijedi tehničke mogućnosti da i oni poslanici koji nisu prisutni u Plenarnoj sali, mogu učestvovati u njenom radu”, piše u saopštenju.

Ističu da su u domaćem slučaju bile ne samo obezbijeđene sve tehničke pretpostavke za održavanje sjednice Skupštine “na daljinu”, već su, krajem novembra, usvojenim dopunama Poslovnika dodatno afirmisana ustavna prava poslanika koja proizilaze iz njihovog izbornog legitimiteta.

“Dakle, DPS i njihovi sateliti, vođeni samo željom da blokiraju rad Skupštine u kojoj nisu većina, nisu marili ni za “općepoznate okolnosti”, niti za postojanje očiglednih tehničkih mogućnosti da poslanici budu prisutni u plenumu iako fizički nisu u njemu”, navode u saopštenju.

Dodaju da ovaj uporedni primjer svjedoči o odsustvu sluha za okolnost pandemije koronavirusa, najprije DPS-a, a onda i DIK-a, koji je odlučivao na način na koji nije nikada odlučivala izborna komisija ni jedne države na svijetu.

“Dakle, kada imamo u vidu pomenuto postupanje države članice EU i NATO saveza u vanrednim okolnostima, skandal koji čine pripadnici bivšeg režima, prevazilazi pitanje unutrašnjeg karaktera, već zahvaljujući njihovom protivustavnom ponašanju, prerasta u problem koji EU ima u jednoj svojoj zemlji – kandidatkinji za članstvo, a NATO savez sa svojom članicom. Ovo iz razloga što smo sigurni da niko ne može gledati blagonaklono na činjenicu da se okolnost objektivno prisutnog zdravstvenog rizika pokušava zloupotrebiti na način što će biti stavljena u funkciju dezavuisanja rada Parlamenta i blokade države”, zaključuju u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baraka
Gost
Baraka

Demokrate, a Becic plagijator posebno, ubise se od zakonitosti. Prvo, u opstinama gdje su vlast, a onda sada, na drzavnom nivou. Niti jedan potez, koji su uradili, nije u skladu sa zakonima i Ustavom… Pa prepisujuci komsijske radove, pokusavaju da sakriju sto se sakriti ne moze….jad, bijedu, revsnsizam, mrznju….

Ananas
Gost
Ananas

Sjednica je bila neustavna I to dobro znate. Pokusali ste da smuljate i izmijenite pravilnik tog dana, ni to nijeste umjeli. Sad krivite DIK, DPS I ostale. Sami ste se uvalili u ovo, nikad vise kvorum necete imati. Novom sjednicom, samo produbljujete sebi muku. Tik Tak

Send this to a friend