Politika

Montenegro International: Bratić, naučite slavnu crnogorsku istoriju

Vesna Bratić

Shodno dopisu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, upućenog direktorima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Crne Gore da se obilježi godišnjica smrti Kralja Nikole, NVO Montenegro International upućuje javni prostest protiv, kako su kazali, ovog semantički licemjernog i iznad svega stilsko-načertanijevski obojenog obavještenja.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti

Shodno dopisu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, upućenog direktorima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Crne Gore, MI upućuje javni prostest protiv ovog semantički licemjernog i iznad svega stilsko-načertanijevski obojenog obavještenja.

Ministarko Bratić, pošto ste od početka dopisa zamjenom teza pokušali da izmanipulišete crnogorsku javnost i pošaljete mirnodopsku, kulturalnu i demokratsku poruku EU, koja konačno uviđa „prljavu igru“ vaše vlade, moraćete prvo Vi, kao strana državljanka sa počasnim crnogorskim pasošem, naučiti slavnu crnogorsku istoriju.

Poseban akcenat ćete morati staviti na period vladavine knjaza i kralja Nikole I Petrovića kojeg su oni kojima vi služite, u prvom redu srbijanski zvaničnici, uz pomoć svojih agenata, mnogobrojne žandarmerije, srpske policije i domaćih izdajnika poslali u izgnanstvo iz sopstvene države. Bolesni i licemjerni pokušaji da crnogorsku đecu naučite istoriji nedostojnoj Vas i Vaših nalogodavaca neće Vam uspjeti, jer ta đeca čak i predškolskog uzrasta znaju bolje od Vas razloge kraljevog nasilnog napuštanja države. Oni malo stariji mogli bi Vam na tu temu održati sjajno predavanje jer su upoznati sa činom skidanja, bacanja, gaženja i uriniranja po crnogorskoj zastavi od strane Vaših ideoloških istomišljenika koje bi ovim činom obilježavanja sramno da rehabilitujete.

Znanje crnogorskih srednjoškolaca bi Vas čak i zastiđelo, naravno ako imate nešto što se zove savjest, stid i obraz, jer o Vašim intelektualnim sposobnostima je izlišno govoriti, viđeli smo ga na djelu. No, ako je ono uzrokovano mentalnim slabostima ili dijagnozom MI Vam se javno izvinjava.

Ti srednjoškolci bi Vam slikovito i naučnim faktima potkrijepljeni, održali nezaboravan istorijski čas o srbijanskim militantnim, malicioznim, prevarantskim i klerofašističkim nasrtajima koji su jednu suverenu državu nasilno prisajedinili zajednici Srba, Hrvata i Slovenaca i ukinuli njenu viševjekovnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Nijesu Vaši preci, niti Vi, žalili i suze gorke prolijevali na dan smrti njegovog visočanstva crnogorskog kralja Nikole I u dalekoj i stranoj zemlji, već preci ove đece koju su roditelji naučili kako se svoja zemlja voli, čuva i pronosi. Crna Gora se u ovom specifičnom istorijskom trenutku brani od nasrtaja srbijanskih agresora i njihovih satelita, pa bi istorijski čas o nečastivim radnjama Aleksandra Karađorđevića bilo poželjnije štivo kako bi se dodatno otvorile oči onima koji ovu državu zajedno sa Vama negiraju.

I ovaj dopis obojen nemuštom metaforom razumijemo kao otvaranje vrata za uvođenje vjeronauke u crnogorski obrazovni sistem. Opet ste se zalećeli na tvrdi bedem multietničke, multinacionalne i multikonfesionalne Crne Gore.

Ovaj dopis bi bilo poželjno uputiti u Republiku Srpsku, čije je poznavanje crnogorske istorije zastiđe za civilizovani svijet. Ovo je Crna Gora u kojoj se crnogorska istorija zna i poštuje bez obzira na nasilničko prekrajanje, nipodaštavanje i unižavanje njenih slavnih datuma, prisvajanje njenih pobjeda, njenih junačkih podviga, časne etnografije i kulturologije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kristofer
Gost
Kristofer

Bravo !!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Zivjela Ministarko, na mnogaja ljeta !

Zizkov
Gost
Zizkov

Zasto su svi popovi debeli ili ti 97% istih?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ovo je stvarno tragedija,dati državljanstvo osobi koja patoloeki želi njen kraj i svođenje crne gore na srpsku banovinu!?Koja njgnusnije vrijeđa crnogorce,to je stvarno teško prihvatit a da ti negativne emocije prema ovom stvoru ne uzavru!

Ma&Ma
Gost
Ma&Ma

Nema vise Crne Gore. Nestala je u plamenu velicanstvenih litija. Debelih popova. Crnoj gori sada uzimaju dusu. Ova nepismena ministrica je otrov za nasu dijecu prvenstveno. Sa kojim zarom ubijate ove ljude sram vas bilo. Za sve je kriv Milo on vas je prihvatio. Velika zla sudbina. Tragedija

Atos
Gost
Atos

Nvo Montenegro interna…. Trt

Zdravko
Gost
Zdravko

Crna Gora je dragulj Evrope, nece ga bacati u blato dosljaci iz Šumske..

Pravnik
Gost
Pravnik

Stidimo se ko nam je Ministrica!

@@@@
Gost
@@@@

Da je vječna Crna Gora!

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Ovome saopstenju nema sta da se doda. Jedino bih sugerirao da se umjesto termina “srbijanski” koristi samo i iskljucivo – “srpski”. Jer oblik “srbijanski” je nastao kao dio velikosrpskog propagandnog instrumentarija. On podrazumijeva balkansko pansrpstvo izvan Srbije sto je imperijalno-asimilatorska izmisljotina. To dokazuje i cinjenica da ni jedan drugi narod na Balkanu nema slican dodatni naziv za svoje pripadnike koji… Više »

crnogorka
Gost
crnogorka

Crnogorci znaju svoju slavnu istoriju.Ali Braticka je ne zna jer da ista zna o nama jasno bi joj bilo da to sto je naumila nece moci da realizuje.

БСК
Gost
БСК

Краљ Никола је, као и сви Петровићи, припадао српском народу. Србија и ЦГ су биле двије српске државе а сада су грађанске. Краљ Никола је побјегао из земље рекавши својој пратњи да иде у Драч да посјети неког из фамилије. Онда се укрцао на брод и побјегао. Славно нема шта али тако бјеше. Министарка је сјајна а ви….шта рећи.

Mne-Mne
Gost
Mne-Mne

-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno. Laž je srpski državni interes. Laž je u samom biću Srbina. U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje… Više »

Posteno
Gost
Posteno

U CG se ginulo dok su se u Srbiji setali opanci

Markoza
Gost
Markoza

Ona nekoga nesto da uputi i nauci.
Rusi svoju kucu da bi tudju gradila. Dje to ima u svijetu.

Send this to a friend