Politika

Mitrović: DPS i dalje okosnica proevropske politike; Zirojević: Ovo je Vlada Vladimira Jokovića

Foto: gradski.me

Crna Gora ulazi u novi cikljus, pun nepoznatog, ali je važno da se DPS sada nalazi u novoj ulozi koja mu i pripada kada je riječ o političkom životu u Crnoj Gori, ocjenio je poslanik te partije Ivan Mitrović u emisiji U sred srijede Gradske RTV.

„DPS, kao najveća partija u parlamentu Crne Gore, svakako će biti kontrolor rada naredne vlade imajući u vidu da je naš prioritet da i ova, ali i svaka naredna vlada, radi u interesu Crne Gore, suprotno od onoga što je radila 42. Vlada“, kaže Mitrović.

Podsjeća da je DPS uvijek nudio ispruženu ruku prosrpskim partijama u Crnoj Gori za njihov ulazak u vlast i ta su vrata, kako ističe, uvijek bila otvorena.

„Moramo prihvatiti tu okolnost da su Srbi narod u Crnoj Gori i da treba da participiraju u vlasti. Zalažemo se za to jer je Crna Gora građanska, multikonfesionalna država. Nije DPS napravio nikakav iskorak ka SNP-u, već je bilo upravo suprotno – SNP je napravio iskorak ka programskim principima DPS-a i evropskoj i evroatlanskoj politici. Drago nam je što je ta partija prihvatila realnost u kojoj živi Crna Gora danas, drago nam je što je prihvatila realnost u geopolitičkom smislu i što tvori parlamentarnu većinu kojoj je osnovna orijentacija evropska i evroatlantska inegracija“, kaže Mitrović.

Govoreći o GP URA, Mitrović podsjeća da je ta partija, kao građanski orijentisana, htjela da sa „manjkom pameti vodi Crnu Goru putem evropskih integracija sa onima koji su sve vrijeme bili protiv tih integracija“. Sada se stvar, kako ističe, promijenila i to želi da radi dominantno sa DPS-om koji je stvorio pretpostavke da Crna Gora ide tim putem.

„Razumijemo potrebu URA da se bori za politički vazduh, ali sam siguran da je najveći dio crnogorske javnosti svjestan da je DPS okosnica i kičma tog političkog pravca i smjera kojim ide Crna Gora“, naglašava Mitrović.

Upitan da prokomentariše raspodjelu mjesta po dubini kada je riječ o DPS-u, Mitrović ističe da će se svako ko pokuša da se odrekne kadrovske baze koju ima DPS, naći u političkom problemu.

„To smo najbolje vidjeli na primjeru prethodne vlade. Ovo je možda trenutak kada treba napraviti kompromis i dati šansu novim ljudima, ali opet poštujući iskustvo i znanje onih koji su učestvovali u tom procesu u prethodnom periodu. Očekujem od ove vlade da poštuju tu činjenicu. Nijedna pametna izvršna vlast se ne bi odrekla kadrovskog potencijala DPS-a jer on može samo da doprinese toj izvršnoj vlasti, a ne da šteti njenim interesima“, kazao je Mitrović.

Olenik: Sačekajmo da vidimo kako kompromis deluje u praksi

Advokat i narodni poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Olenik smatra da će nova vlada, koja ima , bar na papiru, jasno evroatlansko opredjeljenje, napraviti jasan otklon od politike prethodne vlade.

„Ne postoji nijedna činjenica na osnovu koje bismo mogli da pretpostavimo da će ta vlada biti ista ili slična prethodnoj. Suprotno od toga, možemo na osnovu ovoga što smo vidjeli pretpostaviti da će ova vlada biti proevropska, da će biti u pravom smislu atlantska i da će sprovoditi drugačiju spoljnu politiku, sličnu onoj koju su prethodne vlade sprovodile“, kaže Olenik.

Po njegovom mišljenju, normalno je prosrpska, prodesničarska stranka poput SNP-a bude u vladi jer uživa podršku dijela građana.

„Postoje desničarski nastrojeni građani, postoje Srbi kao manjina u Crnoj Gori, pa je sasvim normalno da imaju politički uticaj i da budu u izvršnoj vlasti. Mislim da bi bilo loše da nisu u vlasti i da su van sistema, a da imaju ovoliku podršku. Istovremeno se na taj način cijelo društvo, sa svim svojim različitostima, usmjerava u jednom, po mom mišljenju, pozitivnom pravcu“, naglašava Olenik.

Ističe i da je bitno vidjeti šta će to konkretno u praksi DPS da podrži.

„Politika je umjetnost mogućeg i moramo vidjeti u praksi gdje su napravljeni kompromisi i kako će se to sprovesti. Ja se nadam da će uticaj zvaničnog Beograda, ali i dijela nacionalističke opozicije u Beogradu biti manji u Crnoj Gori. Nadam se da srpska crkva neće više biti politički faktor u Crnoj Gori i da je prošlo vrijeme kada će SPC u Crnoj Gori da postavlja premijera, kako je to bilo prošli put“, jasan je Olenik.

