Politika

Mitrić kaže da Ustavni sud treba da reaguje na falsifikovanje

Blagota Mitrić

Kandidat za predsjednika, čiju je kandidaturu potvrdila Državna izborna komisija, validan je da vodi kampanju i učestvuje na izborima. Onaj ko nije zadovoljan odlukom Komisije, može da uloži ustavnu žalbu, a Ustavni sud može ili da potvrdi ili da preinači odluku DIK-a. Ako se utvrdi da potpisi podrške nijesu vjerodostojni, Ustavni sud može da odlučuje i po službenoj dužnosti, kazao je za Pobjedu Blagota Mitrić, profesor ustavnog prava i bivši predsjednik Ustavnog suda.

Državna izborna komisija pokrenula je u ponedjeljak aplikaciju potpisi.dik.co.me putem koje građani mogu, ukucavanjem svog matičnog broja, provjeriti da li su i kome dali potpis podrške za predsjedničku kandidaturu. Ispostavilo se da su potpisi velikog broja građana, među kojima su i pojedini poslanici i novinari, zloupotrijebljeni. Na društvenim mrežama, gotovo iz minuta u minut, objavljuju se novi slučajevi falsifikovanih potpisa.

>>>Nekoliko stotina građana prijavilo falsifikovanje potpisa<<<

Rasplet ove nesvakidašnje situacije, koja ugrožava kredibilitet predjedničkih aspiranata kojima je potvrđena kandidatura nije lako predvidjeti.

“Po mom mišljenju, i procesno-pravno i materijalnopravno, kandidature za predsjednika postale su legitimne i legalne onog trenutka kada ih je Državna izborna komisija potvrdila. Sadašnja faktička situacija je da su otkriveni potpisi koji nijesu vjerodostojni. Oni se, međutim, ne mogu poništiti od DIK-a, već to može samo nadležni sud, a to je jedino Ustavni sud. On donosi odluku da li će se ti potpisi priznati”, zaključio je Mitrić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
xyz
Gost
xyz

Kolika je kvota na to mišljenje?

DALI
Gost
DALI

A mislite li da će ovo uticati na rezultate ,neće jer tamo dje se potpisuju kad je dan izbora nema dva potpisa samo jedan tako da je ovo mnogo gore za ove koji su falsifikovali ,ako su falsifikovali .E tada treba da se pozabavi ova država pa kaže da se vrati novac od strane onih koji su prijavili 8000 za… Više »

Vitez
Gost
Vitez

A tu prevaru naroda dps izvodi evo 30 godina

Vitez
Gost
Vitez

Vala si toplu vodu izmislo. Ne no najbolje KBC da reaguje na navodne falsifikate.

Beti bup
Gost
Beti bup

Ustavni sud je propustio mnoge situacije da postupi po sl.dužnosti pa je sada u problemu. Mogao je na primjer da reaguje kad je donesen zakon o majkama her su svi znali da je neustavan, pa i onim

Send this to a friend