Politika

Moskva se sveti Crnoj Gori: Postoji li spisak nepoželjnih?

Deportacija funkcionera DPS-a i poslanika u Skupštini Crne Gore Miodraga Vukovića sa aerodroma u Moskvi, koji je označen kao “persona non grata“, iznenadila je crnogorsku javnost.  Pitanje je da li bi ovakav postupak Rusije trebao ikoga da začudi s obzirom da zvanična Moskva već duže vremena vrši pritisak na Crnu Goru zbog njenog pristupanja NATO-u.

Bivši ministar vanjskih poslova Branko Lukovac u izjavi za CdM kaže da je jedno sigurno – ovo je korak dalje u produbljivanju krize u odnosima Crne Gore i Rusije.

On ističe da je deportacija Vukovića osveta Moskve za ulazak Crne Gore u NATO.

“Deportacija Vukovića sa aerodroma u Moskvi je izraz ogorčenja, jer je Rusija shvatila da je proces ulaska Crne Gore u NATO završen. Sada se izgleda sprovodi osveta nad jednim brojem crnogorskih zvaničnika. Ovo je izraz srdžbe, ljutnje i neke vrste odmazde ili kažnjavanja. To je nešto što se može očekivati od Rusije nakon svega“, rekao je Lukovac za CdM.

Nije iznenađenje

On je kazao da u kontekstu odnosa Crne Gore i Rusije ovo nije iznenađenje.

“Crna Gora se, u okviru svog napredovanja ka EU i NATO, priključila sankcijama EU prema Rusiji. Te sankcije podrazumijevaju zabranu ulaska jednog broja ruskih državaljana na teritoriju EU i teritoriju zemalja koje se pridružuju sakncijama. Tako da oni mogu da kažu – vi ste to prvi uradili pa ćemo sad i mi“, rekao je Lukovac.

On ističe da je sada na potezu naše Ministarstvo vanjskih poslova koje treba da otkrije da li postoji spisak osoba iz CG kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

“Treba utvrditi da li postoji spisak crnogorskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju da bi se izbjegle slične situacije. Taj spisak ne bi trebao da bude nikakva tajna, jer je objavljen spisak ruskih državljana i zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u EU“, rekao je Lukovac.

Na pitanje da li postoji neki konkretan razlog zašto je baš Miodrag Vuković proglašen za nepoželjnu osobu, Lukovac ističe da se ne radi o Vukoviću lično.

“On se jednostavno tamo našao, a nije ni isključeno da se čitav niz zvaničnika Crne Gore nalaze na spisku nepoželjnih osoba. To je način da Rusija pošalje snažnu poruku i kaže crnogorskim funkcionerima da zaobilaze Rusiju ili će u protivnom biti izloženi velikim neprijatnostima“, rekao je Lukovac.

On naglašava da Ministarstvo vanjskih poslova treba da dođe do spiska zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju da, ne bi dolazilo više do ovakvih situacija.

Spisak nepoželjnih

Tim povodom redakcija CdM-a kontaktirala je rusku ambasadu u Podgorici sa ciljem da utvridi da li takav spisak postoji. Ambasadi smo poslali ova pitanja:

– Zašto je Vuković deportovan i zašto je proglašen za personu non grata u Rusiji?

– Da li postoji  zabrana ulaska u Rusiju za crnogorske zvaničnike i zašto?

– Da li postoji spisak crnogorskih zvaničnika koji su nepoželjni u Rusiji?

Odgovore još čekamo.

Balša Knežević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
? ?
Gost
? ?

Kakav spisak? Samo greška protokola, ništa strašno ne vidim.

Anominus
Gost
Anominus

Pitanje: Da li je Crna Gora toliko velika, da joj Rusija daje ovoliki značaj ili je Rusija toliko mala da se mjeri s Crnom Gorom?

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Ponasasi se kako si htio ni strajo se nije ponasa tako. ……sad moraš da shvatiš da se oženio i da nije sve isto. ….I malo si treba da ostaviš koju paru sa broda. …..a sad ti predlažem da ideš na brod i reci kapetanu da ti drug ima dio banke u ferraru i da ima dio u mediteran. …dako ti… Više »

.............
Gost
.............

ae strudla odavde

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

……………….

vlado
Gost
vlado

Zao mi je sto mi ne izbacaju komentare na ove vase pisanije. Uglavnom moram napisati da su nasa “vjecna pravoslavna braca” uvijek trgovala sa nama kao valutom , ne samo Crnogorcima , zarad svojih dnevnih interesa. Ne sjecam se nijednog VETA kad je bilo gusto , ali je dokumentovano prisiljavanje na povlacenje sa zauzetih teritorija koje su mnogi Crnogorci glavom… Više »

Ghh
Gost
Ghh

Zaborabio si da smo uvjek bili stestvo za trgovinu. Kome? Svima, nikad nismo imali ” preśednika”

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Vlado sve ti je rus da. ……

russ
Gost
russ

Koliko li ovaj Vlado ima godina te pamti 1948 a jos nije ocoravijo i vidi da pise i cita.Svaka cast,ka kornjaca…

zzzzzzzzzzzzzzz
Gost
zzzzzzzzzzzzzzz

tako bre Rusijo…Svaka cast

Lkj
Gost
Lkj

Rusija je zemlja koja glumi veliku silu, ne moramo ići tamo. NATO im je pred vratima. Neće niko sa njima.

Emenman
Gost
Emenman

Evo je Lekić već opravdao Rusiju. Kaže, tolika količina optužbi s naše strane morala je naići na ovakvu reakciju. Ostali iz opozicije se ne glaskaju. Za koga li oni navijaju?

Piroska
Gost
Piroska

Da li je Crna Gora uvela neke sankcije Rusiji i koje? Da li postoji zabrana ulaska u Crnu Goru nekih ruskih zvanicnika?? Odgovor na ova pitanja dace odgovor na sinocna desavanja!!!

vlado
Gost
vlado

Nista novo. Rezimi u Rusiji se mijenjaju ali cud ostaje ista. Sjetite se 1948.

LakiPG
Gost
LakiPG

Da li je moguće da je jedan dio ljudi tolilko neobrazovan i da ne zna da radi svoj posao. Rusija se ne sveti nikome ovo su samo kontra mjere svim zemljama koje su uveli sankcije njima a ovaj incident je primjer koliko naše Ministarstvo Vanjskih ne zna svoj posao jer su trebali odmah posle uvodjenja sankcija Rusiji tražiti spisak kontra… Više »

Muka
Gost
Muka

Bravo, bitno je da nasi minustri, uzmu lovu, a gradhani crne gore nemaju drzavu iza sebe, zbog istih! Dje god odemo problem!

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Njemci i Francuzi su im uveli sankcije. Što njih ne deportuju. Kad su oni u pitanju Rusi su manji od makovog zrna. Nijesmo se ni mi vala potresli.

Bobilo
Gost
Bobilo

Prvi clan Dps-a koji je deportovan,to se ocekivalo od Srbije ali se desi iz Rusije.

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Ti si mi dragane dolazio na kuću sjecas li se sa biciklom. …..nemoj da trčiš će ogladnis. ………

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Poček ludi ne gleda preko šina. ……

Goran Vukovic
Gost
Goran Vukovic

Spisak postoji, i ja znam da sam na tom spisku, i da je Knele na tom spisku!

Bane
Gost
Bane

Cvaaaaaaaki!

Brmbrm
Gost
Brmbrm

Cvaaakii

Send this to a friend