Zirojević: Ovo je vlada Vladimira Jokovića

U manjinskoj Vladi prisutan je dominantan uticaj Vlade Zdravka Krivokapića. Kao takva, neće moći da napravi otklon od svoje prethodnice, smatra portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

Manjinska Vlada nije Vlada Dritana Abazovića, već, kako kaže, Vladimira Jokovića jer je o učešću partija u njoj dominantno odlučivao SNP.

“To se pokazalo u čitavom procesu. Za svaku partiju koja je donijela odluku da participira, morao je da se izjasni glavni odbor SNP-a. SNP je bio filter da li će neko moći da bude dio Vlade ili ne. SDP je prošao taj filter. Nažalost, od 20 ministara koliko broji ta vlada, jedna jedina partija koja je procrnogorska i građanska ima dva ministra”, kazao je Zirojević i dodao da je bez kadrova DPS-a Vlada značajno oslabljena.

“DPS dominantno daje podršku u parlamentu, kao građanska partija ima dominantan udio u parlamentarnoj većinim, a minimalan udio unutar Vlade“, ističe Zirojević.

Dodaje da od SNP-a ne očekuje da može uraditi bilo što dobro za Crnu Goru i Crnogorce koji su, ističe,kao narod najviše oštećeni formiranjem ove vlade. Manjinska vlada je, kako je kazao, dominantno dogovorena u Beogradu.

“Ova vlada je ispostava vlasti iz Beograda. Srpski tabloidi je zbog toga i ne napadaju. Po političko mišljenje se prije glavnog odbora SNP-a išlo u Beograd, a mandatar je, takođe sasvim slučajno, išao u Beograd. Dakle, nakon parlamentarnih izbora u Srbiji formirane su dvije Vučićeve vlade – u Beogradu i Podgorici”, kaže Zirovević.

Priča o pomirenju, koju premijer Dritan Abazović konstantno forsira, pala je u vodu, jer je vlada formirana na temama moje izazivaju najdublje podjele, ističe Zirojević.

Ističe da SD neće dati podršku ni za jedan prijedlog koji ne bude u korist države i u cilju očuvanja vitalnih državnih interesa.

“Nećemo biti destruktivni, kao što nismo nikada bili u našem političkom djelovanju, ali kada je riječ o ovoj Vladi, ne očekujem da će biti puno takvih prijedloga, ako ih uopšte bude”, dodaje Zirojević.

Vjeruje da će nakon vanrednih parlamentarnih izbora biti stvoreni uslovi da SD bude dio Vlade, te da će Crna Gora dobiti stabilnu proevropsku i proatlantsku većinu koja će zaista graditi državu na građanskim osnovama.

“Većinu kojoj neće biti prioritet ugovor sa crkvom Srbije, silom na sramotu održavanje popisa stanovništva i ulazak Crne Gore u prilično upitne regionalne inicijative poput Otvorenog Balkana”, zaključuje Zirojević.

Zenka: Novoj vladi treba dati šansu

Prihvatljivija od manjinske je politička vlada u kojoj bi bili činioci koji razmišljaju proevropski i kojima je cilj što brže uključivanje u evropske tokove. Ako SNP nastavi sa starom politikom i ne bude odan evroatlantskim vrijednostima, imaće problema u bližoj budućnosti, smatra predsjednik DUA Mehmed Zenka.

”Crnoj Gori je trebala politička vlada. Optimističan sam kada je riječ o političkoj orjentaciji Crne Gore u budućnosti, a kada je riječ o ekonomskim problemima zadnjih godinu i po, nema prostora za optimizam. Kada je riječ o političkoj orjentaciji, naš cilj je bio da se stvori vlada koja bi odgovorila EU standardima. Skeptičan sam da li će to uspjeti”, kazao je Zenka.

Simptomatičan je, kaže, animozitet SNP-a prema SD-u.

”To više liči na neki subjektivni razlog nego na objektivni. Prisustvo SD-a bilo bi bogastvo i dodatni kvalitet ovoj vladi. Bio sam za to da SD bude dio Vlade, ali je SNP to ucjenama onemogućio”, dodaje Zenka.

Inicijativa Otvoreni Balkan je, kako je kazao, našminkana ideja velike Srbije. Dodaje da u Crnoj Gori nije postojao kvalitetan dijalog u kome bi se iznijeli razlozi za i protiv ove inicijative.

“Neophodno je organizovati javne tribine na kojima će učestvovati pobornici oba stava – za i protiv inicijative. Do sada smo neozbiljno izašli pred građane sa takavom idejom. Ne argumentujemo zašto je dobro ili loše. Otvoreni Balkan je nekoliko koraka unazad. Sa predstavnicima SNP-aa nisam imao priliku da pričam o tome, a tvrdim da je to jedna od najopasnijih ideja”, kazao je Zenka.

Svaka vlada, smatra, zaslužuje prostor da pokaže dovoljno spremnosti da se suoči sa problemima.

“Novoj vladi treba dati šansu, ali trebamo biti oprezni. Dosta smo se igrali sa oni što smo stvorili od 2006. Stvorili smo državu kojoj su zavidjele sve balkanske zemlje. Ne budimo kritični i dajmo joj vremena”, zaključuje Zenka.

Send this to a friend