Politika

Mitrović: Dodatno unaprijediti saradnju sa Hrvatskom

Sa sastanka

Dosadašnja bilateralna saradnja između Crne Gore i Hrvatske je bila veoma uspješna i postoji prostor za njeno dodatno unapređenje, kroz inteziviranje direktne saradnje, početkom naredne godine, ocijenjeno je na sastanku  ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića sa ambasadorom Republike Hrvatske Veselkom Grubišićem.

Mitrović je ukazao na niz uspješno realizovanih projekata u okviru IPA programa prekogranične saradnje, te istakao da postoji obostrani interes za dalju pripremu i realizaciju projekata koji bi se finansirali iz različitih raspoloživih fondova.

“Današnji sastanak je za ministra Mitrovića bio prilika da ukaže na brojne mogućnosti za zajedničko djelovanje, kao što su rad na potpunom usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u oblasti životne sredine, sa fokusom na prioritetne podoblasti zaštite prirode i upravljanja otpadom, uspostavljanje Natura 2000 mreže (ekološka mreža zaštićenih područja u okviru EU, upravljanje posebnim vrstama otpada, primjena EU Okvirne direktive o morskoj strategiji, kao i izrada i priprema zakona, pravilnika i standarda iz oblasti građevinarstva, kao i mnoge druge”, saopšteno je nakon sastanka.

Grubišić je čestitao Mitroviću stupanje na dužnost. Ministar je istakao značajnu podršku Hrvatske Crnoj Gori u procesu pregovora sa EU za Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene, kao i razmjene iskustva sa kolegama koje su vodile i učestvovale u procesu pregovora.

Ambasador  je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da Hrvatska svojim iskustvima pruži podršku na planu ispunjavanja prioriteta Vlade u izazovnim oblastima kao što su ekologija i prostorno planiranje.

Send this to a friend