Politika

Moskva ruši opozicioni dogovor u Novom

Herceg Novi

Dio Demokratskog fronta predvođen Demokratskom narodnom partijom uslovio je podršku kandidatu za predsjednika opštine Herceg Novi iz Demokrata Stevanu Katiću usvajanjem deklaracije o ukidanju sankcija Rusiji u hecegnovskom parlamentu, saopšteno je Pobjedi iz DNP- a Milana Kneževića.

Deklaracija o nesprovođenju, odnosno ukidanju sankcija Rusiji u opštinama u kojima je opozicija na vlasti usaglašena je u Voronežu u Rusiji tokom posjete lidera Fronta Milana Kneževića i Andrije Mandića sredinom maja, i sa njenom sadržinom su upoznati i visoki funkcioneri Jedinstvene Rusije i ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Zahtjev

Član Predsjedništva DNP-a i najbliži saradnik Milana Kneževića, Vladislav Bojović kazao je u izjavi za Pobjedu da će ta stranka zahtijevati da predlog deklaracije mora biti uvršten u koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Herceg Novom.

“Zahtijevaćemo da ova inicijativa bude jedan od osnovnih principa prilikom formiranja vlasti u Herceg Novom. Ako su se svi politički subjekti za vrijeme izborne kampanje u Herceg Novom zalagali za najbolje odnose sa Rusijom, ukidanje sankcija i privlačenje ruskih investicija, onda predlog ove deklaracije mora biti uvršten u koalicioni sporazum kao jedan od osnovnih pravaca rukovođenja gradom. Uostalom, to su potvrdili i Novljani dajući nam podršku”,  rekao je Bojović za Pobjedu.

Vlast u Herceg Novom još nije konstituisana s obzirom na to da je 26. maja izabran samo predsjednik lokalnog parlamenta Miloš Bigović iz Pokreta za promjene. Istog dana je trebalo i da bude izabran i Stevan Katić iz Demokrata na funkciju predsjednika opštine, ali je naknadno saopšteno da je izbor čelnog čovjeka Novog pomjeren za prvu sedmicu juna, najvjerovatnije osmog juna.

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, zahtjev DNP-a podržava i centrala Nove srpske demokratije tako da je izbor Katića za predsjednika opštine, ali i dogovor opozicije u tom gradu pod znakom pitanja, jer DNP i Nova imaju ukupno tri odbornika dovoljno da na duži rok blokiraju izbor čelnog čovjeka Novog.

Bojović je otišao i korak dalje najavljujući da će predlog deklaracije inicirati u svim lokalnim samoupravama gdje vrši vlast opozicija.

“Inicijativa upućena od strane rusko-srpsko-crnogorskog društva „Slovenski most“ u potpunosti korespondira sa raspoloženjem većine građana Crne Gore, i što se tiče DNP-a ne samo da je prihvatljiva, već ćemo je inicirati u svim lokalnim samoupravama, posebno gdje vršimo vlast”, rekao je Bojović.

Budva i Herceg Novi

Iz DNP-a je Pobjedi nezvanično kazano da će odnos prema deklaraciji biti test i za odnose unutar lokalne vlasti u Budvi i Herceg Novom, ali i test za Demokrate jer, kako je kazao, nepoznato je kakav je njihov stav o Rusiji.

“Ukoliko deklaracija ne bude usvojena, spremni smo da razmotrimo dalje učešće u lokalnim vlastima u Budvi, Kotoru, ali i ostalim opštinama gdje opozicija vrši vlast”,  zaključio je izvor iz DNP-a.

Rusija obećala da će ukinuti mjere za gradove koji usvoje dokument

Pobjedi je iz Demokratskog fronta saopšteno da je tekst deklaracije uručen svim parlamentarnim partijama, kao i svim potencijalnim koalicionim partnerima u Herceg Novom.

U tekstu deklaracije navodi se, između ostalog, da su „rješenjem Vlade Crne Gore o pridruživanju sankcija EU drastično pogoršani odnosi sa najznačajnijim ekonomskim partnerom Rusijom”

Sankcije prirodno nijesu naškodile velikoj i moćnoj državi, ali su značajno naškodile ekonomiji Crne Gore, a značajno trpe naše opštine. Pozitivno rješenje o ukidanju sankcija prema Rusiji, na području pojedinih gradova, osim velike političke koristi za ukupne odnose, u duhu zajedničke istorije, imalo bi i veliki ekonomski značaj, kako za gradove donosioce odluka tako i za Crnu Goru u cjelini. U tekstu deklaracije navodi se i da bi Rusija mogla da svoje kontrasankcije, koje bi u najavi mogle biti još snažnije, ukine ili zamrzne u odnosu na one gradove koji donesu ovakvu ili sličnu deklaraciju.

Navodi se i da bi najbolje bilo da se sankcije ukinu na nivou Vlade ili parlamenta, ali kako to nije moguće u ovom trenutku pa se zbog toga pozivaju gradovi da ne budu dio tuđih antiruskih scenarija.

Usvajanje deklaracije, osim političke, ne bi proizvelo bilo kakve pravne posljedice jer je po Ustavu za takve odluke isključivo nadležna Vlada Crne Gore.

Ljubomir Radinović čovjek od povjerenja Moskve

Iza teksta deklaracije stao je predsjednik rusko-srpsko-crnogorskog društva Ljubomir Radinović, biznismen iz Moskve i čovjek od povjerenja visokih ruskih zvaničnika. Član je Unije za neutralnost i deklarisani protivnik članstva Crne Gore u NATO. Radinović je tokom prošle i ove godine bio prisutan na gotovo svim sastancima koje su imali lideri Fronta u Moskvi, a njegove inicijative o opozicionom okupljanju su često citirane od visokog funkcionera Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Njegos
Gost
Njegos

ne daj boze da ih zapadne vlast na drzavnom nivou.. svu bi je raspicili i poklonili sto srbiji sto rusiji a ko bi se pobunio poklali ga sto njega sto porodicu kao 19’… ali bogu fala narod se vise opametio.. samo ne razumijem ove gubave izbjeglice u HN sto ovo glasaju i podrzavaju malo im je rata no oni nisu… Više »

Kotoranka
Gost
Kotoranka

Ovo je udar na SDP, ali mislim da neće ostat dužni.
Treći put, ni DPS ni DF je nada za Crnu Goru.

Nikola
Gost
Nikola

I sto kazete, sve DF muti, a Demokrate naivne. A Kiril je slucajno na osvestanje hrama u Moskvi zvao bas Krapovica i Pejovica iz Demokrata.

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Koje budaletine. Domet opštinske vlasti su opštinske granice, a i to prilično očerupano. Sad bi ovi tutumraci s takvijeh pozicija vodili državnu politiku!? Nečuven diletantizam.

Milan
Gost
Milan

Valjda gradovi treba da poštuju zakone države? Kako bi Rusija reagovala da neki lokalno parlament ne postuje zakone državnog parlamenta to svi znamo. Vjerovatno teknovima.

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Kakav je izvor ova je vijest jos i dobra…jopet udarili cetnici…sto se cini.

Kontraš
Gost
Kontraš

Obrni, okreni, moraju preći preko granice, koju čuva policija, tako da im đžaba što će im opštine u kojima su vlast ukinuti sankcije. Možda nekim međunarodnim koridorom, pa padobranom da slete.E alal vam vjera DF-ovci, vi stvarno živite u oblacima.

z. d.
Gost
z. d.

Ruski plaćenici. Koliko su im dali dolara za ovo i hoće li ih mijenjati za eure.

Send this to a friend