Politika

Molba knjazu Nikoli da imenuje episkopa Zahumsko–raške episkopije

Dnevne novine, počev od 10. februara, objavljuju veliki broj dokumenata koji svjedoče o tome kako su se u vrijeme Knjaževine i Kraljevine Crne Gore donosile odluke koje su se ticale crkvenih pitanja. Dokumenta jasno pokazuju da nijedna odluka nije mogla biti donijeta, ni realizovana, bez prethodne saglasnosti tadašnje vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova.

Molba knjazu Nikoli da imenuje episkopa Zahumsko-raške episkopije

Sveti Sinod Knjaževske Crne Gore, njegov predsjednik mitropolit Mitrofan obraća se u maju maj 1908. godine knjazu Nikoli s molbom da za episkopa Zahumsko rasijske (raške) Episkopije imenuje jednog od trojicu arhimandrita koje je predložio Sv. Sinod.

U pismu piše:

„Između ostalih pitanja koja se tiču svete crkve, Sinod u današnjoj svojoj sjednici uvidio je neophodnu potrebu da se dostojnijem licem popuni upražnjena katedra Episkopije zahumsko rasijske. S pogledom na ovu potrebu, a na osnovu tačke 6, člana 21 Sinodskog Ustava , Sinod u dubokoj poniznosti čast ima Vašem Kraljevskom Visočanstvu predložiti sljedeće osobe:

Kirila Mitrovića, arhimandrita Ostroškog, Mihaila Dožića, arhimandrita Moračkog i Mihaila Cerovića, arhimandrita Župskog.

Izvršujući ovu dužnost, Vaše Visočanstvo najponiznije se umoljava da bi blagoizvolilo jednoga od pomenutijeh arhimandrita naimenovati za episkopa Zahumsko rasijske Eparhije”, piše u pismu koje potpisuje predsjednik Svetog Sinoda, Mitropolit Mitrofan.

Knjaževsko Ministarstvo se obavještava o kažnjavanju sveštenika

Konsistorija cetinjska, 1907. godine se obraća Knjaževskom Ministarstvu prosvjete i crkvenijeh poslova, žali se na ponašanje sveštenika, pa traži odobrenje za njegovu suspenziju.

„Kad su se u početku prošle godine u Podgorici dogodili neki politički nemiri iznešeno je da se ondašnji lješkopoljski sveštenik Nikola Dapčević nije našao na dužnosti na kojoj je kao sveštenik po zakonu dužan bio naći se. Ovo je Konsistoriji saopćeno sa kompetentne strane i prema stanju stvari, kao i prema događaju koji se onih dana u Podgorici slučio, Konsistorija je našla za nužno da rečenog Dapčevića suspendira od svakog vršenja službe u parohiji”, piše u pismu koje potpisuje mitropolit Mitrofan.

Obavještava Ministarstvo da je, saglasno tački 3., člana 147 Konsistorijskog Ustava, Konsistorija kompetentna da suspenduje sveštenika za neko vrijeme od službe na parohiji, te da sveštenik Dapčević nema pravo da mu se za vrijeme suspenzije isplaćuje plata.

„Njemu je za ovo slobodno apelovati na Svetog Sinoda. Uz povratak žalbe Dapčevićeve Konsistorija ima čast odgovoriti na cijenjeni dopis”, navodi se u pismu mitropolita Mitrofana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
akademac NVO...
Gost
akademac NVO...

Sada bi to izgledalo ovako: Izvršujući ovu dužnost, najponiznije umoljavamo Predsjednika da bi blagoizvolio nekoga od pomenutijeh arhimandrita naimenovati za episkopa Katunske Eparhije, kaže se u obraćanju koje potpisuje predsjednik Svetovog Centralnog Komiteta Mitropolit Miško-Šiško.

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Odje je sve jasno, sve mi zamo

KolenicaMolaben
Gost
KolenicaMolaben

Znači ovi bi da se sa partijskom knjižicom ide u crkvu! E uzalud vam DPSovci, bliži vam se poraz!

KilavicaMilobeg
Gost
KilavicaMilobeg

e oćemo zainat

NVO CPC s tendo
Gost
NVO CPC s tendo

Znači Nidžo je bio Patrijarh CPC!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veliko hvala gospidi iz CDM-a, na ovim tekstovima. Kao što se može pročitati, u Knjaževini Crnoj Gori je Eparhija Zahumsko-RAŠKA, to valjda dovoljno govori, koja je crkva bila u Crnoj Gori. I Lazar Tomanović 1910.god. govori o Morači, kao staroj Raškoj.

Bdut
Gost
Bdut

Dokumenta jasno pokazuju da nijedna odluka nije mogla biti donijeta, ni realizovana, bez prethodne saglasnosti tadašnje vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova.

Zbogom
Gost
Zbogom

Vlada se niđe ne pominje, nego samo knjaz, koji je bio veliki pravoslavac i veliki Srbin.

free samples
Gost
free samples

po ovome obrascu znaci da gospodar postavlja i imenuje vladike i mitropolite???Mislite da je to u savremenom svijetu igdje slucaj?Dps stalno spocitava crkvi i opoziciji da se vrate iz srednjeg vijeka pa neka onda DPs izadje iz proslog vijeka

delboj
Gost
delboj

Prije gospodar, sada vlada. I tacka.

Toto
Gost
Toto

Ništa to.

budala
Gost
budala

Pa vi hocete da kazete da se treba knjaz Nikola poistovjetit sa danasnjim ‘vladarima’ !! Mislim da bi od bruke umro jos jednom

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Први пут је умро од бруке што га Срби жедног преко воде преведоше.

Mitar
Gost
Mitar

Kako istorija ne ide na ruku fasistima to je cudo jedno! Jos vece je cudo sto su oni time iznenadjeni!

Zbor
Gost
Zbor

Tačno, istorija ne ide na ruku fašistima iz DrPSa koji izmišljaju nove vjere i nacije. Odličan komentar.

Send this to a friend